Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Val Thorens zet drones in bij lawinereddingen

Rogier op 19 oktober 2020· 9 reacties

Drones zullen pisteurs gaan bijstaan in Val Thorens
Drones zullen Pisteurs gaan bijstaan in Val Thorens. Beeld T. Loubere Val Thorens

De pisteurs van Val Thorens krijgen dit najaar en komende winter hulp vanuit de lucht. Drones zullen de redders gaan bijstaan in hun werk. Het meest in het oog springende is dat de drones gebruikt gaan worden bij lawinereddingen, maar daarnaast zullen ze de snowmakers gaan helpen bij het besneeuwen van het skigebied.

Twee high-end camera’s

De drones die Val Thorens gaat inzetten zijn uitgerust met twee camera’s. Een zeer geavanceerde camera met een zoomlens om op zicht te zoeken, en een thermische camera die nuttig is bij het zoeken naar lawineslachtoffers onder de sneeuw. “Dankzij de zoomfunctie kunnen we snel en nauwkeurig het terrein verkennen zodra we weten dat er een lawine is geweest. Zelfs als we op bijna drie kilometer afstand van de locatie blijven. Zo kunnen we de pisteurs die zoeken begeleiden om hen de veiligste route te tonen of naar een precieze plek te leiden om sneller te zijn", legt Olivier Gardet tegenover het Franse BFMTV uit. Hij is technisch directeur van de pistedienst van Les Menuires/Saint Martin en Val Thorens.

Zoeken naar vermiste personen

De drone wordt ook gebruikt om mogelijke aanwijzingen te vinden van een persoon die onder de sneeuw begraven ligt, door het spotten van skisporen, stokken of andere aanwijzingen. Dit allemaal om het werk van de redders te vergemakkelijken. “We kunnen ook ‘twijfel’ wegnemen, met andere woorden, als er geen teken van menselijke aanwezigheid is en als alle gevaar is weggenomen, kan ik de pisteurs vertellen dat ze terug moeten keren”, zegt Gardet. Als er wel iemand onder de sneeuw ligt kan de thermische camera uitsluitsel geven waar de persoon ligt. Ook kan men met de thermische camera 's nachts zoeken naar vermiste personen.

Hulp bij pistepreparatie en onderhoud skigebied

De drone wordt ook ingezet aan het begin van het seizoen, wanneer Val Thorens zijn sneeuwkanonnen aanzet. De beelden maken het mogelijk om de homogeniteit van de sneeuwbedekking te controleren en zo het werk van de snowmakers en pistenbullychauffeurs te begeleiden. De drones hebben ook hun doeltreffendheid bewezen tijdens onderhoudswerkzaamheden, met name bij de controles van het lawinepreventiemateriaal zoals de gazex-installaties. Meestal zijn er meerdere helikopterrotaties nodig. Eerst om de onderdelen te identificeren die moeten worden vervangen en vervolgens om ze naar de technici te transporteren. De drones maken het mogelijk om al een check te doen voordat de technici ter plaatse komen. Zodoende weten de monteurs precies wat ze ter plaatse nodig hebben.

Snel terugverdiend

Val Thorens heeft 37.000 euro geïnvesteerd in deze nieuwe technologie. Drie gediplomeerde pisteurs worden gemobiliseerd wanneer dat nodig is. Het station wil het aantal personeelsleden dat de drones kan besturen verdubbelen, zodat de drones 24/7 kunnen worden ingezet. Als je bedenkt dat een helikopter per half uur snel al zo’n 1000 euro kost kun je begrijpen dat deze investering zich snel terug verdient. En dan hebben we het nog niet over de extra veiligheid voor de pisteurs en de toegenomen overlevingskansen van lawineslachtoffers gehad.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Ik heb onlangs met iemand van de Service des Pistes gesproken. Wij waren naar la Masse geklommen en hij liet zijn drone landen op het terras van het Restaurant 2800. Kan goed dat dit één van die peperdure apparaten is:
https://flic.kr/p/2jQZ7BV

Onze foto’s van deze winter: https://www.flickr.com/photos/skifan/albums

*bericht bewerkt door skifan op 20 okt 2020 09:13

bon ski

Gave ontwikkeling. Al vraag ik me wel af in hoeverre thermo beelden kunnen werken. Sneeuw isoleert toch?

Ski: 25 jaar -|- Snowboard: 6 jaar -|- Respect the Mountains

@turn compleet mee eens. Dit is nuttiger voor mensen die ‘gewoon’ zoek zijn. Wat zeker in après-ski gebieden best vaak voorkomt…

Click. Click. Peace

Gave ontwikkeling. Al vraag ik me wel af in hoeverre thermo beelden kunnen werken. Sneeuw isoleert toch?

tum op 20 okt 2020 11:15

https://mpora.com/skiing/thermal-infrared-cameras-avalanche-…

These cameras are very heavy and very expensive. Unfortunately, studies have shown that long wave infrared heat detection was impossible, even under a thin layer of snow.

While infrared thermal imaging could be useful for finding missing people in a white out for finding missing people or lost above ground, it might be a while before scientists develop technology to find people under 3 metres worth of snow.

Toch denk ik dat drones hun nut kunnen hebben.
Al is het maar om met een bieps of een recco antenne een groter gebied af te scannen.
Dat lijkt me toch veel sneller + veel veiliger te doen vanuit de lucht van vanop de grond.

Eens de persoon gelocaliseerd kunnen de reddingswerkers dan meteen in rechte lijn naar het slachtoffer gaan en beginnen graven, wat zeker tijd zal uitsparen.

Glide on!

@Rogier kan je eens polsen bij de reddingsdiensten of ze echte IR-testbeelden hebben van een persoon onder de sneeuw (bij voorbeeld van een trainingsoefening waarbij er iemand zich met opzet laat ingegraven om speurhonden te trainen).

Glide on!

@Vivace Ze gebruiken deze camera’s bij de bergredding in Chamonix. In spleten (soms) en onder een heel dun laagje sneeuw zien ze mensen. Maar in lawines is de kans klein. Bedenk wel dat je met die camera’s nog meer kans hebt om bijvoorbeeld snel een hand die uit de sneeuw steekt te kunnen zien.

Click. Click. Peace

Lijkt me wel tof als ze aan zo’n ding een pieper slim kunnen koppelen. Beetje handige jongen fabriekt een programma waarmee je eenvoudig een zoekgebied kunt markeren en gaan met dat ding. Moet je eens kijken hoe gemakkelijk en veilig dat gaat in vergelijking met een paar skiërs in zo’n knollenveld.

Edwin van Riel

Haha, dacht ik origineel te zijn, niet dus. Wel heel mooi zoiets, kan echt veel tijd schelen en gevaar voor de zoekers wat terugdringen. Maar (met mijn beperkte Frans), dit klinkt alsof ze al een eind op weg zijn!

Edwin van Riel

Plaats een reactie