Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Liveblog: extreme sneeuwval 4-6 december

Roel op 04 december 2020·bewerkt op 07 december 2020· 27 reacties

Op veel plaatsen lag op zondag 16:00 meer dan 1,5m sneeuw (bron: ZAMG)
Op veel plaatsen lag op zondag 16:00 meer dan 1,5m sneeuw (bron: ZAMG)

Dit weekend is er een heleboel sneeuw gevallen. De sneeuwval is gestart in Frankrijk en richtte zich daarna op de Dolomieten en het zuiden van Oostenrijk (check ons weerbericht). Ook gebieden als Sölden en de Hintertuxer Gletscher hebben veel sneeuw meegepakt! In dit liveblog houden we jullie op de hoogte!

Maandag 11:00

Op de valreep kan ik nog een record bekendmaken. Het eerdergenoemde Meran (Merano) (skigebied: Meran 2000) in Zuid-Tirol heeft sinds vrijdag 236mm regen en sneeuw opgevangen. Daarmee is december nu al de natste wintermaand in tenminste 100 jaar. Om het nog scherper te omschrijven, in de tot nu toe natste wintermaand februari 1925 viel 214mm. Nu viel er 229mm in slechts drie dagen tijd.

null

De überhaupt natste plek dit heftige südstauweekend lijkt het dorp Barcis te zijn geweest, in Noordoost-Italië (regio Friuli-Venezia Giulia). In drie dagen tijd viel 787mm regen en sneeuw. Het is sowieso een neerslagrijke plek, het record staat op 848mm in drie dagen waarvan 828mm in twee dagen (september 1965). Met dank aan Nikolas Zimmermann.

Maandag 8:20

The day after. Nu het langzaam iets opklaart zien we pas hoeveel sneeuw er is gevallen en de pracht ervan. Kijk en geniet mee!

Turracherhöhe, Karinthië (O)
Turracherhöhe, Karinthië (O)

Sölden (O)
Sölden (O)

Canazei (I)
Canazei (I)

Ahrntal (I) Beeld: FB Neveitalia
Ahrntal (I) Beeld: FB Neveitalia

Madonna di Campiglio (foto: Cesare Bertani)
Madonna di Campiglio (foto: Cesare Bertani)

Zondag 22:15

In heel Osttirol, in het achterste deel van het Ötztal en in delen van Karinthië en Zuid-Tirol gaan de scholen morgen niet open. Het grote lawinegevaar (in Osttirol op dit moment zeer groot, niveau 5) en de onzekere weersvooruitzichten maken dat men geen risico wil nemen. In Osttirol gaan morgen Black-Hawk helikopters de lucht in om de zware, natte sneeuw van bomen te blazen. Ook worden daken sneeuwvrij gemaakt.

Zondag 16:20

De kaart bovenaan toont de sneeuwhoogte in Italië en Oostenrijk om 16:00. Op veel plaatsen is meer dan 1,5 meter sneeuw is gevallen en het gaat nog en paar uur door. Net voor het donker wordt laten we nog even een vergelijkingsfoto zien van een webcam uit Ausservillgraten in Osttirol. De eerste foto is van 2 december een paar uur voordat de eerste sneeuw viel. De tweede foto is van zojuist.

afterbefore
Ausservillgraten 2 december vs. 6 december

Zondag 15:30

Steeds meer plaatsen hebben problemen. In het Obere Mölltal (Karinthië) zijn meerdere wegen afgesloten en moet de bevolking binnen blijven. De Mölltalstrasse bij Obervellach is afgesloten nadat een lawine over de weg schoof. Er zijn geen gewonden gevallen. In meerdere dorpen en in Heiligenblut gaan de scholen morgen niet open.

Ook in het Italiaanse Zuid-Tirol is de situatie kritiek. Door een gestegen sneeuwgrens komen modderstromen voor, onder andere in Naturns en het Ultental. Ook worden enkele lawines gemeld. Het lawinegevaar in heel Zuid-Tirol staat op niveau 4 tot 5. Osttirol heeft het hoogste niveau 5.

Foto: Brandweer Albeins (nabij Brixen (I))
Foto: Brandweer Albeins (nabij Brixen (I))

Zondag 13:50 Sneeuwrecord in het Ötztal

In Umhausen (op 1032m hoogte), gelegen tussen de skigebieden van Ötz en Sölden, heeft het nog nooit zoveel gesneeuwd in 24 uur tijd. Van zaterdag op zondag viel hier 80 centimeter sneeuw. Het oude 24-uurs record bedraagt 45cm en komt uit oktober 2013. In de meerjarige grafiek zie je dat het alltime-sneeuwrecord net niet gehaald is. Eerder in de geschiedenis lag er al eens 90cm, maar dat was eind januari en een resultaat van meerdere fasen met sneeuwval. De gemiddelde sneeuwhoogte begin december is slechts 8cm!

null

Een sneeuwrecord in Umhausen in het Ötztal (Oostenrijk) d.d. 6 december 2020
Een sneeuwrecord in Umhausen in het Ötztal (Oostenrijk) d.d. 6 december 2020

Zondag 12:20

De algehele situatie in Tirol is nog steeds slecht:

  • De Brenner Autobahn tussen Brenner en Sterzing is dicht;
  • De Ötztalstraße richting Sölden blijft afgesloten zolang er niet gevlogen kan worden om het gevaar in te schatten. Ook is er geen telefoonverkeer en electriciteit. De bevolking is gevraagd zich bij noodgevallen bij de brandweerkazernes te melden.
  • In totaal 3500 huishoudens zitten zonder stroom.

Zondag 12:00: mooie beelden uit Italië

Zondag 10:45: records gebroken

De website wetterblog.at meldt een neerslagrecord in het zuiden van Oostenrijk. In het dorp Kornat (Lesachtal) in Karinthië is 190mm neerslag in 24 uur tijd gevallen. De grootste neerslagsom in een willekeurige wintermaand (dec-jan-feb) in Oostenrijk ooit. Helaas was dit niet alleen sneeuw maar ook regen waardoor geen sprake is van een sneeuwrecord. Dat staat nog steeds op naam van Sillian: 1,70 meter sneeuw in 24 uur tijd op 31 januari 1986 (lees meer).

Bron: wetterblog.at
Bron: wetterblog.at

Het Italiaanse Meran (Merano) heeft ook een record te pakken. Sinds vrijdag is hier 204 mm neerslag gevallen, deels regen, deels sneeuw. Het oude decemberrecord staat op 161mm (1954). Bovendien is er nu bijna drie keer zoveel gevallen als normaal in een hele winter. Gemiddeld valt er in dit kurkdroge dal (Vinschgau) 83mm in drie maanden tijd. Om de natste wintermaand ooit te worden moet er nog 10mm vallen (het record is: 214mm, februari 1925). Dat gebeurt mogelijk vandaag al! De gegevens heb ik via meteoroloog Daniel Schrott.

Meran (Merano)
Meran (Merano)

Extreme neerslag in de afgelopen 24 uur (analyse 11:00, ZAMG)
Extreme neerslag in de afgelopen 24 uur (analyse 11:00, ZAMG)

Zondag 10:00

Enkele sneeuwhoogtes van dit moment in Oostenrijk (dalstations):

  • Obertilliach (1400m): 110cm
  • Sankt Jakob in Defereggen (1381m): 107cm
  • Obergurgl (1936m): 90cm
  • Neustift (1004m): 34cm
  • Nauders (1328m): 34cm

Bij de Porzehütte (1935m) bij Obertilliach, in het epicentrum van de dump, ligt de sneeuw inmiddels 175cm hoog. In het dal sneeuwt het ook maar is de natte sneeuw van vannacht duidelijk in het verloop te zien.

Sneeuwhoogtes Italië:

Ook in delen van Zwitserland sneeuwt het nog steeds en groeit het sneeuwdek gestaag, ook in de dalen:

https://twitter.com/alois_holzer/status/1335493488792788992

Zondag 8:40

Om je een beeld te geven hoe hard het sneeuwt, enkele webcambeelden van drie dorpen in Osttirol:

Zondag 8:17

Het lawinegevaar is ook in Osttirol en de Sextener Dolomiten verhoogd naar het hoogste niveau: 5 (zeer groot). Gewaarschuwd wordt voor spontane, mogelijk zeer grote lawines in de loop van de dag (bron: lawinen.report)!

null

Zondag 8:00

In Prägraten (Ostirol, Großglockner Resort Kals - Matrei) zijn gisteravond vier huizen door een lawine geraakt. Meer dan 100 mensen zijn geëvacueerd.

Heiligenblut, Karinthië (foto: Alois M. Holzer (Twitter)
Heiligenblut, Karinthië (foto: Alois M. Holzer (Twitter)

Zondag 7:50

Goedemorgen. Het is dag 3 van de extreme südstau-situatie waarbij in de oostelijke Dolomieten, Osttirol en het westen van Karinthië vandaag nog 1 tot 1,5 meter sneeuw verwacht wordt!

De afgelopen nacht zijn talloze wegen afgesloten door omgevallen bomen en lawinegevaar, ook in Noord-Tirol. Zo is het Ötztal (Sölden en Obergurgl) afgesloten van de buitenwereld door omgevallen bomen, is de Stubaier Gletscher niet bereikbaar door zware sneeuwval, en is het skigebied Kühtai alleen nog vanuit het westen te bereiken. De andere kant is afgesloten vanwege lawinegevaar.

Wegafsluitingen Tirol
Wegafsluitingen Tirol

Zaterdag 22:40

Het lawinegevaar voor delen van Trentino (o.a. Val di Sole en Val di Fassa) is voor morgen verhoogd naar het allerhoogste niveau: 5 (zeer groot).

Bron: lawinen.report
Bron: lawinen.report

Henri meldt vanuit Innsbruck al uren zware regenval bij een temperatuur van slechts +0,5 tot +1,5 graden. Dit bevestigt dat het ook in delen van Noord-Tirol hogerop nu hard sneeuwt. Tegelijk is het in het Salzburgerland in Abtenau im Lammertal 13 graden door föhn. Iets oostelijker in Bad Goisern (Oberösterreich) is het zelfs 15 graden!

Zaterdag 19:40

Er duikt een video op van de vrijwillige brandweer in Zuid-Tirol waarop te zien is dat een omgevallen boom op een electriciteitskabel voor vuur zorgt:

Zaterdag 19:00

Enkele actuele sneeuwhoogtes uit Oostenrijk; hoeveelheden die in 24 uur tijd zijn gevallen:

  • Obertilliach: 104cm
  • Sillian: 93cm
  • St. Jakob in Defereggen: 85cm
  • Obergurgl: 70cm
  • Kals: 70cm
  • Hintertux: 61cm
  • Seegrube: 46cm (bergstation)
  • Lienz: 40cm

Opvallend is de 46cm op de Seegrube boven Innsbruck, dit is puur Noordalpen waar duidelijk minder zou vallen.

Hier een mooie video van onze Duitse collega’s van Wetteronline:

In Heiligenblut helpen pistenbully’s om de straten schoon te houden. Hier ligt inmiddels 115cm sneeuw.

Zaterdag 18:30

Het heeft de hele middag intensief doorgesneeuwd in het zuiden van Oostenrijk en de Dolomieten. In een groot deel van Oostenrijk is code rood afgeroepen.

null

De belangrijkste wapenfeiten:

  • De Felbertauerntunnel tussen Matrei en Mittersill is sinds 16.00 uur afgesloten;
  • In het Ultental, vlakbij het skigebied Schwemmalm, zijn twee lawines naar beneden gekomen. Deze hebben enkele huizen beschadigd en meerdere mensen moesten geëvacueerd worden;
  • In Osttirol en de Dolomieten zijn talloze bomen omgevallen, in Osttirol zaten 3500 huishoudens zonder stroom;
  • Met blusvoertuigen werd in Reinswald - Sarntal sneeuw van bomen gespoten om te voorkomen dat ze op huizen vallen (foto);
  • Mensen in Osttirol wordt aangeraden thuis te blijven en in ieder geval geen niet-noodzakelijke ritten te maken.

Foto: Landesfeuerwehrverband Südtirol
Foto: Landesfeuerwehrverband Südtirol

In Lienz worden daken van de kerstmarkt sneeuwvrij gemaakt omdat de sneeuw te zwaar werd
In Lienz worden daken van de kerstmarkt sneeuwvrij gemaakt omdat de sneeuw te zwaar werd

Zaterdag 10:45

Ook in het Zuid-Oostenrijkse Osttirol en Karinthië worden al grote hoeveelheden sneeuw gemeten. Dit zijn sneeuwhoogtes in de dalen:

Villgraten (Osttirol)
Villgraten (Osttirol)

Lienz (Osttirol)
Lienz (Osttirol)

Zaterdag 9:30

Met 19 cm in het laaggelegen Locarno-Monti (Ticino, Zwitserland) is het de op een na zwaarste sneeuwval die ooit begin december is gemeten. Het record staat op 2 december 2005 met 21 cm. Hieronder een kaart met de gevallen sneeuwhoeveelheden in Zwitserland tot middernacht (bron: MeteoSchweiz):

null

Zaterdag 9:00

Ook de Zwitserse Alpen hebben al veel sneeuw gehad, enkele sneeuwhoogtes:

Zaterdag 8:30

De Italiaanse Alpen ontwaken in een winterwonderland.

Madonna di Campiglio (I)
Madonna di Campiglio (I)

Zaterdag 8:00

In Zuid-Tirol is de meter bereikt. Het meetstation Piz la Ila in Alta Badia heeft 84 cm, in Schwemmalm ligt 102 cm en vlakbij in Laurein 104 cm. De sneeuw zorgt ook voor overlast. Tot vanochtend 6.00 uur was de regionale brandweer al 100 keer uitgerukt voor omgevallen bomen en verkeer dat niet vooruitkwam.

Laurein Clozner Loch
Laurein Clozner Loch

Een boom die dreigt om te vallen in Meran (Merano) Foto: FB Landesfeuerwehrverband Südtirol
Een boom die dreigt om te vallen in Meran (Merano) Foto: FB Landesfeuerwehrverband Südtirol

Vrijdag 15:20

De Gotthard Autobahn A2 is in beide richtingen afgesloten voor vrachtwagens. Zij komen niet meer omhoog door de sneeuwval. Verschillende andere wegen in het Zwitserse Ticino zijn afgesloten. Sinds vanochtend sneeuwt het zwaar in het zuiden van Zwitserland.

A2 Gotthard Autobahn
A2 Gotthard Autobahn

Stelvio
Zware sneeuwval op de Stelvio (I)

Vrijdag 14:40

Het treinverkeer in Osttirol wordt vanaf 17.00 uur stilgelegd. Het gaat onder andere om de treinen tussen Lienz en het Italiaanse Innichen (San Candido). De Oostenrijkse treindienst ÖBB raadt treinreizen in het zuiden van Oostenrijk vanaf nu af. De autoriteiten vrezen daarnaast stroomuitval en wegafsluitingen door sneeuw en omgevallen bomen.

Vrijdag 11:20

Het sneeuwt inmiddels intensief in het zuiden van Zwitserland. Dit is het dorpje Lopagno (Ticino) op nog geen 600 meter hoogte waar al een dikke laag gevallen is.

Lopagno
Lopagno (600m, Ticino)

Vrijdag 9:20

Frankrijk

In Frankrijk is het in de nacht al vrij hard gaan sneeuwen. Het sneeuwt in de Franse Zuidalpen behoorlijk laag, rond de 700 meter worden de wegen al wit. Dat levert al mooie plaatjes op. Aan de noordkant van de Franse Alpen sneeuwt het iets hoger.

Vars sneeuwval
Een mooie basislaag in Vars op vrijdagochtend

Italië

In Italië is het nog een beetje stilte voor de storm. Maar de plaatjes zijn al erg mooi. Er gaat hier komend weekend erg veel sneeuw vallen. Dus houd de webcams hier in de gaten!

Stilte voor de storm Alta Badia
Stilte voor de storm Alta Badia

Selle Nevea
Selle Nevea

Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

null

Zelfs Winterberg had stevige sneeuwval vanmorgen

Born to Ride

Al jaren met kerst gaan skiën, meestal nagelbijten en vaak op kunstsneeuw, en nu dit !
denk toch dat ik de webcam even ga afzetten :)

Laatste jaren waren top met kerst, nu lijkt het alweer prima, alleen hebben we er voor nu geen p.st aan ;)

Edwin van Riel

Zermatt Trockenersteg om 13:00 lekkere sneeuwval

null

Vaak knuffel ik de berg onvrijwillig....

null

LA NORMA😍☃️

LA NORMA😍☃️

In een ‘normaal jaar’ zit ik nu te glunderen voor/achter het scherm. Nu heb je er tot nader order geen bal aan. Zelfs een dagje Winterberg zit er voorlopig niet in.

Life is what happens while you were checking your phone

null

Inmiddels sneeuwt het ook in Chambéry, op iets meer dan 200 meter!🌨

In het wild te herkennen aan: 'hoppaa, wooh, hatsee'

Genieten deze beelden 😋
Zoals iedereen vind ik het jammer dat we niet kunnen gaan maar juist deze beelden en de regelmatige weblogs hier zorgen toch voor een winters gevoel. Bedankt aan iedereen van de redactie!!

Sportieve groet, Luuk

We zijn nog niet op de helft, dit zijn de tussenstanden van eerder vanochtend.

null

Voor wie live beelden wil bekijken
https://www.liveincam.com/it/webcam/bolzano-alta-badia-colf…

De webcam bij piz la Ila is helaas een beetje besneeuwd
https://moritzino.panomax.com/dantercepies

Vaak knuffel ik de berg onvrijwillig....

null
https://www.rifugioorsobruno.it/

Val di Sole (weinig sole veel neve)

Vaak knuffel ik de berg onvrijwillig....

Wat een heerlijke dump is dit. Man, wat mis ik het skiën (inmiddels al 14 maanden niet geskied), terwijl de webcambeelden mij desondanks een heerlijk gevoel geven. Ik houd van de winter!

I can stick uphill ice, on my saucer...

https://valanghe.report/bulletin/latest

Sommige gebieden al nivo 5.

null

Vaak knuffel ik de berg onvrijwillig....

Het contrast is wel extreem; in Filzmoos en omgeving is zo goed als niks gevallen:

null

@Des klopt Filzmoos ligt voor deze weersituatie helemaal verkeerd. Maar je ziet de sneeuw een stuk verderop letterlijk vallen.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

null

Deze schapen hebben in ieder geval geluk gehad!

Dan ben je nu ineens blij dat je niet kunt gaan…

Sneeuw is mooi, anders zit je niet op deze site.
Maar kan me voorstellen dat de lokale bewoners inmiddels roepen dat het mag stoppen met sneeuwen.

WoW !

Worden eigenlijk al die bergrestaurants/hutjes uberhaupt uitgegraven nu? Anders is er straks geen hut meer te vinden, haha.

Worden eigenlijk al die bergrestaurants/hutjes uberhaupt uitgegraven nu? Anders is er straks geen hut meer te vinden, haha.

Jochemgerrits op 07 dec 2020 09:42

Goeie vraag :-). Het lijkt me een goede reden om deze webcam in de gaten te houden: https://colrodella.panomax.com/. Btw, het sneeuwt alweer

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

null

Ja dan is het wel ff een gedoe om de deur uit te geraken (Alto Adige)

Mooi filmpje dit:
https://fb.watch/2einksAgfe/

Not all who wander are lost

Tjonge jonge wat een mooie beelden en dat vooral nu we niet kunnen gaan…gggrrrr.

Ik ken de mensen van de malga in Misurina (tss cortina en de 3 cime) en die posten dit weekend toch al op hun facebook pagina dat ze erg aan 't werk waren om dingen vrij te krijgen ;-) Als daar nu nog een meter dump bijkomt vandaag/morgen… tja dan kunnen ze tunnels graven ;-)
https://www.facebook.com/groups/35361784761/permalink/10160…

Plaats een reactie