Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Dinsdag 26 januari: materiaalonderhoud met Richard Molenaar

Rene op 11 januari 2021· 21 reacties

Meld je aan als lid en woon de materiaalonderhoud sessie bij op 5 januari

Dinsdag 26 januari om 19:30 staat er een nieuwe inspiratiesessie voor leden van Club Wintersporters op het programma. Let op, dit is later dan voorheen aangekondigd. Net zoals alle andere keren kun je via een livestream deze inspiratiesessie weer bijwonen. Dit keer niet vanuit onze vertrouwde skikelder, maar op locatie bij onze gastheer van de avond, Richard Molenaar van Skicentrum Heemskerk.

Materiaalonderhoud

Richard is natuurlijk geen onbekende in de wintersport. Zo heeft hij al jarenlang zijn eigen skiwinkel en rolbaan in Heemskerk. Daarbuiten heb je in het laatste magazine kunnen lezen dat hij zelfs verantwoordelijk is voor de ontwikkeling en uitrollen van indoorrolbanensystemen over de hele wereld.

In deze inspiratiesessie gaat Richard je alles vertellen over materiaalonderhoud en wat de beste manier is om je eigen wintersportmateriaal te onderhouden. En, misschien nog wel belangrijker, hij legt uit hoe jij dat zelf thuis kunt doen. We bespreken hoe jij je ski’s of snowboard in de wax kunt zetten en ook gaan we kijken naar het slijpen ervan. Net zoals bij alle andere inspiratiesessies is er genoeg ruimte om vragen te stellen. Heb je vooraf al een vraag zodat we deze direct in de sessie kunnen beantwoorden? Laat het dan weten in de comments!

Hoe aanmelden?

 • Ben je nog géén lid van Club Wintersporters? Meld je dan vóór dinsdag 26 januari 19.30 uur aan (voor dit seizoen slechts 9 euro) en je kunt meteen de inspiratiesessie bijwonen. Ben je al clublid, dan hoef je je niet in te schrijven voor de sessie. Op je eigen clubpagina komt kort voor aanvang de link naar de livestream te staan.

 • Ben je lid van de Nederlandse Ski Vereniging? Dan kun je de inspiratiesessies gratis bijwonen. Klik dan hier, volg de stappen en druk bij stap twee op de knop dat je je wilt aanmelden als NSkiV-lid! De rest volgt vanzelf.

 • Lukt het niet om er live bij te zijn, dan kun je de clinic later terugkijken (net als alle eerdere inspiratiesessies). Daarnaast profiteer je van voordelen bij partners (bekijk alle voordelen op wintersport.nl/club).

Rene
Filmt en edit er het hele seizoen op los, of het nu een Snow Show is, een gebiedsreview of gewoon in Nederland met de podcast.

Plaats een reactie

Martin718211 januari 2021 · 18:52

uitrollen van indoorrolbanensystemen over de hele wereld

Rene op 11 jan 2021

Mooi gezegd!

Skimams12 januari 2021 · 00:26

Leuk! De master himself😃

mama on a mission in the snow
Vivace12 januari 2021 · 11:20

dat wordt zeker erg interessant!
zeker nu er nergens nog live-workshops georganiseerd kunnen worden.

vraagjes waar ik nu aan denk:

 • moet ik, nu de indoorhallen tijdelijk gesloten zijn, ook een “zomer”-laag wax aanbrengen?
 • beste moment om je kanten na te kijken: kort na het skiën (dezelfde avond of de volgende dag) of net kort voor het skiën (om ze zeker super scherp te hebben staan)
 • belang van het drogen van je kanten voor je ze opbergt (voor 1 nacht / voor een week / voor langere tijd), jullie kunnen hierbij vast wel leuke foto’s opsnorren
 • hoe vaak slijpen / hoe vaak bijpollijsten met een diamantsteentje
 • invloed van kantenhoek en sneeuwsituatie op de frequentie van slijpen
 • hoe herkennen dat je een basegrind nodig hebt
 • blijven skiën met een kleine kras onderaan of zo snel mogelijk aan de slag met ptex
 • volledig waxen na een kleine-ptex reparatie of een klein stukje ongewaxt laten (of dit kleine stukje quick-fixen met liquid wax)

(ik begin me al af te vragen of het tijdsslot lang genoeg gaat zijn)

If afwachting van deze sessie kunnen de mensen zeker de oudere filmpjes nog eens terug bekijken

Glide on!
reinier13 januari 2021 · 11:49

Leuk! Hier kijk ik al even naar uit, ben er zeker bij dinsdag.
Ik wil graag beginnen met zelf onderhoud uitvoeren, heb alvast de volgende vragen:

 • hoe weet je in welke hoek je je kanten moet slijpen en hoeveel maakt dat nou eigenlijk uit of het 87 of 88 graden is bijv?
 • kan je voor het waxen inderdaad een oud strijkijzer gebruiken, of zitten daar nog negatieve kanten/risico’s aan?
 • waar bestaat een goede set gereedschap minimaal uit voor een beginnend onderhoudpleger?
 • tot waar moet je je kanten na het slijpen weer afbotten (en doen ze dit na machinaal slijpen ook?)

En een vraag die eigenlijk meer gaat over het onderhoud laten uitvoeren:

 • Ik vermoed dat machinaal alle ski’s in dezelfde hoek worden geslepen, ongeacht waarmee ze af fabriek worden geleverd. Welke hoek is dat en kan je het best dan ook zelf in die hoek slijpen?
Miel13 januari 2021 · 12:41

Ik heb 2 snowboards, 1 paar volwassen ski’s en 5 paar kinderski’s… bij die laatste merk ik dat het borstelen weinig effect geeft…

Mijn concrete vragen:

 • welke borstels zijn nodig en HOE borstel je het meest effectief (met de hand, roller borstels zijn er nog niet)
 • schrapen: ja of nee? (voor een indoorbaan)
elisabeth10113 januari 2021 · 15:01

ik zou wel wat willen horen over kantenhoeken en hoe dit invloed heeft op het gedrag van de ski. Wel hoeken worden aangeraden door experts? Zowel base als side edge.

Vivace13 januari 2021 · 15:35

we zouden zomaar ineens een heel forum-hoofstuk kunnen maken hiervoor: https://www.wintersport.nl/forum/materiaal-en-techniek… of zoiets!

Ik heb ook zelf zin om ineens in dit topic te vliegen en antwoorden beginnen geven over de zaken die ik wel weet of waar ik een mening over heb, maar wacht misschien beter tot na de live sessie. @Rene wachten of nu reageren?
Zowiso zou voor het om te reageren overzichtelijker zijn om verschillende subtopics aan te maken, anders gaat het hier wel heel breed worden.

Ik hoop in de sessie eigenlijk op wat beeldmateriaal voor de onderhoudsbeginners (of voor diegenen die het al jaren mis doen) over dingen je al dan niet goed doet of over waar je in detail op moet letten.
Bij voorbeeld voor @reinier hierboven: een demo over hoe je met een permanent marker je kantenhoek kan controleren, hoe kan je met je vingernagels de scherpte checken of bramen voelen, …

Glide on!
Reneauteur13 januari 2021 · 16:50

Voel je altijd vrij om topics aan te maken @Vivace ! Ik heb duidelijk even gemist hoe fanatiek mensen met hun materiaal bezig zijn. Als ik dat nu eens eerder had geweten ;-) Dank voor alle vragen tot dusverre, we proberen onze expert er zoveel mogelijk op in te laten gaan tijdens de sessie!

Don't panic, you will always have your towel...
Blizzard17813 januari 2021 · 21:35

@Rene , kan ik dit ook ergens terug kijken ?
Er moet misschien door mij gewerkt worden die avond

Reneauteur13 januari 2021 · 21:44

Alle sessies zijn onbeperkt terug te kijken voor leden van Club Wintersporters @Blizzard178 :)

Don't panic, you will always have your towel...
hotten13 januari 2021 · 22:10

Nog enkele vragen:

voor waxen: wanneer borstelen met stalen borstel en wanneer met koperen borstel?
na waxen: wanneer met paardehaar en wanneer met nylon uitborstelen?
kleine gaatjes opvullen met ptex heeft dat zin.Immers ptex zelf neemt geen wax op.

Blizzard17813 januari 2021 · 22:15

Alle sessies zijn onbeperkt terug te kijken voor leden van Club Wintersporters @Blizzard178 :)

Rene op 13 jan 2021 21:44

@Rene , als het nodig is doe ik dat👍

*bericht bewerkt door moderator (Rene) op 14 jan 2021 08:52: Quote fix

Reneauteur14 januari 2021 · 12:58

Een kleine update, we hebben zojuist bericht gehad dat we hem vanwege omstandigheden nog een weekje moeten opschuiven naar de 26e. Dezelfde tijd, dezelfde expert, een weekje later maar wel heel veel kennis!

*bericht bewerkt door moderator (Rene) op 14 jan 2021 13:16

Don't panic, you will always have your towel...
FreeriderJob16 januari 2021 · 13:03

Hé jammer dat het weer een week uitgesteld is. Ik ga ook nog wat vragen posten. Is het misschien een idee om het in 2 delen te brengen met zoveel vragen?

FreeriderJob16 januari 2021 · 14:19

Of misschien mooi om deel1 voor beginners te brengen en deel 2 voor gevorderden, want ik doe al lang mijn onderhoud zelf maar loop. Soms tegen dingen aan die ik zou willen vragen.

Vivace17 januari 2021 · 15:59

nog een extra topic om te laten beantwoorden door een specialist:

Je hoort soms dat het loont om meerdere waxlagen na elkaar aan te leggen om zo de base beter doordrongen te krijgen van de wax-deeltjes.
Is hier een wetenschappelijke basis voor?
Veronderstelling = 1 type was gebruiken en niet met verschillende lagen werken

 • recreatief gebruik (zo lang mogelijk redelijk goed blijven glijden ipv race-gebruik = voor enkele runs zo snel mogelijk gaan en daarna terug het materiaalhok in).

Als het al zin heeft om meer dan 1 laag aan te brengen, waarom zou je dan tussen elke laag opnieuw gaan afschrapen vs 1 laag aanbrengen en meerdere keren opnieuw opwarmen (en genoeg laten afkoelen tussen elke passage om de base niet te verbranden).

Glide on!
meul19 januari 2021 · 11:56

zou graag meedoen, maar krijg het niet voor elkaar m’n NSkiV account en forum account te koppelen…

Alex19 januari 2021 · 12:21

@Vivace Ik onderhoud mijn spullen zelf, maar ben geen expert. Mijn gevoel zegt dat meerdere lagen wax aanbrengen weinig toegevoegde waarde heeft. Als de wax is afgekoeld wordt het ook niet meer door het belag opgenomen.

When life gets too complicated.... SKI
FreeriderJob19 januari 2021 · 18:33

Mijn vragen:

 • Kan je ook een demo filmpje geven over hoe jij precies een belag reparatie doet (vooral het afwerken: met carroserie vijl, e.d.)
 • Ik zie ook wel eens dat je de toplaag van de side wall met een carroserie vijl iets moet verwijderen net zoals je met de side wall doet met en side wall planer ivm het goed kunnen slijpen van een side bevel. is dit inderdaad ook noodzakelijk en doe je dit over de hele lengte van de ski of alleen bij de "schauffel’ ? En doe je dit alleen met een carroserie vijl of ook nog afwerken met schuurpapier ( 400)?
 • Ontbramen beter met een oxide steen of coarse ( grove) diamant vijl of met een blauwe steen?
 • Wat kan je nog extra doen met een arkansas steen, en heeft dit veel effect?
 • Geeft een vaste hoek (bijv. Toko side angle worldcup) met aparte vijl een nauwkeurigere hoek dan een slijpset ( bijv. de Toko Ergo race kit)? Wat zijn de voordelen van de een en de ander?
 • Hoe werk je de side wall verder af na gebruik van de side wall planer ? Bijvoorbeeld nog na schuren met een vijl omwikkeld met schuurpapier?
 • Kan je een plek in de staalkant die meer beschadigd is na het ontbramen ook lokaal alleen slijpen zonder veel van de rest van stijlkant af te slijpen of moet je net zo vaak de rest van de staalkant meenemen?
  Richard alvast erg bedankt voor de antwoorden, ben benieuwd naar je online sessie.
FreeriderJob20 januari 2021 · 06:39

Er zijn natuurlijk al vel instructie filmpjes te zien op YouTube, o.a. Van Toko en Swiss en Holmenkohl maar deze vond ik gisteren en wil ik graag delen want die is wel zeer komplot ( details

Kev120 januari 2021 · 16:27

Vraagje over de base edge. Er zijn veel verschillende meningen over het nut en het risico van regelmatig je base edge slijpen.

Ik heb gelezen dat het:

 • noodzakelijk is voor een goed scherpe kant
 • alleen nodig is wanneer je ook je belag slijpt
 • het risicovol is omdat als je teveel eraf slijpt, je ook het belag beschadigd/schuin wegslijpt
 • het risicovol is omdat het gevoel van de ski erg afhangt van een egale/correcte base edge.

Mijn vragen:

 • wat is jouw mening over regelmatig onderhoud van de base edge?
 • heeft het (significant) zin om na machinaal laten slijpen met base grind de base edge zelf over de hele lengte van de ski nog eens na te lopen met vijl en diamantsteen? (Uiteinden zijn meestal niet de sterkste kant van slijpmachines)

Zelf hou ik het tot nu toe voor het gemak bij de side edge. Maar ik hoor graag je mening hierover!

*bericht bewerkt door Kev1 op 20 jan 2021 16:30

Plaats een reactie