Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Skivakantie en verzekeringen: helder of Covidik kijken?

ChristopheJ op 05 januari 2021· 1 reactie

Zeker met Covid zit niemand te wachten op een ongeluk
In tijden van Covid is de verzekering een extra belangrijk onderdeel van de voorbereiding geworden als je op skivakantie wil. Maar waar moet je nu precies op letten en wat is goed om te weten? We zochten het voor je uit en maakten gebruik van de gegevens van DVV Verzekeringen.

Over reisannulatie, bijstand en onderbreking

Gezien de techniciteit van de vele mogelijke scenario’s is het helaas niet mogelijk om op élke vraag antwoord te verschaffen, maar wel wil ik proberen om een aantal begrippen en mogelijke situaties te belichten voor als we straks wél of niet op vakantie vertrekken. Dit zijn de drie belangrijke termen:

  • Je bent nog niet vertrokken en kan ook niet vertrekken: reisannulatie;
  • Je bent ter plaatse en hebt hulp nodig voor jezelf of je voertuig: reisbijstand;
  • Je bent vertrokken maar moet terug naar huis of je voertuig moet terug gebracht worden: reisonderbreking.

Vóór de Covidpandemie was het heel duidelijk. Ik vertrek normaal volgende week op skiverlof en breek vandaag mijn enkel bij het voetballen: mijn reisannulatieverzekering komt tussen. Ik ben op skivakantie en breek mijn schouder op de berg: de geboden bijstand is verzekerd. Blijkt dat ik een gecompliceerde breuk heb die best in het thuisland geopereerd wordt en ik kan niet terug zoals ik gekomen ben: de reisonderbreking en repatriëring zijn verzekerd. Mijn wagen begeeft het op de A3: ikzelf en men wagen worden geholpen en/of naar huis gebracht. Reisbijstand en reisonderbreking treden dikwijls samen op.

Covid strooide heel wat roet in de duidelijkheid. Er verschenen afgelopen jaar plots vele situaties die niet opgenomen waren in de algemene voorwaarden. Ik breek mijn enkel in een rood gebied met negatief reisadvies: komt mijn bijstandsverzekering tussen? Ik heb een vakantie geboekt maar deze werd geannuleerd door Covid en ik heb een voucher gekregen: is mijn nieuwe reis ook verzekerd tegen annulatie? Ik sta in panne met mijn wagen in rood gebied waar ik doorreis: word ik terug naar huis gebracht?


Kleurencodes

Even over bijstand en reisonderbreking. Het was dus een verwarrend jaar voor al deze verzekeringen en eigenlijk onmogelijk om er een algemeen besluit over te trekken. Veel van deze onduidelijkheid wordt nu weggenomen door het nieuwe standpunt van de Belgische regering waarin reizen niet verboden worden maar … streng ontraden! Dit verplicht de verzekeraars eigenlijk om toch bijstand te verlenen in deze gebieden. Sinds de aanpassing van de definitie van “rode zone” (waarbij reizen sterk afgeraden maar niet meer verboden worden) is de kleurcode van uw bestemming niet langer meer bepalend voor de dekking die u via uw bijstandspolis geniet. Ik word dus geholpen met bijstand en reisonderbreking en eventuele autopech op mijn skivakantie.

Wat met reisannulaties? Hier geldt dezelfde redenering. Ik boekte een vakantie naar rood gebied (niet verboden) maar kan niet gaan wegens een gedekt schadegeval (enkel gebroken bij voetbal, zieke ouders, …): reisannulatie komt tussen. Maar andersom is het belangrijk om weten dat uw reisannulatie niet zal tussenkomen als uw operator wegens Covid de reis niet kan aanbieden en uitvoeren. Dit moet geregeld worden met de aanbieder.

Tenslotte nog de situatie dat je afreist naar gebied dat afgeraden is door de regering, en je loopt daar het coronavirus op. Ook dit is gedekt. Als je echter bovenstaande situaties tegenkomt in landen met een absoluut negatief reisadvies (al dan niet coronagerelateerd) dan zullen de verschillende dekkingen pas gelden als je kan bewijzen dat jouw reis essentieel was.

Wat nu?

Er is slechts één goed advies: contacteer de aanbieder van jouw reisverzekering. Het begrip ‘dekking’ is hierbij héél belangrijk. Ik denk specifiek aan volgende zaken die je moet uitpluizen:

  • Reisannulatie: ik kan niet vertrekken om een bepaalde (gedekte) reden;
  • Reisonderbreking: ik moet terugkomen om een bepaalde reden;
  • Reisbijstand aan mij als persoon: ik heb ter plaatse hulp nodig;
  • Reisbijstand aan mijn voertuig: mijn voertuig heeft ter plaatse hulp nodig en moet eventueel ook terugkomen naar België;

Nog specifieke vragen en/of situaties? Stel ze gerust in de commentaren.

ChristopheJ
schrijft voor wintersport.be. Familiaal skiër, levensgenieter en Alpenfan.
danny12347 januari 2021 · 14:53

Ik neem nooit een reisverzekering. Zeker van kleine verzekeringen (bv voor een reis van een week) gaat maar een klein deel naar risicodekking. De rest zijn kosten en dergelijke. Dit wilt dus zeggen dat je veel te veel betaalt in verhouding tot het risico. Bovendien is het zo dat je risicoprofiel lager ligt dan gemiddeld wanneer je voorzichtig bent. Verzekerende mensen zijn vaak minder voorzichtig, maken hogere kosten dan nodig en fraude is er nu eenmaal ook. Daar betaal je dus allemaal aan mee als je een verzekering neemt. Maar dus ook voor een nog groter gedeelte aan administratiekosten en dergelijke.
Van het bedrag dat ik daarmee uitgespaard heb, kan ik al een paar keer de wereld rond reizen. Je moet natuurlijk wel zien dat je het geld opzij hebt, wat misschien niet iedereen lukt.
En natuurlijk is het zo dat je pas weet hoe goed een verzekering is, wanneer je een schadegeval hebt. En dat blijkt vaak tegen te vallen ten opzichte van toen de verzekering verkocht werd.

*bericht bewerkt door danny1234 op 07 jan 2021 14:56

Plaats een reactie