Welke brace of geen brace, bij voorstekruisbandletsel?

De titel zegt het al, zijn er ervaringsdeskundigen?
En skien of boarden?

*bericht bewerkt door moderator op 14 dec 2014 20:07: verhuisd naar juiste subforum

Euh, dokter of fysio misschien een idee?

Ik denk dat dit eerder een vraag is voor je huisarts / orthopeed… Ik heb zelf een verrekte knieband en kan gewoon skiën / boarden zonder brace.

Hier is meer info voor nodig.
Is de vkb helemaal over? Ben je al geopereerd? Zak je door je knie?

Normaal gezien is snowboarden minder gevaarlijk voor kruisbandletsels.

Best is een orthopedist te raadplegen die je kan onderzoeken en die zal u zeggen welke brace je nodig hebt.

Zo ver ik weet zijn er oefeningen om de werking van de diverse kniebanden te ondersteunen of zelfs geheel over te nemen. Wat mij betreft (op de lange termijn) de voorkeur boven het gebruik van een brace, al zou dat het eerste jaar uitkomst kunnen bieden.

Omdat je stelling nogal ruim is, de mogelijke oplossingen héél specialistisch kunnen zijn en er (zo ver ik weet) buiten een paar sneeuw-professoren bovendien weinig doktoren “in de zaal” zijn, zal je dus gebaad zijn bij fysiek advies.

Als ervaringsdeskundige met ander knieletsel, kan ik melden dat ik veel mentale steun krijg van mijn kniebeschermers. Niet alleen beschermen ze mijn knietjes voor die onvermijdelijke val, ze geven me ook het gevoel dat mijn onderbeen weer verbonden is met mijn bovenbeen als je begrijpt wat ik bedoel ;)

Tenzij je een negatief sportadvies hebt/krijgt, zal je met een prof om tafel moeten om specifiek voor jou de beste oplossing te bedenken.

Overigens board ik alleen. De gedachte dat één van mijn ski’s de andere kant op kan gaan dan waar mijn knie voor ontworpen is, doet de rillingen al over mijn rug lopen.

my subculture can kick your subcultures ass anytime 24/7

Skiën of snowboarden maakt niet zo heel veel uit. Ik ken meer boarders dan skiërs die hun knieletsel hebben opgelopen (meestal de kruisbanden gescheurd). Beide sporten zijn belastend voor de knietjes. Ik zou dus hetgeen kiezen waar je het beste in bent.
Daarnaast zou ik inderdaad met een fysiotherapeut of een orthopeed aan de tafel gaan zitten en bespreken wat het beste is. Sowieso zou het verstandig zijn om bepaalde oefeningen te doen om de knie te versterken.

Mijn fysio zei dat zonder brace de voorkeur heeft, maar als je meer doet dan je lichaam gewent bent dat je beter met brace kunt skiën. Laat je ook goed adviseren door je fysio welke brace je hebt beste kunt aanschaffen.
Zelf ben ik anderhalf jaar geleden door de knie gegaan. Voorste kruisband afgescheurd. Een half jaar laten ben ik toen 2 weken ermee wezen skiën met brace. Na een paar dagen had ik wel de knie dik en ben ik soms eind van de middag iets eerder gestopt omdat ik dan vermoeid was, en dan minder gecontroleerd ga skiën.
Voor de tijd heb ik wel veel been spieren getraind, altijd zonder brace. Voornamelijk in de sportschool onder begeleiding van een personal trainer.

Helaas een maand terug tijdens een hockey training er nog een keer er flink doorheen gegaan. Nu een paar weken geleden geopereerd voorste kruisband reconstructie en voorste meniscus verwijder en achterste meniscus gehecht. Nu revalideren en als de revalidatie normaal verloopt dan zou ik volgend jaar weer op de moeten kunnen skiën.

Ik ski met een CTI brace van össur. Ook ik heb een voorste kruisband reconstructie gehad en is een deel van mijn meniscus verwijderd. Omdat ik nig maar weinig meniscus over heb, draag ik tijdens het skien altijd de brace en dit bevalt heel goed! Ik heb de brace van de verzekering maar mocht je er zelf een willen aanschaffen zijn ze wel overdreven duur, circa 1000 euro!

Dank voor jullie reacties, ik ga in overleg met de fysio.

Ik heb in 2011 op wintersport mijn voorste kruisband afgescheurd, geen reconstructie gehad (wel een kijkoperatie om de resten weg te halen). Omdat ik ook mijn mediale knieband had ingescheurd en mijn knie twee maanden lang slechts in beperkte mate mocht strekken en buigen om dit te laten genezen, heb ik een brace gekregen, van bauerfeind. Deze brace is dus niet specifiek voor het sporten, maar ik gebruik hem wel met skien. Ik stond een jaar later weer op de ski’s, ben wel voorzichter geworden, én ik durf niet meer zonder brace. Denk dat mijn knie het fysiek misschien best aankan hoor (ik train mijn benen sinds het ongeluk trouw, zeker in de aanloop naar de wintersport) maar ik voel me gewoon zekerder met mijn brace. Het is met name met onverwachte dingen (slecht zicht en plotselinge hobbels, of kinderen die onverwachtse bewegingen maken etc.) dat mijn knie zonder brace het misschien niet zou kunnen opvangen en met brace wel. Dit is ook exact hoe mijn huidige fysio erin staat; mijn knie moet volgens haar fysiek in staat zijn zonder brace te skien maar met een brace loop ik minder risico, dus van haar mag/moet ik hem met skien gebruiken. En ik durf eigenlijk dus niet meer zonder.

Let wel, ik heb dus geen reconstructie gehad. Tot zover mijn ervaring, je fysio is inderdaad de enige die iets over jouw persoonlijke situatie kan zeggen ;)

Heb even de link toegevoegd van een plaatje van de brace die ik heb.

http://www.rxclearance.com/Bauerfeind-SofTec-multifunctional…

Belangrijk is de vraag hoe zwaar het letsel is, gaat het om:

  • volledige afscheuring ;
  • gedeeltelijke inscheuring ;
  • oprekking ;
    Is de kruisband volledig afgescheurd? Heeft er dan een reconstructie plaatsgevonden? Of heb je er niets aan laten doen?

Heeft er een reconstructie plaatsgevonden, dan zul je de knie getraind hebben volgens speciaal daarvoor afgestemde programma’s om het sporten daarna weer op te pakken.

Heeft er geen reconstructie plaatsgevonden, dan zul je zeker de knie goed moeten trainen. Sportscholen hebben daar goede programma’s voor. Uiteraard kan dit prima samen met het gebruik van een kniebrace.

Tijdens het skiën en snowboarden worden de knieën belast. Maar doordat je tijdens het skiën/snowboarden je knie altijd in lichte flexie staat zullen met name de roterende krachten op de knie groter zijn dan de belastende krachten op je kruisbanden. Kruisbanden worden het meest belast bij overstrekkingen v/d knie. De roterende krachten tijdens het skiën/snowboarden zullen meer invloed hebben op de binnen en buiten meniscus.

Belangrijk bij kruisbandletsel is dat je knieën goed getraind zijn. Hoe beter deze getraind zijn hoe beter je speling in de knie kunt opvangen. Een brace kan daarbij steun geven. Echter zal het een trauma niet kunnen voorkomen!

Voor VKB trauma’s zijn er veel kniebraces op de markt die je zeker zullen helpen:

  • Genutrain-S;
  • Ligaflex Evolution;
  • Softec Genu;
  • CTI;
    Let wel een brace is en blijft een hulpmiddel! het valt en staat met een goede knie training vooraf .

Voor meer informatie mag je me altijd benaderen.

Suc6!

Jurgen

@quickening
Ik heb het ff nagezocht maar uit de onderzoeken van 2012 van de mensen die zich hebben gemeld bij de eerste hulp in nederland:
Knie letsel 3% van de snowboard blessures (40 opnames voor de knie van de in totaal 1300 opnames)
Knie letsel 23% van de skie blessures (430 opnames voor de knie van de in totaal 1800 opnames)

Kijkende naar de 2 verschillende sporten snowboarden en skieen is de belasting op de VKB totaal anders. Bij snowboarden zul je niet snel je VKB schuren omdat je knie redelijk vast zit, er is minder mogelijk dat dat er een rotatie beweging, of voorste schuiflade plaats vind. De meeste skieers schuren hun kruisband bij een val waarbij de knie naar binnen draait.

Voor de mensen die niet geopeerd zijn en wel een onvolledige of volledige ruptuur (scheur) van een kruisband zou ik sowieso adviseren om aan de kracht/stabiliteit te werken. Echter is de knie toch al instabieler waardoor de kans groter is dat je er weer doorheen zakt. Dan zul je denk, die is toch al door. Maar de kans op kraakbeenschade of mogelijk “nog” een x een scheur in de meniscus is dan toch erg vervelend. Vooral kraakbeenschade is zeer erg omdat er niets aan te doen is. Nu zijn er wel technieken bij. icepicking --> weinig goede resultaten, of het kraakbeen op kweek zetten en daarna terug plaatsen --> erg goede resultaten op de korte termijn. Maar er zit dan weer een lang revalidatie traject aanvast. Het beste is dus om bij het skieen toch een brace te dragen.

Ik kom morgen op de praktijk , dan zal ik eens vragen welke brace wij adviseren, volgensmij was dat ook de CTI, idd wel erg prijzig.

Maar ik kom hier nog op terug

Ik blijf even meelezen; heb afgelopen voorjaar bij een ongelukkige beweging tijdens het stappen mijn binnenste meniscus inderdaad beschadigd, waar @rob-board voor waarschuwt, en die is nu deels weggehaald. Had wel wat drankjes op en blijkbaar op dat moment dus minder controle over mijn bewegingen waardoor het mis ging. Zowel ikzelf als de orthopeed en de fysio twijfelden of ik niet tóch een reconstructie moest kiezen na het meniscus-gebeuren, maar tot nu toe gaat het heel goed. Ben me er wel ernstig van bewust dat het een zwakke plek blijft en misschien dat ik er in de toekomst alsnog aan moet geloven.

Mijn brace begint te verslijten, dus zal volgend jaar een nieuwe moeten aanschaffen, ben benieuwd wat aangeraden wordt.

Ik heb in 1 knie helemaal geen kruisband meer zitten. Ik board zonder brace en zonder problemen. Ook een kwestie van de omliggende spieren goed onderhouden denk ik.

In de eerste plaats is het zaak om je fysiek goed in orde te hebben. Dus een specifiek trainingsprogramma volgen voor het versterken van je beenspieren en verhogen van stabiliteit! Dit zal je veel vertrouwen geven. Samen met een geschikte brace valt er gewoon prima te skiën.

Zelf ben ik ben ik ervaringsdeskundige, volledige ruptuur VKB rechts (juni 2013) en AKB links (juni 1991). Beide keren is het letsel ontstaan met voetbal. Afgelopen seizoen drie trips zonder problemen doorstaan en afgelopen week in Sölden prima kunnen skiën. Ik ski zelf met een Bauerfeind Genutrain S.

Ik heb het nog eens nagevraagd, ook bij de orthopeden in de regio maar de meeste hebben de beste ervaringen bij de eerder genoemde CTI braces. Vaak worden deze dan ook op maat gemaakt.

Toevallig vandaag een 45 jarige jongedame gezien die 5 jaar geleden haar VKB had gescheurd, haar kracht/stabiliteit had opgetraind maar toch 2x een instabiel moment te hebben gehad met de CTI brace tijdens het skieen waarna de pijn meer werd en ook zwelling in de knie zelf ontstond. Mvr. heeft daarom geen 100% vertrouwen meer in de brace en besluit nu toch een voorste kruisband reconstructie te ondergaan.

Een brace geeft in 90% van de gevallen genoeg steun maar 100% kan geen enkele producent garanderen.

Heb in 2011 me vkb afgescheurd met skien, is meniscus deels weggehaald en nieuwe vkb gemaakt van mijn hamstring, 1 jaar trainen bij fysio en jaar erna weer op de skies, op advies van de orthopeed zonder brace! en gaat goed zolang ik me beenspieren blijf trainen.

Plaats een reactie