Dé tips voor een stressvrije wintersport met kinderen

Ruziënde kinderen op de achterbank, koude voeten op de piste en iedere ochtend huilen bij de skischool. Op wintersport met kinderen kan een hele uitdaging zijn, ook de redacteuren van wintersport.nl kennen deze maar al te goed. Daarom helpen we je met onderstaande tips op weg naar een stressvrij wintersport met kinderen.

1. Vermijd files & lange rijdagen

We willen allemaal zo snel mogelijk aankomen in het skigebied en ondanks dat het mogelijk is om in één dag naar de Alpen te rijden, is het niet altijd aan te bevelen. Door je reis op te breken in twee dagen komt het hele gezin uitgerust en vrolijk aan in het skigebied. Daarnaast geeft dit de mogelijkheid om de drukke dagen met files te vermijden. Rij bijvoorbeeld op vrijdag vier uurtjes, eet & slaap ‘s avonds in een fijn hotel langs de snelweg en rij de volgende dag de overige uren. Zo kom je op zaterdagmiddag aan en heb je de rest van de middag om je verblijf en het dorp te verkennen. Je kunt er ook voor kiezen in Duitsland een langere stop te maken en een zwembad of andere activiteit op te zoeken met de kinderen. Zo hebben ze gelijk iets om naar uit te kijken en valt de lange rit zeker mee!

2. Kies voor een kindvriendelijk skigebied

“Als de kids het naar hun zin hebben, dan hebben wij het ook.” Het is een veelgehoord cliché, maar oh zo waar. Als je met kinderen op wintersport gaat, verandert je wensenlijstje voor een skigebied al snel. Hoeveel kilometer piste een skigebied heeft is ineens minder belangrijk, maar een goede skischool, een oefenweide, blauwe pistes en kindvriendelijke hotels komen veel hoger op de lijst te staan. Wij hebben een overzicht gemaakt van de meest ideale skigebieden voor een wintersport met kinderen en tippen je welke skigebieden rustig zijn in de schoolvakanties.

3. Maak van tevoren een slecht weer plan

Waar je vroeger wellicht gewoon de pistes op ging in een sneeuwstorm, maak je je kleine kroos daar waarschijnlijk minder blij mee. Om te voorkomen dat je toch de pistes op gaat en met huilende kinderen terug moet, adviseren we een ‘slecht weer plan’ te hebben. Zo kunnen jullie ‘s ochtends al snel de knoop doorhakken en de kinderen blij maken met bijvoorbeeld een zwembad, speelpaleis of bioscoop. Sommige skigebieden bieden speciale activiteiten aan of activiteiten zijn goedkoper met de gasten card.

4. Laat skileraren hun werk doen

Leer je kinderen niet zelf skiën, tenzij je een opgeleide skileraar bent. Zo leren kinderen goed skiën én kun je zelf ook genieten van de pistes zonder dat je in pizzapunt tegen je kind schreeuwt. Naast de skiles ook nog zelf met je kind skiën is overigens wel aan te raden, hoe meer ze oefenen hoe beter. Maar laat het lesgeven over aan de professionals en focus vooral op het plezier maken.

Tip: Nederlandse skiles voor kinderen kun je boeken via Checkyeti.

5. Maak gebruik van de crèche

In bijna ieder skigebied zit een crèche voor de allerkleinsten. Voel je niet schuldig om zelf de pistes op te gaan terwijl je kind(eren) in de crèche spelen. Zo kun je bijvoorbeeld ‘s ochtends rustig genieten van de verse sneeuw en ‘s middags met de kids sleeën en sneeuwballen gooien. Ik kan uit eigen ervaring spreken; je houdt hier als kind geen trauma aan over en vermaakt je prima in de crèche. Je (schoon)ouders meenemen op wintersport is overigens ook een goed alternatief voor de crèche. ;-)

6. Kies voor een kindvriendelijke accommodatie

Tegenwoordig is het aanbod van kindvriendelijke accommodaties enorm. Zo zijn er bijvoorbeeld hotels te vinden met een kinderclubs, animatieprogramma’s en/of een zwembad, klimhal en bioscoop. Zo voorkom je dat je kinderen zich gaan vervelen en heb je zelf ook regelmatig je handen vrij! Wist je dat Sunweb speciale FamFun wintersportreizen aanbiedt? Dit is een compleet verzorgde wintersport voor de hele familie, inclusief kinderopvang, kinderlessen en kinderanimatie.

7. Neem je tijd

Maak gebruik van de tijd op je aankomstdag om alles goed voor te bereiden. Haal de skimaterialen op bij de verhuur, ga langs de skischool om te zien waar ze morgen moeten verzamelen en hoe je er komt, leg iedereens skikleding klaar en regel ontbijt. Dit klinkt simpel, maar geloof me; dit scheelt een heleboel stress om 8 uur ‘s ochtends!

Ben je benieuwd vanaf welke leeftijd je op wintersport kunt met kinderen? Lees dan verder in dit artikel van onze redacteur Rogier, vader van twee kinderen.

Lees meer over wintersport met kinderen: