Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Populariteit toerskiën zorgt voor problemen

ChristopheJ op 16 januari 2021· 1 reactie

kronefoto
Niet enkel in de Ardennen parkeerchaos, ook in het Riedingtal (Bron: FB Krone.at)
In het artikel over Kristof in Oostenrijk ging het over toerskiën. Een discipline die al heel lang bestaat maar dankzij de lockdown enorm aan populariteit wint. Zodanig dat dit zelfs problemen oplevert.

De vlucht naar buiten

De opmars was al voor de lockdown begonnen, maar de coronacrisis zorgt nog voor een versnelling. De trend om buiten te gaan bewegen is niet enkel in de Lage Landen te voelen. Alleen beperkt het zich bij ons tot wandelen. Er is nog nooit zoveel gewandeld als het afgelopen jaar. En helaas is skiën in de Hoge Venen ook geen optie, ondanks het witte tapijt dat is blijven groeien… pijnlijk.

In de Alpen heeft men natuurlijk nog andere opties. De liften draaien terug voor de locals in Oostenrijk maar ook daarvoor kon men het winterhartje ophalen door te gaan langlaufen, langlaufskating, schaatsen en … toerskiën.

Niet zonder gevaar en gevolgen

In Salzburg noteert men een stijging met 100% in verkoop van toerskiuitrustingen. Het grote nadeel van deze boost zijn overvolle toergebieden en vooral wilde dieren die gestoord worden in hun habitat. Maar ook over de veiligheid valt heel wat te zeggen. Zo verklaart Balthasar Laireiter, hoofd van de reddingsdienst van Salzburg, dat het internet te dikwijls als raadgever genomen wordt voor een mooie tocht in de sneeuw.

En waar je in een Belgisch of Nederlands bos hoogstens uren verloren kan lopen, loeren er in de Alpen meer gevaren achter de hoek. De sportievelingen trekken namelijk de bergen in zonder bewust te zijn van de gevaren en dus zonder de nodige uitrusting, zoals bijvoorbeeld de lawine-drie-eenheid. Nochtans is het in Oostenrijk een goede gewoonte om een goede lawineopleiding te volgen voordat men de toerski’s onderklikt. Hoe doe je een goede risico-reductie? Hoe ga je om met al het materiaal? Hoe reageer je in een noodsituatie. Maar helaas is er momenteel een verbod op deze opleidingen wegens… je weet wel. Ook de wilde dieren zijn al deze drukte niet gewoon en verlaten hun normale habitat. En zoals je op bovenstaande foto uit het Riedingtal kan zien is het parkeren soms chaotisch.

Vaak gaat het ook goed

En zo geldt dus in Oostenrijk, net als bij ons dat de verschuiving naar andere activiteiten voor overlast zorgt. Al moet ook benadrukt worden dat het waarschijnijk meestal ook gewoon goed en veilig gebeurt, zowel bij ons als in de Alpen.

Bron: salzburg.orf.at, krone.at

ChristopheJ
schrijft voor wintersport.be. Familiaal skiër, levensgenieter en Alpenfan.

De enige overlast die je in Nederland hebt is dat men allemaal dezelfde parkeerplaatsen opzoekt. Je hebt elk weekend van zeur berichten dat het ergens te druk is. In het bos is het echt niet te druk en is er zelfs ruimte genoeg, maar iedereen wilt parkeren of dezelfde kleine parkeerplaats :P

In de Alpen is dat natuurlijk nog best lastig. Iedereen zoekt de grenzen op, maar niet iedereen kent alle gevaren. Zeker met de vele sneeuw die de afgelopen dagen is gevallen zijn de gevaren op lawines erg groot.

Not all who wander are lost

Plaats een reactie