Nieuwe skischoenen

Demini25 januari 2020 · 23:28

Hi allemaal!
Ik heb ondertussen denk ik bijna alle topics over skischoenen gelezen en heb vorige week skischoenen gekocht en vandaag getest.

Bij het kopen van de skischoenen aardig geholpen alleen meette deze meneer niet de breedte van mijn voet op (wat ik nu terug lees erg belangrijk is). Ik heb veel verschillende modellen gepast en kwam uiteindelijk op een paar salomon. Nu heb ik vrij smalle enkels maar een (in verhouding) wat bredere voorvoet. Bij het uiteindelijke paar heb ik aangegeven dat ze misschien iets te strak zaten maar dat zou juist goed zijn. Wel hebben we op mijn verzoek wat punten uitgedeukt of gefit hoe je dat noemt. Nu na een uur indoor skiën waren al mijn tenen en voorvoet (vanaf dat botje van je grote teen) echt doof. En brandde alle twee dus ook flink na het uitdoen van de skischoenen. Geen goed teken dus. Voordat ik dinsdag terug ga vraag ik mij af of dit te fixen is? Ik denk dat ik namelijk een te smalle skischoen heb gekregen. En nu zit ik in het dilemma van moet ik mijn geld terug vragen en ergens anders mijn voet laten opmeten of het hier nog eens proberen? Ik vind het erg moeilijk allemaal en krijg helemaal de zenuwen aangezien het ook om een behoorlijk bedrag gaat. Ben benieuwd wat jullie zouden doen! Alvast bedankt!

kjiratsiekoedel26 januari 2020 · 04:06

Breedte is inderdaad belangrijk. Maar wordt vaak wel gemeten hoor, zit in dezelfde meting.

Waar heb je gekocht?

Drukpunten/te smal is te frezen/uitduwen. Is minder erg dan te groot!

Demini26 januari 2020 · 09:26

Echt waar? Zelfs als de gehele schoen iets te smal is? Hij is namelijk al een keer in zo een oven geweest. Ik wil de zaak niet noemen aangezien ik wel aardig geholpen ben. Uiteindelijk kan hij toch niet zo fijn zitten maar vind het niet zo netjes om dat openbaar te delen haha.

*bericht bewerkt door Demini op 26 jan 2020 09:30

elisabeth10126 januari 2020 · 09:34

Je moet er hoe dan ook mee teruggaan. Te smal is inderdaad niet een probleem. De buitenschaal kan breder gemaakt. Het is misschien ook wel goed om te weten dat een skischoen altijd even ingeskied moet worden. Een dingetje hier of daar mag best de eerste week, maar echt dove voeten natuurlijk niet.

Heb je er een goed zooltje in?

Hebben ze de binnen of de buitenschoen gefit of allebei?

En dan nog 1 vraag: wat heeft ie allemaal wel bekeken en opgemeten?

*bericht bewerkt door elisabeth101 op 26 jan 2020 09:35

Demini26 januari 2020 · 09:38

Ja precies! Kleine klachten vind ik inderdaad niet erg. Binnen en buitenkant zijn gefit. Heb ze daarna eerst 1,5 uur thuis aan gehad waarbij alletwee mijn kleine tenen gevoelloos waren. Daarna mee gaan skiën en echt de gehele voorvoet gevoelloos in in minder dan een uur. Hierna deed het dan ook echt zeer toen ik de schoen uitdeed en het bloed weer ging stromen. Heb zooltjes gepast maar voelde geen verschil. Beste meneer zei dat misschien de schoen al voldoende zou moeten zijn omdat deze een wat strakkere pasvorm heeft.

Hij heeft mijn voet gemeten (en ik verteld waar ik last van heb). Daarna erachter gekomen dat ik aan de binnenkant van mijn voeten iets doorzak. En heel veel gepast.

*bericht bewerkt door Demini op 26 jan 2020 09:39

elisabeth10126 januari 2020 · 09:53

Als je voet doorzakt is een zooltje essentieel. Je voet verlengd namelijk naar voren en naar buiten bij doorzakken waardoor je regio kleine teen nog meer geplet wordt.

De binnen en buitenschaal in de oven verwarmen is onvoldoende om ruimte te maken bij een te smalle schoen. Er zijn speciale apparaten waar je de buitenschaal echt mee kan oprekken.

Minimale metingen die vereist zijn: voetlengte, voetbreedte, voetvolume, bewegingsmogelijkheid vd enkel (dorsaalflexie). Zonder deze metingen kun je onmogelijk een goede schoen uitzoeken.

Het is mssn toch wel handig om te vermelden waar je geweest ben. Dat geeft ons een betere inschatting wat het beste is om te doen
En welke schoen heb je nou exact gekocht?

*bericht bewerkt door elisabeth101 op 26 jan 2020 09:54

Demini26 januari 2020 · 10:10

thanks voor de uitgebreide reactie! Ik heb de salomon s max 90w. Dat heeft hij in iedergeval niet allemaal gemeten! Ik ga er dinsdag mee terug en dan laat ik weten waar in ze gehaald heb :) wil geen verstoorde klantrelatie opbouwen.

elisabeth10126 januari 2020 · 10:21

Dat is een mooie schoen en goed te customizen dus ik denk dat het wel goed gaat komen. Is nog even de vraag of deze verkoper dat ook voor je kan doen. Niemand twijfelt aan de goede intenties alleen sommige winkels hebben meer kennis en kunde in huis wat betreft het echt bootfitten (dus niet in de oven en klaar).

Welke maat schoen heb je? En meet anders je voorvoet even (breedste deel vanaf de bovenkant gezien). De leestbreedte van een 25,5 schoen is 98 mm bij jouw model. Naarmate de maat van de schoen kleiner of groter wordt, wordt de leest dat ook. Dan kun je kijken hoe dat bij jou is.

Demini26 januari 2020 · 10:32

Dat verklaard het! Met voorvoet zit iktussen de 10,5cm en 11cm in. Ik denk 10,7. Te breed dus. Op de schoen staat de maat 24/24,5 (38 denk ik?). Ik gok dat hij dus echt een stuk te smal is als ik jouw berichtje lees.

elisabeth10126 januari 2020 · 10:42

De leest bij maat 24,5 zal 97mm zijn. Voor je voorvoet dus krap. Maar gezien je smalle enkels is een smalle schoen geen gekke keuze. De enkels moeten gefixeerd dus van die schoenmaat moet je uitgaan. De vraag is nu of je schoen zodanig uitgerekt kan bij de voorvoet dat je er geen dove voeten van krijgt. En een zooltje tegen doorzakken lijkt me ook niet verkeerd. Zou dat overleggen met de verkoper en kijken wat ie zegt. Succes!

evr6626 januari 2020 · 11:22

Da’s best vrij veel wat je voor te kort komt. Mag de winkelier bepalen, of m dat gaat lukken. Ben benieuwd!

Beter van voor wat ruimen, dan van achteren moeten opvullen in ieder geval!

Edwin van Riel
kjiratsiekoedel26 januari 2020 · 12:26

Welke winkel? T gaat ons om of je op een adres bent waar ze je inderdaad kunnen helpen. Of gewoon op verkeerd adres.

T klinkt mij nog niet verkeerd nu, maar wel zooltje en breder maken als volgende stap

Nog wat info:
https://gigiski.com/tweeluik-bootfitten-deel-2-de-kunst-van-…

*bericht bewerkt door kjiratsiekoedel op 26 jan 2020 12:29

QmaartenQ26 januari 2020 · 12:32

Ik denk dat het zou moeten kunnen om ze bij de voorvoet verder op re rekken.
Hele dunne sokken schelen echter ook al veel.Welke sokken heb je aan gehad?
Klinkt misschien raar, maar het maakt echt uit!
De Salomons staan idd bekend om hun smalle hak en bredere voorvoet.

Demini26 januari 2020 · 17:14

Hoi allemaal thanks voor jullie reacties!
Het is een ski speciaal zaak dus geen perry sport of andere groothandel. Ik laat dinsdag weten welke zaak het was en hoe het is afgehandeld. Omdat deze zaak niet de breedte heeft opgemeten denk ik dat ik toch even een second opinion ga doen bij eentje iets verder maar heel hoog aangeschreven staat. Als ik deze skischoen kan terugbrengen athans. Ik heb ze net nog even aangedaan maar zitten voor mijn gevoel gewoon overal te strak. Strakker dan een goede handdruk in iedergeval. Ik vind het ook zonde om deze namelijk helemaal te vervormen terwijl de basis misschien niet goed zit. Zelfs met mijn huur skischoenen heb ik niet zo een last gehad qua krapte. Ik hou jullie op de hoogte! En qua sokken betreft heb ik gewone niet dikke skisokken 😊 (bij huurschoenen kon ik zelfs twee overelkaar aan haha dus zo dik zijn ze niet). Word vervolgd!

Marieke26 januari 2020 · 17:25

Ik heb dezelfde skischoenen en ook ik heb brede voeten (en helaas ook dikke enkels en kuiten ;-)). Bij de aankoop zijn mijn voeten op de brede plekken met watjes en tape aangedikt, schoenen in de oven, uitgedeukt, kwartier ofzo in de skihouding in de schoen gestaan en oh ja, ook nog zooltjes want behoorlijke platvoeten.

Weekend er op naar Willingen geweest en ik kon wel janken; wat een pijn! Kramp, doof gevoel, alsof mijn voeten in brand stonden.

Op een doordeweekse dag teruggekeerd, opnieuw met watjes ingetaped, ander zooltje en nu noem ik ze mijn skipantoffeltjes :-)

Was Wim Jaquet in Amersfoort, nu DAKA, en ze hebben het dus prima opgelost. Soms lukt het niet in één keer.

Succes, hopelijk krijg jij er net zoveel plezier van als ik.

Demini26 januari 2020 · 17:28

Precies dat! Bij mij ook uitgedeukt inderdaad! Ik ga even kijken dinsdag wat ze aanbieden qua mogelijkheden. Maar wil dat dus op skivakantie absoluut voorkomen haha.

Demini28 januari 2020 · 14:02

Hi allemaal hier de langverwachte update!
Ik heb de schoenen uiteindelijk toch teruggebracht bij Kater funsport. Goede klantenservice maar wilde toch nog even verder kijken. Ik had namelijk via fanatieke skiërs gehoord dat het skicentrum in Heemskerk een van de beste bootfittingen heeft voor moeilijke voeten. En daar kom ik dus net vandaan. Let op je moet wel een afspraak maken mocht je interesse hebben. Ik heb door middel van een scan ( de afbeelding onder deze hele lap tekst) de eerste selectie gemaakt. En jeeeeeetje! Wat een doorgezakte voeten heb ik haha! Heel interessant om te zien. Maar dit is een bekend probleem dat makkelijk op te lossen is. Wat het lastiger maakte is dat ik echt extreem!! dunne enkels en benen heb, maar wel een gezellige 6de teen en oja ook nog een hele lage wreef. Hierna nog verschillende metingen gedaan met de hand. En doordat ik doorzak is mijn schoenmaat staand 0,8cm groter. Ook zijn mijn voeten een stuk breder als er druk op komt te staan, zo interessant! Daardoor bleven er maat 2/3 schoenen over uit een gigantische collectie die ze daar hebben. Na 3 verschillende schoenen gepast te hebben bleven de Hawx Ultra 115s over, welke de 3d scan ook als beste optie aangaf. Er was ook een Salomon maar die buigt niet zo lekker, is voorin minder geschikt voor een 6de teen en ook iets kleiner. Ik heb namelijk staand maat 38,8. Ik snap dat ze bij de eerste zaak niet helemaal de goeie schoen konden vinden zonder zo een scan. Nou vervolgens de schoenen verwarmd (het was net rubber vergeleken met de salomon veel soepeler) en weer gefit. Met heel veel aanwijzingen! Daarna bindingen vastmaken lesje gehad om de druk van mijn scheenbeen van de onderkant af te halen naar mijn gehele scheenbeen. En jeetje wat een verschil! Ze zitten nu al beter dan mijn vorige paar. Zaterdag ga ik weer skiën in Spaarnwoude om ze te testen. Ben benieuwd! hopelijk geen dove tenen. Zo wel dan gaan we kijken naar een zooltje, maar dat was nog niet nodig.

https://cdn.wintersport.nl/forum/26/a5687f483b220457f6f6255b...

bartvwg28 januari 2020 · 14:11

Kijk eens aan wat goed advies kan uitmaken hè!
Hebben ze bij Kater Funsport (wat een naam zeg!) je de schoenen teruggenomen en -betaald? Knappe service als dat zo is!
Veel plezier met de nieuwe! ;)

*bericht bewerkt door bartvwg op 28 jan 2020 14:12

Demini28 januari 2020 · 14:13

Ja teruggenomen en betaald! Heel netjes! En ze zijn ook wintersport experts (hebben ze een label van). Maar deze zaak in Heemskerk werkt met topskiërs en mensen met de moeilijkste voeten vanuit het hele land komen er blijkbaar heen. Echt een aanrader! Ik ben zo blij!

*bericht bewerkt door Demini op 28 jan 2020 14:18

elisabeth10128 januari 2020 · 14:39

Fijn dat kater funsport niet moeilijk deed over het retourneren, pluspunten.

En wat een interessant verhaal! Echt heel leerzaam. Je ziet, de ene winkel is de andere niet, ookal claimt iedereen specialist te zijn. Laat maar weten hoe het gegaan is met skien zaterdag.

Hoe moet je je bindingen nou vastmaken? Schnallen bedoel je denk ik? Ben ff benieuwd 😁

*bericht bewerkt door elisabeth101 op 28 jan 2020 14:41

evr6628 januari 2020 · 14:39

Scheelt toch als er even iemand met verstand van zaken naar kijkt. Zo zijn er gelukkig wel meer in Nederland. Zelfs een scan is eigenlijk niet nodig als de voetenman zijn vak verstaat. Met flink wat ervaring, meten en wat duw en trekwerk weten die gasten gewoon welke paar modellen het beste bij je passen.

Als je voeten echt doorzakken zou ik er zeker meteen een goed zooltje in laten aanmeten.

Edwin van Riel
Demini28 januari 2020 · 14:51

Ja zooltje wilde ze mee wachten want ik ben geen extreem doorzak geval. Als het niet nodig is dan zeker niet toepassen aangezien je dan weer ergens anders last kan krijgen. Dus eerst weer lekker testen in Snowworld!
Kom ik ook een beetje in de skistemming haha! Inderdaad ik ben ook zeker van mening dat een scan niet alles oplost! Kennis is zeker belangrijk en dat hadden ze daar ook gelukkig.
Zoveel dingen geleerd, ik ben ook wel een leek, maar weet altijd zeker wat ik wel en niet wil. Om terug te komen voor mijn bindingen. Als je de schoen aan doet eerst even een goede tik met je hak op de grond geven. Zo zit je voet goed tegen de achterkant aan. Omdat mijn benen dus zo dun zijn is het belangrijk dat je de spanning verdeeld over alle bindingen. Je doet je binden vast zoals normaal en wat lekker zit. Daarna doe je de bovenste binding strakker (hij zit er niet voor de sier wat andere soms zeggen haha). Hij moet zo strak zitten dat als je in de skihouding staat je hand erachter nog net in kan steken. de binding eronder zat voor het aantrekken eigenlijk iets te strak. Maar doordat de bovenste druk wegnam kwam daar ineens veel meer ruimte vrij! Enorm verschil! (hierbij heb ik wel eerst de stand van de bindingen moeten aanpassen (strakker) aangezien ik extreem dunne benen heb). Als jullie meer vragen hebben vraag maar raak haha!

DSvier28 januari 2020 · 14:55

Scheelt toch als er even iemand met verstand van zaken naar kijkt. Zo zijn er gelukkig wel meer in Nederland. Zelfs een scan is eigenlijk niet nodig als de voetenman zijn vak verstaat. Met flink wat ervaring, meten en wat duw en trekwerk weten die gasten gewoon welke paar modellen het beste bij je passen.

Als je voeten echt doorzakken zou ik er zeker meteen een goed zooltje in laten aanmeten.

evr66 op 28 jan 2020 14:39

Tegenwoordig hebben ze een apparaat die een scan maakt en dan komt daar exact uit welke schoenen het beste passen (met percentages).

Dat zal wel gewoon sneller zijn. :)

evr6628 januari 2020 · 14:56

Scheelt toch als er even iemand met verstand van zaken naar kijkt. Zo zijn er gelukkig wel meer in Nederland. Zelfs een scan is eigenlijk niet nodig als de voetenman zijn vak verstaat. Met flink wat ervaring, meten en wat duw en trekwerk weten die gasten gewoon welke paar modellen het beste bij je passen.

Als je voeten echt doorzakken zou ik er zeker meteen een goed zooltje in laten aanmeten.

evr66 op 28 jan 2020 14:39

Tegenwoordig hebben ze een apparaat die een scan maakt en dan komt daar exact uit welke schoenen het beste passen (met percentages).

Dat zal wel gewoon sneller zijn. :)

DSvier op 28 jan 2020 14:55

sneller en vereist minder kennis denk ik. qua volume kan dat wel werken, maar qua beoordeling van de bewegingsvrijheid voegt t weinig toe. is ook niet geheel onbelangrijk zeg maar ;)

Edwin van Riel
evr6628 januari 2020 · 15:00

@demini, maar eh, last krijgen van een (goed aangemeten!) zooltje vind ik een vreemde opmerking hoor ;)

Dat het ook zonder kan, is wat anders. Maar als je er zoveel moeite in steekt zou ik voor het maximaal haalbare gaan. En een zooltje hoort daar nmm gewoon bij, zeker in jouw geval “En jeeeeeetje! Wat een doorgezakte voeten heb ik haha!” uit jouw post ge-quote ;)

Edwin van Riel
Demini28 januari 2020 · 15:02

Hahah ja dat geloof ik echt! Doen ze daar ook hoor met een laser meet techniek? Dat zag ik in iedergeval. Maar eerst testen 😊 want ik dacht al dat ik een zooltje moest maar daar waren ze terughoudend mee.

evr6628 januari 2020 · 15:09

Sorry ik geloof niet dat een goed gemaakt zooltje op maat problemen zal introduceren die een fabriekszooltje niet geeft. Echt nooit.

Gelukkig ben ik helemaal niet eigenwijs.

Maar veel plezier met de nieuwe schoenen, ze zitten in ieder geval al direct beter dan die van de gecertificeerde speciaalzaak ;) ;) ;)

Edwin van Riel
Demini28 januari 2020 · 15:22

Hahah ik gelukkig ook ‘totaal’ niet eigenwijs.
Mocht ik last hebben dan gaat zo een zooltje er ook echt wel komen. Ben alleen al opgelucht dat ik mn skischoenen kon terugbrengen en geld terug kreeg. Daar zat ik zo over in! Natuurlijk kan je zo een schoen wel helemaal in de pers gooien, maar een schoen in het begin al beter zit is natuurlijk beter 🤩.

evr6628 januari 2020 · 15:32

Als die oude bij de hiel te breed was, blijft het altijd lapwerk. Vergroten kunnen ze veel, maar opvullen gaat hem meestal niet worden.

Heb zelf al eens een paar verkeerd gekochte (dure) schoenen bij het vuil gezet omdat ik alles beter wist dus ik weet redelijk waar ik het over heb.

Edwin van Riel
kjiratsiekoedel28 januari 2020 · 15:43

Wie niet hier… :)

evr6628 januari 2020 · 15:46

Wie niet hier… :)

kjiratsiekoedel op 28 jan 2020 15:43

denk ik ook wel ja. wijsheid komt met de jaren ;)

Edwin van Riel

Plaats een reactie