Geurbeperkend / antibacterieel

Bij sokken en thermokleding liggen geurtjes op de loer. Als je tijdens het sporten veel transpireert zal kleding op een gegeven moment gaan ruiken. Er is fabrikanten veel aan gelegen om te zorgen dat kleding lang fris blijft ruiken. Er zijn verschillende technieken die gebruikt worden afhankelijk van het type kledingstuk, de prijsklasse en de precieze doelgroep. Ongeacht de methode is het doel telkens gelijk, het kledingstuk ongeschikt maken voor bacteriën. Het zijn namelijk bacteriën die voor de geurtjes zorgen. In kleding met (merino)wol zit van nature wolvet of lanoline, dit is bacteriewerend waardoor merinokleding zo lang fris blijft ruiken. In kleding zonder wol wordt regelmatig zilver toegevoegd, dit kunnen minuscule korrels zijn of zilverdraden. Ook bepaalde enzymen hebben zeer goede antibacteriële eigenschappen. Afhankelijk hoe het enzym en/of het zilver is aangebracht wordt deze behandeling langzaam uit de kleren gewassen. Bij sommige producten worden meerdere antibacteriële behandelingen verricht.

+

De kleding heeft geen, of een zeer slecht werkende, antibacteriële behandeling gehad. Geurtjes al na een of enkele keren gebruik.

++

Na veelvuldig gebruik is te merken dat de antibacteriële werking minder wordt. Het kledingstuk gaat sneller ruiken, en je zult het steeds sneller in de was moeten doen na gebruik.

+++

Zelfs bij veelvuldig en jarenlang gebruik blijkt de antibacteriële werking goed te blijven. Kleding blijft aangenaam ruiken, ook na meerdere dagen intensief gebruik zonder gewassen te worden.