Skischoenen overjarig, houdbaarheidsdatum?

Even een vraagje voor de materiaalkenners.
Is er voor overjarige skischoenen (maar wel nieuw uit de shop) een soort houdbaarheidsdatum? Dus hoe oud mogen schoenen zijn om als koopje nog bruikbaar te zijn. Is een schoen uit seizoen 2018 nog acceptabel? Er gemakshalve even vanuit gaande dat ze goed passen, anders heeft het sowieso geen zin natuurlijk.

Op zich lijkt me dat als ze niet gebruikt zijn, ze ook geen uv hebben gezien of aan krachten hebben blootgestaan. Tegelijk veroudert de kunststof vast wel iets.
Maar iemand die weet hoe dat zit?

Als je schoenen koopt staan ze over het algemeen ook (grosso modo) 51 weken per jaar in de garage en doe je er toch ook een jaar of 8 mee?

In een winkel worden ze niet blootgesteld aan UV, mits ze niet in de etalage hebben gestaan. Ik zie dan ook geen bezwaar om ze te (ver)kopen.

Disturbing the peace since 1975

Uit een artikel van Rogier :

Levensduur
Dan komen we nu bij de hamvraag. Hoe lang gaan skischoenen eigenlijk mee. Door mechanische schade (lopen, of bijvoorbeeld klimmen over rotsen voor freeriders) kunnen schoenen in een paar dagen al helemaal kapot zijn. Maar als je zorgvuldig met je schoenen omgaat kun je de volgende richtlijnen aanhouden:

Dagelijks gebruik (skileraren, pro-riders, ski-bumps): 100-150 dagen skiën. Zwaardere krachtigere skiërs iets minder; lichtere skiërs met kleine voetjes iets meer. Dat zal voor deze skiërs dus één seizoen zijn of ietsje meer. Twee seizoenen is vaak net teveel gevraagd.
Veel recreatief gebruik: 3 a 5 seizoenen.
Vakantiegebruik: 7 a 8 seizoenen. Hierna is de kans dat het plastic bros wordt groot. Let wel: sommige schoenen halen makkelijk de 10 jaar, en moderne schoenen doorstaan de tand des tijds beter dan oude.

Paul

Uitgaande van een vakantiegebruik van 8 jaar, dan zou je dus bij een ongebruikte schoen van 3 jaar oud eigenlijk ook al rekening moeten houden met veroudering. Zeker als je ze intensief wilt gaan gebruiken?
Klinkt niet als een vreemde gedachte, maar wellicht iemand die meer thuis is in kunststoffen die daar meer van weet?

Ik ben geen specialist kunststoffen, maar wel wat cursussen materiaalkunde gehad in de opleiding …

Veroudering van materialen (niet alleen kunststof) kan je eigenlijk altijd toeschrijven aan één of meerdere van volgende factoren;

  • zonlicht (voornamelijk UV-stralen)
  • hitte en/of temperatuurverschillen (koude an sich is niet zo’n probleem, maar regelmatig wisselen tussen koude en warme omstandigheden is nooit bevorderend voor de levensduur)
  • vocht (en daarbij is het dan ook frequentie en intensiteit van belang > regelmatig wat condensatievocht kan op lange termijn even schadelijk zijn dan één keer volledig verzadigd geraken)

Uiteraard is er ook veroudering/beschadiging door mechanische impact mogelijk > maar dat laat ik hier buiten beschouwing (dat zal niet het geval zijn, ofwel is dat zichtbaar aan de schoenen)

Indien ze in de doos bewaard zijn, droog en uit de zon, op een plek die niet te veel temperatuurschommelingen heeft en een vrij constante luchtvochtigheid in de ruimte … zal de veroudering verwaarloosbaar zijn tov. gebruiksomstandigheden.
Als ze in pakweg een tuinhuis, naast het raam, uit de doos bewaard zijn (vrijgesteld aan zowel UV, als temperatuurverschillen, als verschillen in vochtigheid) dan is er mogelijk voorzichtigheid geboden.
Maar in principe gaan ze in de shop niet slechter bewaard zijn dan een particulier ze zou opbergen na gebruik.

Zolang er een goeie korting aan vast hangt, zou ik niet twijfelen! De korting is dan ook niet zozeer omdat je minder lang met deze schoenen zou kunnen skiën als schoenen van dit of vorig seizoen > maar vooral omdat dit product gewoon minder interessant is geworden voor de gemiddelde consument (jij zal niet de enige zijn die twijfelt over behoud van kwaliteit van het kunststof) en dus de marktwaarde gedaald is.

Thanks, ik ga komende week eens kijken voor een paar nieuwe sloffen.
Mijn vraag was vooral om te weten of het zin heeft deze schoenen te passen of dat ik ze beter in het rek kan laten staan wegens (lichte) ouderdom.
Op zich is een leuke aanbieding meegenomen, maar bij schoenen is de kwaliteit (qua vorm en materiaal) toch prio 1.

Pasvorm is hoofdzaak. Of ze 2 jaar opgeslagen geweest zijn zou mij persoonlijk een zorg zijn. Gewoon gaan voor de optimale fit.100 eur prijsverschil is leuk maar zie je op de kosten van 5 of 10 jaar wintersport ook niet terug.

Edwin van Riel

Klopt @evr66
Het gaat om een bepaald type schoen en de vraag is of ik de moeite moet nemen om ze te passen of ze beter kan laten staan.
Ik verwacht niet dat ze langer dan 5 jaar meegaan, maar wel zo lang mogelijk.

5 jaar red je altijd wel tenzij je in de gelegenheid bent meer dan 50 dagen per jaar te scoren.

Zou gewoon ff passen. Als het is wat je x ax idd Ed it, gewoon doen.

Heb mijn laatste paar inmiddels een jaar of 4 met 30-40 dagen per seizoen en zijn nog super. Wel inmiddels hak/teen stukken en liners een keer vervangen. Maar het heeft indertijd zoveel tijd en moeite gekost om ze echt goed te krijgen dat ik nog geen afscheid wilde nemen om opnieuw te beginnen.

Mss volgend seizoen bij gelegenheid maar eens naar opvolgers gaan kijken om die geleidelijk in gebruik te nemen ;)

Edwin van Riel

Plaats een reactie