Skischoenen

Hi helden,

Door hulp van dit forum en zeker door de hulp van Gigi heb ik de Fischer Progressor f19 182(2018) gekocht.
Ik ski ongeveer op niveau 6/7 zoals Gigi ze heeft omschreven. Ik ben 190 lang en ± 95-100 kg.
Nu heb ik 2 jaar geleden ook een paar schoenen aangeschaft en mij eigenlijk niet bijzonder goed verdiept in deze schoenen.
Aangezien ik toen nog student was moest het gewoon degerlijk zijn en goedkoop.

Ik heb destijds de Rossignol allspeed pro 100 (2017) aangeschaft.:

Ik vroeg mij af of dit een goede schoen was in combinatie met mijn ski's en mijn skiniveau.
Of dat het verstandig is als ik een andere schoen ga zoeken.

Tevens vroeg ik mij af hoe de flexadjustment werkt en of ik deze schoenen ook kan bootfitten?

Ik hoop dat iemand mijn vragen kan beantwoorden en alvast bedankt!

Bootfitten begint met de juiste schoen te kiezen, eens je een schoen hebt zijn de mogelijkheden een pak minder uitgebreid.

Als er drukpunten in de schoenen zitten die pijnlijk zijn is het misschien mogelijk om de schaal uit te deuken. Als je de schnallen hard moet vastzetten omdat de schoen te los zit kan je dit deels compenseren met zooltjes, maar als de schaal echt te groot is (wat vaak het geval is als je in de skiwinkel schoenen koopt die daar comfortabel zitten) gaan alleen nieuwe schoenen je helpen.

Die je dan koopt met advies van een goeie bootfitter. Dat eerste paar wordt dan leergeld.

Hi Morzel,

Bedankt voor je reactie. De schoen zit opzich prima. Nergens drukpunten en als ik rechtopsta raak ik net de voorkant en en ik skihouding niet meer. Hoef de schoen ook niet bijzonder hard vast te zetten.

Gaat mij meer om de soort schoen of dit overeenkomt met mijn Skiniveau en ski’s.
Qua pasvorm dacht ik wellicht kan ik deze schoen ook nog verwarmen om hem helemaal comfortabel te krijgen aangezien voeten nooit hetzelfde zijn.

En daarnaast kan ik nergens vinden hoe ik de flex kan aanpassen, en of dit ook nodig is.

Bedankt voor je reactie!

Hoe het me dit specifieke paar werkt, weet ik niet, maar soms kan je een soort plaatje aan de achterkant omdraaien, daar staat dan sport of performance op of bij (of vergelijkbare woorden). Bij andere schoenen kun je schroeven eruit halen waarmee je de flex verlaagd.

Ik denk dat verwarmen niet zo heel veel zin heeft. Je hebt er al best wat op geskied en ik denk dat de liner dan ook wel iets ‘zet’. Zeker als je verder geen drukpunten voelt, is dat denk ik niet nodig.

Wat je kan doen is eens op YouTube zoeken naar shellfitting (van bijv patriot footbeds) en dan eens zien hoe dat bij jou schoenen overeenkomt,

Als ze dan en goed blijken te zitten, niet te groot zijn dan blijft die flex alleen over. Druk je er erg doorheen?

Wannabe Dolomietenkenner... || Carv gebruiker

Als hij goed zit, verder afblijven. En je schoenen zijn voorlopig prima.

If it ain't broken, don't fix it.

Zooltjes kunnen wel een waardevolle 'upgrade' zijn.

Allen bedankt voor je reactie en excuses voor mijn late reactie. De schoenen zitten voor de rest goed dus ik hou ze gewoon en ga geen aanpassingen doen.

Ben er alleen nog niet achter hoe de flex werkt. Dit model heeft schroeven achterop maar ik kan geen extra schroef erin draaien omdat deze er niet bij zitten?
Moet ik deze dan los bestellen of een andere schroef veranderenw

Zitten er ook geen “plastic” tussenstukjes bij om TUSSEN de binnen en buitenboot te plaatsen?
Bij Technica en Nordica is (was) dit standaard.(overigens nooit zelf gebruikt)

Born to run. B.S.

https://cdn.wintersport.nl/forum/24/255f693d08107232f52c27fb...

Er zat niks meer in de doos. Ik zie alleen dit op de schoen.

Is dus voor 'n “INBUS” sleuteltje om bij te regelen. (Flex adjust)
Bovenste knop voor “inclining” naar Links of naar Rechts ( O-benen , X-benen) Denk ik!
Is vast wel te vinden op internet(Google is your friend)

Born to run. B.S.

Bovenste is het dopje dat erin doet als je de schroef eruit haalt.

Zou er niet op internet te vinden zijn hoe dat exact werkt voor deze schoenen?

Yup: https://drms3v40st3o6.cloudfront.net/images/pdf/especificaci…

Onderste schroef naar boven en je flex is 90. 1 schroef wordt afgeraden en 2 schroeven onderin is 100.

*bericht bewerkt door Roy83 op 02 mrt 2019 14:55

Wannabe Dolomietenkenner... || Carv gebruiker

Lijken mij prima schoenen voor de ski die je hebt. Zeker als ze goed zitten zou ik er niets aan doen.

Een flex 100 voor jouw Fischers lijkt me prima. Wel even de link van @Roy83 kijken.

Succes!

*bericht bewerkt door dokteruk op 03 mrt 2019 15:18

Ever tried the Thermo V20's? Good luck!

Bedankt heren! Super die hulp.

Nu nog als laatste de Din uitzoeken van mijn nieuwe ski’s. Ze staan door de winkel afgesteld op 7. Wat raden jullie aan? Zit tussen niveau 2-3 in als ik dat zo lees op dinsetting. Heb wel 2 knieen met een vervangen voorste kruisband😭

https://cdn.wintersport.nl/forum/24/bbeaa6e997f85bc393120c88...
https://cdn.wintersport.nl/forum/24/d0db53d219b24a017759043d...
!undefined

95% van de laaglanders is type 2. 4,5% is type 1 (tijdens hun eerste skitrip). De rest is type 3. Ik gok de percentages maar mijn punt is dat je gewoon type 2 moet kiezen :).

7 lijkt me niet raar, maar waarom zou je het aan willen passen? Zijn ze in de winkel zo afgesteld door het personeel met de schoenen die je nu hebt?

*bericht bewerkt door Roy83 op 04 mrt 2019 20:53

Wannabe Dolomietenkenner... || Carv gebruiker

Ze zijn inderdaad in de winkel aangepast! Ik wil alleen graag checken of het goed is. Aangezien ik niet weer mijn kruisband wil scheuren!

Wellicht is een iets lagere DIN dan handig, maar dat weet ik echt niet zeker. Volgens mij moet je je leeftijd invoeren in die calculators omdat je zwakkere knieën hebt als je ouder wordt en krijg je dan daarmee dus een lager DIN, maar nogmaals, da's slechts mijn logica, ik ben daar verder geen specialist in ofzo.

Heb je in de winkel gezegd dat je kruisband letsel gehad hebt?

*bericht bewerkt door Roy83 op 04 mrt 2019 21:25

Wannabe Dolomietenkenner... || Carv gebruiker

Smaken verschillen, maar vind een flex van 100 (alhoewel indicatie) voor een flinke vent van 100 kg en wat ski-ervaring wat aan de magere kant. Zou zo maar kunnen dat een wat steviger model prettiger is.

Edwin van Riel

Wellicht is een iets lagere DIN dan handig, maar dat weet ik echt niet zeker. Volgens mij moet je je leeftijd invoeren in die calculators omdat je zwakkere knieën hebt als je ouder wordt en krijg je dan daarmee dus een lager DIN, maar nogmaals, da's slechts mijn logica, ik ben daar verder geen specialist in ofzo.

Heb je in de winkel gezegd dat je kruisband letsel gehad hebt?

Roy83 op 4 mrt 2019 21:19

De leeftijd moet je invoeren omdat jonge kinderen en ouderen (gemiddeld)minder sterke botten hebben. Door de tabel manier van werken maaakt dat alleen uit als je minder dan 10 jaar of meer dan 50 bent.
De hele binding instelling is gebaseerd op het breken van je onderbeen.
Kruisbanden komen in de berekening niet voor. Zeggen dat je knie letsel heeft maakt ook niet uit, ski winkel personeel is geen arts of binding ingenieurs, zij mogen alleen de vragen stellen die in de tabel staan.
Wat je instelt is eenvoudig weg, bij welk moment(kracht x arm) je schoen uit de binding schiet.
Als je minder kracht op je benen wil hebben dan zou je je binding wat lager kunnen instellen. Het nadeel daarvan is wel dat je ook eerder ongewenst uit de binding kunt schieten. Dat is ook een risico.

*bericht bewerkt door Slim op 04 mrt 2019 22:46

@Slim Volgens de Medecins de Montagne in Frankrijk (vereniging van artsen in Frankrijk, komt meer dan 50 % van knieletsel door verkeerd afgestelde bindingen, in andere Alpenlanden vergelijkbare cijfers) (verschillende bronnen, maar check bijvoorbeeld: http://inpes.santepubliquefrance.fr/70000/dp/01/dp011206.pdf…) . Volgens de bindingingenieurs van Look en Fritschi waar ik mee hier specifiek over gesproken heb worden bindingen vooral gemaakt zo gemaakt voor veiligheid van de kniën en knieletsel, het meest voorkomende ski-gerelateerde beenletsel in de Alpen. Dus ‘alleen het onderbeen’ klopt volgens mij niet. Maar het spreekt voor zich dat deze veiligheid natuurlijk ook meehelpt voor het onderbeen, die ook geen rare draai kan maken. Maar onderbeenbreken komen met moderne hoge schoenen (veel) minder vaak voor dan vroeger.

De reden dat vrouwen altijd een wat lagere waarde krijgen is vanwege minder sterke pezen en banden, zeker na bevalling (vandaar die gemiddelde 25 jaar wanneer deze waarde nog eens omlaag gaat). Dames hebben bij mijn weten geen zwakkere botten (maar vaak wel zwakkere/soepelere banden) en kinderen volgens mij ook niet (maar dit kan ik mis hebben ik ben geen arts).

In mijn Franse ski-man opleiding, die ik ooit gehad hebt heb ik zeker te maken gehad met 'special requests' zoals zwakkere kniebanden. En dan werd ons geleerd om inderdaad, afhankelijk van het type skiër ietsjes lager in te stellen. Dus dat hebben gediplomeerde skimannen (in Frankrijk) geleerd, je hoeft geen ingenieur te zijn om werk wel naar behoren te doen. (Niet elke automonteur is een moteringenieur, toch?) .

*bericht bewerkt door Rogier op 04 mrt 2019 23:22

Click. Click. Peace

En iets wat veel mensen vergeten, als je netjes skiet, en zeker op de piste blijft hoeft je waarde helemaal niet zo hoog te staan. Bij normale ski-bewegingen schiet een ski niet zomaar uit.

Click. Click. Peace

@Rogier,
Natuurlijk hebben kinderen minder sterke botten: hun botten zijn kleiner, en dus dunner en dus ook minder sterk(in absolute zin).

Ik zou zeggen dat de reden dat knie letsel het meest voorkomende letsel is, is juist dat moderne skibindingen zo ontzettend goed zijn in het voorkomen van beenbreuken.
Knie letsel voorkomen is veel moeilijker omdat het immers om belastingen in meerdere richtingen gaat en veel verschillende structuren in de knie.

Maar in dit geval, heeft @cobazn juist problemen met de voorste schuine kruisbanden (ACL), daar helpen alpiene bindingen niet zoveel tegen, vanwege het feit dat de zijwaartse opening aan de teen zit. Een lagere DIN waarde van de teen heeft maar weinig effect op de belasting op de ACL.

https://cdn.wintersport.nl/forum/24/0ea0ee86b1e0d734aaaa9262...

undefined

*bericht bewerkt door Slim op 05 mrt 2019 00:46

En voor de duidelijkheid, ik bedoelde juist dat je inderdaad best je bindingen lager kan afstellen dan de tabel, ik wilde er alleen op wijzen dat je dan wel het risico verhoogd dat je onbedoeld uit de ski loskomt.
Dat wil dus niet zeggen dat het een slecht idee is.
Zeker als je in acht neemt wat Rogier zegt over techniek

Elk voordeel heb z’n nadeel

*bericht bewerkt door Slim op 05 mrt 2019 00:47

En iets wat veel mensen vergeten, als je netjes skiet, en zeker op de piste blijft hoeft je waarde helemaal niet zo hoog te staan. Bij normale ski-bewegingen schiet een ski niet zomaar uit.

Rogier op 4 mrt 2019 23:20

Klopt, totdat er dus stevig gebuckeld wordt. Dan blijkt de afstelling die op de piste prima voldoet ineens te licht en lig je een eind lager op de berg bij te komen. Tenzij je natuurlijk het niveau hebt, dat dit soort afdalingen op 1 ski doet, ik nog niet dus blijkbaar ;)

Edwin van Riel

En iets wat veel mensen vergeten, als je netjes skiet, en zeker op de piste blijft hoeft je waarde helemaal niet zo hoog te staan. Bij normale ski-bewegingen schiet een ski niet zomaar uit.

Rogier op 4 mrt 2019 23:20

Klopt, totdat er dus stevig gebuckeld wordt. Dan blijkt de afstelling die op de piste prima voldoet ineens te licht en lig je een eind lager op de berg bij te komen. Tenzij je natuurlijk het niveau hebt, dat dit soort afdalingen op 1 ski doet, ik nog niet dus blijkbaar ;)

evr66 op 5 mrt 2019 08:07

@evr66 Ook al heb je de techniek van op 1 been een stevige buckel af wel onder de knie, de andere ski ligt dan nog steeds hoger op de helling 😬

Ever tried the Thermo V20's? Good luck!

En iets wat veel mensen vergeten, als je netjes skiet, en zeker op de piste blijft hoeft je waarde helemaal niet zo hoog te staan. Bij normale ski-bewegingen schiet een ski niet zomaar uit.

Rogier op 4 mrt 2019 23:20

Klopt, totdat er dus stevig gebuckeld wordt. Dan blijkt de afstelling die op de piste prima voldoet ineens te licht en lig je een eind lager op de berg bij te komen. Tenzij je natuurlijk het niveau hebt, dat dit soort afdalingen op 1 ski doet, ik nog niet dus blijkbaar ;)

evr66 op 5 mrt 2019 08:07

@evr66 Ook al heb je de techniek van op 1 been een stevige buckel af wel onder de knie, de andere ski ligt dan nog steeds hoger op de helling 😬

dokteruk op 5 mrt 2019 09:45

Haha, iets dat je soms niet helemaal scherp op het netvlies hebt als je net uit een barretje stapt :P.

I can stick uphill ice, on my saucer...

Tsja, gelukkig lachen we er nu om. Ben echt in geen 20 jaar zo hard op mn plaat gegaan. Uiteindelijk ruim 150m lager kunnen stoppen. pfff. Eerste keer dat ik echt blij was met helm en shovel in de backback (bij wijze van alternatieve rugbescherming zeg maar ;))

Edwin van Riel

Ter referentie. Ik zou mijn binding op 6,5 moeten afstellen volgens tabellen maar heb m al jaren op 5. Nog nooit spontaan uitgegaan, ook niet in zware slush, buckels of poeder. Maarja dat verschil is ook niet enorm.

Het feit dat vrouwen een lagere waarde krijgen, zou dat te maken kunnen hebben met een verschil in zwaartepunt? Schouders bij mannen en heupen bij vrouwen? Iets met kracht maal afstand?

Het feit dat vrouwen een lagere waarde krijgen, zou dat te maken kunnen hebben met een verschil in zwaartepunt? Schouders bij mannen en heupen bij vrouwen? Iets met kracht maal afstand?

elisabeth101 op 5 mrt 2019 10:21

Nee hoor. Kijk maar in de instellingen: geslacht staat er niet in.

https://cdn.wintersport.nl/forum/24/455bb5943155b6ad6b2a499a...

De reden dat de meeste vrouwen met een lagere waarde skien dan de meeste mannen is doodgewoon omdat vrouwen gemiddeld korter een lichter zijn dan mannen. Maar als je een man en vrouw van dezelfde lengte en gewicht hebt dan hebben ze ook dezelfde binding instelling.

@Slim In Frankrijk (en Europa) niet. Officele tabel van Franse overheid/gezondheidszorg en medecins de montagne http://inpes.santepubliquefrance.fr/CFESBases/catalogue/pdf/…

Ook de afstel computers van de skiwinkels waar ik heb gewerkt kwam dit verschil ook duidelijk naar voren. Net als bij de afstel-boeken van Look, Salomon en alle andere merken waar ik mee gewerkt heb. Daarom zijn die DIN calulators op internet niet iets om blij mee te zijn…

En verder moet je de zoollengte niet vergeten, vaak korter bij vrouwen, waarom ze juist weer een iets hogere instelling krijgen. Hoe langer de zoollengte hoe lager de DIN waarde… Dus alleen gewicht en lengte noemen klopt niet.

[
Nee hoor. Kijk maar in de instellingen: geslacht staat er niet in.

En dat is dus fout…

Click. Click. Peace

Het feit dat vrouwen een lagere waarde krijgen, zou dat te maken kunnen hebben met een verschil in zwaartepunt? Schouders bij mannen en heupen bij vrouwen? Iets met kracht maal afstand?

elisabeth101 op 5 mrt 2019 10:21

Volgens een persbericht van de Algemene ziektekosten verzekering in Frankrijk, de CFES (education Sante) en de Medecins de Montagne zijn de volgende cijfers en redenen van belang (http://inpes.santepubliquefrance.fr/70000/dp/01/dp011206.pdf…) ik vertaal even:

Twee keer zoveel vrouwen opgerekte op gescheurde kniebanden na ski-ongelukken dan mannen. Terwijl er bij tellingen op de pistes meer mannen op de pistes staan dan vrouwen 35% om 65%. Vanaf 25 jaar zijn er zelfs drie keer zoveel vrouwen met knieletsel dan mannen. Ondanks dat vrouwen ondervertegenwoordigt zijn in de sneeuw.

  • Iets andere vorm van de knie in X en een hogere hypermobiliteit, (pezen die soepler en meer rek hebben) die hypermobiliteit komt meer voor bij vrouwen.
  • Vrouwen zijn over het algemeen minder sportief, en hebben minder spierweefsel om de knie.
Click. Click. Peace

Maar we gaan nu wel ver off-topic ;-)

Click. Click. Peace

Plaats een reactie