Stijve enkel, switch leren boarden?

JoHo26 november 2020 · 21:33

Goedenavond,

Ik heb een vraag en hoop dat de snowboardkenners me hier verder kunnen helpen. Ik board een jaar of 4. Ik heb van een ongelukje uit het verleden een stijve enkel overgehouden. Ik heb hier al die jaren mee geboard, het is mijn voorste been. Toen ik leerde snowboarden, heb ik er niet bij nagedacht wat voor effect het zou hebben op het boarden. De enkel wordt niet soepeler. Ik begon vorig jaar op vakantie te merken dat ik de bochten niet kleiner kan maken dat ik doe. De stijfheid in mijn enkel zorgt ervoor dat ik niet zo diep door mijn knieën kan zakken. Ik zou m.n.op donker rode en zwarte pistes wat kortere bochten willen maken.
Nu vroeg ik me af: is het zinvol om switch te leren rijden? Dat mijn stijve enkel achter staat. Gaat dat mijn probleem verminderen?

Welke andere trucs zijn er nog? Heb al mijn bindingen iets breder verder uit elkaar gezet. Ik heb nog geen eigen spullen dus ga ooit nog een board kopen. Misschien een kleiner board? Ik kom niet in fun parcs. Ga af en toe off piste als er poeder ligt, maar niet zo vaak.

Maar eigenlijk dus de belangrijkste vraag: ga switch rijden me helpen? En zo ja, duurt het dan weer 4 jaar om op hetzelfde niveau te komen?

Alvast bedankt!
Groeten Josina

Auke8326 november 2020 · 22:59

Fakie rijden goed onder de knie te krijgen, is niet zomaar eventjes geleerd, maar is ook niet onmogelijk.

Ik zou juist denken dat je beter je stijve enkel voor kan houden.

Heb je recente filmpjes van jezelf tijdens het boarden?

Para27 november 2020 · 02:15

Wat is je stance?
Je bindingen verder uit elkaar kan je zeker helpen met het buigen van je knieën, al kan het je ook minder mobiel maken - wat het reageren op veranderingen in terrein en sneeuwkwaliteit weer ingewikkelder maakt. Je zou eens kunnen nadenken over op hoeveel graden je bindingen staan voor en achter. +15/-15 is vaak de ‘klassieke’ duck stance voor mensen die met enige regelmaat switch rijden of 180s (of 540s) landen. Door te spelen met wat meer directional - je voorste voet positiever en je achterste voet minder negatief - maak je het jezelf makkelijker lager te kunnen zitten. Ik rij zelf +18/-9 of +18/-6, dat ligt een beetje aan de dag, het board en het terrein wat ik rij. Gasten als Jeremy Jones rijden zelfs met een dubbel positieve stance in steil terrein, om zo meer controle te houden (net als de slalommers bijvoorbeeld). Dubbel positief zou ik zeker niet gelijk aanraden, maar speel eens met het aantal graden van je huurmateriaal en kijk eens wat dat doet.

Mocht je enkel al stijf zijn van zichzelf, dan zou je ook na kunnen denken over stijfheid van je schoenen, wanneer je die zelf aan gaat schaffen. Die wil je dan waarschijnlijk niet al te stijf, zodat je daarin in ieder geval nog flexibiliteit houdt.

Setting forth in the universe
evr6627 november 2020 · 07:56

Geen optie om eens een orthopeed te raadplegen? Of eens bij fysio laagdrempelig binnen te lopen? Wellicht is er in die enkel relatief eenvoudig wat te winnen?

Edwin van Riel
ronaldkoopmans27 november 2020 · 08:36

Fakie rijden goed onder de knie te krijgen, is niet zomaar eventjes geleerd, maar is ook niet onmogelijk.

Ik zou juist denken dat je beter je stijve enkel voor kan houden.

Heb je recente filmpjes van jezelf tijdens het boarden?

Auke83 op 26 nov 2020 22:59

Opzich is het vrij snel aan te leren mits je goed kunt boarden. Ik heb het zelf in een seizoen op een rollenbaan in Nederland geleerd, maar ik stond wel (bijna) wekelijks op de baan, 10 weken lang. Na het tweede seizoen (tweede keer 10 weken) kom ik overal meer dan prima naar beneden, nog niet zo vanzelf als regular, maar het vormt voor mij geen probleem meer om switch te boarden. Daar komt bij dat de baan echt elke fout afstraft, dus als je techniek niet top is, wordt het wel heel lastig.

Los daarvan vraag ik me af in hoeverre switch rijden je probleem echt oplost. Bij bochten breng je je gewicht wel naar je voorste been, maar vooral als je wat kortere bochten maakt in steiler terrein, zul je veel meer een hoog-laagbeweging gaan maken, waarbij je enkel dus waarschijnlijk alsnog een beperkende factor wordt.

Ik zou inderdaad kijken of je met een andere stance makkelijker kunt bewegen, of wellicht een medisch specialist raadplegen. Sterkte ermee!

Hoe vaker op wintersport hoe beter
FLS7027 november 2020 · 09:45

Ik heb meer dan 20 jaar met een stijve enkel geskied (erfenis voetbal) en kon niet optimaal door de knieën met mijn rechterbeen. Ik kreeg paar jaar geleden last van mijn rechterknie en rechterheup doordat ik mijn been steeds een beetje ging draaien om te “smokkelen” bij het door de knieën gaan.

Voor die knieklachten ging ik naar een manueel therapeut, die heeft uiteindelijk de enkel flink aangepakt en de stijfheid is voor 90% weg. Ik kan nu weer goed en recht door de knieën. Het was vorig jaar een verademing met skiën.
Dit is natuurlijk mijn verhaal, maar misschien toch een idee om te kijken of er toch nog iets aan de enkel te doen is ipv op een andere manier boarden. Ook in het dagelijks leven heb je daar wat aan.

Fun Lovin' Skier
kjiratsiekoedel27 november 2020 · 09:54

Misschien dat stijvere schoenen kunnen helpen. Dan kan je eerder druk zetten namelijk zonder verder door je enkel te moeten buigen.
Je slechte enkel achter lijkt mij niet echt te helpen.

Zijn er ook niet bindingen die wat kantelen (met rubbers die je kan comprimeren)? Levert je misschien nog wat op?

JoHo27 november 2020 · 14:00

Super bedankt voor al het meedenken!

Ik heb geen filmpje. Ga voor wintersport altijd wel paar keer naar de fysio om iets meer flexibiliteit in mijn enkel te krijgen, gecombineerd met oefeningen. Dat helpt wel wat.
Van de orthopeed heb ik wel zooltjes, heb door die stijve enkel wat andere klachten erbij gekregen.

Heb wel iets geëxperimenteerd met de graden van mijn bindingen. Heb geen vaste afstelling maar voorste voet is wat positiever en achterste wat minder negatief dan duckstance. Duckstance kan ik dieper doorzakken maar vind ik wel minder lekker rijden. Maar denk dat er misschien met nog wat meer experimenteren met de graden ook nog wel wat meer voordeel te behalen valt.

En stijfheid van de schoen heb ik nog niet naar gekeken. Daar maar eens mee experimenteren.
En dat heffen met een rubber ken ik ook niet. Zal ik me ook eens in verdiepen.

Bedankt allemaal.

Droopy-d27 november 2020 · 14:00

kijk ook eens naar bindingen met een canted footbed, dan sta je sowieso al wat meer lekkerder met een stijve enkel. misschien eens bij Duivesteijn vragen of je zo een setje mag proberen? die hebben genoeg leen materiaal beschikbaar.

don't count the days, make the days count !
Para28 november 2020 · 21:14

Met stijve schoenen ben je wel al je flexibiliteit kwijt in je enkel. Het kan meer support geven, maar je enkels kunnen buigen is wel degelijk essentieel in snowboarden. Ik zou zelf voor een medium flex gaan.

(Zelfde idee als het hebben van een superstijf board, stijve bindingen en stijve schoenen - het kan ook te veel zijn. Een beetje mobiliteit in een van de drie helpt.)

Setting forth in the universe
rickhaha28 november 2020 · 22:07

Met een korter en flexibel board kun je gemakkelijker bochtjes draaien. Je kunt ook je highback wat naar voren kantelen zodat je geforceerd word meer door je knieën te zakken en je gemakkelijker je bocht inzet kan maken. Maar het kan ook zijn dat je gewoon te gespannen op je board staat, het is moeilijk te zeggen van achter de computer. Ik zou even een lesje in de hal nemen die kunnen je er beter mee helpen.

Auke8328 november 2020 · 22:27

Fakie rijden goed onder de knie te krijgen, is niet zomaar eventjes geleerd, maar is ook niet onmogelijk.

Ik zou juist denken dat je beter je stijve enkel voor kan houden.

Heb je recente filmpjes van jezelf tijdens het boarden?

Auke83 op 26 nov 2020 22:59

Opzich is het vrij snel aan te leren mits je goed kunt boarden.

ronaldkoopmans op 27 nov 2020 08:36

Ik probeerde er meer mee te zeggen dat fakie rijden prima te leren is maar je beste been voor altijd de favoriet zal blijven in de moeilijkste omstandigheden

Goede tip om wat “lesjes” te pakken op een rollerbaan! Daar kunnen ze vast wat bij je ontdekken en daarbij tips geven zodat je wat lekkerder met je plank kan omgaan.
.

ronaldkoopmans30 november 2020 · 11:03

Ik probeerde er meer mee te zeggen dat fakie rijden prima te leren is maar je beste been voor altijd de favoriet zal blijven in de moeilijkste omstandigheden

.

Auke83 op 28 nov 2020 22:27

Ah ja, dat is en blijft natuurlijk wel zo, tenzij je behoort tot de zeldzaam goede snowboarders waarbij het echt helemaal niks uit maakt :)

De rollenbaan is, wat mij betreft, voor je techniek nog vele malen beter dan de sneeuw, als mis je natuurlijk wel de oneffenheden e.d. :)

Hoe vaker op wintersport hoe beter

Plaats een reactie