Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Lawine op de Marmolada: historische berghut verwoest

JessicaKroef op 18 december 2020· 2 reacties

Foto: [TGR RAI Trento](https://www.rainews.it/tgr/trento/articoli/2020/12/tnt-valanga-pian-dei-fiacconi-rifugio-marmolada-7d9f844a-2b31-4e5d-a37b-b99fd9ca6c89.html)
Foto: TGR RAI Trento
Door de grote hoeveelheden sneeuw van vorige week zijn er in Italië meerdere lawines afgegaan. Zo ook op de Marmolada (3343 meter) in de Dolomieten, waar een enorme lawine een groot deel van de historische berghut Pian dei Fiacconi verwoest heeft.

Ook lift verwoest

De hut is gebouwd op de noordkant van de Marmolada in het skigebied van Arabba, op 2626 meter hoogte. De grote lawine was ruim 600 meter breed en heeft niet alleen de historische berghut verwoest maar ook een lift boven de Passo Fedaia. Gelukkig was niemand bij deze lawine betrokken.

null

20 jaar passie

Een dramatische gebeurtenis voor de exploitant van de berghut, Guido Trevisan, die hier al 20 jaar zijn passie in stak. Hij slaagde er deze week in om de berghut zelf te bereiken en de schade met eigen ogen te zien. Alleen al om materiaal van de berghut weg te halen, zijn er honderdduizenden euro’s nodig. Klanten, bergliefhebbers, vrienden zijn deze week in actie gekomen voor geldinzamelingsacties die donderdag op hun Facebook-pagina te zien waren.

Geschiedenis van dodelijke lawines

Marmolada heeft een beruchte geschiedenis wat betreft lawines. De winter van 1916-1917 brak alle records. Toen kwam de, tot op heden, meest dodelijke sneeuwlawine ooit naar beneden met tussen de 270 en 310 doden. Precies vanaf de gletsjer vlakbij de Sella Ronda waar wij nu skiën.

JessicaKroef
is skifanaat en stagiaire op de redactie van wintersport.nl

600 meter, pfff, da’s een joekel geweest. Zonde hoor!

Edwin van Riel

Een plek met echte historie, waar ooit 2 eenzitter stoeltjesiften omhoog kwamen en nu nog een korflift. Ontzettend zonde. Ik ga ze ondersteunen.

Plaats een reactie