Nieuwe schoenen kopen.

Aangezien mijn skitechniek beter wordt mis ik de directheid tussen mijn schoen - en ski. Mede door het feit dat ik een schoen heb momenteel die een centimeter te groot zijn ( Salomon XPro 100 - mondopoint 26.0 ) , puur vanwege de breedte van mijn voeten. Nu heb ik een 3D scan laten uitvoeren van mijn voeten en die zegt :

Mondo Point 25.0 ( kleine voeten voor een man, ik weet het )
Heel to toe lenght : L= 250mm R= 247mm
Ball Width : L= 104mm R= 105mm
Instep Hight : L= 67mm R= 66mm
Enkel omtrek : L= 213mm R= 205mm
Heel Width R en L= 69mm

Nu weet ik dat herenschoenen MP ( Mondopoint ) 25.0 erg dun gezaaid zijn met een redelijke breedtemaat. Alle breedte maten zijn gebaseerd op een MP van 26.5 lvoor zover ik weet en mij uitgelegd is, en korter = smaller. De beste man in het Skioord waar ik de scan uit liet voeren melde me al dat de zoektocht niet eenvoudig zou zijn. Wie o wie heeft er enig idee welke schoen me zou kunnen passen zonder daar financieel op leeg te lopen. Heb zelf al even gegoogeld en zag dat o.a. K2 BFC een redelijk brede leest heeft, alleen heeft die net als veel andere merken een MP van 24.5 of 25.5.

*bericht bewerkt door RenSas op 28 jan 2019 17:14

Neem een schoen die als leesbreedte (inderdaad bij 26.5) 106 of 108 mm heeft en je komt een heel eind. Atomic Hawx Magna is een brede schoen geloof ik. Elk merk heeft wel een brede lijn.

tja als je niks kan vinden dan kan je nog naar malden rijden…en strolz laten aanmeten…maar ja die kosten wat meer.
Maarja dan weet je wel zeker dat je passende schoenen hebt.

From a galaxy far far away.............

tja als je niks kan vinden dan kan je nog naar malden rijden…en strolz laten aanmeten…maar ja die kosten wat meer.
Maarja dan weet je wel zeker dat je passende schoenen hebt.

IamJago op 28 jan 2019 17:51

Ik ken ook mensen die daar Strolzen hebben laten aanmeten en nu nog steeds continu pijn hebben. Het is niet de heilige graal in elk geval.

De Hawx Magna van Atomic had ik ook al gezien, echter is die maar 100mm breed bij Mondo 25-25.5.

null

https://www.evo.com/shop/ski/boots/f-foot-width_102-mm/f-foo…
Kun je de breedte (“last”) selecteren.

Thnx DrPhil. Ik heb ook K2 BFC op de korrel, volgens de site is de breedte 103mm op elke lengte als ik de site moet geloven. En ze zijn heat moldable - dus ik heb ze een bericht gestuurd of inderdaad de breedte 103mm is bij MP25.

De lijnen zijn over alle merken smaller geworden zie ik. Voordeel is: oprekken voor brede voeten is makkelijker dan proberen een skischoen smaller te maken…

Ik weet niet waar je woont, maar er zijn best wat speciaalzaken die je goed kunnen helpen denk ik. Outdoor XL in Barendrecht, Norbert Maier in Rotterdam, MK Skiservice in Bilthoven, Daka Amersfoort, Skicentrum Heemskerk, Edelwiess in Brummen (of waren die verhuisd?)…

Ik heb de K2 BFC gepast afgelopen maart in Obertauern. Ik heb 103,5 en 26,5. Maar die viel qua grootte wel gek. De 26,5 was te klein en de 27,5 veel te groot.
Ik heb toen ook Technica Mach1 130HV gepast, ook 103 meen ik. Zaten best aardig, wel krap op de tenen.
Dalbello nog wat ook gepast (ook 103), zat bij mij voor geen meter. Meteen drukpunt op enkel.
Ik heb nu Lange SX100. Die bevallen best aardig tot dusver. Wel hard plastic en vallen groot en wijd. Is meen ik 102, maar valt dus wijder. Hakje bijgezet en passen nu goed. Daar heb ik ook hele goede controle mee.
Zit dus erg veel verschil in.

*bericht bewerkt door DrPhil op 28 jan 2019 20:06

Ik woon in de uithoek van Nederland - n.l. Vlissingen dus alles is ver weg. Maar of ze me GOED kunnen helpen weet ik echter niet. Zoals eerder geschreven : De specialist ter plaatse had er een namelijk toch wel een hard hoofd in, en ze hadden echt wel veel merken en types schoenen staan. Het is dus niet zo dat hij me zomaar iets probeerde te verkopen. Ik zie trouwens on-line dat veel verkopers in Nederland pas aanbieden va. MP26.5 of groter. Maar ik zal wel eerst eens rond gaan bellen.

Zou trouwens een 25.5 schoen problemen gaan geven op een exact 25.0mm voetmaat ?? Ik zie n.l. veel merken met een MP van 24.5 of 25.5 en geen 25.0.

*bericht bewerkt door RenSas op 28 jan 2019 20:17

Vanuit Vlissingen zou je eens bij Maier binnen kunnen lopen, geen ervaring mee, wel contact mee gehad waarin hij op voorhand aangaf mij niet goed te kunnen helpen, jammer, maar wel duidelijk en eerlijk.

Outdoorxl kan ook maar Jack is daar inmiddels weg en weet eigenlijk niet wie dit specifieke werk van hem heeft overgenomen.

Edwin van Riel

De halve en hele maten zijn qua buitenschoen hetzelfde. Alleen de dikte van de binnenschoen is anders. Idd adverteren veel winkels alleen met één maat, meestal de halve maat.

*bericht bewerkt door DrPhil op 28 jan 2019 20:18

Nu weet ik dat herenschoenen MP ( Mondopoint ) 25.0 erg dun gezaaid zijn met een redelijke breedtemaat. Alle breedte maten zijn gebaseerd op een MP van 26.5. Korter = smaller

RenSas op 28 jan 2019 17:13

Da is natuurlijk zo, maar nog steeds zijn de brede modellen breder, ook in een kleine mat. Het enige is dat de genoemde mm leest slaat op maat 26.5. Maar aangezien dat toch erg natte vingerwerk is maakt dat verder niet uit.
Gewoon dus een brede schoen in de juiste maat zoeken.

Heb zelf al even gegoogeld en zag dat o.a. K2 BFC een redelijk brede leest heeft, alleen heeft die net als veel andere merken een MP van 24.5 of 25.5.

RenSas op 28 jan 2019 17:13

Dat is bij alle schoenen. Skischoenen worden niet in 0.5 cm maten gemaakt maar in 1cm maten. Sommige merken schrijven op de doos wel die halve maat maar daar zit echt dezelfde schoen in als in de 0.5cm groter: dus 25.5 = 25. soms zit er wel een dikker voetbed of voetbord in de schoen.

Kortom, als je opmeet als 25, pas dan gewoon 24.5 en 25.5 maat schoenen.

Verder is het zo dat vaak kleinere schoenen worden aangeraden, maar dat is eerder om te zorgen dat mensen met smalle voeten niet lost in de schoen zitten. Als jij verder bij hiel en enkel stevig vast zit in de schoen, is een beetje ruimte voor de tenen niet erg.

*bericht bewerkt door Slim op 28 jan 2019 20:39

Kijk eens bij outdoor.org in Roosendaal.
Hebben mij perfect geholpen.

Vaak knuffel ik de berg onvrijwillig....
Schiheil ⛷🏂🎿

Gewoon bellen. Zelf goede ervaring met Norbert Maier in Rotterdam en Outdoor & Travel outfitters in Roosendaal. Ik woon in dezelfde uithoek, maar voor goed passende ski schoenen rij ik graag een eindje weg.

Qua schoenen zou ik eens kijken naar een al eerder genoemde Atomic Hawx Magna. Die is idd 100mm bij mondo 25. Maar dan moet je er een nemen met een custom shell. Die zijn (geloof ik) nog 4mm op te rekken dmv bootfitting. Of even kijken naar een Fischer. Die zijn vaak nog iets breder op te rekken. Zelf weet ik dat bij mensen met een brede korte voet, een Fischer vaak goed zit.

Bovenal adviseer ik om met lastige voeten naar een goede zaak te gaan. Desnoods bezoek je er meerdere.

In jouw geval moet je een schoen vinden die in 1e instantie goed bij je hiel en enkel past. Daarna moet de buitenschaal waarschijnlijk verbreed worden. Sommige merken hebben een buitenschaal waarin dat door warmte kan. Andere schalen moeten handmatig uitgedeukt worden.

Het is niet zinvol om alleen naar de breedst mogelijke schoen te kijken. Het totaalplaatje van de schoen moet ook bij de rest vd voet passen. Het uitdeuken op de brede voorvoet is niet zo ingewikkeld.

Zou gaan naar Maier in Rotterdam of OutdoorXL in Barendrecht. Beide groot assortiment en veel kennis.

De custom Shells van salomon gaan tot 106. Maar TS wil een betaalbare schoen…

Ik vrees dat betaalbaar en buiten model voeten niet samen gaan…maar goed ik zou op schoenen dan ook niet besparen. Inderdaad een custom shell van Salomon, memory fit van Atomic of Vacuum Fit van Fischer zouden kunnen werken…scheelt aardig in de kosten als je niet naar Strolz of Daleboot moet.

Overigens, wellicht kun je bij de damesschoenen beter slagen. Daar is het assortiment in 25.0 veel groter. En de meeste hebben een neutrale kleur 😉

Ik vrees dat betaalbaar en buiten model voeten niet samen gaan…maar goed ik zou op schoenen dan ook niet besparen. Inderdaad een custom shell van Salomon, memory fit van Atomic of Vacuum Fit van Fischer zouden kunnen werken…scheelt aardig in de kosten als je niet naar Strolz of Daleboot moet.

Overigens, wellicht kun je bij de damesschoenen beter slagen. Daar is het assortiment in 25.0 veel groter. En de meeste hebben een neutrale kleur 😉

elisabeth101 op 29 jan 2019 07:39

Dat laatste is misschien geen slecht idee.
En mbt de prijs van strolz boots. Als ik regelmatig verhalen lees dat mensen 5x terug moeten om hun schoenen te moeten aanpassen of na 1 -2 jaar weer nieuwe kopen omdat ze toch niet lekker zitten. Dan vind ik de prijs wel mee vallen. In malden hebben ze ook andere merken. En het is niet dat hij je gelijk richting strolz stuurt. Misschien is het de rit waard. Voor het advies.

From a galaxy far far away.............

Dubbel

*bericht bewerkt door Yahoo op 29 jan 2019 07:50

From a galaxy far far away.............

Is je voorvoet of voetboog toevallig doorgezak? In sommige gevallen breedt de voorvoet van mensen enorm uit als ze erop staan, vooral bij een doorgezakt voorvoet. Daarbij hebben goede zolen vaak als bijgevolg dat de voet veel minder uitbreedt, soms wel meer dan 5mm. Dan zou je al een stuk meer keuzen hebben.

*bericht bewerkt door TheMarshal op 29 jan 2019 08:06

De custom Shells van salomon gaan tot 106. Maar TS wil een betaalbare schoen…

DrPhil op 29 jan 2019 00:19

Ik heb nu een Salomon XPro100 en die heeft een Heat Moldable shell. Echter deze heb ik ooit gekocht in La Plagne - skishop ( slechte ervaring toen ) dus stukje geschiedenis extra.

  • Man liet me een aantal paar schoenen passen : 2 in 25.5 en dus veel te smal ( Gewoon slecht gemeten door de verkoper ) en onkunde bij mij.
  • De Salomon XPro100 26.0 zat gelijk 90% beter en aangezien ik ook SIDI fiets schoenen droeg die me echt goed pasten ( Ook maat 26.0 ) dacht ik : KEK die zitten prima en heb dus de hele week pijnvrij kunnen skiën.

Het jaar er voor ( 2014 ) heb ik in 1 week 4 paar verschillende schoenen geprobeerd ( huur ) en met speciaal gemaakte Heat moldable zooltjes er in, omdat ik in het dagelijks leven steunzooltjes draag ivm doorgezakt middenvoets beentje. ( @ Cheezfield )
Helaas hebben zowel het heat moldable zooltje als mijn eigen sportzooltjes alleen een averechts effect gehad, met veel kramp in de voorvoet / dood gevoel / echt het gevoel van brand in m’n poten.

Dus de Salomon XPro 100 zitten vergeleken met eerdere ervaringen niet slecht ( geen verkramping / pijn of wat ook ) met de standaard liner in de schoen, echter zijn ze net te groot waardoor ik directheid mis.

Dus met de ski ervaring van nu - mijn eigen onderzoek qua bootfitters - 3D scan van mijn voeten - begroting moet het hopelijk gaan lukken. Ik heb Maier in Rotterdam een mail gedaan omdat deze : dichtbij is voor mij en ook Bootdoc gebruikt, waar mijn 3D meting ook vandaan komt. Misschien dat hij me de goede richting in kan krijgen.

*bericht bewerkt door RenSas op 29 jan 2019 09:48

Ook in Malden hebben ze mij een te grote schoen aangemeten, wel mogen omwisselen na een paar dagen gebruik dat wel.

*bericht bewerkt door tomwillem op 29 jan 2019 09:51

Met een extra zooltje in he schoen (gewoon een dun niemandalletje) kun je je schoen wel wat kleiner krijgen. Het is niet ideaal, maar werkte (bij mij) best goed. Ik heb ook jaren schoenen gehad die 1 maat te groot waren, maar daar kon ik met mijn kwetsbare scheen wel een hele week pijnvrij mee skiën. Daarom heb ik daar toen een oplossing voor gezocht via een op maat gemaakte zooltje, plus zo’n extra zooltje. Een extra hakje helpt bv ook (en sta je meteen wat meer voorover). Dat zou je eens kunnen proberen. Het kost haast niks.
Daarna heb ik Salomons met een custom shell gekocht, in de juiste maat. Die passen op zich goed, maar ik heb niet het idee dat ik daarmee meer controle had (zijn ultralicht - misschien daardoor). Met mijn huidige Langes heb ik dat idee wel. Maar die zijn niet erg comfortabel.
Wat de K2 BFC betreft. Los van de vreemde lengte, staat me ook nog bij dat daar een hele dikke binnenschoen in zat. Erg comfortabel, maar hoe lang blijft dat goed passen? En ik kan me niet voorstellen dat je daarmee echt goede controle hebt.

*bericht bewerkt door DrPhil op 29 jan 2019 10:08

Wat Phil zegt is een prima optie. Als de schoen verder goed zit maar iets directer moet aanvoelen kun je een plat hard zooltje onder je maatzooltje leggen. Heet volume reducer:
https://www.bever.nl/lister.html?q=volume%20reducer…

Voor dat geld het proberen waard, kan echt veel verschil maken.

Ik heb ze even nagemeten met de digitale schuifmaat. De mijne zijn zelfs maar 2mm dik.
Biagoli staat erop.

Vanuit Vlissingen zou je eens bij Maier binnen kunnen lopen, geen ervaring mee, wel contact mee gehad waarin hij op voorhand aangaf mij niet goed te kunnen helpen, jammer, maar wel duidelijk en eerlijk.
[/post]

Edit : Ik ben gisteren bij Maier sport geweest in Rotterdam. Ik had hem in januari j.l. al een bericht gedaan en hij vertelde me wel van dienst te kunnen zijn.

Na een 3D scan van mijn voeten is hij een brede stijve schoen ( Atomic Magna S130 ) gaan zoeken, en qua probleem voeten viel het wel mee vertelde hij. De korte beenlengte icm korte Achilles pezen was een grotere uitdaging. Als ondersteuning van zijn verhaal liet hij me echt moeilijke voeten zien… echt moeilijke.

De schoen werd een Atomic Magna S130 ( 25.0 - 25.5 ) welke redelijk goed/prima zat vanaf directe passing. Daarna met een verhoogde hak zool werd het alleen maar beter. Zelfs met open schnallen op de voet zat er geen ruimte voor beweging van de voet ( goede directe overbrenging ) maar absoluut geen knellen op de voet. De ruimte voorin is bij rechtop staan minimaal zoals het hoort.

Ik kan de binnen en buitenschoen ook nog laten heat molden, echter zitten ze nu al zo prima dat ik het afwacht tot na de eerste ski vakantie in januari. In maart gaan we nogmaals en kan tussendoor langst komen bij Maier. Ik heb ook nog een paar andere schoenen geprobeerd ( Salomon - Fischer - Fischer Vacuum ) maar geen van de schoenen zat zo fijn als de Atomic Magna, dus de keus was toen wel gemaakt. Ik ben benieuwd wat het gaat brengen komende vakantie.

null

*bericht bewerkt door RenSas op 30 nov 2019 17:27

Heb dezelfde ervaring bij Maier, paar kleine aanpassingen en binnenschoen niet aangepast. Nu ruim een jaar later nog steeds super.

Plaats een reactie