Hulp bij ski's uitkiezen

Ha allemaal, ik ben van plan om voor het eerst eigen ski's te kopen!
Nu alles zo lekker in de uitverkoop is :P Maar het blijkt echt heel lastig kiezen, ik hoop dat iemand me wat advies kan geven :)

Ik ben 170cm en 55kg en mijn ski-ervaring bestaat uit 8 wintersporten. Het liefst ski ik rode pistes, en heel soms zwart.
Ik zoek ski's waarmee je zowel lange als korte bochten kan maken en dit niet al te veel moeite kost, ik vind het ook leuk om af en toe net wat buiten de piste te gaan, maar wel voornamelijk op de piste. Ik ben niet zo zwaar en zoek een ski waarbij ik niet al te veel kracht nodig heb. Wat voor mij ook belangrijk is is dat de ski's niet makkelijk 'zwabberen', ik heb wel eens huurskis gehad die zeker op wat hogere snelheid dat hadden, niet fijnnn.

Zelf had ik deze opties gevonden:
Elan Insomnia
Elan Amphibio 12ti
Elan Amphibio 16ti
Elan Amphibio 12 C
Elan Inspire
Elan Illure
Salomon Aira 76 ST W
Fischer RC4 Supercomp Pro
Fischer RC ONE 78 GT TPR

Heeft iemand tips voor mij over welke ski's hiervan juist wel bij mij zouden passen of niet? Of mis ik nog goede opties?

Bedankt voor het meedenken alvast :)

Oh das wel heel wat bij elkaar :)
Wat betreft Elan: ut dat rijtje zou ik kiezen tussen de Insomnia of de Amphibio 14ti (2020, voorgaande jaren 12ti). De rest is óf te weinig ski óf teveel. Kijk ook eens naar de Wingman 78C ,die wordt door n aantal hier gewaardeerd.

De Salomon Aira zou ik naar de 80ti kijken ipv de 76. Die ski skiet al zo makkelijk dat een maatje meer prima kan.

Wat betreft de Fischer. Ik heb recent een heel klein rondje gemaakt op de rc one 82 gt en wow dat was echt…rampzalig slecht. Ik ben erg fan van de fischer Curv ti maar ik denk dat dat voor jou niet de beste keuze is.

Kijk ook eens naar de K2 anthem 72ti. Heel mooi allround skietje voor iemand als jij. Wat mij betreft de beste van het stel.

Ik heb de 12ti als indoor ski en als reserve, had de 16ti en heb afgelopen seizoen de 78C gekocht en inmiddels een week al toerend door de hele Trois Vallees gebruikt. De Wingman 78C heeft het nieuwe Amphibio systeem en carbon. De (oude 16ti) had dubbel metaal en vond ik wat te pittig. Ik heb bewust, mede gezien mijn leeftijd, afscheid genomen van het metaal en met de 78C een heerlijke piste toerski gevonden die het ook in de “middag verspoorde sneeuw” uitstekend doet. Ik ben de lichtgewicht en ski inmiddels 15 jaar, ook elk jaar een aantal maanden indoor. De ski uiterst licht en zowel voor man als vrouw geschikt. Ik heb bij 1.74 lengte de 1.68. De oudere 12ti skiet overigens ook nog steeds heerlijk. Ook beide geschikt voor het kortere bochtenwerk. Zuue voor de 78C ook de verschillende testfilmpjes op internet. De ski’s hebben een linker en rechter ski.

Hen48

Je kan misschien ook nog ff kijken naar de atomic vantage 77 ti W

*bericht bewerkt door Mau op 28 mrt 2020 07:38

Wat betreft de Fischer. Ik heb recent een heel klein rondje gemaakt op de rc one 82 gt en wow dat was echt…rampzalig slecht.

elisabeth101 op 27 mrt 2020 22:47

De 78 van 't lijstje is een lichtere ski dan de 82.
Beide ski’s telkens een dag mee gespeeld, meerdere rondjes. 😁
Ik vond ze allebei erg fijn skiën, de 82 het beste. 👍
De 82 werd me ook aangeprezen door een Duitse instructeur, wordt niet goed bevonden door een befaamde skitester, wordt opgehemeld door een specialist uit Diest,… enz.
Best zelf proberen te testen, zoveel skiërs, zoveel meningen. 😉
Die Elan 16 vond ik bijvoorbeeld maar niks. 🤷‍♂️

Bla, bla, bla.

^^absoluut het beste om zelf te testen. Mensen ervaren ski’s heel verschillend en wat de 1 fijn vindt, vindt de anders maar niks.

Wat betreft de Fischer rc one. De ski wilde gewoon niet zuiver op de kant. Met rutschen alleen maar happen en met carven alleen maar zwabberen. De 78 heeft wat minder metaal en is iets smaller dus ik verwacht dat t effect nog groter zal zijn…nouja niet mijn ski in elk geval. De mening van anderen wisselt ook sterk. De 1 zegt super en de ander zegt slecht…dat maakt wel dat ik een ski niet zo gauw ga aanraden omdat het blijkbaar love it or hate it is. Er zijn genoeg ski’s die unaniem goed beoordeeld worden (even afgezien van smaak).

Soms blijf ik me verbazen hoe binnen een merk het ene type ski heel goed kan bevallen en de andere helemaal niet🤷

Bart heeft van de 16ti vergeten dat die een linker en rechter ski heeft.

Hen48

Sluit me wel een beetje aan bij @elisabeth101: bij voorkeur zelf testen. Kan dat niet, zou ik gaan voor een beetje gematigde ski, die bij iedereen goed valt, zeker niet voor een love it or hate it type

Edwin van Riel

Bart heeft van de 16ti vergeten dat die een linker en rechter ski heeft.

Hulst op 28 mrt 2020 12:01

Ha, ha, nee hoor, dat had ik wel door. @Hulst 😉
Ook omdat ze het me verteld hadden. 😳😁😂

Bla, bla, bla.

@bartvwg. Ik heb het zelf bij een testavond, toen 16i voor het eerst een keer werd gepresenteerd, toch een keer gehad en dat geeft een heel “apart” gevoel. Misschien hebben mijn beide liesbreuken daarmee te maken.

Hen48

Bedankt voor alle reacties!
Ik heb nog even goed verder zitten lezen, en dan kom ik nu uit op amphibio 12ti/14ti, elan wingman 78c of atomic vantage 77ti.

Plaats een reactie