Een skigebied voor de laatste paar maanden opstarten niet rendabel?

Hallo wintersporters,

Ik lees her en der dat het mogelijk opstarten van de faciliteiten van een skigebied voor (bijvoorbeeld) de laatste 3 maanden niet rendabel zou zijn. Ook niet nu ze bijna nog niets verdiend hebben en het mogelijkerwijs nog flink druk kan worden. Nu zal dat wel uitgerekend zijn maar dat verschilt per skigebied neem ik aan?

Als er nog genoeg sneeuw ligt moeten de installaties gecontroleerd worden en de pistes geprepareerd, alle afzettingen in orde gemaakt en meer van dat soort kleine dingetjes. Vervolgens zet je de stroom erop en kun je draaien toch? Zou het nog uitmaken of je een groot of klein skigebied hebt?

Waarschijnlijk onderschat ik de complexiteit en ik heb bovendien geen beeld van de “normale winstmarges” van liftexploitanten. Ik probeer een beetje uit te vissen welke keuzes skigebieden gaan maken. Een paar maanden kan mogelijk voor bepaalde gebieden nog interessant zijn?

*bericht bewerkt door moderator (Rogier) op 14 jan 2021 20:23

Probleem zit er waarschijnlijk meer in dat het lastig is om genoeg personeel nog op de been te krijgen. Een aanbieding aan flexibel personeel doen voor een bepaalde periode met alle onzekerheid van Corona is zeker een risico.

Daarnaast zeggen ze het met name preventief voor wanneer de lockdown nu langer gaat duren dat het dan niet meer rendabel is, uitgaande van dat de beste maand (februari) ook wegvalt en er enkel restjes schrapen in maart overblijft. Lager gelegen gebieden hebben na half maart vaak behoorlijke moeite de boel op orde te houden, zonder februari blijft er dus feitelijk niets over om al die moeite voor te doen. Uiteraard ook in acht nemende dat belangrijke markten (voor Oostenrijk bv de Duitsers en Nederlanders) toch niet ‘‘mogen’’ komen.

Sommige gletsjer gebieden hebben volgens mij al aangegeven ook na half maart er nog heil in te zien open te gaan.

Goede vraag - laten we hopen dat de skigebieden die nu (nog) niet open zijn zich daar nog over moeten gaan buigen…

Ik ben geen specialist in de wintersport economie, maar op een heel hoog abstractieniveau kun je stellen dat iedere euro aan inkomsten (na aftrek van de variable kosten) bijdraagt aan de dekking van de vaste kosten (in dit geval, een vorm van verliesfinanciering).

Vooropgesteld dat er een aantal actoren actief zijn die ieder een ander businessmodel of kosten variabelen hebben (de liftmaatschappij kijkt er anders naar dan de skischool en weer anders dan de supermarkt), en los van de beschikbaarheid van personeel (en waarschijnlijk nog wel een paar andere dingen), weet ik ook niet hoe de (eventuele) steunregeling er uitziet voor als je als business niet (meer) open doet terwijl het skigebied wel open gaat.

Mis je de voorjaarsvakantie ook, dan ben je zo’n 70% van de jaaromzet kwijt - daar zal nog wel wat ‘inhaalvraag’ voor terugkomen als de skiliften daarna open gaan en in februari zullen er heus nog wel wat vakantiegangers op komen dagen maar dat gaat het jaar nooit meer positief afsluiten.

Wat ik hier van een aantal ondernemers hoor is dat ze februari nog willen open zijn (ook als de skiliften dat niet zouden zijn) en het dan voor gezien houden - eens kijken of dat echt zo is als het Maart wordt.

Ook niet nu ze bijna nog niets verdiend hebben en het mogelijkerwijs nog flink druk kan worden.

yoguido op 14 jan 2021 18:19

Ik denk dat je hier de mist in gaat…Hoewel ik echt anders hoop, lijkt het erop dat we collectief een nekslag krijgen door de meer besmettelijker varianten. Hoe het eruit ziet over een maand kan nog wel eens ontzettend anders zijn. Als Engeland de voorbode is… dan zie ik weinig licht/lucht.

Daarbij heb je best veel mankracht nodig om een gebied open te laten en te onderhouden.
Daar moet echt een massa mensen tegenover staan om dat rendabel te maken.

It is an amazing world

Ook niet nu ze bijna nog niets verdiend hebben en het mogelijkerwijs nog flink druk kan worden.

yoguido op 14 jan 2021 18:19

Ik denk dat je hier de mist in gaat…Hoewel ik echt anders hoop, lijkt het erop dat we collectief een nekslag krijgen door de meer besmettelijker varianten. Hoe het eruit ziet over een maand kan nog wel eens ontzettend anders zijn. Als Engeland de voorbode is… dan zie ik weinig licht/lucht.

Daarbij heb je best veel mankracht nodig om een gebied open te laten en te onderhouden.
Daar moet echt een massa mensen tegenover staan om dat rendabel te maken.

Henrike op 14 jan 2021 21:08

Ik blijf positief over de evolutie van die Britse variant :)

Virologen hebben ook al aangegeven dat de IC’s in het Verenigd Koninkrijk ieder jaar over belast worden tijdens de gewone griep, de IC-capaciteit is in het VK nog slechter als in Nederland. Vooralsnog is er, volgens de WHO, geen klinisch bewijs dat de “Britse variant” effectief besmettelijker zou zijn, het lijkt er voorlopig op dat men in die landen tijdens de feestdagen mekaar veel heeft opgezocht. In België heeft de bevolking zich ook lang niet goed aan de maatregelen gehouden met Kerst en Nieuwjaar, daardoor zie je ook stijgende cijfers en niet enkel door de reizigers. Als die Britse variant al klinisch bewezen was als veel besmettelijker, dan hadden volgens mij de Oostenrijkse en Zwitserse regering de skistations al lang terug op slot gegooid.

In België liggen er nu een kleine 400 mensen op de IC’s die corona hebben, maar de federale minister van volksgezondheid weigert nog altijd de cijfers vrij te geven van de mensen die er effectief enkel door corona op zijn terechtgekomen. Toch iets om over na te gaan denken.

ff ontopic: De vraag is natuurlijk of je als eigenaar enkel een skigebied moet opstarten als het rendabel is, je kan ook opstarten om de verliezen te beperken. Er zijn miljoenen bedrijven wereldwijd die nu open zijn en de kosten zoveel mogelijk proberen te dekken. Natuurlijk wilt iedereen op het einde van de rit winst maken, maar een rotjaar draaien en de kosten deels dekken of simpelweg niet openen vind ik nog wel een groot verschil. Zeker voor je vast personeel, die zijn tenslotte vaak ook al vele jaren loyaal.

*bericht bewerkt door DavidW op 14 jan 2021 21:53

Een passend antwoord zal er niet zijn, maar hierbij mijn poging:

De huidige situatie: veel skigebieden beperkt open of niet… voorbeelden te lezen op diverse topics en er zijn gebieden die open mogen, maar er bewust voor kiezen om gesloten op bepaalde dagen ivm ontbreken van voldoende gebruikers.

Uiteraard is een deel van kosten van het openen en gebruik van een skigebied loonkosten, welke reeds zijn ingekocht middels arbeidscontracten, echter zijn de bijkomende kosten de beperkende factor. Voorbeeld: het energie bonnetje van een skigebied is echt immens groot.
Door de hoge bijkomende kosten is het minder interessant is om voor een korte periode een skigebied te openen. Hiermee beperk je immers de te korten niet. Het kan zelfs zijn dat je de te korten vergroot.

Voeg hier aan toe dat er grote onzekerheid is mbt de daadwerkelijke behoefte, mogelijkheden tot gebruik en de omgang en gebruik tot de aanvullende beheer maatregelen bij drukte. Dit is immers nog niet overal succesvol getest. Hierdoor intstAn er onbekende risico’s en dit zijn vaak toevoeging men op de bijkomende kosten.

Interessante bijkomstigheid: er zijn door het beperken van energie verbruik ook interessante rendementen te halen voor gebieden en deelstaten. Dit kan in sommige gevallen ook een extra beweegredenen zijn.

Er zijn ook gebieden die flora en fauna uitbreiding willen voorkomen en hierdoor graag willen blijven de draaien om expansie of consolidatie vanher skigebied te waarborgen.

Kortom: bijkomende kosten en belangen van gebied/regio zullen de doorslag geven.

Dit in gegeven op gezond verstand en een gezellig gesprek met een jeugdliefde die werkzaam is bij lift-piste dienst.

Los van de eigenaren van de skigebieden die waarschijnlijk met hoge kosten te maken krijgen bij het opstarten van de skigebieden, is het voor de rest van de regio en alle mensen die van wintersport afhankelijk zijn zoals accomodaties, verhuur, winkels wel te hopen dat de pistes open gaan. Voor hun is iedere euro die binnenkomt welkom. De hele regio is gebaat bij de inkomsten en zij zullen lijkt mij ook druk uitoefenen om open te gaan ook al is dat kort.

Plaats een reactie