Voorste kruisband gescheurd toch skiën?!

Beste skiërs,

Ik heb helaas het slechte nieuws ontvangen dat mijn voorste kruisband/knieband gescheurd is, maar ik wil toch skiën in maart.
Ik heb vernomen dat er braces zijn, maar dit is voornamelijk na een knieband-operatie.
Heeft iemand er ervaring mee om toch met een gescheurde voorste kruisband icm brace gewoon te kunnen skiën??
Zoja welke brace?
Of welk type brace (welke beweging(en) moet de brace vooral beperken)?
Opereren is geen optie aangezien ik dan niet meer op wintersport kan!

Groeten.

Eerste vraag, wat vind je arts hiervan?

Tweede vraag, na operatie niet meer skiën? Tijdelijk of nooit meer?

Click. Click. Peace

Arts laten beoordelen, indien mogelijk laten herstellen, revalideren en volgend seizoen weer voorzichtig op wintersport (met brace waarschijnlijk). Nu eigenwijs zijn is in Maart voor de laatste keer op wintersport.

Beste,

Zelf heb ik ook mijn voorste kruisband afgescheurd. Heb nadat ze zijn afgescheurd nog en jaar geskied met sport brace, zonder operatie. Wel aantal keer bij de fysio geweest om mijn knie en bovenbeen spieren op te trainen.

Daarna tijdens een andere sporten weer door de knie gegaan. Daarna geen keus meer en moest het geopereerd worden. 9 maanden na de operatie kon ik weer skiën.

Beste Replays,
Ik ski al meer dan 15 jaar met een afgescheurde kruisband, de eerste jaren met alleen een simpel kniebandje later heb ik een CTI brace aan laten meten. Ik heb zelfs nog geprobeerd om te blijven voetballen maar daar ben ik, nadat ik herhaaldelijk mijn knie verdraaide toch maar mee gestopt. Doordat ik zelfstandig ondernemer ben was een operatie voor mij geen optie omdat ik dan minimaal 4 tot 6 maanden uit de running zou zijn. Daardoor dus die brace aangeschaft. Ik ben nog nooit door mijn knie gegaan met die brace en hij geeft een hele stabiele steun. Het enige waar ik voor moet oppassen is dat ik bij een valpartij mijn banden wat kan oprekken. Dit heb ik in die 15 jaar 2 keer meegemaakt. Doordat ik mijn brace om had bleef het bij een paar opgerekte kniebanden waarbij ik allebei de keren 3 weken later weer op de latten stond. Ik ben een sportieve piste skiër de bugels kan ik met mijn slechte knie niet meer verwerken. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je niet meer kunt skiën. Ook is het zo dat je in de skihouding je knie in een bepaalde hoek strak zet met je bovenbenen waardoor de instabiliteit van je knie wordt opgeheven. Wel moet je je bovenbenen goed trainen door middel van krachttraining of fietsen. Ikzelf zit het hele jaar fanatiek op de ATB fiets om mijn bovenbenen goed te trainen. succes ermee.

Benny

Mooi, het meeste is gezegd. Laat een goede orthopeed een diagnose stellen en je adviseren. Is het alleen een gescheurde kruisband, of is er nog meer (knie)letsel? Verder veel oefeningen om de bovenbenen te trainen en overwegen om je nu te laten opereren, een jaartje de wintersport overslaan en dan volgend jaar helemaal fit te zijn. Onderschat de operatie en de revalidatie niet. Ben er zelf wel ff zoet mee geweest, maar was net iets meer dan alleen de kruisband:)

*bericht bewerkt door Balboa op 09 dec 2016 22:07

Beste allemaal, bedankt voor de reacties.
De arts is hiervan nog niet op de hoogte.
Ik vroeg dit uit nieuwsgierigheid of er ervaringen zijn met skiën met gescheurde knieband icm een brace, dus aan alle goedbedoelde adviezen van raadpleeg je dokter heb ik niet zo veel.
Ik wil concreet weten of het kan, zoja welkebrace is geschikt voor een gescheurde voorste kruisband etc etc.
Ik word na de wintersport geopereerd en kan daarna weer gewoon skiën, maar zou het zonde vinden als ik het dit jaar niet zou kunnen.
Dus nogmaals ik ben benieuwd naar ervaringen hiermee niet naar goedbedoeld advies tov ziekenhuisbezoek etc ;)

Ik sluit mij aan bij de ervaringen van @Benny, maar ik ski zonder brace. Ook ik ben gestopt met voetballen, zelfs eventjes trappen voor de lol, omdat dit vrijwel altijd tot een onverwachte beweging leidde die me een paar dagen een dikke knie bezorgde. Bij het skiën heb ik nooit last gehad van mijn knie en ben ik er maar 1 keer licht doorheen gegaan bij een domme actie. Ik ski >40 jaar, zeer sportief op hoog tempo met off-piste en af en toe een sprongetje.

Hallo mede skiërs,

Zelfs met een handicap kan je skiën of snowboarden,
En tegen mij wordt gezegd door orthopedie en fysio om niet te gaan sporten om geen blessures of kneuzingen of gescheurde pezen of spieren op te lopen,
Maar dan ga ik juist voor om het wel te doen met de nodige aanpassingen en braces…

Vr Gr Renée

Positive additude to live,with Respect

volgens een symposium deze avond over vkb, Is er over al die braces in de literatuur nog niks bewezen dat die effectief wel helpen bij de stabiliteit vd knie. Dus eigenlijk om geld te besparen kan je beter geen brace aanschaffen en gewoon gaan skien.

Je kan ook naar een osteopaat gaan je knie 2 behandelingen geven en je kan zo de berg op zonder brace. Maar dat is mijn ervaring en die van Arjen Robben want die kon ineens weer een wk spelen

Variantje op ‘penny wise, pound foolish’ maar je gaat je gang maar.

Je hebt niet zoveel aan de opmerking “vraag het aan je arts”? Maar heb je dan wel veel aan mensen die je zeggen dat het wel kan? Beetje vreemd.
Niemand kan zeggen of het wel of niet kan behalve jijzelf en behandelende specialisten/fysiotherapeuten etc. Wij kennen je skistijl, capaciteiten en je knie niet. Hoe verwacht je dan van ons te horen of je wel of niet kunt skiën?
Succes met je knie. Heb 3 operaties aan Mn knie gehad en ski weer als een kieviet. Een jaartje niet skiën overleef je heus wel.

Eerst skier, toen snowboarder en nu weer skier

Ik heb het vorig jaar gehad . Tussen kerst en nieuw kruisbanden gescheurd .

Eerst de nodige rust met veel ijs leggen
Dan gedreven kinetherapie voor de soepelheid en de spieren van het bovenbeen te trainen.

Ik was net op tijd klaar om midden februari te gaan skiën !
Weliswaar niet zoals ik normaal zou skiën , minder gek en meer jagermeester pauzes.

Moest wel een brace dragen , langs beide kanten zat er een staaf in voor de stabiliteit en deze had ook een veiligheid dat ik de knie niet te fel en helemaal kon door plooien. Kwam gewoon van decathlon.

*bericht bewerkt door Yoeri- op 29 dec 2016 00:48

Schiheil ⛷🏂🎿

Plaats een reactie