Skipassen

Skipassen zijn noodzakelijke kosten om te kunnen wintersporten, maar wat zijn de actuele skipasprijzen in jouw skigebied? Staan deze liftpasprijzen vast of veranderen ze gedurende het winterseizoen? Wanneer kosten de skipassen het minst? En wat moet ik doen als ik mij skipas kwijt raak? Allemaal vragen waarover we hieronder antwoord geven. De skipas behoort samen met de skilift en de skipiste tot de basisinformatie die je nodig hebt om op wintersport te gaan.

Waarom is een skipas zo duur?

En skipas is niet goedkoop, maar daar is een reden voor. Skigebieden hebben een goed beeld hoeveel zogenaamde ‘skidagen’ ze per jaar verkopen. Hierdoor is het mogelijk om een realistische prijs voor de skipas te berekenen, waarmee alle kosten betaald kunnen worden. Deze kosten worden van de opbrengsten van de skipas betaald:

Personeel (30%)Liften en investeringen (20%)Kunstsneeuw (10%)Materieel (17%)Overig (23%)
Gemiddelde kosten skigebied (exclusief winst)

Personeel is de grootste kostenpost. Hierbij kun je onder andere denken aan liftpersoneel, pisteurs, elektriciëns, pistenbullychauffeurs en caissières. Dat kunnen veel mensen zijn. In een gebied als Tignes werken er in de winter meer dan vijfduizend mensen. Ook liften kosten veel geld. Het is niet voor niets dat het skigebied met de goedkoopste skipas alleen maar sleepliften heeft. Deze zijn vele malen goedkoper in onderhoud en aanschaf dan een stoeltjeslift. Een nieuwe stoeltjeslift kost minimaal zes miljoen euro en groot onderhoud kan al snel meer dan 200.000 euro kosten.

skipaskassa
De skipaskassa van Bad Kleinkirchheim

Onze wens voor een sneeuwgarantie brengt ook behoorlijk wat kosten met zich mee. Het opspuiten van 1 kubieke meter water (wat 2 kubieke meter sneeuw oplevert) kost al snel 2,50 euro. Dat lijkt goedkoop, maar als je bedenkt dat je voor een beetje piste al gauw 10.000 kuub nodig hebt kun je je voorstellen dat dit behoorlijk in de papieren kan lopen. Onder het kopje ‘materieel’ kun je zaken als pistenbully’s en sneeuwscooters scharen. Bedenk dat je voor de prijs van een pistenbully misschien wel twee Italiaanse sportwagens met een steigerend paard zou kunnen aanschaffen. Als we dan eindelijk de overige kosten (VVV, administratie, overhead, etc.) gehad hebben, kun je de rest gebruiken voor investeringen of reservepotje voor slechte winters.

Hoe gebruik je een skipas?

De skipas, ook wel liftpas genoemd, koop je bij de kassa of online van het dalstation en de kosten verschillen uiteraard per skigebied. Voordat je de lift kan instappen dien je de skipas langs een elektronisch poortje te halen. Door verkeerd gebruik kan er hier wel eens file ontstaan dus zorg dat je voorbereid bent hoe je de skipas hanteert. Het pasje is ter grootte van een bankpas. Skikleding heeft hier vaak een op maat gemaakte wegsteekzak voor, bijvoorbeeld in de mouw. Eendaagse passen zijn soms nog van papier en de meerdaagse versies zijn vaak van hard kunststof. Je betaalt zo’n 2 tot 5 euro borg voor deze kunststof kaart. Bewaar altijd je bonnetje want aan de hand van het geprinte nummer kunnen ze een verloren skipas resetten. Als het skigebied met dataverzamelaar Skiline samenwerkt, kun je aan het einde van de dag je skipas laten uitlezen en zie je middels een grafiek hoeveel kilometers en hoogtemeters je onder andere hebt afgelegd.

null

Dynamische skipasprijzen

Wie wil weten wat een skipas op jouw vakantiebestemming gaat kosten, kan natuurlijk terecht bij ons overzicht van actuele skipasprijzen. Hier kun je ze ook makkelijk vergelijken met andere skigebieden. De skipassen verschillen qua prijs gedurende het seizoen. De meeste skigebieden hanteren een verschillend tarief voor het voor-, hoofd- en naseizoen. Het voorseizoen en naseizoen zijn het goedkoopst. Het hoofdseizoen is het duurst. Hoeveel dit scheelt, is voor ieder skigebied anders. Maar het gros verhoogt hun prijs jaarlijks rond de 10 procent.

Steeds meer skigebieden experimenteren daarnaast met dynamische prijzen voor skipassen. Iedereen is natuurlijk bekend met het laag- en hoogseizoen, maar in Sankt Moritz gingen ze al in 2018 een stap verder. Hier maakte men de prijs van de skipas afhankelijk van de drukte in het gebied en het moment van aankoop. Een skipas voor een dinsdagochtend buiten het hoogseizoen die twee weken van tevoren online gekocht wordt, was aanzienlijk goedkoper dan dezelfde skipas die je op een zaterdag in het hoogseizoen aan de kassa haalt. We kennen dit principe uiteraard bij het boeken van een vliegticket en verschillende gebieden in de Alpen hebben dit systeem overgenomen. De geldende regel is: hoe vroeger je koopt, hoe goedkoper je uitbent. Naast vraag en aanbod werkt dit systeem soms zelfs op de weersverwachting. Hoe slechter het weer, hoe goedkoper je skipas. De verwachting is dat in de toekomst steeds meer skigebieden in de Alpen dynamische skipasprijzen gaan hanteren.

Wat is de grootste skipas van de Alpen?

Waar krijg je ‘the most bang for your buck’ qua skipas, en hoeveel kost het? Er is sinds het millennium een trend aan de gang in wintersportland. Steeds meer skigebieden zijn zich met elkaar aan het verbinden. Zij het door skiliftverbindingen of een skipasverbond. Op deze manier hopen ze de wintersporters naar zich toe trekken die volgens eigen zeggen uit zijn op meer pistekilometers. Of deze drang tot skigebiedverbindingen wenselijk is, blijft de vraag. Dat je dag-, week- en seizoenspas op deze manier veel waar voor je geld biedt, staat echter buiten kijf. Zo kent het populaire Tirol inmiddels de Snow Card Tirol waarmee je in een heel seizoen meer dan 90 skigebieden kunt aandoen, goed voor zo’n 4.000 kilometer skipiste. Dit was lange tijd de grootste skipas in de Alpen, maar vanaf 2020 is er een nog grotere speler: de Snowpass. Deze Snowpass is een seizoenspas voor heel Europa met meer dan 100 - veelal kleinere - skigebieden verdeeld over 12 landen.

null

Wat is de goedkoopste skipas van de Alpen?

Voor goedkope skipassen hoef je niet per se naar Tsjechië of de kleine skigebieden in de Duitse en Franse middelgebergten. Wie weinig voor zijn skipas wil betalen, moet naar de Zuid-Franse Alpen afreizen. Skigebieden als Pelvoux, Crevoux en Saint Léger les Mélèzes wisselen ieder jaar stuivertje als het gaat om de goedkoopste weekpas. Je vindt deze goedkoopste skipasprijzen van de Alpen makkelijk terug op deze website. Want deze bestemmingen staan steevast bovenaan in de lijst met skipasprijzen. Het aantal kilometers piste is echter niet heel hoog bij deze skigebieden. Wie op zoek is naar de goedkoopste weekpassen met veel pistekilometers moet dit lijstje van 6 goedkope skipasverbonden eens doornemen.

Mag je skipassen uitlenen?

Het uitlenen van skipassen is verboden. Een skipas kost natuurlijk een aardig duit dus de verleiding is groot. Veel wintersporters vragen zich dan ook af of ze de skipas mogen delen met andere mensen om zo de kosten te drukken. Een skipas uitlenen is niet toegestaan want liftpassen zijn over het algemeen persoonsgebonden. Vroeger moest je een pasfoto inleveren die op de pas werd geplakt zodat het liftpersoneel kon zien of je niet de pas van iemand anders gebruikte. Tegenwoordig wordt de allereerste keer automatisch een foto van je gemaakt wanneer je bij het poortje van een wat grotere lift (gondel of stoeltjeslift vanuit het dorp bijvoorbeeld) staat. Het liftpersoneel kan dus op een monitor zien wie er van de pas gebruik maakt. Soms is de software zelfs zo geavanceerd dat er automatisch een match wordt gemaakt. Gebruik je de pas van een andere skiër of snowboarder dan kan dit leiden tot hoge boetes!

Wintersport Academy

Wil je meer leren? De Wintersport Academy geeft wintersporters meer inzicht in hun fitheid, ervaring en technische bagage. Je kunt thuis/online de eerste stappen zetten, om vervolgens in de sneeuw, in het bos, op een rolbaan of borstelbaan aan de slag gaat om verder te werken aan een optimale voorbereiding op je wintersport. Hoe moet je eigenlijk in een skilift stappen? Hoe maak je de perfecte bocht? Wat zijn de 10 pisteregels precies en wat zijn de meest gemaakte technische fouten? Start met de Wintersport Academy en bereid je voor op de mooiste vakantie van het jaar. Je wintersport begint dus al in Nederland!

Gerelateerde weblogs