Fanatiek winter- en bergsporter, creatieveling, sustainability aanhanger en full-time levensgenieter.

Niveau

Skiën
Gevorderd
Offpiste
Gevorderd

Favorieten

Favoriete land
Zwitserland
Favoriete ski merk
Rossignol
Favoriete kleding merk
Klattermusen, Mammut
Favoriete ski/snowboard schoenenmerk
Black Diamond

Bestemmingen

Laatste reviews

Zojuist teruggekeerd van een midweek skien in Les 4 Vallees. De sneeuwcondities waren fantastisch, met iedere dag verse sneeuw, waardoor je off-piste soms tot je knieen door de poeder kon skien! Het skigebied zelf is met zo’n 400 km piste zeer uitgebreid te noemen, maar in de praktijk is het bijna niet haalbaar om in een dag het hele gebied rond te skien.

Oorzaak hiervan zijn de verouderde liften in het Printse deel (Nendaz/Veysonnaz/Siviez) , waar op essentiele punten veel langzame sleepliften zijn. Vooral in het hoogseizoen en bij zonnig weer onstaan hier de bottlenecks.

Het Siviez/Verbier deel heeft modernere liften, maar hier is het over het algemeen wat drukker dan in de rest van het gebied. De bottlenecks liggen bij de liften Greppon Blanc, Cheminee en bij de punten Nendaz dalstation, Siviez en Tortin. Over het Verbier deel kan ik minder goed oordelen (maar een enkele keer geweest), maar Les Ruinettes is vrij druk te noemen.

Qua pistes wordt op de ski kaart een groot deel als rood gemarkeerd, maar in de praktijk zijn veel rode en soms zwarte pistes eerder blauw. Er is vooral op papier sprake van een gunstige verdeling van de soorten pistes. Mijn inschatting is dat zo’n 75% van de pistes blauw is. Hier staat echter wel tegenover dat er een paar fenomenale zwarte pistes en geel/fluor gemarkeerde (semi off-piste) routes zijn! Op Chassoure, Mont-Gele en Col de Gentianes starten deze heerlijke routes. Ook voor de off-piste cracks heeft dit gebied dus veel te bieden. Vanaf Greppon Blanc vertrekt ook een fenomenale gele route met zo’n 1900mtr hoogteverschil.

Ik denk dat de gevorderde on-piste skiers hier minder uitdaging zullen vinden, maar voor beginners is het een prima gebied. Nadeel voor beginners is dat ze vanaf Plan-du-Fou met de gondel terug moeten naar Nendaz, doordat er alleen een gele piste omlaag gaat gevolgt door een zwarte. Deze zwarte valt eerder onder licht-rood en is in de praktijk met enige voorzichtigheid ook voor beginners te doen. Voor snowboarders acht ik het een minder geschikt gebied, door de vele sleepliften en vlakke verbindingspistes.

Landschappelijk vind ik het een prachtig gebied, met hoge toppen en bosrijke afdalingen. Je hebt uitzicht op een groot aantal vierduizenders, waaronder de Weisshorn, Matterhorn, Grand Combin en Mont-Blanc. Bij slecht weer zijn de lage pistes vaak gewoon open, waardoor je altijd de mogelijkheid hebt om te skien.

De skipasprijzen zijn schrikbarend hoog: voor een 6-daagse skipas betaal je +/- 280 euro! Dit heeft vooral te maken met de vastgezette CHF/EURO koers. Soms kun je gebruik maken van kortingsregelingen die reisorganisaties hebben met het gebied.

Met partnerSkiër6 tot 10 jaar ervaring

Na 3 jaar op rij naar Zwitserland te zijn geweest, zijn wij zijn begin februari 2011 hier voor het eerst wezen skieen. Door de geringe sneeuwval uiteindelijk gekozen voor het hoge skigebied van Obergurgl-Hochgurgl. Wij hebben verbleven in Residence Muhle (niet het hotel), wat een van weinige betaalbare accomodaties is in dit gebied. Qua verzorging, netheid en ligging tov skilift is het een aanrader.

Door de hoge ligging is het gebied misschien wel een van de meest sneeuwzekere van Oostenrijk. Obergurgl ligt op 1900 meter en zelfs met een slechte winter zoals afgelopen jaar ligt er sneeuw, al was de sneeuwgrens ook hier zeer dichtbij. Sneeuwcondities en piste preperatie zijn goed en er zijn absoluut geen wachttijden bij de liften. Het gebied is zeer rustig, in tegenstelling tot buurman en skifabriek Solden. Wij hebben de hele week drie keer bij anderen in de gondel gezeten. Daarnaast zijn er wat andere activiteiten te beleven, zoals 'Return of the Pioneers’ski-show, groot vuurwerk en nacht rodelen en skieen. Apres-ski hebben wij niet kunnen ontdekken, maar misschien ligt dit aan ons.

Het grootste nadeel van dit gebied is het prijsniveau van de accomodaties en de skipas: dit is schrikbarend! Het is een behoorlijk ‘posh’ skioord en richt zicht voornamelijk op de skieers met een goed gevulde portemonee. Daarnaast zijn beide dorpen sfeerloos te noemen: mooie authentieke gebouwen ontbreken en de exclusieve welnesshotels zijn hutje-mutje naast elkaar gebouwd. De tentjes op de piste zijn overigens wel gemoedelijk en gezellig, hier kun je voor ‘normale’ en acceptabele prijzen lekker eten en drinken. Tip is de Hohe Mut Alm! Vanaf de pistes kijk je oa uit op het skigebied van Solden, waar je evt een dagje kunt skieen met je Obergurgl skipass.

Al met al een kwalitatief goed en sneeuwzeker skigebied, zonder wachttijden maar met een aanzienlijk prijskaartje. Wij vonden het leuk om hier een keer geskied te hebben, maar gaan voor volgend jaar weer op zoek wat anders.

Met partnerSkiër4 tot 6 jaar ervaring

In februari 2010 geskied en geboard in Flims-Laax-Falera. Het is een prachtig skigebied, met voor Zwitserse begrippen veel piste kilometers (220 km). De sneeuwzekerheid is goed, al zijn de dalpistes wel gevoelig voor fohn en zacht weer, doordat ze onder de 1500 meter liggen. Dit is geen groot nadeel, omdat het merendeel van de pistes hoger gelegen is. De variatie is qua makkelijke pistes wat beperkt: de blauwe pistes zijn vaak verbindingsroutes waar het nodige geprikt moet worden (zeker voor de snowboarders een nadeel). Voor gevorderden prima pistes en voor de freeriders is het een off-piste Mekka. De zwarte Piste (nr.35)van de Vorab Gletsjer naar Alp Ruschein is een echte aanrader! De Crap Sogn Gion is de huisberg van de snowboarders en freestylers, hier zijn ook de meeste funparks te vinden. Een van de liften komt langs de funparks, dus je kunt ook nog genieten van de stunts! Persoonlijk vind ik het jammer dat er relatief veel pistes op dezelfde berghelling zijn. Het beperkt de variatie en hierdoor kan het bij sommige liften wat druk zijn. Vooral het dalstation in Flims is het(zeker in het hoogseizoen) behoorlijk druk tussen 8:00 en 10:00 uur 's ochtends. Apres Ski is er, net als in de rest van Zwitserland, vrij beperkt. Kortom: absoluut een aanrader om hier eens te gaan skien of boarden!

Met partnerSnowboarder4 tot 6 jaar ervaring