Een Belgische Oostenrijker (of andersom)

ChristopheJ op 10 november 2020· 2 reacties

kristoftour
Het is soms doorbijten als Belg in Oostenrijk

In de middelbare school (alweer 21 jaar geleden) leerde ik Kristof De Brabander kennen. Dankzij Facebook bleven we op de hoogte van elkaars levenswandel en dankzij hem leerden we het dorpje Leogang kennen. En met succes, we komen er sindsdien jaarlijks. Met de krokusvakantie proberen we telkens af te spreken voor een frisse pint. Maar wanneer wij van ons verlof genieten, is het voor Kristof en zijn partner Tina juist alle hens aan dek op het werk wegens de drukte. Het verhaal van een Belg in Oostenrijk!

De skimicrobe

Alles begon toen hij ongeveer 10 jaar was. Een groep vrienden van de ‘Merksemse Tennis Club’ trok jaarlijks naar Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn. Zijn ouders besloten om mee te gaan en dit was het startschot voor een nieuwe passie: wintersport. De volgende stap was echt goed leren skiën. Het toneel hiervoor was de legendarische borstelpiste van Ruggeveld - Deurne bij skiclub Zondal.

Het skiën lukte aardig en rond zijn 20ste kwam de volgende uitdaging: skileraar worden! De opleiding volgde hij in Kitzsteinhorn Kaprun met als resultaat dat hij les mocht geven in Oostenrijkse skischolen. Vijf seizoenen gaf hij les in Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn. In 4 van de 5 jaren betrof het een gans seizoen. De job in België evolueerde naar een ‘zomerjob’ op de tennisafdeling bij Decathlon. In 2008, het vierde skiseizoen als leraar, leerde Kristof ‘zijn’ Tina kennen. Een Oostenrijkse skilerares uit Salzburg.

kristofenchristophe
De jaarlijkse pint (Kristof kwam al toerskiënd naar boven)

Beiden een vaste baan

Het koppel woonde nog een jaar in Antwerpen maar besefte vrij snel dat ze beiden hun liefde moesten volgen … de bergen! In 2009 gingen ze samenwonen in het (ik citeer Kristof) wonderschone Saalfelden am Steinernen Meer.

Velen denken dan waarschijnlijk aan rozengeur en après-ski maar evident was het voor het jonge koppel niet. Het Salzburgerland is sterk afhankelijk van het toerisme. Het sprak voor zich dat ze zich beiden ook in deze sector gingen bewijzen. In de winter als skileraar, in de zomer als MTB-guide en/of in de fietsenwinkel. Ook bijspringen in lokale hotels was een deel van de broodwinning. Los van de job en de daarmee samenhangende financiële onzekerheid, maakte ook de afwezigheid van familie en vrienden dit alles niet evident. Maar Tina en Kristof beten door en de laatste 2 jaar lijkt hun leven zich ‘gezet’. Beiden hebben een goede vaste baan - Tina werkt bij de toeristische dienst van Saalfelden Leogang en Kristof bij Bründl Sports - en natuurlijk … de pracht van ‘hun’ Oostenrijk.

Opvolging verzekerd

Ondertussen kregen Tina en Kristof ook een zoon Philip, ondertussen 8 jaar en geboren in Zell am See. Philip is dus een échte ‘Pinzgauer’. Zijn moedertaal is en blijft het Duits (het Oostenrijks dialect tenminste). Thuis wordt er regelmatig Nederlands gepraat. Philip erft alvast de sportieve genen van de ouders. Als fervent voetballer én als lid van de lokale skiclub Saalfelden. Zijn Belgische roots komen meestal boven na een pittige MTB-rit: dan eet hij het liefst friet met mayonnaise.

Of Kristof de stap opnieuw zou wagen! Jawel! Oostenrijk is een stabiel land met veel vrijheid en natuur. Nu zeker ook in Covid-tijden is dit een enorme meerwaarde. De comfortzone verlaten was niet makkelijk maar wie niet waagt … . In het begin leek het op een lange vakantie maar dat gevoel verdwijnt vrij snel. De ‘einheimische’ (locals) zien de toeristen héél graag komen, maar ook evengoed weer vertrekken en dat gevoel kent het gezin ondertussen ook.

De onvermijdelijke vraag

Wat met corona? Het belang voor de lokale gastronomie en handel van de komende winter is enorm. De vraag is volgens Kristof of deze winter succesvol gaat zijn. Afgelopen zomer was een zeer druk seizoen door vele toeristen die dichter bij huis vakantie namen en zo bijvoorbeeld een fietsvakantie organiseerden in het Salzburgerland. Duimen maar voor een goed winterseizoen en natuurlijk … sneeuw !

Zoals in vele sectoren biedt deze crisis ook weer opportuniteiten. Zo voorziet Kristof een boost in het toerskiën en langlaufen, iets waarover Rogier ook al blogde. Kristof is alvast bereid om mij eens te introduceren in deze sport. Dat lijkt me een hele uitdaging gezien mijn skiërsprofiel. Wordt mogelijks vervolgd!

ChristopheJ
schrijft voor wintersport.be. Familiaal skiër, levensgenieter en Alpenfan.
--verwijderd--10 november 2020 · 13:27

Leuk, zie uit naar je bevindingen!

bartvwg10 november 2020 · 17:53

Laten we maar meeduimen voor een goed winterseizoen. 🙂👍

Plaats een reactie

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.