Skipiste

Skipistes vormen het wegennetwerk van een skigebied waarover je naar beneden kunt glijden. Net als in het verkeer gelden er pisteregels. Er zijn diverse type pistes, ieder gemarkeerd met een moeilijkheidsgraad. Er zijn dan ook diverse favoriete skipistes van de Alpen aan te wijzen. Bij het boeken van een wintersportvakantieis het aantal pistekilometers een geliefde zoekfilter in onze skigebiedenvergelijker. De skipiste behoort tot de ski informatie die je nodig hebt als je voor het eerst gaat wintersporten.

sfeerfoto van een geprepareerde lege skipiste in Livigno
Vers geprepareerde skipiste in Livigno.

Wat zijn skipistes?

Skipistes, of simpelweg pistes, zijn de afgebakende routes die je kunt gebruiken om het skigebied te doorkruisen. Samen met de skilift vormen zijn het perfecte duo van de wintersport. De pijlers van het wintersporttoerisme. En tevens een geliefd gespreksonderwerp voor, tijdens en na de wintersportvakantie. Pistes zijn in feite de tegenhanger van de off-piste. Dit is het gebied buiten de afgebakende pisteroutes. Er gelden hier dan ook andere regels, en het kent vele gevaren. Zo zijn er maar weinig reisverzekeringen die je wel verzekeren in de off-piste. Dan is er nog het schemergebied van de skiroute: een gemarkeerde piste die niet geprepareerd is. Je vindt alle skipistes en skiroutes terug op de pistekaart, die je kan gebruiken als routeplanner voor jouw skidag. Deze skipisteplattegrondjes werden vanuit oudsher met de hand getekend, maar tegenwoordig komt er voornamelijk een computer aan te pas. De pistekaarten bestaan zowel in een papieren (gratis verkrijgbaar bij skikassa) als digitale versie (gratis verkrijgbaar als app).

Wintersport boeken aan de hand van skipistes

Skipistes spelen een belangrijk rol in het boeken van je wintersportvakantie. Daarom vind je in onze skigebiedenvergelijker diverse zoekfilters omtrent skipistes. Voor gevorderde wintersporters die op tempo kunnen skiën of snowboarden is het handig om een bestemming te kiezen met veel skipistes zodat je je niet snel gaat vervelen. Ben je nog geen ervaren wintersporter dan heb je in feite ook niets aan het voordeel van een groot skigebied. Bovendien kun je je ook prima vermaken met minder pistekilometers. Een klein skigebied kan dus best prijstechnisch interessant zijn als je niet dagelijks een tocht wil maken. Staar je echter niet blind op het exacte aantal pistekilometers. Echt betrouwbaar zijn die cijfers namelijk niet want skigebieden sjoemelen nog steeds met het aantal pistekilometers. Voor liefhebbers van een accommodatie aan de piste zijn er ook talloze opties. Het ideale van deze ski-in ski-out bestemmingen is dat je vakantie echt bij je voordeur begint. Wie geen zin heeft om na een dag skiën nog in de auto te springen, zoekt via het filter ‘pistes tot in het dorp’. En ben je een snowboarder dan vink je het filter ‘weinig vlakke stukken’ aan zodat je niet stilvalt en de bindingen moet losmaken.

sfeerfoto van een bord met erop een pistekaart
Op een pistekaart vind je alle skipistes.

Welke soorten skipistes zijn er?

Skipistes zijn opgedeeld in kleuren die ieder een moeilijksgraad aanduiden. In de tabel hieronder zie je welke kleuren pistes er allemaal zijn en voor wie deze verschillende skipistes het best geschikt zijn.

Kleur Omschrijving Doelgroep
Groen Heel makkelijke piste Beginnende of onzekere wintersporters
Blauw Makkelijke/gemiddelde piste Beginners tot lichtgevorderd
Rood Gemiddelde/moeilijke piste Gevorderd tot expert
Zwart Moeilijke piste Expert

De kleur groen wordt echter niet in Duitsland en Oostenrijk gehanteerd. Hier beginnen ze direct met blauw als instapversie. De Alpen kennen een rits aan skipistes die het bij iedereen goed doen. Er bestaat echter geen schoolvoorbeeld van de ideale skipiste. Want ieder type wintersporter heeft zo zijn eigen voorkeur. Dat deze droomafdaling strak geprepareerd is, staat echter wel in ieders verlanglijstje.

Waarom is er onderling verschil in skipistes?

Alhoewel deze kleurgradaties unaniem zijn vastgesteld in het Pistengütesiegel – een keurmerk voor skigebieden – zijn er grote verschillen tussen skigebieden. Zelfs binnen een skigebied zijn er soms enorme verschillen. Verschillen in steilte, breedte en (minder beïnvloedbaar) sneeuwkwaliteit maken dat de ene piste de andere niet is. We leggen het hieronder uit:

- Kleurkeuze skipistes staat niet vast

De betekenis van de kleuren van skipistes staat misschien vast maar niet de toewijzing. Elk gebied mag helemaal zelf beslissen welke skipiste welke kleur krijgt. De kleuren zeg niets minder dan wat de makkelijkste skipistes in een gebied zijn en wat de moeilijkste. Gebieden onderling vergelijken qua kleur pistes is dus onbegonnen werk. Wat in het ene gebied nipt rood is, is in een ander skigebied de moeilijkste zwarte skipiste. Omdat zwarte pistes geen bovengrens hebben, is het verschil tussen een eenvoudige zwarte piste en de moeilijkste zwarte piste ook nog eens enorm. Hetzelfde geldt omgekeerd voor blauwe skipistes.

- Sneeuwcondities beïnvloeden moeilijkheidsgraad skipistes

Naast de objectieve moeilijkheidsgraad, dus de steilte en de breedte van een piste, hangt de moeilijkheid ook erg af van de sneeuwcondities. We pakken de zwarte skipiste weer als voorbeeld. Een mooie, goed geprepareerde zwarte piste, met (waarom niet) nog een dun laagje verse sneeuw erover is natuurlijk veel makkelijker dan eentje met hoge en ijzige buckels. Dat maakt het vergelijk tussen zwarte pistes nog moeilijker. Zo kan het zijn dat in hetzelfde skigebied een net ontdooide erg steile skipiste op het zuiden makkelijker is dan de ijsplaat die aan de andere kant van de berg naar beneden gaat.

Conclusie kleurendiscussie skipistes

Skipistes zorgen dus voor de nodige discussie. De enige conclusie die je uit de kleuren kunt halen, is dat in eenzelfde skigebied bij vergelijkbare omstandigheden een zwarte skipiste moeilijker/steiler is dan een rode skipiste. Skigebieden onderling zijn echter lastig te vergelijken. Als je de rode en zwarte pistes nog wat spannend vindt, is het dus verstandig om altijd eerst even met makkelijkere skipistes te beginnen en niet meteen richting de stoere/steile skipistes te gaan. Sta je per ongeluk toch bovenaan een moeilijke skipiste dan zijn er gelukkig tips om van een steile piste te geraken.

Skipistes worden bewegwijzerd door pistepaaltjes en pisteborden.
Skipistes worden bewegwijzerd door pistepaaltjes en pisteborden.

Regels en borden op skipistes

Skipistes worden geflankeerd door pisteborden en pistepaaltjes die ieder hun eigen nuttige functie hebben. Voordat je gaat afdalen is het dus handig dat je deze kunt ‘lezen’. Hetzelfde geldt voor de FIS pisteregels die je leren wat de verkeersregels op de skipistes zijn. Deze regels zijn wel degelijk belangrijk. Want in geval van een ski-ongeluk hanteert de wet ze bij het vaststellen van de schuldige in een rechtszaak. In principe kun je op een skipiste dezelfde normen en waarden als in het dagelijkse verkeer hanteren: verminder je snelheid als het drukker wordt, een gesloten piste dien je niet te betreden en ga niet skiën in beschonken toestand.

7 Toplijstjes skipistes

Wintersport Academy

Wil je meer leren? De Wintersport Academy geeft wintersporters meer inzicht in hun fitheid, ervaring en technische bagage. Je kunt thuis/online de eerste stappen zetten, om vervolgens in de sneeuw, in het bos, op een rolbaan of borstelbaan aan de slag gaat om verder te werken aan een optimale voorbereiding op je wintersport. Hoe moet je eigenlijk in een skilift stappen? Hoe maak je de perfecte bocht? Wat zijn de 10 pisteregels precies en wat zijn de meest gemaakte technische fouten? Start met de Wintersport Academy en bereid je voor op de mooiste vakantie van het jaar. Je wintersport begint dus al in Nederland!

Gerelateerde weblogs