BEWintersport is ook beschikbaar op wintersport.be
sluiten

Zomer gletsjer skigebieden

Zomer gletsjer skigebieden

Waar letten we op?

  • In de zomer en herfst wordt er in de Alpen op gletsjers geskied.
  • Niet alle gletsjer skigebieden zijn in de zomer open.
  • Je skiet vooral 's ochtends, 's middags gaat de kwaliteit van de sneeuw snel achteruit.

Ook in de zomer zijn er aardig wat mensen met wintersport bezig. Hoewel de meesten van ons lekker op het strand liggen aan een Spaanse Costa, zijn er ook wintersporters die in de zomer de ski's uit het vet halen en richting de gletsjerskigebieden gaan. Gletsjers zijn ijsmassa's (gevoed door de sneeuwval) die langzaam naar beneden stromen op de flanken van hoge bergen. De laatste jaren wordt het steeds duidelijker dat de gletsjers over de hele wereld afsmelten en dus zijn ook de mogelijkheden om in de zomer op een gletsjer te skiën beperkter dan vroeger.

Zeer sneeuwzeker

Gletsjers zijn de ideale plek om te skiën of boarden in de zomer, het voorjaar en najaar. Midden in de winter is het op gletsjers vaak heel koud, extreem winderig en de sneeuw blijft vanwege de kou en de wind slecht liggen. De sneeuw die de gletsjers goed skibaar maakt (en houdt) valt meestal in het voorjaar, als de sneeuw ‘natter' is en beter blijft kleven. Gletsjers bieden dus vooral wintersport buiten de winter.

Vooral in de ochtend

Anders dan in de winter is het niet aan te raden om de hele dag de berg op te gaan. De dag begint vaak vroeg (de liften gaan soms al om 7.00 uur 's ochtends open) en eindigt vaak rond een uurtje of 14.00. De zon is in de zomer uiteraard veel sterker dan in de winter en dus veranderen de pistes later in de middag in een groot slagveld van papsneeuw. 's Ochtends zijn de pistes echter in uitstekende conditie en dus ook een geliefde trainingslocatie voor (semi-)professionele skiërs en snowboarders.