Dikke kuiten/Head cube 3/kapotte enkels

Ciindy9023 november 2019 · 10:39

Hallo allemaal,

Ik zit met een probleem, ik heb drie (weken) ski ervaring. Ik kom prima van een blauwe piste af. Ga richting parallel skiën, kom aan het einde van de week ook goed een rode piste af. Nu heb ik met skischoenen een probleem. Ik heb super goede skischoenen aangemeten gekregen. Maar na ongeveer een half uur aan in huis, krijg ik kramp. Gewoon van de skischoenen zelf. Ik heb in vergelijking met mijn voetmaat (37) erg brede kuiten (44cm) verder ben ik niet enorm zwaar (78kg en 170 cm lang).
De enige skischoen die mij echt lekker zit, is de Head cube 3. Maar daar kom ik dan zeker 5 cm los van de grond als ik mijn hak omhoog probeer te doen in de schoen. Lijkt mij ook niet de bedoeling.

Terug naar mijn winkel (hebben serieus verstand van skischoenen en zijn zeer gerenommeerd) geven zij aan dat ze de head cube 3 uit het assortiment hebben gehaald, omdat bijna iedereen heel veel ruimte heeft bij de hak. En dit weer makkelijker tot (enkel)blessures lijdt. En laat dat laatste het geval voor mij ook zijn, enkelbanden gescheurd tijdens skiën met de head cube 3.

Kortom; wat te doen voor iemand met dikke kuiten, kleine voeten en heel veel kramp bij iedere willekeurige andere skischoen, maar ook mijn enkelbanden verder met rust wil laten…

Help!!

GiGi23 november 2019 · 10:43

Naar een andere shop gaan. Want ik kan me niet voorstellen dat een schoen zo snel vervormt (3 weken skiën toch?) dat er ‘ineens’ zo veel ruimte ontstaat. Er zijn wel schoenen die snel vervormen, maar de constructie van dat soort schoenen is als het goed is bekend bij degene die je de schoenen heeft aangeraden en die zou dat van te voren moeten kunnen weten.

Dus ofwel niet goed aangemeten óf niet echt de kennis van zaken die ze claimen. Ik ben wel benieuwd welke shop het betreft.

In welke regio zit je? Dan zijn er vast betere suggesties voor zaken waar je heen kan voor goed aangemeten schoenen.

Ciindy9023 november 2019 · 11:40

Ik ga de naam van de shop niet noemen, maar in mijn omgeving is dit daadwerkelijk de beste shop. De head cube 3 vervormt niet perse, ik beweeg al in gloednieuwe schoenen.

GiGi23 november 2019 · 11:59

Als je in gloednieuwe schoenen zo veel ruimte hebt, dan passen ze gewoon niet goed. En dus waag ik te stellen dat die shop geen goed werk heeft geleverd.

Het probleem wat je beschrijft is volgens mij niet op een andere manier op te lossen dan door op zoek te gaan naar passende schoenen. En daarvoor zou ik echt naar een andere zaak gaan.

Als je aangeeft in welke regio je zit, kunnen we daar misschien suggesties voor doen.

DrPhil23 november 2019 · 12:03

Ik kan er geen touw aan vastknopen. Heb je met je huidige schoenen al geskied? Waar krijg je kramp? En hoe scheur je je enkelbanden in een skischoen?

Sjaak2723 november 2019 · 13:26

Dit draadje heeft misschien nog info https://www.wintersport.nl/forum/topic/134296

Misschien is die nieuwe Atomic Savor wat?

Children of winter never grow old
Geenen23 november 2019 · 13:41

Eens met voorgaande opmerkingen, je bent gewoon niet goed geholpen.
Andere winkel zoeken (evt met wat kenners op het forum) die wel weet wat ze doen.
Kleine kanttekening bij jouw relaas, als je echt probeert je hiel omhoog te drukken in een schoen, lukt dat altijd ook bij de beste schoen maar gelukkig doe je een dergelijke beweging niet tijdens het skiën.

.
QmaartenQ23 november 2019 · 13:45

Toch naar een andere (betere) shop gaan!
5cm lift bij je hakken is echt veel te veel.
Dat hebben ze in die shop van jou toch niet helemaal goed gedaan.
Er zijn heus oplossingen voor jouw kuiten probleem!
Jij stelt dat elke willekeurige andere skischoen kramp oplevert,
maar er zijn mogelijkheden die dit oplossen, maar dan bij een andere shop!

Ciindy9023 november 2019 · 13:55

Ik merk dat ik niet helemaal volledig ben geweest. En laat ik voorop stellen, dat ik, voor zover ik weet, en ik heb mij goed laten informeren, bij de beste zaak zit rondom mijn woonplaats. En ik ben ook reuze tevreden over de kwaliteit en service. Ik (of beter gezegd; mijn kuiten, zijn het probleem)

Ik heb hiervoor geskied met huurschoenen. Dat waren de Head cube 3. Die zaten ‘lekker’ voor zover een skischoen ‘lekker’ zit.
Toen ik voor de derde keer wilde gaan huren, heb ik bedacht om toch zelf schoenen aan te schaffen. Dat werden schoenen van Fischer… Alles is daarbij uit de kast gehaald, inclusief een apparaat die mijn ‘normale’ stand van mijn voeten, enkels en onderbenen kan meten. Deze schoenen zijn zelfs verwarmd naar mijn voeten. Zaten lekker, tot ik ze langer dan een half uur aan had, dan kreeg ik mega krampen in mijn kuiten en slapende voeten, niet alleen tijdens het skiën. Teruggegaan, nieuwe schoenen aangemeten gekregen. Weer alles uit de kast gehaald. Zaten oprecht lekkerder. Maar, mijn fout, niet drie kwartier gewoon gezeten/gestaan/gelopen met de schoenen in de winkel. Nu dacht ik, welke schoenen had ik ooit als huurschoenen? Dan was de Head cube 3. Dat kon ik terugzien op foto’s.

Dus daarmee naar de winkel mee terug gegaan. Zij vertelden mij dat de Head cube 3, door de ruime instap, en veel ruimte voor de kuit, ook vaak als ‘probleem’ heeft dat je voet zich nog behoorlijk kan bewegen (zoals ik met mijn hak en dus enkels kan). En dat zij daarom de Head cube 3 niet meer verkopen… En op zich snap ik dat, want ik ervaar, in zowel de toen gehuurde schoenen, als in gloednieuwe head cube 3 schoenen, ook dat ik enorm kan bewegen en heb daardoor, tijdens het vallen, mijn enkelbanden gescheurd. Want toen ik viel, was mijn skischoen nog half aan, maar was ik zeker 10 cm verschoven in de schoen.

Mijn vraag is dus, heeft iemand een idee wat een oplossing zou kunnen zijn voor mijn probleem? Dus een type schoen, of een handigheidje waardoor ik minder ruimte krijg in de Head cube 3, of meer in een andere skischoen?

Tenslotte, ik ga niet noemen waar ik al ben geweest, want dat vind ik oneerlijk tegenover deze ondernemers. Maar wat is volgens jullie de beste winkel om skischoenen aan te laten meten in de kop van Drenthe/oosten van Friesland/Groningen?

Alvast bedankt!

QmaartenQ23 november 2019 · 14:10

Dat is eigenlijk een heel ander verhaal!
Feit blijft dat je op zoek moet naar een echt goede bootfitter.
Niemand kan jouw voeten namelijk online beoordelen.
Je zult moeten beginnen met schoen die geschikt zijn voor jouw voeten!
Daarna komt het probleem van je grotere kuiten aan de beurt.
Maar het begint met je voeten.
Welke schoenen voor jouw voeten geschikt zijn weten we dus niet.
Maar je weet nu wel wat het probleem is en dat je dus, nadat je schoenen hebt aangemeten gekregen, moet blijven wachten om te beoordelen of je kuit probleem is opgelost.
Een goede bootfitter heeft hier mogelijkheden voor.
En bent heus niet de enige met grote kuiten!
Succes!

GiGi23 november 2019 · 14:18

Ik ben ervan overtuigd (en zelf door schade en schande wijs geworden in dat opzicht) dat voor elk type voet of been of kuit of enkel een passende skischoen te vinden is. Alleen daar heb je goede hulp bij nodig. En soms betekent dat dat je er een uur voor moet rijden. Dat is het mij meer dan waard.
De oplossing is namelijk een goede analyse van jouw voet en been. En daar dan een passende schoen bij zoeken. Dat kunnen wij op afstand niet, ook al waren we allemaal geschoolde bootfitters. Daarvoor moet je echt naar een vakman. In jouw regio ken ik er geen, maar misschien anderen hier wel. Zaken die ik wel kan aanbevelen zijn MK Skiservice in Bilthoven, Dutch Bootfitter in Amsterdam en Skicentrum Heemskerk in Heemskerk.
Er is helaas niet een ‘trucje’. Het vinden van goed passende skischoenen is een proces dat even tijd kost en wat je volgens mij niet moet proberen te doen op zaterdag middag tussen de boodschappen en de kapper door.

michelr23 november 2019 · 15:55

Ik zal naar een specialist gaan die de voet en kuiten op meet, iedere specialist in Nederland kan dat. Vriendin van mij heeft hetzelfde probleem en zij is uiteindelijk uitgekomen bij de Head Cube 3.

*bericht bewerkt door michelr op 23 nov 2019 16:13

MiTi23 november 2019 · 16:15

In het noorden zit Skistore Swing in Heerenveen. Die hebben vrienden van ons met heel lastige voeten heel goed geholpen. Ken ze vwb skischoenen niet uit eigen ervaring.

Winter is coming
DrPhil23 november 2019 · 16:42

Een stuk duidelijker zo. Aan de winkel ligt het dus niet. Ik kan me nog steeds niks voorstellen bij je enkelbanden. Dan moet je schoenen wel 26 maten te groot zijn geweest. Ik weet dat de Atomic Hawk Magma van vorig jaar mega veel ruimte bij de kuiten hadden. (Dit jaar niet meer). Ik zou eens een paar winkels bellen en ze het probleem uitleggen.

Josanne23 november 2019 · 17:19

Ik heb een vergelijkbaar probleem, maat 37 en kuiten van ca. 40 cm. Altijd te grote schoenen gehad. Dit jaar n.a.v. 3D scan de Atomic Hawx prime 105s in de juiste maat gekocht. Ik heb er nog niet op geskied, maar dit was de eerste keer dat ik in een passende schoen ben gestapt. Binnenkort maar even op de rollerbaan uitproberen, daarna kan er nog ‘gefit’ worden, maar dat deed deze winkel liever nadat ik erop geskied had. Dit was in Groningen bij Daka.

*bericht bewerkt door Josanne op 23 nov 2019 17:29

Roy8323 november 2019 · 17:50

Maar je schoen ging uit tijdens het vallen? Dat vind ik wel vrij heftig, dan heb je echt veel te grote schoenen.

Ook begrijp ik niet helemaal wat je met dit topic wil bereiken; iedereen adviseert een een goede bootfitter, maar je blijft erbij dat je bij de juiste bent…

44 cm zijn wel behoorlijke kuiten, maar ook weer niet zo extreem dat er geen oplossing zou hoeven zijn volgens mij. Maar ik denk dat dan begint met een schoen die goed om je enkel zit, niet te breed is en daarna aanpassen voor je kuit. De gasten die GiGi noemde kunnen dat ongetwijfeld, maar ook in andere regio’s zijn er wel opties.

Edit: ik zie nu je andere topic :). Noord Nederland dus. Ik heb geen tips, misschien anderen wel?

*bericht bewerkt door Roy83 op 23 nov 2019 17:51

Wannabe Dolomietenkenner...
Ferdinand23 november 2019 · 20:11

Als je kuiten dik zijn, terwijl de rest van je lichaam gewoon slank is dan hebben dikke kuiten misschien wel een oorzaak.
Voorbeelden zijn gespierd, vet of vocht.
In de laatste 2 gevallen zullen je kuiten na een week wintersporten een behoorlijk eind geslonken zijn, waardoor je skischoen nogal ruim komt te zitten.
Een bootfitter kan er vast wat mee, maar mogelijk zul je de oorzaak van de dikke kuiten moeten opsporen en elimineren.

*bericht bewerkt door Ferdinand op 23 nov 2019 21:02

fijne site hè, dat wintersport.nl?
DrPhil23 november 2019 · 20:13

Als je kuiten dik zijn, terwijl de rest van je lichaam gewoon slank is dan hebben dikke kuiten een oorzaak.
Voorbeelden zijn gespierd, vet of vocht.
In de laatste 2 gevallen zullen je kuiten na een week wintersporten een behoorlijk eind geslonken zijn, waardoor je skischoen nogal ruim komt te zitten.
Een bootfitter kan er vast wat mee, maar mogelijk zul je de oorzaak van de dikke kuiten moeten opsporen en elimineren.

Ferdinand op 23 nov 2019 20:11

ja en dan liposuctie.
Waar slaat dit op?

Elly323 november 2019 · 20:38

@Ferdinand, vindt ik ook nergens op slaan, ik heb ook dikke (ballon) kuiten, heel smalle enkels, weeg 59 km bij 168 en heb beslist geen lipoom, of gedecompenseerde onderbenen, als dat zo is zijn als eerste je voeten en enkels te dik, soms is iemands bouw gewoon zo ;) Maar ik heb ook de Atomic Hawx, die zitten bij mijn enkels goed vast, de bovenste schnallen doe ik gewoon niet te strak. Je hebt de Hawx in verschillende breedte maten.
Je kunt ook nog kijken bij Austria sport in Malden.

Dienten Die Alte schule
Ferdinand23 november 2019 · 21:03

Heb het bericht iets aangepast, was in m’n eerste zin iets te stellig.

fijne site hè, dat wintersport.nl?
Tiny-M23 november 2019 · 21:31

Denk dat meer vrouwen gewoon een dikke(re) kuiten probleem hebben. Ik pas bijvoorbeeld ook bijna nooit gewone laarzen en heb ook een gezond gewicht en smalle enkels. Ik weet niet precies hoe het met skischoenen zit, maar met de snowboard schoenen merkte ik dat soms net een cm kortere schacht enorm uitmaakte of het goed om m’n kuiten zat. Heb nog wat mannen schoenen geprobeerd, maar zijn steevast te smal bij de kuit (hogere schacht) en veel te wijd bij de enkels. Zo zou je nog eens eea kunnen proberen qua skischoenen met net iets kortere schacht.

Piefke23 november 2019 · 22:43
  1. Zitten er spoilers in je schoen? Zo ja eruit gooien en opnieuw testen!
  2. Als je thuis de schoenen aan hebt klopt je houding niet volledig, je gaat namelijk nooit volledig in de ski houding staan, zeker niet langer dan een half uur. Dus lastig te beoordelen.
  3. Het kan ook aan je techniek liggen dat je er tijdens het skiën ook last van krijgt omdat je niet voldoende voorwaarts beweegt maar naar achter hangt, dat is zeker mogelijk gezien je nog niet zo lang skiet.

Loop deze 3 punten na, kun je deze allemaal wegvinken dan is de oplossing een andere echte bootfitter bezoeken.
Succes☃️

Zijn je knieën je lief, rodel dan altijd zonder skischoenen maar met je snowboots!¡!

Plaats een reactie