Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Hoop op kerst in de Alpen ontCroond

ChristopheJ op 28 november 2020· 13 reacties

alexanderdecroo
bron: FB Alexander De Croo

Frankrijk sluit de liften, Oostenrijk niet. Duitsland wel, of toch niet? Nederland roept om om thuis te blijven. En dan ons Belgenland … 6 regeringen en 11 miljoen verschillende meningen. Maar eigenlijk weten we nog niets. En dat voor een wintersportland. Bracht de veiligheidsraad van gisteravond duidelijkheid?

De veiligheidsraad

Een begrip ondertussen. Elke 2 weken komen ze samen om te beslissen wat de juiste strategie is in deze pandemie. Ik woon zelf in een grensgemeente (met Nederland, ter info ☺️ ) en voor mij persoonlijk is het soms moeilijk te vatten wat nu toegelaten is in welk land. De veiligheidsraad had gisterenavond een aantal belangrijke knopen door te hakken:

  • Kunnen we terug gaan kerstshoppen of blijven de niet-essentiële winkels gesloten?
  • Mag ik naar mijn ouders gaan feesten met kerstavond?
  • Wat met de Horeca? Musea? Zwembaden?

Wintersport

Maar, hoewel misschien banaal in deze totale crisis, ik hoor niets over wintersporten tot op vandaag. Ik ‘zou’ niet gaan skiën met kerst. Het ‘zou’ niet verstandig zijn. Het ‘zou’ anderzijds niet zo gevaarlijk zijn. Enfin … ik weet het niet meer? Ben zelf een gezinsskiër dus kan me perfect voorstellen om naar de Alpen te rijden, coronaproof te logeren en eten, en overdag te genieten van de wintersport. Onze eerstvolgende is gepland voor krokus (half februari) dus op vandaag nog niet ‘prangend’. Maar zou het niet fijn zijn om Europese eenduidigheid te hebben?

Grenscontroles en goede raad

Alweer geen duidelijke regels maar opnieuw een … raad! Ik citeer: “niet-essentiële reizen blijven ten sterkste afgeraden. Voorzichtigheid blijf het codewoord”. Het verschil met vandaag is dat er grenscontroles zullen worden ingevoerd om mensen die terugkeren uit het buitenland te controleren op het invullen van het Passenger Locator Form. En respecteren deze mensen de quarantaineregels?

Skivakantie met kerstmis en oudjaar is dus eigenlijk officieel (voor zover we er nog aan konden twijfelen) ‘not done’. Maar we mogen wel terug schoenen kopen. De manicure en kapper zullen voor 2021 zijn, alsook een frisse pint op café. Nog even benieuwd naar het skiën in eigen land … want dat is me nog niet duidelijk. Stay safe iedereen!

ChristopheJ
schrijft voor wintersport.be. Familiaal skiër, levensgenieter en Alpenfan.

Plaats een reactie

Naar de kapper gaan mag niet , maar gaan zwemmen , waar nergens een mondmasker gedragen hoeft te worden , mag dan weer wel.
Ook naar de hoeren gaan is toegelaten.
Arm België 🤦🏻‍♂️

Wij hebben gisteren besloten om toch niet gewoon naar de Alpen te gaan sleeën en zo, maar hebben een verblijf geboekt in de Spaanse Pyreneeën (La Molina) voor de eerste week van het verlof. Zij beweren dat ze zeker open gaan. Er is voorlopig wel nog een pcr-test van maximum 72u nodig. We gaan gewoon met ons gezin. We gaan daarna 9 dagen in quarantaine.
Is dit nu dom? Moet ik mij schuldig voelen? Ik weet het allemaal ook niet meer. We kunnen nog annuleren tot 14 december. Het worden nog spannende weken…

Op vakantie gaan (ook skivakantie) is vooralsnog niet verboden, en ze kunnen dat (binnen de EU) ook niet verbieden denk ik.
Er zal alleen gecontroleerd worden of je dat “Passenger Locator Form” hebt ingevuld.
Dat ik bij terugkomst in quarantaine zou moeten is niet zo erg, ik zit al weken de facto in (thuiswerk) quarantaine.
Het enige probleem is dat je slechts 1 “knuffelcontact” buiten het gezin mag hebben: als je met vrienden wil gaan skiën dan zal je dat dus met maximaal 2 personen per auto kunnen.

Ook naar de hoeren gaan is toegelaten.

jessedeconinck op 28 nov 2020 09:26

Absurd hé. Dat is echter alleen zo in het Brussels Gewest waar de lokale regering dit blijkbaar een goed idee vond. Nu is Brussel voor velen een soort van buitenland waar we alleen maar komen voor strikt noodzakelijke verplaatsingen, ook in niet-covid tijden. Misschien moet de Vlaamse regering nu maar een reisverbod of quarantaine maatregelen voor Brussel afkondigen. Maar als de Waalse regio en de Franstalige gemeenschap hun respectievelijke regeringen dan weer wat anders gaan doen, heeft het natuurlijk geen zin. Het is ook te hopen dat de Duitstalige gemeenschap de prostitutie niet gaat toelaten, want anders zakt half België af richting Eupen onder het mom van ‘een dagje skiën op de Baraque Fraiture”. De federale regering is blijkbaar niet bevoegd voor wat de hoerenbuurten betreft, maar misschien kunnen de provincie raden en de lokale gemeentebesturen wel wat doen? Als dat niets zou opleveren, is er nog de EU waar we kunnen aankloppen.

Arm België 🤦🏻‍♂️

Dat is zeer algemeen. Over welk deel heb je het precies? 😉

*bericht bewerkt door Hupla op 28 nov 2020 12:20

.

*bericht bewerkt door Hupla op 28 nov 2020 12:23

Het enige probleem is dat je slechts 1 “knuffelcontact” buiten het gezin mag hebben: als je met vrienden wil gaan skiën dan zal je dat dus met maximaal 2 personen per auto kunnen.

Skiwi op 28 nov 2020 10:50

Deze regels gelden voor België, dus als je de grens haalt met een buurland dan lukt het wel? Of geldt dit ook voor onze buurlanden?

Gezond verstand gebruiken denk ik dan. Daar heb je geen regering voor nodig.

Gezond verstand gebruiken denk ik dan. Daar heb je geen regering voor nodig.

Marc_Steens op 28 nov 2020 20:46

En dat is @Marc_Steens ? Ik zou graag gaan langlaufen, wandelen en sleeën met het gezin, overnachten in een Airbnb. Gezond verstand lijkt me te zeggen dat dit veiliger is dan naar de kust en tussen de hoop staan aanschuiven voor een ijsje op de dijk, of en masse naar het zwembad of natuurgebied xyz ergens in Vlaanderen …

Gezond verstand gebruiken denk ik dan. Daar heb je geen regering voor nodig.

Marc_Steens op 28 nov 2020 20:46

En dat is @Marc_Steens ? Ik zou graag gaan langlaufen, wandelen en sleeën met het gezin, overnachten in een Airbnb. Gezond verstand lijkt me te zeggen dat dit veiliger is dan naar de kust en tussen de hoop staan aanschuiven voor een ijsje op de dijk, of en masse naar het zwembad of natuurgebied xyz ergens in Vlaanderen …

pS op 28 nov 2020 21:32

dus je denkt dat het in het hoogseizoen niet druk gaat zijn in de skigebieden dan? Eén gezin gaat het probleem niet zijn, maar als 3 miljoen (Belgische) gezinnen hetzelfde denken, wordt het in de bergen ook druk he. Ik zou zelf niet liever hebben dan dat skigebieden opnieuw openen, maar met de huidige besmettingscijfers is het gewoon onverstandig. Liever nog iets langer op de tanden bijten zodat we daarna niet opnieuw met zijn alleen in lockdown moeten en alle geplande activiteiten moeten afblazen. Of nog erger: op tijdelijke werkloosheid geplaatst worden. Met alle respect, maar al dan niet kunnen wintersporten is nu even een first world problem (hoe graag ik het zelf ook anders zou zien). En ook nog: ik kan perfect begrijpen dat mensen nood hebben aan sneeuw en berglucht. Mijn board staat ook al klaar :-)

Een land is wat de mensen die er wonen er van maken en hoe ze er zelf naar kijken?

@ eddyanny

Born to run. B.S.

Ik ben niet mee, heel Europa (op enkele uitzonderingen na) is toch gewoon rood en niet essentiële reizen zijn dus verboden.

Je kan op zich gewoon vertrekken, hoogstens zal je een boete krijgen (al betwijfel ik dat). Enige wat me echt tegenhoudt is dat ik 99% zeker ben dat alle verzekeringen hun handen terugtrekken als er iets gebeurd (denk aan een autoongeval of ski ongeval)

"Niet-essentiële reizen is een interessant begrip, omdat het een vaag begrip is. De lokale overheid geeft geen bindende definitie. Vrienden of familie bezoeken, een zakenreis, je beslist zelf wat essentieel is of niet. Let wel, ga je op reis naar een van onderstaande laden voor een niet-essentiële reis, kan het zijn dat je geen dekking hebt. Is je reis wel essentieel, dan zit je meestal goed. Twijfel je of je reis als essentieel of niet-essentieel beschouwd wordt? Neem contact op met je verzekeraar.

Niet-essentiële reizen worden afgeraden voor alle landen met een rode kleurcode."

*bericht bewerkt door mgelade op 29 nov 2020 19:55

ik wacht gewoon af en als het kan ben ik weg met nieuwjaar
je zou eens moeten weten hoeveel mensen tegen het einde van het jaar naar dubai vliegen .

Plaats een reactie