10 skigebieden waar je geen gondel nodig hebt

Rogier op 06 september 2020· bewerkt op 21 september 2021· 61 reacties

Serre Chevalier
Gondel-arm op wintersport

Langzaam maar zeker worden de coronaregels in de skigebieden duidelijk. Wij kunnen ons voorstellen dat er veel wintersporters zijn die, ondanks alle voorzorgsmaatregelen, toch weinig zin hebben in propvolle gondels. Daarom zijn we op zoek gegaan naar leuke skigebieden waar je geen gondels nodig hebt om het meeste uit het gebied te halen.

1. Serre Chevalier (Frankrijk)


Met slechts enkele cabineliften die zo goed als allemaal allemaal te ontwijken zijn, is Serre Chevalier een perfect skigebied voor het nieuwe normaal. Het gebied is uitgestrekt, heeft zo’n 250 kilometer aan pistes, het is er vaak rustig en je kunt altijd liften vinden zonder rijen. En, er zijn dus zo goed als geen gondels. Ook vind je hier veel ruime en prettige appartementen en er is amper après-ski. Soms is datlaatste een minpunt maar momenteel zullen juist veel wintersporters hiernaar opzoek zijn. Al met al een goede reden om komende winter een keer over de Col du Lautaret naar het zuiden af te zakken. Sowieso zit je in de Hautes Alpes goed wat betreft cabine-arme skigebieden, Puy Saint Vincent, Vars-Risoul, Les Orres, Superdevoluy en eigenlijk alle kleine gebiedjes zijn cabineloos. Alleen La Grave valt af vanwege de beroemde eitjes.

Kijk hier voor voordelige accommodaties in Serre Chevalier: Booking.com , Travelski en Sunweb.

2. Les Sybelles (Frankrijk)


Twee jaar geleden bezocht ik voor het eerst Les Sybelles, ik was eigenlijk blij verrast. Het gebied is lekker groot, heeft voor iedereen genoeg te bieden, en heeft verschillende heerlijke knalpistes. Ook heb je de keuze tussen goedkope, wat krappe appartementen en fijnere en grotere accommodaties. Naast het feit dat je hier geen cabines vindt is het gebied ook nog eens heel goed geprijsd, en dat is in deze onzekere tijden heel prettig.

Kijk hier voor voordelige accommodaties in Les Sybelles: Sportiek Sunweb en Interhome.

3. Espace Diamant (Frankrijk)

Espace Diamant wordt door veel Nederlanders over het hoofd gezien. Dat is jammer want dit gebied met bijna 200 kilometer aan pistes zal bij veel wintersporters in de smaak vallen. Denk aan fijne chalets en mooie dorpjes in aangenaam ‘middelgebergte’. Een soort Oostenrijk in Frankrijk, waar je wel hele lange en mooie tochten kunt maken. En dat alles met uitzicht op de hoogste berg van de Alpen. Dit uitgestrekte en rustige gebied is ook nog eens heel snel en makkelijk aan te rijden. Een echte aanrader, en nu zeker vanwege het feit dat je hier helemaal geen gondels vindt.

Kijk hier voor voordelige accommodaties in Espace Diamant: Booking.com, Summit Travel en Sunweb.

4. Via Lattea (Italië & Frankrijk)


Niet zo heel ver bij Serre Chevalier, op de grens met Italië ligt Via Lattea. Veel Nederlandse en Belgische wintersporters laten dit skigebied ten onrechte links liggen. Met zo’n 400 kilometer aan pistes en ongekende off-piste mogelijkheden is dit een echte aanrader. Afgezien van een enkele combilift is dit gebied verder cabineloos. Je kunt hier dagen rondzwerven zonder rijen en gondels. Daarnaast is dit Frans-Italiaanse gebied buiten de weekenden om erg rustig. Daarmee is het een perfect gebied om op afstand te blijven van andere wintersporters. Dankzij de Fréjus-tunnel is dit gebied ook helemaal niet zo ver!

Kijk hier voor voordelige accommodaties in Via Lattea: Bizztravel , Summit Travel en booking.com

5. Espace San Bernardo (Italië & Frankrijk)


Een ander gebied op de grens van Italië en Frankrijk is Espace San Bernardo, dit gebied verbindt het Italiaanse La Thuile met La Rosière in Frankrijk en heeft 152 pistekilometer. Ook hier kun je overal skiën zonder in een cabine te stappen. Er hangt een cabinelift boven la Thuile maar deze heb je absoluut niet nodig. Dit leuke sneeuwzekere gebied biedt eenvoudige cruise-pistes boven La Rosière en steile muren boven La Thuile. Als je vanuit Frankrijk vertrekt, vergeet dan niet te lunchen in Italië. Hier eet je overheerlijke paste en deze is ook nog eens een stuk goedkoper dan Frankrijk.

Embed not found

6. Obertauern (Oostenrijk)


In Oostenrijk lijkt de enorme investeringsdrift ervoor te zorgen dat er steeds minder gebieden zonder gondels zijn. Veel gebieden hangen vol met hypermoderne cabines, maar ook in dit populaire wintersportland zijn er genoeg mogelijkheden. Denk aan Obertauern, hier vind je enkele combiliften, maar je hoeft als je niet wilt nergens per se in een cabine. Daarmee past dit leuke gebied met zo’n 100 kilometer aan pistes prima in dit rijtje.

Kijk hier voor voordelige accommodaties in Obertauern: Wintertrex, TUI en Booking.com

7. Kühtai (Oostenrijk)


In Kühtai vind je 1 cabinelift maar deze is goed te ontwijken, zeker als je in het centrum van het dorpje zit. Dit kleinschalige maar zeer sneeuwzekere skigebied is komende winter dus ook zeker het overwegen waard. Zeker als je op zoek bent naar een fijn familiegebiedje met een leuke keuze uit niet al te moeilijke pistes.

Kijk hier voor voordelige accommodaties in Kühtai: Booking.com en TUI

8. Balderschwang (Duitsland)

Lekker dichtbij, dat kan in deze spannende tijden ook een overweging zijn. Eén van de meest sneeuwzekere dorpen van Duitsland is Balderschwang. Bij een nordstau zit je hier gebakken. Het iets hogergelegen deelgebiedje Grasgehren ligt om de hoek waardoor je (bij de aankoop van de Hörnerschneepass) nog wat extra gondelloze pistekilometers beschikbaar hebt. Bovendien vind je hier ook een mooi winterwandelgebied.

Kijk hier voor voordelige accommodaties in Balderschwang: Booking.com

Mooie pistes in Warth Schröcken
Mooie pistes in Warth Schröcken

9. Warth - Schröcken (Oostenrijk)

Warth - Schröcken is bijzonder sneeuwzeker. Door de ligging op een noordhelling ben je in dit gebied bijna zeker van goede sneeuw en door de verbinding naar Lech is dit gebied een stuk populairder geworden. Voor deze verbinding heb je een gondel nodig, maar in het gebied zelf kun je zonder gondel. De gondel in Warth (Dorfbahn) kun je eenvoudig mijden door even verderop op te stappen.

Kijk hier voor voordelige accommodaties in Warth - Schröcken: Booking.com

10. Obersaxen Mundaun (Zwitserland)

Niet alle nieuwe liften zijn gondels. In Obersaxen Mundaun hebben ze afgelopen jaren goed geïnvesteerd in nieuwe stoeltjesliften. Dit gebied met bijna 120 kilometer aan pistes voelt groot en ruim aan. Hier is afstand houden geen probleem. Je vindt hier een fijne mix van rode en blauwe pistes en net genoeg zwart om het leuk te houden voor de gevorderde wintersporter.

Kijk hier voor voordelige accommodaties in Obersaxen Mundaun: Wintertrex en Booking.com

Nog meer opties

En er zijn nog meer skigebieden waar je niet per se in een gondel hoeft te stappen. Vooral kleinere gebieden maar er zitten ook een paar middelgrote tussen. Hier volgt nog een lijstje met skigebieden die tenminste 20 kilometer aan pistes hebben:

Weet jij nog meer gondel-arme aanraders?

Noot van de redactie

Het merendeel van de artikelen op Wintersport.nl is volledig onafhankelijk geschreven. Dat geldt ook voor dit artikel. Er is geen enkele vorm van bemoeienis geweest, wél ondersteun je ons door op de links in dit artikel te klikken en een aankoop te doen. » Lees meer

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Erg nuttige info. Ik heb altijd de stoeltjesliften fijner gevonden vanwege het gevoel lekker buiten te blijven en de ski’s aan te houden.

Gelukkig staan 2 van mijn favorieten met >120km piste er niet bij. Laat de mensen maar lekker naar deze gebieden gaan, dan hebben wij extra rust op de piste.

Born to Ride

Mooi overzicht en zeker nuttige info! Ik ben echt wel een kilometervreter, maar dat wordt dit jaar dan maar anders. Op een veilige manier genieten is toch wel wat belangrijker. Denk dat het Arolla gaat worden!

Wij hebben onze plannen inderdaad bijgesteld. Niet terug dus naar het fantastische huis in Bourg st Maurice - Les Arcs waar we vorig jaar waren, ivm afhankelijkheid van de funiculaire.
Vond die toen al onaangenaam benauwend, hoe je daarin als sardientjes in een blik opgepropt staat gedurende > 10 minuten.
Nu in de krokus naar een groot gebied met veel stoeltjes- en sleepliften, chalet ski in ski out. Zo kunnen we aldoor in de openlucht blijven.
Kerstvakantie wel gebied waar je start met gondel, maar zo’n kleine gondel kun je met alleen je eigen gezin in, raampjes open. Bovendien een zeer rustig gebied en eenmaal boven geen gondels meer.

❄️

Gérardmer in de Vogezen.

Top dit!

Er is inderdaad nog wel het verschil tussen de grote bakken of de kleinere gondels. Die laatste kun je buiten het hoogseizoen standaard met alleen je eigen gezelschap in, waarmee (buiten het hoogseizoen) de lijst nog veel langer wordt.

Sterker nog, ik denk dat je, als je bang bent het in de lift op te lopen, je eigenlijk alleen zorgen moet maken als je vanaf de parkeerplek zo’n grote bak nodig hebt (zoals bijvoorbeeld in Campitello). Dat is, buiten het hoogseizoen, denk ik de enige plek waar je echt op elkaar zal staan. Al zitten liften als de g link in Wagrain natuurlijk altijd wel redelijk vol, maar zoveel van dat soort liften (grote bak, drukke verbinding) zijn er volgens mij niet.

Wannabe Dolomietenkenner... || Carv gebruiker

Afgelopen jaar in Serre Che geweest. Lekker uitgestrekt en super vriendelijke mensen. Echter vind ik de toegang tot t gebied minder corona proof dan hier gesuggereerd wordt. Er zitten best oude drukke eitjes of cabines tussen om uit de dorpen te vertrekken. Ook de wachtrijen zijn in oude faciliteiten en niet ruim van op zet. Eenmaal in het gebied kun je juist veel kanten op maar de goeie plekjes zijn ook druk!

Areches-Beaufort. Met ca. 50 km piste bescheiden van omvang, maar komend seizoen gaat wel een nieuwe verbindingslift draaien waardoor de twee delen van het gebied meer een geheel worden. Daardoor is “thuis” lunchen realistisch geworden. Die verbindingslift wordt overigens wel een 10-persoons cabinelift. Maar da’s dan wel de enige.

*bericht bewerkt door yeti_girl op 06 sep 2020 20:06

Gelukkig staan 2 van mijn favorieten met >120km piste er niet bij. Laat de mensen maar lekker naar deze gebieden gaan, dan hebben wij extra rust op de piste.

Matthias123 op 06 sep 2020 20:43

Echt? Wat doe jij dan als egocentrist op een forum?
Welk skigebied bedoeld je!?

*bericht bewerkt door moderator (Rogier) op 06 sep 2020 20:48: Even gezorgd dat de quote netjes staat.

Gelukkig staan 2 van mijn favorieten met >120km piste er niet bij. Laat de mensen maar lekker naar deze gebieden gaan, dan hebben wij extra rust op de piste.

Echt? Als je deze skigebieden niet met ons wilt delen, wat doe jij dan hier op dit forum?

Weer geboekt in Lanersbach. 4 persoons gondeltje omhoog en ons gezin is 4. Wij voelen ons daar veilig genoeg en dan de grote bus Tuxer 150’er max 1 keer per dag nemen. Dan maar 1 keer dag wat langer wachten. Ook de gondeltjes bij Vorderlanersbach zijn 4 persoons dus voor gezinnen ook prima lijkt me.

Gelukkig staan 2 van mijn favorieten met >120km piste er niet bij. Laat de mensen maar lekker naar deze gebieden gaan, dan hebben wij extra rust op de piste.

Matthias123 op 06 sep 2020 20:43

Echt? Wat doe jij dan als egocentrist op een forum?
Welk skigebied bedoeld je!?

Frank66 op 07 sep 2020 05:27

Normaal gesproken deel ik hier een hoop info, alleen in dit geval even niet. Maar ik zal je een hint geven, de skigebieden liggen in Frankrijk, via de zoekfunctie hier op de site zijn ze wel te vinden, beide gebieden hebben maar 1 cabinelift welke bij de juiste dorpkeuze makkelijk te vermijden is. Verder moet je misschien je eigen laatste 10 forum posts nog eens doorlezen vwb (geen) info geven.

*bericht bewerkt door Matthias123 op 07 sep 2020 05:41

Born to Ride

Gelukkig staan 2 van mijn favorieten met >120km piste er niet bij. Laat de mensen maar lekker naar deze gebieden gaan, dan hebben wij extra rust op de piste.

Matthias123 op 06 sep 2020 20:43

Echt? Wat doe jij dan als egocentrist op een forum?
Welk skigebied bedoeld je!?

Frank66 op 07 sep 2020 05:27

Normaal gesproken deel ik hier een hoop info, alleen in dit geval even niet. Maar ik zal je een hint geven, de skigebieden liggen in Frankrijk, via de zoekfunctie hier op de site zijn ze wel te vinden, beide gebieden hebben maar 1 cabinelift welke bij de juiste dorpkeuze makkelijk te vermijden is. Verder moet je misschien je eigen laatste 10 forum posts nog eens doorlezen vwb (geen) info geven.

Matthias123 op 07 sep 2020 08:07

Hahaha, heel apart, wanneer je denkt met een forumpostje invloed te hebben op de liftbezetting in een skigebied.

Ben het volledig met @frank66 eens, sympathiek overkomen doet dit niet. Reageer dan gewoon niet in plaats van te zeggen dat je lekkers niks wilt zeggen. Blij dat ik geen kinderen op de kleuterschool heb ;)

*bericht bewerkt door evr66 op 07 sep 2020 08:12

Edwin van Riel

Les Arcs had ook wel in dit rijtje mogen staan, behalve de Aiguille Rouge is het hele gebied bereikbaar met stoeltjesliften

@Matthias123 Ik zal ze even binnentikken: Les Arcs en Val Cenis

Ik wil wel een gok doen voor de skigebieden die Matthias bedoelt: Le Grand Domaine, Valloire-Valmeinier en/of Le Grand Massif.

Mr. Slow

@Quick zit inderdaad wel erg goed. Als je in st François longchamps zit kan je het hele gebied doen zonder cabine te nemen, hetzelfde geldt voor Valmeinier. Ook Val Cenis is inderdaad een optie. Het grand massief iets minder door de gondel en eitjes in Flaine, wat toch een aanzienlijk deel van de kom bij Flaine ontsluit.

Born to Ride

Les Arcs had ook wel in dit rijtje mogen staan, behalve de Aiguille Rouge is het hele gebied bereikbaar met stoeltjesliften

ThomasG op 07 sep 2020 10:01

Ja, mits je bij de funiculaire weg kunt blijven. Da’s in het hoogsezioen wel druk alleen nodig als je accomodatie hebt in het dal). Transarc kan ook druk zijn, maar die is in principe te ontlopen.

Edwin van Riel

@Matthias123 en @Quick In Le Grand Domaine (Valmorel) moet je wel heel erg veel moeite doen als je de Pierrafort cabine wil vermijden. Wat mij betreft past Le Grand Domaine dus niet in dit rijtje.

Back on topic: ik denk dat er veel meer gebieden zijn waar je de cabineliften kan ontwijken en toch voldoende pistekm kan hebben.
In veel gevallen zul je dan een (beperkt) deel van het gebied niet kunnen gebruiken, maar dat moet geen probleem zijn.

uit mijn ervaring:

  • Les Arcs als je de Transarc vermijdt en de afdaling van de Aiguille Rouge niet doet (+ natuurlijk La Plagne vergeet).
  • Tignes als je La Daille vermijdt en in Val d’Isère niet oversteekt naar de sector Solaise.

*bericht bewerkt door moderator (Rogier) op 07 sep 2020 11:11

Glide on!

Een andere optie, wel iets verder rijden, peyresourdes in de Pyreneeën. 60km piste, geen enkele cabine of gondel.

Nog een andere optie, op de Duits, Tsjechische grens, Klinovec, 26km zonder cabine of gondel

Born to Ride

@Matthias123 en @Quick In Le Grand Domaine (Valmorel) moet je wel heel erg veel moeite doen als je de Pierrafort cabine wil vermijden. Wat mij betreft past Le Grand Domaine dus niet in dit rijtje.

Tjeerd69 op 07 sep 2020 10:28

+1
in SFL kan je nog blijven zonder gondel, maar in Valmorel wordt het moeilijk (het gaat wel, maar je moet erg uitkijken om niet de verkeerde afslag te nemen en richting de gondel gedwongen te worden)

*bericht bewerkt door moderator (Rogier) op 07 sep 2020 11:11

Glide on!

Les Arcs had ook wel in dit rijtje mogen staan, behalve de Aiguille Rouge is het hele gebied bereikbaar met stoeltjesliften

ThomasG op 07 sep 2020 10:01

Ja, mits je bij de funiculaire weg kunt blijven. Da’s in het hoogsezioen wel druk alleen nodig als je accomodatie hebt in het dal). Transarc kan ook druk zijn, maar die is in principe te ontlopen.

evr66 op 07 sep 2020 10:30

Als je echt wil, kan je elke morgen met de auto zelf omhoog rijden tot in Arc 1600/1800 (of je neemt een appartement bovenaan de berg)

*bericht bewerkt door moderator (Rogier) op 07 sep 2020 11:09

Glide on!

Ik hou ook van de stoeltjesliften
Alleen al dat dat gemakkelijker is met de zitski
Laatste jaren naar Flachau geweest en dan opstappen bij de Spacejet
Dit jaar helaas geen wintersport voor mij
Zit nog in de gips met mijn been (gecompliceerde beenbreuk)
En de Shos heeft de wintersport voor komende winter gecanceld

Damuls is ook volledig zonder gondel te skiën, mits je niet in Mellau zit.

I can stick uphill ice, on my saucer...

Les Arcs had ook wel in dit rijtje mogen staan, behalve de Aiguille Rouge is het hele gebied bereikbaar met stoeltjesliften

ThomasG op 07 sep 2020 10:01

Ja, mits je bij de funiculaire weg kunt blijven. Da’s in het hoogsezioen wel druk alleen nodig als je accomodatie hebt in het dal). Transarc kan ook druk zijn, maar die is in principe te ontlopen.

evr66 op 07 sep 2020 10:30

Als je echt wil, kan je elke morgen met de auto zelf omhoog rijden tot in Arc 1600/1800 (of je neemt een appartement bovenaan de berg)

Vivace op 07 sep 2020 11:32

Klopt, maar dat ritje kost vrij veel tijd, zeker als het agv Corona-maatregelen wat drukker zou worden. Parkeren in 1800 kan ook nog wel een dingetje worden dan. Wellicht zien ze kans de Funi een beetje te compartimenteren zoals bv in Engelberg gedaan is met wat plexiglas schotten oid. In en uitgangen heeft dat ding meer dan genoeg, dus wellicht kan er wel wat. Maar goed, zo maar een hersenspinsel hoor, ik ga er toch vanuit dat alle mogelijkheden serieus overwogen worden komende maanden.

Edwin van Riel

Wat kleine gebiedjes in de Vinschgau/Zuid-Tirol (Trafoi, Watles, en zo)
Eventueel Sulden nog als je je beperkt tot de Kanzellift of Langenstein.
Niks voor de kilometervreter die kleine gebiedjes maar dat ben ik toch niet (meer).
Los daarvan zie ik persoonlijk geen probleem in een grote of volle gondel.

Bla, bla, bla.

En wat gaan we doen als het slecht weer is en je wil even opwarmen? Ik snap de afweging op zich wel maar denk eerlijk gezegd dat het vervoer in gondels (zeker als het modernere 6-8-10 persoons gondels zijn) niet het grootste probleem zal zijn, dat laat zich nog aardig reguleren. Het wachten in de rij (ook bij stoeltjesliften), volle eetzalen in eetgelegenheden (m.n. dus bij minder weer), drukke en volle skibussen en de apres-ski zijn denk ik ook grote risicofactoren. Als je zenuwachtig wordt van het vooruitzicht in een gondel te moeten zitten, zou ik komend jaar gewoon niet naar een groot skigebied gaan, want de massa’s komen ook elders samen.

Dat gezegd hebbende en als je het niet erg vindt om alleen af en toe te gondelen: Je kan in Portes du Soleil rondom Avoriaz, Chatel en aan de Zwitserse kant (Morgins, Les Crosets, Champoussin, Grand Paradis) uitstekend (en zeer uitgebreid) skiën zonder gondels te gebruiken.
Ook het skigebied bij Corviglia (St. Moritz) is voor het leeuwendeel te doen zonder gondels.
Nassfeld in Oostenrijk kan je ook prima doen zonder gondels (niet instappen in het dal maar de Nassfeldpas oprijden).
Vanuit Lenk Buhlberg is het skigebied van Adelboden per stoeltjeslift te bereiken. Vanuit Lenk Wallegg kan je het gebied van de Betelberg met stoeltjes bereiken.
Ovronnaz (klein gebiedje in Wallis) is ook nog het vermelden waard. Sowieso in Wallis veel kleine gebiedjes die ieder op zich een dagbezoek waard zijn en waar geen gondels zijn.

Even de omgekeerde redenering gebruiken:
In Zermatt kan je eigenlijk nergens geraken zonder gondel, cabinelift, trein of metro.
Het lijkt me dus best dat iedereen daar weg blijft tussen 4 en 11 april, zodat wij de liften voor ons alleen hebben ;)

Nee, even serieus: ik (en verschillende wetenschappelijke studies) schatten de kansen op besmetting in een skilift als bijzonder klein in: je zit hoogstens een 10-tal minuten in de lift en dan nog met een mondmasker op, dat is voor gezonde mensen met een niet-verzwakte weerstand niet lang genoeg.

't Is vooral opletten geblazen in drukke onverluchte après-ski tenten en hotels met circulaire verluchting.

Laat dus iedereen maar naar gebieden zonder gondels en treintjes gaan, dan is het lekker rustig in de gebieden waar je niet zonder die dingen kunt.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie