BEWintersport is ook beschikbaar op wintersport.be
sluiten

Appartementen aan de piste

Een van de belangrijkste redenen voor de stijgende populariteit van Franse skigebieden in de jaren ’80 was, naast de uitgestrekte skigebieden, het grote aanbod van appartementen aan de piste. Direct vanuit je appartement kon je de piste opstappen en aan het einde van de dag skiede je ook weer terug naar je appartement. Dat de appartementen aan de piste in Frankrijk in die tijd vaak het formaat van een bezemkast hadden namen we maar voor lief. De Fransen hadden begrepen dat de locatie van een appartement in die tijd belangrijker was dan de inhoud.

Inmiddels is dat wel anders. Nieuwe appartementen aan de piste in Frankrijk zijn steeds ruimer van opzet. Maar niet alleen in Frankrijk zijn appartementen aan de piste te vinden. Ook in de andere Alpenlanden vind je het gemak van zogenaamde ‘ski-in, ski-out’ accommodatie.

Flaine - Terrasse d’Eos

De appartementen van Terrasse d’Eos in Flaine is het toonbeeld van de nieuwe stijl appartementen aan de piste in Frankrijk. Dit zijn geen appartementen waar je als je staat te koken op hetzelfde moment ook van het toilet gebruik kan maken. Nee, hier heb je de ruimte. En ook de luxe, want Terrasse d’Eos beschikt over een mooi binnen- en buitenzwembad. Om de aansluiting op het skigebied optimaal te maken is er zelfs een speciale lift aangelegd. Zo kan je als prijsbewuste wintersporter ‘s middags in je appartement lunchen, want de pisterestaurants in Flaine zijn behoorlijk prijzig.

Val Thorens

Welke wintersporter is er nog nooit in Val Thorens geweest? Het hoogste dorp van Les Trois Vallées (en van de Alpen), het grootste skigebied van de wereld is getransformeerd van skidorp waar je kon feesten naar feestdorp waar je kan skiën. Er lopen diverse liften en pistes dwars door het dorp. In Val Thorens vind je allerlei soorten appartementen aan de piste. Van basic accommodatie voor studenten met hoogpolig tapijt in de badkamer, tot luxe appartementen met allerlei faciliteiten. Waar je ook verblijft in Val Thorens, de kans is zeer groot dat je appartement direct aan de piste ligt.

Station Villages

In de jaren ‘80 kwamen de Fransen tot de conclusie dat de hoogbouw die in veel skigebieden was neergezet wellicht heel functioneel was (de appartementen lagen immers aan de piste en het aantal appartementen per complex was gemaximaliseerd), maar niet meer voldeden aan de wensen van de moderne wintersporter. Die wilde geen betonnen constructies met kleine appartementen, maar gezellige dorpen met ruimere appartementen. Uiteraard nog wel aan de piste. En dus deden de ‘Station Villages’ hun intrede. Geplande dorpen, maar wel met een gezellige uitstraling, meer laagbouw en appartementen die kwalitatief net even wat beter waren. Valmorel en Valfréjus zijn voorbeelden van deze nieuwe stijl skistation, waar je prima in een appartement aan de piste kunt verblijven.

Kühtai

Een van de meest on-Oostenrijkse dorpen is het Kühtai. Het dorp ligt op een hoogte van meer dan 2000 meter en is daarmee het hoogst gelegen dorp van Oostenrijk. Het skigebied van het Kühtai is niet bijzonder groot, maar wel redelijk gevarieerd en, het zal je niet verbazen, ontzettend sneeuwzeker. In het Kühtai vind je veel hotels, maar het is ook een van de weinige plaatsen in Oostenrijk waar je ook echt een ski-in, ski-out beleving kan hebben. Vanuit de appartementen in het Kühtai sta je in no-time op de piste!

Brandnertal - Bürserberg

In het Oostenrijkse Vorarlberg ligt het knusse skigebied van Brandnertal en Bürserberg. Op een hoogte van 1170 meter, enkele honderden meters boven het dorpje Bürserberg heeft Landal een chaletpark gebouwd. Althans, ieder chalet bestaat uit een aantal appartementen en al deze chalets liggen direct aan de piste. De appartementen zijn ruim van opzet en wanneer je de deur uitstapt kan je meteen beginnen met je afdaling. Het is niet het grootste skigebied en Bürserberg is ook niet het meest bruisende dorp, maar wanneer je met je familie op wintersport gaat is het gevarieerd genoeg én je verblijft in een appartement direct aan de piste in Oostenrijk.

Arc 1950

Eigenlijk kan je ieder Frans skigebied wel in deze lijst zetten, want op slechts enkele gebieden na kan je in vrijwel ieder skigebied in de Franse Alpen wel een appartement aan de piste vinden. Maar nergens is dat zo goed uitgevoerd als in Arc 1950. Dit relatief nieuwe dorp is ontwikkeld in samenwerking met een Amerikaanse projectontwikkelaar en dat zie je terug in het resultaat. De appartementen zijn luxer en ruimer dan je normaal gesproken in Frankrijk gewend bent en de pistes slingeren door het kleine dorpje. En hoewel het een 'echt' dorpje lijkt is dat natuurlijk niet zo. Want in welk ander Frans dorp zijn er appartementen verwerkt in de kerktoren?

Königsleiten

Königsleiten ligt in de Zillertal Arena, een van de meest populaire skigebieden van Oostenrijk. Niet zonder reden, want Königsleiten ligt op een sneeuwzekere hoogte van zo'n 1400 meter en de pistes lopen in veel gevallen langs de vele chalets en appartementen die je in Königsleiten treft. Nou liggen er in Königsleiten meer chalets dan appartementen, maar je vindt hier zeker een aantal appartementen die direct aan de piste liggen. Eigenlijk doet Königsleiten daarmee een beetje on-Oostenrijks, of zelfs bijna Frans aan. Maar dan wel met de ruimere appartementen en de gezellige après-ski waar Oostenrijk om bekend staat. Wel de lusten, niet de lasten, zullen sommige wintersporters zeggen.

Champoussin

Les Portes du Soleil is een van de grootste skigebieden ter wereld en in bijna ieder dorp vind je hier appartementen aan de piste. Modern in Avoriaz, familiair in Les Gets en met uitzicht op het Meer van Genève in Torgon. Het meest charmante dorp van Les Portes du Soleil is echter Champoussin, waar diverse chalets en appartementen langs de slingerende weg omhoog liggen. Geen hoogbouw, veel gebruik van hout en een aantal pistes die aan beide kanten van het dorp liggen zorgen ervoor dat Champoussin zeer populair is bij wintersporters die op zoek zijn naar een appartement aan de piste. Ook bij Nederlandse wintersporters is Champoussin geliefd, en dat is niet in de laatste plaats omdat je er enkele Nederlandse eigenaren van appartementen en restaurants vindt en dat je ook gewoon in het Nederlands skiles kan krijgen bij de skischool.

Seiser Alm

Het is dat de Seiser Alm in het Italiaanse Südtirol ligt, want anders had Heidi dit wellicht ook wel een mooie locatie gevonden om samen met Peter te flaneren. De dorpjes die op deze hoogalm in de Dolomieten liggen bieden uitzicht op spectaculaire bergen en je kan er ook nog eens prima skiën. Je moet niet al te veel ambities hebben, want de pistes op de Seiser Alm zijn over het algemeen wat vlakker en weinig uitdagend. Het zal niet verrassen dat je hier ook prima kunt langlaufen en wandelen. Eigenlijk perfect voor wintersporters die gewoon lekker willen glijden en willen genieten van de geweldige natuur en uitzichten. En dan is het een leuke bijkomstigheid dat je op de Seiser Alm behoorlijk wat appartementen direct aan de piste hebt. Zo kan je vanuit je appartement direct op de ski's, gaan langlaufen of wandelen.

Direct bij eigenaren zelf boeken

Ben je op zoek naar dat ultieme appartement aan de piste? In een gezellig dorpje? Met een skigebied dat helemaal aan jouw wensen voldoet? Maar kan je dat niet vinden bij een van de grote touroperators? Kijk dan eens rond op de kaarten bij de skigebieden die hier op wintersporters beschreven worden. Je ziet hier in één oogopslag de ligging van appartementen in het dorp. Ligt het appartement dichtbij het skigebied, juist ver van de lift of aan de piste? Boek snel en direct bij de eigenaar van het appartement. De ideale tool om het ideale appartement aan de piste te vinden!