Zonnebrand wintersport

Zonnebrand is onmisbaar voor wintersport en behoort tot de basisuitrusting van iedere skiër of snowboarder om zijn lichaam te beschermen. Het is zelfs zo belangrijk dat we zonnebrand hebben getest in ons materiaalplatform. Waarom je zonnebrand moet gebruiken tijdens de wintersport en wat de gevolgen zijn als niet smeert op een skidag, komt hieronder aan bod. Welk type zonnebrandcrème je nodig hebt, en welke beschermingsfactor het best bij wintersport past behandelen we ook.

null

Waarom is zonnebrand belangrijk tijdens de wintersport?

“Waarom zou ik zonnebrand smeren, ik wil toch lekker bruin worden? Lekker tannen op wintersport vinden sommigen heerlijk, maar in de bergen is het enorm opletten geblazen. Hoog in de bergen is de UV-straling hoog en daardoor zeer schadelijk voor je gezondheid. Wintersporters die regelmatig zonder voldoende bescherming de bergen in gaan, lopen een sterk verhoogde kans op huidkanker. Het is dus van het allergrootste belang om te smeren met goede zonnebrandcrème. Ook bij slecht weer.

Waarom verbrand je snel tijdens de wintersport?

Het is niet de warmte van de zon die je huid verbrandt. Je huid verbrandt door de UV-straling. Juist die straling is hoog in de bergen in overvloed aanwezig. Want hoe hoger je komt, hoe sterker de straling. Ten eerste is deze straling bij elke 1.000 meter die je stijgt zo’n 10 procent sterker. Tel daarbij op dat UV-straling ook weerkaatst. Zo weerkaatst verse sneeuw maar liefst 90 procent van alle straling. Ook wolken en mist weerkaatsen de UV-straling. Dus ongeacht het weer en het wolkendek is het van enorm belang om je altijd dik in te smeren als je op wintersport bent! Door al deze weerkaatsing en straling kan de UV-straling in de bergen 3 a 4 keer hoger zijn dan in Nederland.

Wat gebeurt er met je huid als je geen zonnebrand smeert?

De huid probeert zichzelf te beschermen tegen een teveel aan UV. Ons lichaam doet dit door onze huid te laten bruinen. Een huid wordt bruin omdat de opperhuid wordt gevuld met pigmentcellen. Deze extra pigment cellen schermen de huid als het ware af voor schadelijke stralingen. Mensen met een zeer lichte huidskleur maken slechts heel weinig pigment aan en zijn dus minder weerbaar tegen UV straling.

null

Wat is UV-straling?

Om te begrijpen waarom je verbrandt, is het van belang om te weten wat UV-straling is.
Ultraviolet licht (afgekort uv) is een elektromagnetische straling die je niet kunt waarnemen. UV-straling heeft in verhouding tot gewoon licht namelijk een kortere golflengte en is energierijker. Deze energierijke straling wordt geabsorbeerd door ons lichaam en veroorzaakt chemische reacties in de cellen. Daarom verbrandt de huid en beschadigt ook het ooghoornvlies bij langdurige en onbeschermde blootstelling. Hierbij bepaalt de totale hoeveelheid straling de ernst van de aandoening: korte tijd in sterke straling is even ernstig als lange tijd in zwakke straling.

Is alle UV-straling schadelijk?

Ultra Violette straling is weer onder te verdelen in drie soorten. UV A, B en C. De enige twee stralingen waar wij op aarde mee te maken hebben zijn UV A en B. UV B is het schadelijkst en is de boosdoener zonnebrand. UV A is duidelijk minder schadelijk, maar kan in hoge mate (mistige dagen) ook voor zonnebrand zorgen.

Goede kanten UV-straling

Laat ik beginnen om de goede kanten van het UV licht te beschrijven. UV straling is nodig voor het aanmaken van vitamine D. Een tekort aan vitamine D kan tot zwakke botten leiden. Ook heeft UV, mits goed gedoseerd, een ontstekingsremmende werking op de huid.

Slechte kanten UV-straling

Een teveel aan UV straling is daarentegen heel slecht voor de huid: Het teveel aan energie wat door de straling ontstaat kan voor blijvende veranderingen in het DNA zorgen, wat (voorlopers van) huidkanker kan veroorzaken. Hiernaast sterven huidcellen door een te hoge dosis UV. En UV straling breekt elastinevezels in de huid af, hierdoor verliest de huid zijn soepelheid. Zeker op oudere leeftijd kan dit gaan opspelen: rimpels liggen op de loer. Als laatste zorgt een teveel aan UV soms voor pigmentafwijkingen.

null

Waarom heb je een zonnebrand met hoge beschermingsfactor nodig?

In de bergen is het van groot belang om een zonnebrandcrème met een zo hoog mogelijke beschermingsfactor te gebruiken. SPF (sun protection factor) 30 is minimaal. Bij een licht gekleurde huid is SPF 50 nog beter. Wees niet bang, ook met een goede crème word je lekker bruin. Bedenk dat je altijd dik moet smeren. Als je niet dik smeert is de beschermingsfactor minder dan wordt aangegeven. Ook is het verstandig om regelmatig te smeren. Elke twee uur is een goede richtlijn! Door het op en af doen van je skibril, skihelm en/of muts veeg je namelijk de crème al snel van je gezicht.

Welke zonnebrand is geschikt voor wintersport?

Gebruik op wintersport, en in de bergen, speciale zonnebrand voor koude omstandigheden. Deze zonnebrandcrèmes zijn vaak speciaal ontwikkeld voor de wintersport. In deze crèmes zit meer olie en vet waardoor deze beter smeerbaar blijven bij lage temperaturen. Een extra voordeel van deze wintersportcrèmes is dat je huid tegen uitdroging wordt beschermd. In de droge en koude berglucht ligt uitdroging namelijk op de loer.

Welke lichaamsdelen verbranden snel tijdens wintersport?

Let speciaal op de kwetsbare delen van je lichaam. Smeer je oren en je neus (juist ook de onderkant van je neus) goed en dik in en gebruik een goede lippencrème (met hoge beschermingsfactor) voor je lippen. Als je op een terrasje je jas en trui uittrekt, vergeet niet ook je armen meteen in te smeren. Hetzelfde geldt trouwens voor je handen als je je handschoenen uittrekt.

Insmeertips voor de wintersport

  • Smeer je een half uur voordat je de zon in gaat voor het eerst in. Dan heeft de zonnebrand goed de tijd om in te trekken.
  • Een skihelm beschermt natuurlijk bij een val of een botsing. Maar een helm beschermt je hoofd ook tegen de schadelijke UV-straling. Vergeet niet extra in te smeren (oren, voorhoofd, hoofd) als je je helm af doet.
  • Draag het liefst een skibril. Deze beschermt niet alleen je ogen maar ook je huid rondom je ogen.
  • Let extra op tijdens het middaguur als je wat gaat eten op een terrasje. De straling is dan het sterkst. Dus nog een keer extra smeren is verstandig!
  • Koop zonnebrand en lippencrème voorafgaand aan de vakantie, ter plekke betaal je uiteraard de hoofdprijs.

Deze pagina is mede mogelijk gemaakt door a.s.r., de partner in verzekeringen, veiligheid en preventie van de Nederlandse Ski Vereniging.