Gevorderde vrouwenski's

Ik ben op zoek naar nieuwe ski’s, maar ik kom er niet echt uit wat nu goede ski’s voor mij zouden zijn. Ik heb al allerlei uiteenlopende adviezen gekregen, van intermediate mannenski’s tot weer de cloud 9’s die ik nu al heb, dus ik zie door de bomen het bos niet meer. Hoe zit het met het verschil tussen mannen- en vrouwenski’s en wat zouden goede ski’s voor mij zijn?

Ik ben 60kg en ongeveer 1.73m. Volgens deze link https://www.wintersport.nl/forum/topic/417398 zit ik rond niveau 7-8. On-piste ga ik onder alle omstandigheden vlot en stabiel naar beneden. Off-piste heb ik ook wel wat gedaan, maar als ik daar serieus aan ga beginnen huur ik andere ski’s en ga ik cursussen volgen. Ik zoek dus ski’s voor de piste, die zowel ijzige als buckelpistes aankunnen.

Ik heb nu atomic cloud 9’s van een jaar of 6 geleden, maar ik merk dat ze instabiel worden als ik harder ga, zeker op hobbelige ijzige pistes. Ik heb ook vorig jaar lange atomic redster X9’s geprobeerd (exacte lengte weet ik niet meer, maar ik geloof 1.70m), die waren carvend fantastisch en stabiel, maar ik kon er niet meer even snel de lift in draaien. Verder heb ik de handicap dat mijn budget als student niet verder reikt dan de tweedehands markt, wat testen (zeker in deze coronatijden) lastig maakt.

*bericht bewerkt door moderator (Rogier) op 31 dec 2020 08:22

Ik zou een wat ouder model nemen, maar dan nieuw uit de winkel. Hoeft niet duur te zijn: bv: https://www.daka.nl/head-v-shape-v6-r-sw-lyt-pr-pr-11-gw-478… In de nationale skitest 2018/2019 scoorde die best goed: https://www.wintersport.nl/weblog/bericht/424884/nationale-s…

Deze is ook redelijk getest: https://www.ekosport.nl/rossignol-experience-80-ci-premium-x…. Ik heb die laatste zelf ook gehad maar vond het best hard werken om die op ijs met grotere snelheid op hun kanten te houden.

voor iets meer geld heb je deze die meer een sport-entry ski is: https://www.ekosport.nl/atomic-redster-x5-ezy3-e-ft-10-gw-bl…

*bericht bewerkt door yoguido op 29 dec 2020 23:44

Met de info die je gegeven hebt lees ik dat je voor een unisex ski moet gaan, de mannen ski zoals jij hem noemt.
Een gewone X9 is idd moeilijker om kort weg te draaien zoals je aangeeft tov een cloud 9 waar je nu op staat maar met meer/de juiste input zou dit je niet tegen mogen houden om voor deze of een soort gelijke ski te gaan, geeft je uiteindelijk meer fun. Het feit dat zelf testen het beste blijft is gewoon waar.
Als je niet snel hebt dat je bovenbenen opgebrand zijn tijdens een skidag dan zou ik je de Salomon S/MAX Blast aanraden. Waar vele deze ski juist zullen afraden is dit juist een ski die in mijn ogen matcht bij jouw post.
Zonder te weten wat je budget is zal dit waarschijnlijk toch een te dure optie zijn, maar zoeken naar een parel is ook leuk ☃️

LA NORMA😍☃️

Voor een prikkie koop je deze ski: https://www.sport-robl.at/de/ski-sets/nordica/nordica-doberm…

Stap onder de X9 maar een niveau boven de Cloud 9.
Wil je nog meer, dan is deze ook lekker: https://www.sport-robl.at/de/ski-sets/nordica/nordica-doberm…

Vind je een vaste achterkant prettig, dan is dit een hele goede pisteski voor weinig. https://www.sport-robl.at/de/ski-sets/fischer/fischer-rc4-th…

Kies je ski’s zo rond de 10 cm onder lichaamslengte.

Oh, en dan vergeet ik nog de Rossignol MT-Ti

Og de Rossignol ST-Ti! Heb ik nu 2 jaar, een leuke ski waar je veel mee kan. Zelfs pistes op t eind van de dag met hopen sneeuw of afgeschraapt zijn geen probleem meer. Ragt overal over/doorheen. Gister ook nog in 15cm pow mee gestaan… Ski zelf t meest op piste, zelfde niveau, zelfde lengte maar ben wel bijna 2x zou oud denk ik, wel zwaarder maar gelukkig niet 2x =)
Kijk naar een overjarig model, volgens mij is er niet meer aan veranderd dan de topsheet de afgelopen jaren.

@Anna-
Het beste is een aantal eerst testen in de sneeuw.
Dan weet je het.

Op ebay.de staat een aantal setjes dynastar intense 12. Zou heel goed kunnen passen als je er een beetje nette set uit kunt vissen ben je voor een heel leuk bedrag klaar.

Edwin van Riel

Voor een prikkie koop je deze ski: https://www.sport-robl.at/de/ski-sets/nordica/nordica-doberm…

Stap onder de X9 maar een niveau boven de Cloud 9.
Wil je nog meer, dan is deze ook lekker: https://www.sport-robl.at/de/ski-sets/nordica/nordica-doberm…

Vind je een vaste achterkant prettig, dan is dit een hele goede pisteski voor weinig. https://www.sport-robl.at/de/ski-sets/fischer/fischer-rc4-th…

Kies je ski’s zo rond de 10 cm onder lichaamslengte.

Bennie op 30 dec 2020 09:22

Poe, die Spitfires kosten ook weinig meer zeg. Moet die ik afgelopen voorjaar heb aangeschaft nog altijd proberen, hopelijk kan dat deze winter nog…

Mr. Slow

Rossignol Hero ST is de beste ski ooit volgens mijn vrouw, sportief en toch nog veelzijdig. Zij heeft em in -11 cm lichaamslengte en ook in lange bochten houdt die heel goed stand. Afhankelijk van je ski stijl (korter/langer) kan je die in 162 of 167 nemen. Als het budget het toelaat zou ik er de SPX binding proberen bij te nemen. De MT-Ti kan ook … die is iets meer all round en iets minder stijf/sporty.

de rossi st ti staat nu bij bittl nieuw voor 298 ;)

Edwin van Riel

Bedankt voor alle reacties, als ik dit zo lees zijn het vooral gevorderde mannen/unisex ski’s, dat is al een smallere basis dan waar ik mee begon. De redster X5 of x7 zat ik idd ook al naar te kijken, de rossignol st/mt stonden nog niet in mijn lijstje. Zouden de Völkl rc racetigers nog een optie zijn? En de dynastar intense 10 of 12? Ik zit vooral een beetje te wikken met dat ik een sportieve vrouw ben, maar dat ik het qua kracht toch nooit ga winnen van een 80-90kg wegende man. Maar goed, dat zal ook wel ontdekken worden. Aangezien we voorlopig toch met zijn allen in lockdown zitten kan ik er rustig over nadenken en kijken of ik niet toch stiekem ergens wat kan testen.

De Völkls zijn ook een prima keuze! Die Dynastars zou ik wel de 12 nemen. De x5 en x7 zijn niet sportiever dan de cloud 9 die je nu hebt.

Met jouw gewicht zou ik niet direct aan de volkl racetigers denken.
Maar de rossi en dynastars zijn goede opties. Van die laatste de 10 als je meer op comfort bent gesteld (kun je prima op verder groeien naar de gewenste 7-8) of de 12 als je van wat sportiever houdt (iets steviger).
Ik denk dat de 10 qua karakter op en net boven de cloud 9 ligt en de 12 dus wat meer stevigheid biedt (als je dat zoekt tenminste). De rossi schat ik in qua karakter als vergelijkbaar met de dyna 12.

Je kunt qua lengte en gewicht prima naar een unisex ski.

Bennie noemde de Nordica Spitfire Ti en Spitfire 72 RB, maar daar zit nog een model tussen, waarvan ik denk dat die het beste past 😉 en voor weinig te koop bij Conrad https://www.sport-conrad.com/produkte/nordica/dobermann-spit…

De Fischer Curv Ti (My Curv, damesvariant, zelfde ski, ander printje) ook een goede optie.

Van Dynastar intense dan wel de 12 nemen. Ook een prima optie.

Een salomon Blast W zou ook kunnen maar geen idee of daar aanbiedingen van zijn.

Succes!

de rossi st ti staat nu bij bittl nieuw voor 298 ;)

evr66 op 30 dec 2020 16:22

In 161 wel een leuke koop :)

de rossi st ti staat nu bij bittl nieuw voor 298 ;)

evr66 op 30 dec 2020 16:22

In 161 wel een leuke koop :)

Bennie op 30 dec 2020 18:27

Beste heren, dat is niet de ski die jullie bedoelen 😉😉 de ST Titanium staat te koop voor 298 maar dit is een andere ski dan de St Ti. Die staat voor 558.

Over wat voor budget gaat het ongeveer? Tot 300 of 400 euro?

Is Dynstar 12ti een optie? Zag deze:
https://www.skitreff.de/de/ski-sport/ski/sport-carver/dynast…

Shit, Elisabeth heeft gelijk vwb die Rossi, andere lat, klonk al erg/te mooi qua prijs. Sorry, te snel gereageerd.

Dynastar intense zou ik naar de 12 kijken, kan prima. Mijn dochter had de 10, maar toen woog ze een kilo of 40 ;)

Edwin van Riel

Ik ben zelf groot fan van mijn Fischer RC One GT 86. Weet dat mensen op het forum er niet zo enthousiast over zijn, maar ik ben er helemaal weg van. Ik ben ook een vrij lichte dame net als jij. https://www.skiessentials.com/2020-ski-test/skis/2020-fische…
https://www.wintersport.nl/materiaal/skis/product/fischer-rc…

Bij skischuur.nl staat een Salomon s Max Blast W in 160 in de aanbieding voor 319 euro. Mssn waard om die eens te bekijken.

@Anna: ik zou een comfortski nemen die je met mindere kracht en 60 kg nog gemakkelijk kan buigen maar die toch (gelet op je eisen) stabiel is. Zie de nationale skitest. Veel comfort ski’s hebben overigens een hoog plafond die ze (ook) geschikt maakt voor (ver) gevorderde skiërs. Met een stijve sportski die je niet kan buigen ga je echt niet beter skiën. Als je niet elke week 2 x op de rollerbank traint en 3 x per jaar naar de wintersport gaat, ga je het op een sportski niet vinden. Enfin, my two cents, zie maar

*bericht bewerkt door yoguido op 31 dec 2020 00:22

^^ben het hier niet mee eens. De TS heeft al een comfortski in de vorm van een Cloud 9. Alle ski’s die jij noemt vallen in dezelfde categorie of zelfs eronder. Ze wil juist wat sportievers. Als zij een Atomic X9, 1 van de stijfste consumentenskis, zonder al teveel problemen naar beneden kan carven, dan kan ze prima uit de voeten met de genoemde opties.

Ok, ik las juist dat ze op de x9 niet zo goed uit de voeten kon, ook buckels wilde skiën en ook makkelijk wilde draaien. Met een beperkt budget zit je dan al snel op een comfort ski ( waarvan er veel een hoog plafond hebben en sportief te skiën zijn) Anna vroeg niet om een lastiger ski toch?

Wat is een lastigere ski…
Zoals ik de openingspost lees kan ze prima op de X9 skiën met het enigste puntje dat deze langzaam meer moeite kost om kort af te draaien wat resulteert in meer aandacht en input bij dit punt. Ze zal veel meer gaan genieten op zo’n ski dan op de cloud 9 die ze nu heeft.

LA NORMA😍☃️

Snelheid van de skiër en de steilheid van de piste zijn ook factoren, naast lichaamsgewicht, die de buiging van de ski beïnvloeden. TS geeft aan dat haar huidige comfort ski te licht is op buckel en ijzige pistes en ook bij hogere snelheid. Dan lijkt die ski toch te ‘slap’ voor de ski stijl van de TS. Dat ze niet zo snel de lift indraait met de X9 heeft waarschijnlijk met de lengte van de ski te maken (bijna op lichaamslengte) en de middelgrote radius van de X9. Een veelzijdige high-performance ski met niet al te grote radius en/of lengte lijkt me toch de juiste richting te zijn om verder op zoek te gaan naar een gepaste ski.

*bericht bewerkt door Hupla op 31 dec 2020 13:22

Of ze heeft een (kleine) Rücklage waarbij een stijvere ski haar dan inderdaad gemakkelijker overeind houdt. Enfin, dat weten we allemaal niet

*bericht bewerkt door yoguido op 31 dec 2020 13:46

Een klapperende/instabiele ski is niet te slap.
Het probleem wordt in 99 van de 100 gevallen veroorzaakt door te weinig druk op de voorkant van de ski’s.
Een stijvere ski gaat dat niet oplossen.

Bedankt weer voor alle reacties! Discussiepunt zit nu precies weer waar ik eerder tegen aan liep, mijn kracht (voor mijn gewicht best sterk, maar toch nooit zo sterk als een fitte zwaardere man) versus mijn eisen aan de ski. Qua techniek: dat zit wel goed. Ik ben gaan twijfelen of ik wat fout deed waardoor ik de instabiliteit merkte, dus ik heb een bevriende staatliche mee laten kijken toen ik vorig jaar bij hem op bezoek was. Niet dat het perfect was, ik heb zat verbeterpunten, maar dat zit hem meer in de details en niet in de basis. Hij durfde als boom van een man vervolgens geen harde uitspraken over skimodellen voor mij te doen, maar vond dat ik wel toe was aan sportievere, vandaar mijn vraag hier. Hoeveel ik per jaar ski wisselt sterk, maar gemiddeld wel zo’n 2-3 weken per jaar.
Ik ga op zoek naar sportieve unisex ski’s en vooral ook kijken of ik niet toch dit seizoen of begin volgend seizoen ergens wat kan testen. Ik heb tenslotte alle tijd, voorlopig zijn alle bergen nog oranje reisgebied. Bedankt voor alle adviezen en reacties, die ga ik zeker meenemen!

+1 voor advies van Elisabeth101 over de Fischer Curv Ti (My Curv, damesvariant, zelfde ski, ander printje)

Heb ze zelf ook in de MyCurv uitvoering en skien echt superlekker! Voldoende uitdaging en liggen lekker stabiel, ook als je wat sneller gaat. Zal een wereld van verschil zijn met je Cloud’s. Overjarig model is online voor een leuke prijs te krijgen.

Plaats een reactie