Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Belgisch verbod op niet-essentiële reizen

WouterVdB op 22 januari 2021· 2 reacties

Voorlopig geen skireizen voor Belgen

In Europa wordt reizen buiten je eigen land steeds steviger afgeraden, en dat geldt ook voor reizen tussen de lidstaten. Voor alle landen geldt ongeveer hetzelfde devies: blijf in eigen land. Ga niet op reis. Wat al enkele dagen in de lucht hing, is vandaag na het overlegcomité door premier Alexander De Croo officieel bekrachtigd: een verbod op niet-essentiële reizen.

Import van nieuwe COVID-19 varianten voorkomen

Tijdens de Europese top van 21 januari hebben de Europese leiders de violen gestemd om reisverboden te kunnen afkondigen. Het doel van dit reisverbod is om, aldus premier De Croo, te fungeren als dam tegen de import van nieuwe en besmettelijkere varianten van het coronavirus. “Als mensen reizen, reist het virus mee”, was het statement. Uit de statistieken blijkt dat de stalen afgenomen bij reisgangers meer varianten van het virus bevatten dan bij niet-reisgangers.

Vanaf woensdag 27 januari geldt er een verbod op niet-essentiële reizen en dit tot 1 maart. De regering dijkt hiermee de reismogelijkheden voor de krokusvakantie drastisch in. Vertrekken om te gaan skiën of op zonvakantie gaan is vanzelfsprekend geen essentiële reis. De grens oversteken om essentiële redenen is nog wel mogelijk. Denk hierbij aan arbeid of studies in het buitenland, begrafenissen, medische redenen of een partner met een duurzame relatie.

Nieuw hierbij is dat er een verklaring op eer dient te worden ingevuld, losstaand van bijkomende attestering van bijvoorbeeld je werkgever of onderwijsinstelling. Annelies Verlinden, minister van Binnenlandse Zaken, kondigt aan dat er aan de grenzen op deze documenten gericht zal gecontroleerd worden door de politiediensten en dit voor zowel inkomende als uitgaande reizigers.

Alle maatregelen ten spijt is een skireis momenteel niet mogelijk.

Nieuwe klap voor reissector

“Voor ons kwam het niet als een verrassing, maar het is wel een volgende klap die we incasseren”, zegt Koen van den Bosch, gedelegeerd bestuurder van de Vlaamse Vereniging Reisbureaus (VVR). Het reisverbod van afgelopen zomer was tijdelijk van aard, maar heeft nog geduurd tot september. Het is belangrijk voor de VVR dat het tijdelijke karakter van deze maatregel niet uitgerokken wordt en dat er op 1 maart effectief weer zicht is op de mogelijkheid tot reizen.

Op wintersport gaan was zonder dit reisverbod al niet vanzelfsprekend. Voor elk land met wintersportmogelijkheid gold er reeds een negatief Belgisch reisadvies. We zetten de situaties in de Alpenlanden nog eens op een rijtje voor je:

WouterVdB
schrijft voor wintersport.be. Droomt het ganse jaar over poeder, carven en après-ski.
Gerrit27 januari 2021 · 12:38

Ok desondanks we sowieso toch niet kunnen gaan skiën, is er ook een reisverbod voor niet essentiële reizen voor Nederland of is dat enkel door onze regering (Belgie) afgekondigd?

Leon10027 januari 2021 · 12:42

Een reisverbod is er niet in Nederland.

Plaats een reactie