Corona en wintersport

Kan ik deze winter wel op wintersport, welke coronamaatregelen gelden er in de skigebieden, en wat als er onverhoopt een negatief reisadvies komt? Lees hier alle informatie en het laatste nieuws over het coronavirus en wintersport. Doordat de coronamaatregelen voor de wintersport continu veranderen geven we je hier zoveel mogelijk antwoorden.

Liveblog

Het belangrijkste coronanieuws voor het wintersportseizoen 2020/2021:

 • Oostenrijk: skigebieden zijn geopend voor de plaatselijke bevolking, maar deels alleen in het weekend. Check de plaatselijke openingstijden;
 • Frankrijk heeft de skiliften gesloten. Hotels mogen wel open;
 • Italië heeft de skiliften tot in ieder geval 6 april gesloten;
 • Duitsland heeft de skiliften in het Sauerland (Winterberg, Willingen) open, elders zijn ze tot 28 maart gesloten;
 • Zwitserland heeft de skigebieden geopend, het is aan de kantons of skigebieden open mogen blijven;
 • Reisorganisaties hebben alle vakantievluchten naar sneeuwbestemmingen voorlopig geschrapt;

De Nederlandse regering raadt niet-noodzakelijke reizen (waaronder vakanties) tot eind maart af. Voor actuele reisadviezen lees nederlandwereldwijd.nl.

Corona en wintersport

Laatste nieuws:

Hier staat al het coronanieuws voor de wintersport op een rij. Wil je meer achtergronden? Houd dan onze nieuwssectie in de gaten.

9-3-2021 Skigebieden Willingen en Winterberg zijn weer open
Nadat Willingen gisteren al open ging, zijn vandaag ook de pistes in Winterberg weer geopend. Er is een beperkt aantal bezoekers welkom en vooraf reserveren is noodzakelijk. Lees meer.

2-3-2021 Vorarlberg opent vanaf 15 maart de horeca
Door de stabiele coronasituatie gaat de horeca in de Oostenrijkse deelstaat Vorarlberg vanaf 15 maart weer open. Het gaat om de terrassen maar ook om de binnenhoreca in de vorm van een pilot. De rest van Oostenrijk kan pas vanaf Pasen verdere versoepelingen tegemoet zien.

1-3-2021 Sölden en Sankt Anton openen toch weer liften
Na Sölden maakte ook Sankt Anton bekend de liften te zullen sluiten, maar beiden zijn daar inmiddels op teruggekomen. Een deel van de liften (check dit op de website) is weer open.

15-2-2021 Oostenrijkse hotels en horeca blijven dicht tot Pasen, Sölden sluit skigebied
Nadat Sölden vandaag bekendmaakte het skigebied voorlopig niet meer te openen, is bekend geworden dat de hotels en horeca in Oostenrijk tot Pasen dichtblijven.

14-2-2021 Alle Italiaanse skigebieden blijven dicht
Op het laatste moment heeft de Italiaanse regering besloten om de skigebieden die morgen open zouden mogen toch niet open te laten gaan. Het gaat om skigebieden in de zogenaamde gele zones. De gebieden blijven nu tot tenminste 5 maart gesloten.

12-2-2021 Skigebieden Trentino en Zuid-Tirol niet open vanaf 15 februari
In Trentino en Zuid-Tirol zijn de besmettingen dusdanig dat hier de skigebieden niet zullen openen. Zuid-Tirol heeft tot eind februari een zware lockdown ingesteld. Lombardije, Veneto en Piemonte zitten wel in een gele zone; dat betekent dat hier de liften vanaf 15 februari mogen draaien.

9-2-2021 Negatief testresultaat vereist voor betreden skigebieden in Tirol
Vanwege besmettingen van de Zuid-Afrikaanse coronavariant kunnen mensen in Tirol vanaf 15 februari alleen nog maar de lift in als ze een negatief antigen-testresultaat kunnen overleggen. Ook geldt er een reiswaarschuwing voor Tirol en zijn FFP2-maskers verplicht om te gebruiken als mondneusmasker.

27-1-2021 Corona-uitbraak in Flachau
In het Oostenrijkse Flachau is een besmettingshaard van 76 coronagevallen ontdekt rondom een skilarerenopleiding waar onder andere twee Britten aan deelnamen. 172 personen worden uit voorzorg getest.

In Sankt Anton wordt opgetreden tegen buitenlandse jongeren die de coronaregels omzeilden om te kunnen skiën, boarden en feesten. Er zijn foto’s uitgelekt van 30-40 feestgangers.

23-1-2021 Italiaanse skigebieden houden vertrouwen voor opening op 15 februari
Het Italiaanse Wetenschappelijk Technisch Comité (CTS) heeft opnieuw groen licht gegeven voor de maatregelen waarmee skiliften in Noord-Italië open mogen. Daarmee hebben de Italiaanse skigebieden vertrouwen dat ze vanaf 15 februari inderdaad kunnen openen.

22-1-2021 Belgisch verbod op niet-essentiële reizen
De Belgische regering heeft een verbod afgekondigd op niet-essentiële reizen tot 1 maart. Voor noodzakelijke reizen wordt bovendien een verklaring verlangd die getoond kan worden aan de grens.

20-1-2021 Franse skigebieden blijven gesloten in februari
Het bericht van de meestal goed ingelichte krant Le Monde is bevestigd. De Franse skigebieden zullen in februari niet openen. Wel, net als met Kerst, mogen de Fransen naar de skigebieden toe reizen. Dus geldt hetzelfde bijzondere besluit: “liften gesloten, stations geopend”.

20-1-2021 Duitsland verlengt de lockdown tot 14 februari
De skigebieden in Duitsland blijven in ieder geval tot 14 februari gesloten. En scherpt de maatregelen ook aan, met onder meer een strengere mondkapjesplicht met FFP2-maskers in openbaar vervoer en winkels. In de deelstaat Saksen blijven de skigebieden de rest van de winter gesloten.

18-1-2021 Zwitsers skigebied St. Moritz plaatst hotels in quarantaine
In twee hotels in St. Moritz zijn zowel gasten als medewerkers in quarantaine geplaatst vanwege hoogstwaarschijnlijk de besmettelijke coronavarianten die hier werden aangetroffen uit Zuid-Afrika en Groot-Brittannië. Scholen en skischolen blijven tot op heden gesloten en er wordt massaal getest.

17-1-2021 Harde lockdown in Oostenrijk blijft van kracht, toerisme onmogelijk
Bondskanselier Kurz heeft vandaag in een persconferentie gemeld dat de harde lockdown in Oostenrijk verlengd (en verscherpt) wordt tot minimaal 7 februari. Eén meter wordt twee meter en op steeds meer plaatsen wordt een FFP2-mondmasker verplicht. Vanaf 8 februari worden de eerste versoepelingen verwacht, echter zullen hotels dicht blijven tot zeker eind februari.

15-1-2021 Opening Italiaanse skigebieden op losse schroeven
Een zware tegenvaller voor skiliefhebbers en skigebieden in Italië. Zuid-Tirol had al besloten om de geplande opening van 18 januari opnieuw uit te stellen en dat dreigt voor meer regio’s te gebeuren. Waarschijnlijk gaan de skigebieden nu op zijn vroegst medio februari open.

14-1-2021 Zwitserland verscherpt coronamaatregelen, skigebieden nog open
Vanwege de stagnerende besmettingscijfers en de dreigende Britse virusvariant heeft Zwitserland besloten de maatregelen omtrent corona te verscherpen. Onder andere niet-noodzakelijke winkels gaan dicht; de skigebieden blijven vooralsnog open.

12-1-2021 Vanaf 15 januari registratieplicht voor reizen naar Oostenrijk
Vanaf vrijdag 15 januari moeten reizigers naar Oostenrijk zich verplicht registreren als ze het land binnen willen. Mensen uit een risicogebied moeten nog steeds 10 dagen in quarantaine, tenzij ze zich na 5 dagen vrijtesten. De lockdown in Oostenrijk duurt tot in ieder geval 24 januari.

7-1-2021 Pas 20 januari besluit over Franse skigebieden
De Franse skigebieden kunnen op zijn vroegst eind januari of zelfs begin februari weer open. Het besluit hierover valt op 20 januari, heeft de Franse staatssecretaris Jean-Baptiste Lmoyne bekendgemaakt.

6-1-2021 Quarantaine voor Nederlanders die naar Zwitserland reizen
Vanaf 15 januari moeten personen die uit of via Nederland komen en naar Zwitserland reizen daar 10 dagen in quarantaine. Dit moet ook bij een negatieve coronatest. Deze regel is ingesteld omdat Nederland meer dan 60 besmettingen per 100.000 meer heeft dan Zwitserland, dit wordt gerekend over een veertiendaags gemiddelde.

Zuid-Tirol heeft bekendgemaakt dat het vanaf 7 januari de restaurants en bars onder voorwaarden weer opent. De skigebieden openen hoogstwaarschijnlijk 18 januari.

5-1-2021 Duitsland verlengt lockdown tot 31 januari
De Duitse skigebieden blijven tot in ieder geval 31 januari dicht. Dit is een gevolg van de lockdown die verlengd is tot 31 januari. Reizigers uit risicogebieden, waaronder Nederland, moeten vanaf 11 januari verplicht een negatieve coronatest kunnen overleggen die niet ouder is dan 48 uur voor aankomst. Ook geldt er een quarantaineplicht van 10 dagen. Deze kan worden verkort naar 5 dagen met nog een negatieve coronatest.

2-1-2021 Na Hoge Venen nu ook toegangsverbod voor Winterberg
Tot 10 januari mag niemand op de pistes en parkeerplaatsen van Winterberg, Altastenberg, Neuastenberg, Züschen en Niedersfeld komen. Het is te druk en teveel mensen houden zich niet aan de regels. Eerder besloot men in de Hoge Venen in België ook een toegangsverbod in te stellen.

2-1-2021 Italiaanse skigebieden mogen 18 januari mogelijk open
Vanmiddag is door de minister van Volksgezondheid, Speranza, een verordening ondertekend die het mogelijk maakt de liften in Italië op 18 januari te openen. De voorwaarde is dat het skigebied in een zone met code geel ligt.

27-12-2020 Opening liften 7 januari Italië onzeker
Het CTS, het technisch wetenschappelijk comité in Italië, heeft kanttekeningen geplaatst bij de opgestelde richtlijnen die de Italiaanse Alpenregio’s gezamenlijk in november hadden voorgelegd. Hierdoor is het onzeker of de liften vanaf 7 januari open kunnen. Ook blijft de Rt-waarde (besmettingsgraad) in enkele regio’s een punt van aandacht. Volgende week is er opnieuw overleg tussen diverse betrokken partijen.

22-12-2020 Ischgl verplaatst opening naar tweede helft januari
Door verschillen in regelgeving tussen Zwitserland en Oostenrijk heeft het grensoverschrijdende skigebied van Ischgl besloten de liften tot de tweede helft van januari gesloten te houden. In het naastgelegen Kappl en See kan met de kerst wel geskied worden.

18-12-2020 Oostenrijk weer in lockdown, skigebieden mogen open
Oostenrijk gaat vanaf de kerst tot 18 januari in een nieuwe lockdown maar de skigebieden mogen van de regering open vanaf 24 december. De uitvoering hiervan wordt overgelaten aan de deelstaten;

18-12-2020 Skigebieden in Zwitserland mogen onder voorwaarden openblijven
Zwitserland stelt geen landelijke regels in voor skigebieden, deze mogen onder bepaalde voorwaarden openblijven. Het is aan de kantons om daarop toe te zien.

18-12-2020 Pisten van liftmaatschappij Saslong blijven mogelijk hele winter dicht
Enkele liften in het deelgebied Saslong in het Italiaanse Val Gardena blijven mogelijk de hele winter dicht. Men wil zijn verantwoordelijkheid nemen in de strijd tegen het grote aantal coronabsmettingen in Italië.

17-12-2020 Mogelijk niet alle skigebieden in Oostenrijk open op 24 december
Vanwege de verstrengde eisen voor skigebieden is het de vraag of alle skigebieden in Oostenrijk wel allemaal open zijn met de kerst. Volgens de skigebieden zijn de eisen onrealistisch.

Tegelijk verschijnen er in de media berichten dat Oostenrijk na kerstmis opnieuw in een lockdown gaat. Daarmee zouden de skigebieden sowieso weer dichtmoeten. De kans is dus reëel dat de opening van de skigebieden, gepland op 24 december, wordt uitgesteld.

Nederlandse reisorganisaties hebben besloten voorlopig alle vakantievluchten naar zon- en sneeuwbestemmingen te schrappen.

16-12-2020 Oostenrijk opent skigebieden met half gevulde liften
Als de skigebieden in Oostenrijk open gaan op 24 december, mogen gondels en stoeltjesliften maar voor de helft worden gevuld.

In Zwitserland roepen ziekenhuizen de regering op tot een landelijke lockdown waardoor ook de skigebieden zouden moeten sluiten. Vrijdag komt de Bondsraad samen om te bepalen of onder andere skigebieden dicht moeten.

14-12-2020 Rutte: tot half maart geen reizen
Premier Rutte heeft een harde lockdown afgekondigd met ook maatregelen voor reizen. Hij zei: “Voor niet-noodzakelijke reizen naar het buitenland geldt het dringende advies: Doe dat niet, en boek geen reis voor de periode tot half maart.” Dit betekent dat de wintersportvakantie voor veel mensen in het water valt. Lees meer.

11-12-2020 Skigebieden in Frankrijk mogelijk 7 januari open
De Franse skiliften blijven definitief gesloten tijdens de kerstvakantie, maar er is een kleine kans dat dit vanaf 7 januari verandert, aldus de Franse minister-president Jean Castex.

4-12-2020 Tot 10 januari geen wintersport in Duitse Alpen
De Duitse regering is met de deelstaten overeengekomen dat de gedeeltelijke lockdown tot 10 januari wordt verlengd. Dat betekent dat in ieder geval de Duitse skigebieden in de Alpen gesloten blijven tijdens de kerstvakantie. Ook hotels en horeca blijven dicht.

3-12-2020 Geen wintersport met de kerst in Italië
Ook Italië heeft officieel besloten de skigebieden in de kerstvakantie gesloten te houden. Ook accommodaties en horeca blijven dicht tot in ieder geval 7 januari.

2-12-2020 Wel skiën maar geen skivakantie met de kerst in Oostenrijk
Vanaf 24 december zullen de skiliften in Oostenrijk weer opengaan, maar alleen voor Oostenrijkers. Het is namelijk bijna onmogelijk om als buitenlander op vakantie te gaan, omdat alle hotels/accommodaties en restaurants dicht blijven. Ook restaurants op de piste blijven gesloten.

30-11-2020 Franse skigebieden open begin januari?
Het is vandaag na een overleg tussen de wintersportbranche en de Franse regering nogmaals duidelijk geworden. De Franse liften blijven dicht met Kerst. Wel staat de deur op een kier om begin januari te openen. Een nieuw overleg, om de condities voor een eventuele opening in januari door te spreken, staat op 11 december gepland. De skigebieden hebben zelf uitgesproken dat ze op 5 januari de liften zouden willen openen.

27-11-2020 Franse skigebieden blijven dicht met de kerst, onenigheid in andere landen
De kans dat de Franse skiliften in de kerstvakantie openen is nihil. De Minister-president van Frankrijk, Jean Castex, heeft dat gezegd. Wel mogen hotels en afhaalrestaurants open dus er kan wel gewandeld of getoerskied worden.

In Italië blijven de skigebieden mogelijk ook dicht, al is er nog geen besluit gevallen. Deze oproep van premier Conte kwam op een ongelukkig moment omdat de skigebieden net gezamenlijk (strengere) afspraken hadden gemaakt. Volgende week moet de Italiaanse regering hierover een besluit nemen.

In Duitsland is nog veel onenigheid, maar de gedeeltelijke lockdown is verlengd tot 20 december. Mogelijk blijven de skigebieden hier ook dicht tot januari en bovendien mogen Duitsers niet meer zomaar naar bijvoorbeeld Oostenrijk gaan skiën als skigebieden in dat land open zou blijven. Men moet dan verplicht in quarantaine, ook dagjesmensen.

Verder willen de Italiaanse en Duitse regering dat er een Europees skiverbod komt om een eventueel waterbed-effect te voorkomen. Oostenrijk wil de liften echter gewoon openen en is tegen zo’n algeheel verbod. Een Oostenrijkse EU-commissielid heeft gezegd dat de EU dit ook niet wil gaan instellen, al wil Merkel dit nogmaals aan de orde stellen.

Passo del Tonale (Italië)

24-11-2020 Grote onzekerheid over skiën tijdens de kerstvakantie
In bijna alle Alpenlanden is de coronasituatie zodanig dat het niet zeker is of de skigebieden wel met de kerst opengaan. De Italiaanse premier Giuseppe Conte heeft zelfs aangekondigd dat skigebieden met de kerst in Italië dicht moeten blijven, wat vanwege de autonomiteit van enkele provincies trouwens niet zeker is. Meerdere landen zitten in een lockdown en het aantal besmettingen is te groot om te kunnen garanderen dat er voor de kerst versoepelingen aankomen. Die zijn nodig om skigebieden überhaupt open te laten gaan. Verschillende landen willen snel duidelijkheid geven. Bekijk de stand van zaken.

20-11-2020 Tirol rekent op fors minder overnachtingen
Het adviesbureau Prodinger heeft voor Tirol drie scenario’s laten doorrekenen voor komende winter. Daarin rekent het op 12 tot 46% minder overnachtingen, afhankelijk van het verloop van de coronasituatie. In de wordt-case scenario staan 26.000 banen op de tocht en is de economische schade 2,6 miljoen euro.

16-11-2020 Gratis annuleren bij verblijf in Vorarlberg
Mensen die deze winter een accommodatie boeken in Vorarlberg maken aanspraak op een gratis annuleringsverzekering voor het geval iemand voor zijn vakantie ziek wordt met het coronavirus. Lees meer.

14-11-2020 Harde lockdown voor Oostenrijk, skigebieden stellen opening uit
Oostenrijk krijgt een harde lockdown. Tot in ieder geval 6 december gaan winkels dicht en mogen mensen alleen nog onder strenge voorwaarden naar buiten. Dat betekent dat de planning steeds krapper wordt voor skigebieden. Eerder hadden onder andere Serfaus - Fiss - Ladis, Ski Arlberg, Ischgl hun seizoensopening al uitgesteld. Ook Franse skigebieden vrezen niet te kunnen openen als de besmettingscijfers zo hoog blijven.

9-11-2020 Zuid-Tirol verder in lockdown
Nadat vorige week de skigebieden van Sulden am Ortler en de Schnalstaler Gletscher moesten sluiten (alleen sporters zijn toegestaan), zijn de coronaregels in het Italiaanse Zuid-Tirol verder aangescherpt. Sporten mag alleen nog in je eentje en je mag je niet zonder goede reden verplaatsen door de provincie.

2-11-2020 Duitsland ook in lockdown
Vandaag is in Duitsland ook een lockdown van kracht geworden. Alle toeristische objecten sluiten de deuren waaronder hotels, restaurants, skihallen en skiliften. De maatregelen duren in tenminste een maand. Omdat de meeste skigebieden pas in december openen is de impact hier beperkt. Alleen de Zugspitze bij Garmisch-Partenkirchen moet de geplande seizoensstart op 13 november verschuiven. Ook zijn de skihallen van Bottrop en Neuss gesloten.

31-10-2020 Oostenrijkse lockdown maakt wintersporten onmogelijk tot eind november
Tijdens een persconferentie op zaterdag kondigde de Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz (ÖVP) een tweede lockdown aan. Liften mogen niet meer gebruikt worden voor vrijetijdsbesteding en hotels, restaurants en bars moeten gesloten blijven. Hierdoor is wintersporten onmogelijk tot eind november.

31-10-2020 Beperking op liftcapaciteit in Zuid-Tirol
In het Italiaanse Zuid-Tirol mogen gesloten liften maar voor 80% worden gevuld. De provincie is de tweede grote regio die besluit tot beperking van de liftcapaciteit, nadat het Duitse Beieren hetzelfde deed.

Het is een van de maatregelen die Zuid-Tirol zelfstandig neemt, net als dat de skigebieden Sulden am Ortler en Schnalstaler Gletscher voorlopig open mogen blijven. De provincies Trentino en Zuid-Tirol hebben eigen bevoegdheden waardoor deze van landelijke regels kunnen afwijken. In de rest van Italië geldt een voorlopige sluiting van liften tot 24 november.

29-10-2020 Opening Val Thorens en Tignes - Val d’Isere uitgesteld
Als gevolg van de nieuwe lockdown in Frankrijk hebben Val Thorens en Tignes - Val d’Isère hun opening van het skiseizoen uitgesteld. Tot in ieder geval 1 december zijn de skistations gesloten.

28-10-2020 Heel Italië en Oostenrijk code oranje
Heel Italië en Oostenrijk, met uitzondering van het Kleinwalsertal, Jungholz en Hinterriss, heeft code oranje gekregen. Niet-noodzakelijke reizen, waaronder vakanties, worden sterk afgeraden.

21-10-2020 Grote delen van Oostenrijk nu oranje
Zowel Vorarlberg, Tirol als het Salzburgerland hebben nu code oranje. Hiermee hebben verreweg de meeste skigebieden in Oostenrijk een negatief reisadvies gekregen. Er geldt een uitzondering voor het Kleinwalsertal en Jungholz, lees meer.

Tegelijk doemen er beelden op van grote drukte bij de dalstations van Oostenrijkse gletsjers waarbij de coronaregels niet in acht worden genomen. Skigebieden wijzen nadrukkelijk op de eigen verantwoordelijkheid van wintersporters.

9-10-2020 Dolomiti Superski zet in op online-monitoring en garantiesysteem
Het Italiaanse Dolomiti Superski heeft als skipasverbond de coronamaatregelen voor deze winter bekendgemaakt. Belangrijkste aandachtspunten zijn een service waarmee wintersporters de drukte bij liften in de gaten kunnen houden en een geld-terug-garantie voor dagen dat er door corona niet geskied kan worden.

8-10-2020 Coronamaatregelen Zwitserland bekendgemaakt
De coronamaatregelen voor de Zwitserse skigebieden zijn bekendgemaakt. Het dragen van mondneusmaskers wordt verplicht in gondels en wachtrijen, maar niet zeker is of iedereen straks een goed beschermend masker draagt. Een deel van die verantwoordelijkheid ligt bij de gast, zo zeggen de skigebieden.

Afstandsregels in skigebieden

6-10-2020 Verplichte coronatest en mondkapjes in Italië
De Italiaanse overheid verplicht reizigers uit Nederland, België en het Verenigd Koninkrijk om een coronatest te ondergaan bij binnenkomst van het land. Dat staat in nieuwe regels die morgen ingaan. De tests worden onder meer op vliegvelden gedaan.

Daarnaast geldt vanaf morgen waarschijnlijk een landelijke mondkapjesplicht ook voor buiten. Deze maatregel geldt als andere mensen in de buurt zijn. Intussen lopen de coronabesmettingen op. In Sexten (Sesto) in de Dolomieten moet het hele dorp deze week getest worden omdat 22 mensen besmet zijn geraakt waarvan niet duidelijk is waar de besmettingshaard vandaan komt.

4-10-2020 Axamer Lizum mogelijk gesloten deze winter
Vanwege het slechte economisch perspectief dreigt het skigebied Axamer Lizum bij Innsbruck komend seizoen gesloten te blijven. Er volgt maandag een crisisoverleg.

2-10-2020 Duitse coronamaatregelen bekend
Beieren (met alle skigebieden in de Duitse Alpen) heeft zijn coronamaatregelen bekendgemaakt. Opvallend is dat men expliciet vermeldt dat de skiliften met een beperkte capaciteit zullen draaien om besmetting met de coronavirus te vermijden. Daarmee is Beieren de eerste die deze maatregel grootschalig afkondigt.

Ook het Sauerland heeft de voorlopige coronamaatregelen voor deze winter bekendgemaakt. In onder andere Winterberg en Willingen draaien de liften wel op volledige capaciteit; check de details.

Appartementen zijn gewild komende winter, zoals hier in het Franse Puy Saint Vincent

30-9-2020 Touroperators versoepelen boekingsvoorwaarden
Steeds meer reisorganisaties versoepelen hun boekings- en annuleringsvoorwaarden. De afgelopen week deden Sunweb, ChaletsPlus, Landal Ski Life en TUI dit.

28-9-2020 Coronamaatregelen per Alpenland
Oostenrijk heeft op dit moment als enige land officiële coronaregels voor de wintersport vastgesteld. In de andere Alpenlanden gelden echter (algemene) coronaregels die ook van toepassing zijn op de skigebieden. We hebben al deze maatregelen in een corona-landenoverzicht gezet.

25-9-2020 Code Oranje voor Zwitserland
Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse zaken scherpt het reisadvies naar Zwitserland aan. Vanaf 28 september geldt kleurcode oranje. Meer info hier.

25-9-2020 Duitsland zet Tirol op code Oranje
Duitsland raadt haar inwoners af naar Tirol te gaan wegens oplopende coronabesmettingen. De Duitse regering heeft Tirol code oranje gegeven, dus alleen noodzakelijke reizen naar Tirol zijn toegestaan. Duitsers die uit Tirol, Wenen of Vorarlberg terugkomen moeten verplicht een coronatest doen en 10 dagen in thuisquarantaine blijven. Bron.

24-9-2020: Officiële coronamaatregelen van Oostenrijk bekendgemaakt
Après-ski is komende winter definitief van de baan. De Oostenrijkse regering heeft après-ski expliciet verboden voor komende winter. Afstand houden en mondneusmaskers dragen vormen de rode draad van de coronamaatregelen deze winter. Lees welke coronamaatregelen in Oostenrijk nog meer gelden in Oostenrijk.

23-9-2020: België geeft Tirol en Vorarlberg code rood
Er komen steeds meer reiswaarschuwingen voor Oostenrijk. Vandaag heeft België de Oostenrijkse deelstaten Tirol en Vorarlberg code rood gegeven, dit meldt de Tiroler Tageszeitung.

Verder hebben de deelstaten Vorarlberg, Tirol en Salzburg aangekondigd de sluitingstijd van horeca naar 22.00 uur te vervroegen vanwege het toenemende aantal coronabesmettingen. De maatregel duurt tenminste drie weken. De horecabranche vreest nu voor oncontroleerbare privéfeestjes.

22-9-2020: Innsbruck en regio Isère op oranje
Het reisadvies voor de stad Innsbruck en de Franse regio Isère is aangepast naar code oranje. Niet-noodzakelijke reizen worden dringend afgeraden. Lees hier meer.

Verder zijn de resultaten van onze laatste enquête bekend. De coronamaatregelen die skigebieden voor komende winter hebben aangekondigd lijken vooralsnog niet aan te sluiten op de behoeften die veel wintersporters hebben.

bron: nederlandwereldwijd.nl

16-9-2020: Coronamaatregelen Franse Alpen

 • De maatregelen van de Franse overheid rondom de coronasituatie zijn duidelijk. Voor iedereen geldt: was regelmatig je handen, hoest en nies in je elleboog of in een papieren zakdoek, draag een mondkapje als je de afstand van 1 meter niet kunt waarborgen en in de ruimtes waarin dit gevraagd wordt, schud geen handen en omhels elkaar niet.
 • De veiligheidsmaatregelen voor de zomer van 2020 blijven ook in de winter van 2020-2021 van kracht. Eventuele nieuwe maatregelen van professionals uit verschillende sectoren kunnen daaraan toegevoegd worden voor het winterseizoen.
 • Voor de skiliften geldt: houd 1 meter afstand, volg de aangegeven looproute in de wachtrij en draag een mondmasker.
 • Het toegestane aantal mensen per skilift kan beperkt worden en de liften worden regelmatig gedesinfecteerd.
 • In openbaar vervoer is het dragen van een mondmasker vanaf 11 jaar verplicht
 • Het dragen van een mondmasker is eveneens verplicht bij verzamelplaatsen van skilessen
 • Er wordt alleen aan tafel eten en drinken geserveerd, tafels minimaal één meter uit elkaar of met tussenschot

Coronamaatregelen volgens France Montagnes

11-9-2020: Sölden en Zillertal Arena volgen met coronamaatregelen
Nog twee zeer populaire skigebieden, Sölden en de Zillertal Arena, hebben de coronamaatregelen voor komende winter bekendgemaakt. Check de maatregelen in onze nieuwssectie: Sölden / Zillertal Arena.

Intussen is van hogerhand besloten dat er strengere maatregelen voor heel Oostenrijk komen, waardoor après-ski zo goed als onmogelijk wordt. De maatregelen zouden namelijk de hele winter van kracht blijven. Lees meer.

8-9-2020: Oostenrijk wil skigebieden deze winter per se openhouden
De Oostenrijkse Bondskanselier Sebastian Kurz heeft gezegd dat hij skigebieden deze winter koste wat het kost wil openhouden. Het economisch belang vindt hij te groot. Lees meer.

1-9-2020: Ook coronaregels voor Skiwelt, Saalbach en Ski amadé
Waarschijnlijk ingegeven door de vroege bekendmaking door Serfaus - Fiss - Ladis, hebben ook Skiwelt Wilder Kaiser - Brixental, Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn en Ski amadé de regels bekendgemaakt waarmee ze de winter in willen gaan. Natuurlijk nog altijd onder voorbehoud van landelijke regelgeving die er in Oostenrijk aan zit te komen. Veel maatregelen komen overeen met de regels die Serfaus - Fiss - Ladis en Ischgl eerder communiceerden, dat wil zeggen geen après-ski, een mondkapjesplicht in liften en restaurants (behalve aan tafels) en het dagelijks desinfecteren van gondels. Lees alle maatregelen in dit blog.

26-8-2020: skigebieden aarzelen over toelaten minder wintersporters
In Oostenrijk is een debat gaande over het beperken van het aantal wintersporters in de skigebieden en/of de skiliften komende winter, om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Vooralsnog lijken de skigebieden niet happig om minder skiërs toe te laten, ze worden onder andere ondersteund door het parlementslid Franz Hörl van de ÖVP (bekijk onderstaand interview). Lees meer op: Skigebieden in dubio over toelaten minder wintersporters

Inhoud van youtube.com
Door op “toon inhoud” te klikken kunnen er cookies worden geplaatst door youtube.com.

26-8-2020: eerste rechtszaken tegen Ischgl en misschien toch après-ski?
Eind september start in Wenen het eerste proces tegen de autoriteiten in Ischgl, vanwege hun rol in de corona-uitbraak begin maart. Een belangenbehartiger van meerdere Duitse toeristen eist een schadevergoeding en erkenning van gevolgschade door de corona-uitbraak. Het gaat onder andere om nabestaanden van gasten die gestorven zijn en mensen die blijvende schade overhouden na hun IC-behandeling. De autoriteiten wordt verweten te laat en te laks gehandeld te hebben. Het virus zou vanuit Ischgl in 45 landen terecht zijn gekomen.

Intussen bestaat er een kleine kans dat er toch après-ski mogelijk is deze winter, tenminste als het aan de Kamer van Koophandel in Oostenrijk ligt. Men wil een verplichte registratie van gasten bij de après-ski en in discotheken, een tussensluiting vanaf 18:30 of 19:00 zodat kroegen gedesinfecteerd kunnen worden, en een beperking van het aantal gasten in de horeca. “Een gecontroleerde après-ski is beter dan feesten in zijstraatjes”, heet het vanuit de KvK. Mocht de après-ski helemaal verboden worden, dan eist men een schadeloosstelling.

21-8-2020: Ook Ischgl maakt voorlopige coronaregels voor winter bekend
Na Serfaus - Fiss - Ladis heeft nu ook Ischgl zijn coronamaatregelen voor komende winter bekendgemaakt. Ischgl en Samnaun hebben samen een uitgebreid pakket aan maatregelen aangekondigd. De maatregelen moeten de gezondheid en veiligheid van alle gasten, medewerkers en de lokale bevolking waarborgen:

 • Op verschillende plaatsen in en rond het skigebied worden duidelijk informatieborden geplaatst;
 • Bij de aankoop van een skipas krijg je een multifunctionele doek. Deze kun je als mondkapje gebruiken. Het dragen van een mondkapje is onder andere verplicht in gondels en stoeltjesliften;
 • In rijen en op drukke plaatsen moet men één meter afstand van elkaar houden. Er wordt voor gezorgd dat het nergens te druk wordt;
 • In restaurants moet men zich aan afstandsregels houden;
 • Er wordt gewerkt met een gelimiteerde toegang van restaurants en bars;

Lees alle maatregelen in Ischgl

21-8-2020: Alle World Cup FIS-wedstrijden buiten Europa geannuleerd
De FIS Ski World Cup kalender gaat flink overhoop.. Het is nu al zeker dat er geen wedstrijden zijn in Killington, Lake Louise en Beaver Creek. Met de huidige reisbeperkingen is het niet mogelijk om deze wedstrijden door te laten gaan in Noord-Amerika en Canada. Er gaan dus naar alle waarschijnlijkheid alleen wedstrijden door in Europa. Maar ook daarover is nog onzekerheid. In september zal meer duidelijkheid komen.

19-8-2020: Serfaus maakt voorlopige coronaregels voor winter bekend
Serfaus - Fiss - Ladis heeft als een van de eerste skigebieden bekend gemaakt met welke maatregelen het de winter wil ingaan. Er is nog geen officieel beleid gemaakt vanuit de regering, maar een zelf opgerichte “Taskforce” heeft voor Serfaus - Fiss - Ladis alvast eigen regels opgesteld:

 • In alle gesloten ruimtes van de Bergbahnen geldt een mondkapjesplicht. Dit omvat de kassa’s, winkels, skidepots en pisterestaurants. Er zijn middelen aanwezig om jezelf te desinfecteren;
 • In restaurants draag je een mondkapje wanneer je rondloopt in het restaurant of wanneer je naar de wc gaat. Niet als je aan tafel zit. Tafels worden op de voorgeschreven afstand van elkaar gezet en eventueel van een scherm voorzien;
 • In openbaar vervoer en in gondels en stoeltjesliften alsmede de metro in Serfaus is het dragen van een mondkapje verplicht. Liften mogen maximaal bezet worden op basis van het aantal zitplaatsen. Ook in wachtrijen is een mondkapje verplicht, met in achtname van de voorgeschreven afstand;

Lees alle andere maatregelen. De laatste updates vind je op de website van Serfaus - Fiss - Ladis.

19-8-2020: Tirol start groot onderzoek tegen coronabesmettingen deze winter
Tirol start vandaag een grootscheeps onderzoek onder gemeenten en belanghebbenden in de toerismebranche om het besmettingsrisico op corona komende winter te minimaliseren. Aan de hand van een vragenlijst wordt geïnventariseerd welke maatregelen nodig zijn om de veiligheid deze winter te waarborgen. In de enquête worden zoveel mogelijk belanghebbenden opgeroepen hun mening en ideeën te delen over mogelijke maatregelen. Het gaat onder andere om de registratie van gasten bij restaurants vooraf, bijvoorbeeld door de verstrekking van waardebonnen, en het instellen van tijdvensters bij de verkoop van skipassen om de drukte in het skigebied te spreiden. Met de input hoopt men inzicht te krijgen welke maatregelen zinvol en realiseerbaar zijn, en of bepaalde wetten nog moeten worden aangepast. Uiteindelijk moet een ‘model’ ontstaan waarmee eventuele besmettingshaarden van corona vroegtijdig herkend en aangepakt kunnen worden.

Intussen lijkt de situatie in Tiroolse vakantieoorden onder controle. Er zijn de laatste weken geen nieuwe infectiehaarden ontdekt.

Het kleine gebiedje Fideriser Heuberge blijft komende winter gesloten

13-8-2020: Zwitsers skigebiedje blijft deze winter gesloten
Het kleine skigebiedje Fideriser Heuberge in Graubünden heeft bekend gemaakt komende winter niet te openen. Het skigebied zegt niet te kunnen voldoen aan de COVID-19 maatregelen en dus de gezondheid niet te kunnen garanderen. Het is volgens het gebied niet mogelijk om veilig en tegelijkerijd rendabel te kunnen draaien. Men heeft nu al de knoop doorgehakt zodat gasten en seizoensarbeiders tijdig hun plan kunnen trekken.

4-8-2020: Franse dorpen verplichten mondkapjes
In steeds meer Franse skidorpen zijn mondkapjes in de drukkere straten verplicht. Ondere andere Chamonix en Valloire verplichten mondkapjes op straat in het centrum. In Franse winkels en in het openbaar vervoer zijn mondkapjes al verplicht. Deze verplichting breidt zich steeds verder uit.

25-6-2020: Veel inwoners van Ischgl besmet
Uit onderzoek van de Medische Universiteit van Innsbruck blijkt dat ruim 42% van de inwoners van Ischgl antistoffen tegen corona in het bloed heeft. Van de positief-geteste personen wist maar liefst 85% niet dat ze besmet waren (geweest)! Tussen 21 en 27 april zijn een kleine 1500 personen getest, ongeveer 80% van het totale aantal inwoners.

17-6-2020: Luchtvaartmaatschappij Level failliet
Luchtvaartmaatschappij Level heeft het faillissement aangevraagd. De airline verzorgt 's winters vluchten op onder andere Milaan en Barcelona, twee luchthavens die ook door wintersporters gebruikt worden. Het bedrijf zegt ongekend hard getroffen te zijn door de coronacrisis waardoor het per direct alle activiteiten staakt. In het artikel Vliegen naar de wintersport in 2021 zijn de boekopties van Level inmiddels geschrapt.

16-6-2020: Skipassen Ski Juwel niet extra duur door corona
Het Oostenrijkse Ski Juwel Alpbachtal Wildschönau heeft als een van de eerste skigebieden de skipasprijzen voor 2020-2021 bekendgemaakt. Een 6-daagse skipas kost komende winter in het hoogseizoen € 254,50. Afgelopen seizoen was dit € 245,50. Dit is een normale jaarlijkse prijsstijging en lijkt niet extra groot vanwege corona.

De WKO Seilbahnen heeft inmiddels een instructie (voor de zomer) gedeeld hoe men veilig van de liften in Oostenrijk gebruik kan maken.


Gerelateerde weblogs


Advies voor het boeken van je wintersport met corona

Gratis annuleren met de wintersport
Gratis annuleren met de wintersport
Boek alleen als je gratis kunt annuleren en/of omboeken. Bekijk welke reisorganisaties de voorwaarden versoepeld hebben.
Accommodatievergelijker
Liever een appartement of chalet?
Vanwege corona toch maar een appartement of chalet in plaats van een hotel? Met onze accommodatievergelijker kun je op al je wensen filteren bij meer dan 10 aanbieders!
Skigebieden zonder gondels
Skigebieden zonder gondels
In skigebieden zonder gondels ben je het meest veilig. In deze gebieden heb je geen gondel nodig om het maximale uit het skigebied te halen.
Meest gestelde vragen over onze reisverzekering
Je reisverzekering en corona, hoe zit dat?
De coronaregels zijn al verwarrend, laat staan hoe het zit met je reisverzekering. Daarom hebben we de meestgestelde vragen voor je op een rijtje gezet.

Tips:

 • Pakketreizen bij een touroperator zijn tegen faillissement verzekerd via SGR.
 • Betaal met creditcard. Dan ben je in sommige gevallen automatisch verzekerd als de reisorganisatie of vliegmaatschappij failliet gaat. Check de voorwaarden.

Rechten bij annulering van een reis

Er is veel discussie over geannuleerde reizen en de rechten die je als consument hebt. Van een reis- of annuleringsverzekering moet je met betrekking tot corona niet teveel verwachten. Reisverzekeringen bieden meestal geen dekking in het geval van een pandemie, dus je verzoek tot vergoeding zal worden afgewezen.

Formeel is er het recht om je geld terug te vragen maar reisorganisaties geven liever vouchers uit om te voorkomen dat ze failliet gaan. Bovendien is er een onderscheid tussen zelf annuleren of een annulering door de reisorganisatie, en of je een pakketreis koopt of losse vliegtickets (Transavia en easyJet hadden al vroeg aanbiedingen voor deze winter). Voor alle rechten en plichten verwijzen we graag naar de website van de Consumentenbond die alles op een rijtje heeft gezet.


Coronamaatregelen per land

De situatie omtrent corona verschilt per Alpenland. We zetten de verschillende landen op een rij:

Coronamaatregelen Oostenrijk

Het reisadvies voor Oostenrijk staat op oranje, alleen noodzakelijke reizen zijn toegestaan. Sinds 24 december mogen de skigebieden weer open, maar check de openingstijden van het skigebied. Sommige gebieden zijn niet (meer) of slechts deels geopend. FFP2-maskers zijn verplicht als mondneusmasker en in regio’s met veel besmettingen is een negatieve coronatest noodzakelijk om de lift in te mogen. Accommodaties en horecagelegenheden blijven dicht, met uitzondering van Vorarlberg (vanaf 15 maart). Reizigers moeten zich verplicht registreren als ze het land binnen komen en geldt er een quarantaineplicht van 10 dagen.

Coronamaatregelen Frankrijk

Het reisadvies voor Frankrijk staat op oranje, alleen noodzakelijke reizen zijn toegestaan. De liften in Frankrijk zijn gesloten, maar hotels en (afhaalrestaurants) mogen wel open.

Coronamaatregelen in de Franse skigebieden (Bron: France Montagnes)

Coronamaatregelen Zwitserland

Het reisadvies voor Zwitserland staat op oranje, alleen noodzakelijke reizen zijn toegestaan. Skigebieden zijn veelal open. De kantons bepalen of dit kan, afhankelijk van de coronasituatie in het kanton.

Coronamaatregelen Italië

Het reisadvies voor Italië staat op oranje, alleen noodzakelijke reizen zijn toegestaan. De liften zijn gesloten tot in ieder geval 6 april. Restaurants en winkels mogen alleen open in gebieden met weinig besmettingen.

Coronamaatregelen Duitsland

Het reisadvies voor Duitsland staat op oranje, alleen noodzakelijke reizen zijn toegestaan. De skigebieden van Winterberg en WIllingen zijn geopend. Skigebieden elders zijn dicht tot in ieder geval 28 maart, net als de horeca en accommodaties.

Tips:

 • De regels voor liften, skischolen en horeca kunnen per land verschillen. In dit overzicht vind je de coronamaatregelen per branche;
 • De coronasituatie kan snel veranderen. Terwijl het ene land quarantainemaatregelen doorvoert, kan een ander land inreisbeperkingen afkondigen. Voor de actuele reisadviezen raadpleeg voor vertrek Nederland wereldwijd in de gaten te houden.

Coronamaatregelen in skigebieden

Skigebieden hebben ook eigen coronamaatregelen aangekondigd die soms specifieker zijn of verder gaan dan de landelijke regels. Van enkele bekende skigebieden hebben we de maatregelen uitgelicht:

De coronamaatregelen van de andere skigebieden vind je in het gele kader op de skigebiedpagina’s; zie bijvoorbeeld Skiwelt Wilder Kaiser - Brixental. Dit zijn maatregelen die het skigebied op eigen initiatief heeft genomen, maar snel kunnen veranderen en kunnen worden overruled door de regeringen. Check daarom altijd de plaatselijke website en de landelijke coronaregels.


Onderzoek: corona en wintersport

Sinds de uitbraak van de coronacrisis doen we onderzoek naar de gevolgen van het coronavirus voor de wintersport deze winter. Inmiddels hebben we drie enquêtes uitgevoerd onder enkele duizenden wintersporters. Hieruit blijkt dat de meerderheid nog steeds op wintersport denkt te gaan, maar dat het boekingsmoment duidelijk naar achteren schuift. De onzekerheid is groot en een toenemend aantal wintersporters twijfelt om te gaan. Uit onze laatste enquete bleek bovendien dat de coronamaatregelen die skigebieden tot nu toe nemen, niet allemaal aansluiten op de behoeften.

Lees alle resultaten: