Auto huren op wintersport

Als je met het vliegtuig of de trein op wintersport gaat, kan het handig zijn om voor het laatste stuk een auto te huren. Met een huurauto kom je snel van het vliegveld/treinstation in je skigebied. Lees de belangrijkste tips voor het huren van een auto tijdens de wintersport, maar ook de valkuilen.

Auto huren vanaf Innsbruck Airport

Vliegen naar de wintersport kan via diverse luchthavens, maar Innsbruck is misschien wel de belangrijkste. Vanaf dit vliegveld in het hart van Tirol sta je binnen het uur in tientallen Oostenrijkse skigebieden en via de Brenner is ook Italië vlakbij. Onderstaande tips hebben betrekking op Innsbruck maar zullen in veel gevallen ook bij vliegvelden als Salzburg Airport of Genève Airport gelden.

Innsbruck Airport
Innsbruck Airport

Rechtstreeks boeken of via vergelijkingssite?

Vanaf de aankomsthal van Innsbruck Airport hoef je de weg maar over te steken naar de garage van de autoverhuurbedrijven. Eenvoudiger kan bijna niet, maar het is verstandig om je huurauto van tevoren te reserveren. Daarbij kom je voor de eerste keuze te staan: als je in Google “auto huren Innsbruck” intypt verschijnen er meerdere autoverhuurbedrijven en vergelijkingssites. Welke moet je nu nemen? Als je het niet erg vind om zelf wat dingen uit te zoeken dan zijn bijvoorbeeld autohuren.nl of billiger-mietwagen.de hele gebruiksvriendelijke vergelijkingssites voor het vinden van een huurauto. Door de juiste filters te gebruiken (verzekering, brandstofbeleid enz.) kun je snel tot een vergelijk komen.

Vind je dit teveel werk? Dan is sunnycars.nl een handige website. Dit is een zogenaamde ‘broker’, dat wil zeggen dat zij contracten met verschillende autoverhuurders afsluiten en door de massa aantrekkelijke prijzen aanbieden. Bij alle auto’s die je bij Sunnycars huurt zijn de belangrijke verzekeringen automatisch meegeboekt. Ook het eigen risico is volledig afgedekt waardoor je niet voor verrassingen komt te staan. Je moet alleen de reisperiode en auto uitkiezen.

Verzekeringen bij huurauto’s

Verzekeringen vinden veel mensen een lastig punt en dat geldt zeker voor een huurauto tijdens de wintersportvakantie. Het rijden in winterse omstandigheden door bergachtig terrein zijn we als Nederlander niet gewend en dat geeft nu eenmaal een verhoogde kans op schade. Niet alleen in verband met aanrijdingen maar ook aan de velgen of de onderkant van de auto, bijvoorbeeld door het gebruik van sneeuwkettingen. Het is daarom verstandig je goed te verzekeren en het eigen risico te verlagen of volledig af te dekken. Mocht je dit bij de reservering niet hebben gedaan dan zal de baliemedewerker je hier maar al te graag op attenderen. Het nadeel is dat je dan een kunstmatig verhoogd tarief betaalt. Zoals hierboven beschreven heb je hier bij Sunnycars weinig omkijken naar.

Zoek je liever op eigen houtje naar de meest voordelige huurauto? Dat kan ook. Met wat puzzelen kun je goedkoper uit zijn. Voor deze groep raden we aan om naast de standaardverzekering in ieder geval de volgende zaken mee te verzekeren:

 • glas, onderkant en wielen;
 • afdekking/verlaging van het eigen risico.

Heb je de gewenste verzekeringen uitgezocht, let dan op dat je bij het ophalen van de huurauto niet nog eens dezelfde verzekering afsluit of ongewenst nog een aanvullende verzekering afsluit. Er bestaan baliemedewerkers die je hiertoe proberen te verleiden.

Winterbanden zijn bij huurauto's zeer belangrijk
Winterbanden zijn ook bij huurauto's zeer belangrijk

Auto huren met winterbanden

Er bestaat ook veel onduidelijkheid over winterbanden bij huurauto’s. In Innsbruck hoef je je daar geen zorgen over te maken. Omdat winterbanden in Oostenrijk tussen 1 november en 15 april verplicht zijn bij winterse omstandigheden zullen winterbanden standaard onder je auto gemonteerd zijn. Ook bij Zwitserse en Duitse luchthavens liggen er normaal gesproken gewoon winterbanden onder je auto. In Frankrijk is dat echter niet altijd het geval. Hier zul je er bij het boeken speciaal op moeten letten. Let ook zeker op in Italië. In de Aosta-vallei zijn winterbanden (of kettingen) bijvoorbeeld verplicht maar in Turijn en Milaan krijg je lang niet altijd winterbanden en kettingen mee met je auto! Er bestaat ook veel onduidelijkheid over winterbanden bij huurauto’s. In Innsbruck hoef je je daar geen zorgen over te maken. Omdat winterbanden in Oostenrijk tussen 1 november en 15 april verplicht zijn bij winterse omstandigheden zullen winterbanden standaard onder je auto gemonteerd zijn. Ook bij Zwitserse en Duitse luchthavens liggen er normaal gesproken gewoon winterbanden onder je auto. In Frankrijk is dat echter niet altijd het geval. Hier zul je er bij het boeken speciaal op moeten letten. Let ook zeker op in Italië. In de Aosta-vallei zijn winterbanden (of kettingen) bijvoorbeeld verplicht maar in Turijn en Milaan krijg je lang niet altijd winterbanden en kettingen mee met je auto!

Brandstof, kilometers en sneeuwkettingen

Andere zaken om rekening mee te houden zijn:

 • vol = vol tankbeleid: zorg ervoor dat je een gunstig brandstofbeleid kiest. Het meest voordelig is een vol=vol beleid, dat wil zeggen dat je een volle tank meekrijgt en hem bij terugkomst weer vol aflevert. Je kunt dan het goedkoopste tankstation uitkiezen en je betaalt niet voor brandstof die je niet gebruikt;
 • onbeperkt aantal kilometers: het is altijd handig om een ongelimiteerd aantal kilometers te hebben. Vooral als je overweegt om meer skigebieden te bezoeken of als er kans is dat je moet omrijden. Bijvoorbeeld doordat een bergpas is afgesloten door sneeuwval.
 • sneeuwkettingen: sneeuwkettingen kunnen in elk Alpengebied verplicht worden gesteld, ook kan dit de redding zijn om een steile weg op te komen of bij je accommodatie te komen. Bij twijfel over de rijcondities: zorg dat je sneeuwkettingen meeboekt!
  extra kosten: houd rekening met extra kosten als je de grens passeert of tolwegen nodig hebt. In Innsbruck betaal je een buitenlandtoeslag van enkele tientjes als je naar Italië rijdt. Ook betaal je extra voor het gebruik van de Brenner Autobahn. Het standaard vignet voor de Oostenrijkse snelwegen zit wel meestal op je auto.

Voor minder dan 100 euro drie dagen skiën

Uit een steekproef die we in augustus 2019 namen bleek dat een huurauto minder dan 200 euro per week hoeft te kosten. Daar krijg je in de meeste gevallen geen transferbusje voor én je bent flexibel.

Huurauto’s worden naarmate de vertrekdatum dichterbij komt snel duurder, maar als je vroeg boekt zijn er ook voor de weekenden bijzonder aantrekkelijke aanbiedingen. Als je op vrijdagochtend aankomt op Innsbruck Airport en je vliegt maandagochtend weer terug, dan heb je bij Sunnycars voor 80 euro (all-in) al een huurauto. Met wat geluk kun je daarmee drie dagen skiën. Dezelfde aanbiedingen vind je op Salzburg Airport en München Airport. Wees er op tijd bij want de tarieven gelden voor een beperkt aantal auto’s.

Vliegen naar de sneeuw
Vliegen naar de sneeuw

Auto huren in Genève

We zoomen nog even apart in op Genève Airport (GVA) want hier heb je een bijzondere situatie. In Genève kun je aan de Zwitserse en aan de Franse kant van de grens een auto huren. De Franse kant is veel goedkoper maar je mag met deze auto’s soms niet de grens over. Ook zijn winterbanden niet altijd inclusief en moet je goed controleren of de sneeuwkettingen die je hebt meegeboekt wel passen. Als redactie zijn we op dit vlak door schade en schande wijzer geworden. Aan de Zwitserse kant spelen deze problemen veel minder, maar hier betaal je dan weer de hoofdprijs. Het is hier dus zaak de kleine lettertjes te lezen.

Autohuur vanaf treinstation

Voor mensen die met de trein naar de Alpen reizen is een huurauto net zo goed een optie. Je zit op een treinstation met hetzelfde probleem van voor- en natransport als bij een vliegveld dus veel van bovenstaande tips zijn ook bij een treinstation van toepassing. In tegenstelling tot een luchthaven zal er echter niet altijd een autoverhuur bij het station aanwezig zijn. Onderzoek dus goed of het überhaupt een optie is. Het kan ook zo zijn dat een stad meerdere verhuurlocaties heeft. In Innsbruck en Salzburg bijvoorbeeld zitten bij de luchthaven en in de stad deels dezelfde verhuurbedrijven. De tarieven zijn op de ene locatie voordeliger dan op de andere, en op de ene plek zijn soms meer/andere soorten auto’s beschikbaar. Neem in je overweging mee dat je er ook nog naartoe moet, en check wat het openbaar vervoer of de taxi er naartoe gaat kosten.

Auto huren vanuit Nederland

Daarnaast kun je ook vanuit Nederland een auto huren voor de wintersport. In de meeste gevallen gaat het dan om een busje, bijvoorbeeld als je met een vriendengroep naar Oostenrijk wil. Ook kun je een huurauto overwegen als je eigen auto te klein is voor alle bagage en als je nog geen winterbanden/sneeuwkettingen hebt. Vaak is een huurauto vanuit Nederland aan de prijs maar lokale autoverhuurbedrijven willen prijstechnisch nog wel eens gunstig zijn. Let op, ook bij een huurauto vanuit Nederland zijn een goede verzekering en winterbanden/sneeuwkettingen een must. En stel de autoverhuurder van tevoren op de hoogte dat je met de huurauto naar het buitenland gaat!

Rijden door de sneeuw
Ook huurauto's moeten goed door de sneeuw kunnen rijden

Algemene tips voor autohuur

Tot slot nog enkele algemene tips voor het huren van een auto voor de wintersport:

 • Check of eventueel mee te nemen ski’s/snowboards in de huurauto passen, zeker bij een mini-klasse auto;
 • Maak foto’s van de auto voordat je de auto meeneemt, doe dat opnieuw als je hem terugbrengt;
 • Voor goede grip in de sneeuw kan het soms raadzaam zijn de ESP-functie (Electronic Stability Program) uit te schakelen. Meestal kan de ESP met een knop worden uitgezet maar soms is dit lastig te vinden in het digitale bedieningspaneel van een vreemde auto. Doe dit indien nodig voordat je wegrijdt;
 • Lees meer tips over het veilig autorijden in de sneeuw;
 • Neem de huurvoorwaarden en neem de tijd als de baliemedewerker je een papier voorschuift om ‘even’ te tekenen. Er kan instaan dat schade na een verkeersovertreding is uitgesloten.
 • De balietarieven voor het verlagen of afkopen van het eigen risico worden niet altijd duidelijk kenbaar gemaakt. Vraag hiernaar als het niet duidelijk is.

Lees meer over auto huren op wintersport