Aanraders: 5 skigebieden in Oost-Europa

Henri op 13 november 2020· 7 reacties

Jasná Chopok, Slowakije
Jasná Chopok, Slowakije
Voor velen van ons is skiën onlosmakelijk verbonden met de Alpen. Er wordt maar weinig gekeken naar de mogelijkheden in Oost-Europa of de Balkan. Oude aftandse skiliften in een troosteloze omgeving? Natuurlijk zijn deze skigebieden nog steeds te vinden, maar er zijn ook genoeg voorbeelden te noemen die qua infrastructuur niet veel onder doen voor de Alpen.

Langzaam ontdekt

Besef wel dat zelfs in de grotere skigebieden in deze Europese regio niet alles even goed is geregeld. Ook als het liftensysteem helemaal up-to-date is, betekent dit niet dat bijvoorbeeld andere faciliteiten en toegangswegen in goede staat zijn. Daar staat dan weer een aantal voordelen tegenover. Zowel liftpassen als eten en accommodaties zijn namelijk goed betaalbaar. Mede door actieve touroperators zijn Bulgaarse skigebieden als Bansko, Borovets en Pamporovo ondertussen al ontdekt door het Nederlandse publiek. De hieronder beschreven vijf skigebieden zijn misschien minder bekend, maar hebben in de laatste jaren ook een flinke inhaalslag gemaakt.

Jahorina (Bosnië-Herzegovina)

6-daagse skipas: € 123
Website: www.oc-jahorina.com/en

Op steenworp afstand van hoofdstad Sarajevo ligt het skigebied Jahorina. Tijdens de Olympische Winterspelen van Sarajevo in 1984 was dit het skigebied waar de skiafdalingen voor de vrouwen werden georganiseerd. Tijdens de Bosnische Burgeroorlog was Jahorina een strategische verblijfplaats voor de Bosnische Serviërs, maar na de oorlog leefde het skitoerisme al snel weer op. Na het ontmantelen van de vele landmijnen waren de pistes weer veilig en langzaam maar zeker werd er gemoderniseerd. In het laatste decennium zijn veel oude sleep- en stoeltjesliften vervangen door in totaal drie moderne zespersoonsstoeltjesliften.

Een nadeel van Jahorina is dat het maar over weinig hoogteverschil beschikt. Het skidorp ligt op zo’n 1.550 meter hoogte, terwijl het hoogste punt slechts 1.900 meter is. Aan de oostkant van het skigebied zijn de langste afdalingen te vinden, met 600 meter verval. De 25 kilometer aan piste is beperkt, maar met het nabijgelegen Ravna Planina, Igman en Bjelasnica zijn er nog meer skimogelijkheden. Bovendien is Jahorina door de nabijheid van Sarajevo een perfecte mogelijkheid voor een combinatie van een ski- en stedentrip.

Jahorina
Jahorina

Foto: [oc-jahorina.com](https://www.oc-jahorina.com/en)
Foto: oc-jahorina.com

Kopaonik (Servië)

6-daagse skipas: € 139
Website: www.kopaonik.rs

Kopaonik ligt op de noordflank van de Pančićev Vrh en aan een bergpas tegen de grens met Kosovo aan. Het van oorsprong mijndorp is inmiddels uitgegroeid tot een volwaardig skigebied. Het originele dorp Kopaonik ligt net ten westen op een paar kilometer afstand van het skigebied. In het centrum van het skigebied ligt er ook nog een speciaal voor toeristen gebouwd hoteldorp. Rondom het skidorp is het hoogteverschil van de liften beperkt, maar in de andere delen van het gebied zijn er langere afdalingen te vinden.

Met in totaal 24 skiliften en 55 kilometer aan piste is in Oost-Europa alleen het Bulgaarse Borovets (58 km piste) net iets groter. Sinds 2005 zijn er maar liefst tien nieuwe liften bijgebouwd, dus het liftnetwerk is zeer up-to-date. Begin dit jaar is hier de langste borstelbaan ter wereld geopend. De borstelbaan is 800 meter lang, overbrugt 116 hoogtemeters en is het gehele jaar open. Kopaonik is vanuit Nederland vrij eenvoudig te bereiken. Vanaf Eindhoven gaat er een directe verbinding naar Niš, dat op ongeveer 2,5 uur rijden van Kopaonik ligt.

Pistekaart Kopaonik
Pistekaart Kopaonik

Kopaonik (foto: [kopaonik.rs](https://www.kopaonik.rs/)
Kopaonik (foto: kopaonik.rs

Parnassos (Griekenland)

6-daagse skipas: € 180
Website: parnassos-ski.gr

Tot verrassing van velen beschikt Griekenland over zo’n twintig skigebieden. Veelal oud en klein, behalve Parnassos Ski Center! Met 34 pistekilometer heeft het niet de grootte van een weekbestemming, maar toch genoeg om je een aantal dagen te kunnen vermaken. Twee moderne gondels, drie combibanen en twee stoeltjesliften zijn onlangs gebouwd in het skigebied, dat van 1.650 meter tot 2.250 meter hoogte reikt. In totaal beschikt het over veertien liften en vier oefenliftjes. Blauwe pistes domineren Parnassos en echte uitdagingen ga je hier niet vinden. Het bovenste gedeelte van het gebied ligt in een grote kom met een aantal mooie, brede pistes. Ongeveer een handvol rode pistes resteert, plus een aantal skiroutes. Er zijn geen geprepareerde zwarte pistes.

Ondanks de voor Griekse begrippen hoge liftpasprijzen (30 euro voor een hoogseizoensdagpas) wordt het hier tijdens de weekenden en vakanties overspoeld door dagjesmensen vanuit Athene, dat op ongeveer 2,5 uur rijden van het skigebied ligt. Voor overnachtingen ligt het kneuterige dorp Arachova het gunstigst. Ook het nabijgelegen Delphi is een interessante overnachtingsplek vanwege haar archeologische bezienswaardigheid: het Orakel van Delphi.

Pistekaart Parnassos
Pistekaart Parnassos

Parnassos (Foto: FB [Parnassosski](https://www.facebook.com/parnassosski.gr/))
Parnassos (Foto: FB Parnassosski)

Bukovel (Oekraïne)

6-daagse skipas: € 125
Website: bukovel.com/en/

Veruit het grootste deel van Oekraïne is vlak, maar in het uiterste zuidwesten liggen de Karpaten met als hoogste punt de Hoverla (2.061 m). Net zoals in Jasná hebben we hier te maken met een landklimaat, waardoor ook skigebieden op lagere hoogtes sneeuwzeker zijn. Het aantal noemenswaardige skigebieden in Oekraïne is op één hand te tellen. Het met afstand grootste en modernste skigebied is Bukovel, dat beschikt over 68 kilometer aan piste tussen een hoogte van 890 meter tot 1.372 meter. Het beperkte hoogteverschil betekent dat er weinig lange pistes zijn. Laat je niet afschrikken door het grote aantal rood gemarkeerde pistes op het pistekaartje, want lang niet alle rode pistes zijn even steil.

Omdat het skigebied enorm veel nevenactiviteiten aanbiedt, waaronder hondensleetochten, mountainbiken, tokkelbanen, sneeuwscootertochten en karten, is het gebied erg in trek bij Oekraïense en Russische wintersporters. Hierdoor kan het in de weekenden en vakanties behoorlijk druk worden. Bukovel is het makkelijkst bereikbaar vanaf het vliegveld van Lviv; in ongeveer 4 uur ben je bij het skigebied.

Pistekaart Bukovel
Pistekaart Bukovel

Foto: [bukovel.com](https://bukovel.com/en/gallery/album/4819/01-styczen-2016-2017-winter#galleryPageSlider/0)
Foto: bukovel.com

Jasná (Slowakije)

6-daagse liftpas: € 268
Website: jasna.sk/en/

Echt Oost-Europa kun je Slowakije niet noemen. De Slowaakse infrastructuur is flink aan het ontwikkelen en ook de skigebieden gaan daarin mee, met als koploper Jasná Chopok. Met negen gloednieuwe liften in de afgelopen jaren is hun liftnetwerk net zo modern als de bekende Alpenskigebieden. De pieken van de Lage Tatra reiken tot net iets boven de 2.000 meter, maar door het heersende landklimaat is het sneeuwzeker en kan er tot in mei worden geskied. Met meer dan 1.000 hoogtemeters aan beide kanten van de berg heb je meerdere lange afdaalmogelijkheden.

De twee deelgebieden Chopok Sever (noord) en Chopok Juh (zuid) lijken niet erg op elkaar. De zuidkant bestaat voornamelijk uit uitdagende pistes en een enorme freeridezone, terwijl de noordkant over meerdere glooiende blauwe en rode pistes voor beginners beschikt. Jasná is de enige in deze top 5 die ook met de auto binnen één dag te bereiken is. Het skigebied ligt op ongeveer 1.300 kilometer van Utrecht, dus zo’n 14 uur in de auto. Door geplande wegverbeteringen kan hier binnenkort misschien een uur vanaf.

Pistekaart Jasná
Pistekaart Jasná

Jasná
Jasná

Update uit het oosten

Niet alleen in deze vijf landen, maar ook in Polen, Roemenië en Montenegro is men sterk aan het vernieuwen. In het skigebied van Szczyrk (lees mijn eerdere blog hierover) in Polen zijn er in de afgelopen jaren maar liefst zes nieuwe liften gebouwd en zijn twee deelgebieden met elkaar verbonden. Ook de skigebieden rondom Sinaia, dé skiregio van Roemenië, hebben in de loop der jaren een aantal moderne liften gekregen. Tegelijkertijd is de regering van Montenegro bezig met het upgraden van twee bestaande gebieden, Kolasin 1450 en Zabljak Durmitor, en de bouw van twee nieuwe skigebieden: Kolasin 1600 en een megaproject tussen Mojkovac en Bijelo Polje.

Kortom: er is een enorme potentie ten oosten van de Alpen. Als je een beetje avontuurlijk bent aangelegd, loont het de moeite om deze andere skiculturen eens te verkennen. Het zou zomaar eens kunnen dat je wordt verrast in deze veelzijdige regio.

Henri
weet alles van nieuwe skigebieden, liften en projecten.

Plaats een reactie

Mooi verhaal. Compliment !

Peter Pos

Leuk Henri! Verdient zeker aandacht al zal de afstand nog een obstakel blijven.
Ik vraag me overigens af of Borovets inderdaad groter is dan Kopaonik. Lijkt me wel een gevalletje van heel veel Bulgaarse km’s. ;-)

Hmm, dat freeridegebied bij Jansma ziet er wel heel tof uit! Beetje ver voor een weekend, maar toch maar op de lijst zetten ;)
http://chaletjasna.co.uk/wp-content/uploads/2016/01/Jasna-F…

*bericht bewerkt door evr66 op 13 nov 2020 13:53

Edwin van Riel

Leuk artikel! Verrassend wat Oost-Europa te bieden heeft. Dergelijke gebieden wil ik in de toekomst wel eens bezoeken.

Geinig, diverse van de genoemde bestemmingen heb ik zomers wel eens aangedaan. In Jansá heb ik gewandeld, ik sliep hier in de buurt in een hostel waar een eigenaar in zat die diverse jaren in Nederland (op 6km afstand van m’n thuis) heeft gewerkt, scheelt weer een taalbariëre!

Durmitor vond ik erg mooi, veel wandel en sightseeing is daar mogelijk. Montenegro leent zich ook wel voor een trektocht langs meerdere gebieden, want zo groot is dat land niet, de wegen zijn erg goed en er zijn veel bezienswaardigheden. Wel jammer dat in Montenegro de politie hun boterham met smeergeld belegd, maar met vriendelijk doch koppig zijn hoef je geen cent af te geven ;) .
Ik ben wel benieuwd naar dat mega-project Henri, heb je hier nog een artikel voor in de maak?

Sinaia is niet alleen dé skiregio maar dit gebied en alles ten noord westen hiervan is ook dé lokale vakantieregio. veel sightseeing mogelijk. (op NPO3 waren ze hier met de “gevaarlijkste wegen”… Wat onterecht is dat, zolang je niet de landweggetjes pakt, lopen hier de beste wegen. Laat je niet misleiden door dat programma… Voordeel van dit deel van Roemenië is velen Duitse praten (er zitten veel Saksen)!

Szczyrk is erg toeristisch aangelegd. Vele Polen willen geen Duits spreken maar kunnen het wel zodra ze beseffen dat je geen Duitser bent.

In BiH is het ook wel mooi om de bobsleebaan boven Sarajevo te bezoeken hier kan je zien hoe hier gevochten is. Erg veel verlaten gebouwen én bewoonde beschoten gebouwen nog te zien, zeer indrukwekkend.

Ik ben benieuwd wanneer ze in Teth en Valbone (Albanië) beginnen met skiliften uit de grond te stampen, als ze door hebben dat ze hier winters ook centen kunnen verdienen, dan duurt dit geen 10 jaar meer. Deze dorpen schijnen winters dicht te sneeuwen en zomers worden de uit de grond gestampte hotels volop benut door wandelaars. het ligt momenteel nog 2.5u (95km) rijden van Podgorica, maar als deze weg verbeterd is, waar ze al mee bezig zijn, dan vermoed ik dat het een kwestie van tijd is dat hier liften komen.

Handtekening forum

Ik ga al 4 winters naar Jasna, Slowakije. Echt een aanrader. Een heel andere ervaring dan de alpen maar zeker niet slechter. Er is enorm veel geïnvesteerd in infrastructuur en er worden ook enkele nieuwe pistes gepland binnenkort. Ook zeker een aanrader voor de meer avontuurlijke splitboarder. Bovendien vindt de portefeuille het ook aangenaam.
Echter door corona deze winter niet geschikt voor Belgen. Zij moeten in quarantaine voor 2weken tenzij de regels nog gaan veranderen. Ik weet niet of dit voor de Nederlanders ook is.

Toch zeker een gebied om in het achterhoofd te houden voor de komende jaren. Een seizoenspas kost nog geen 250€ als je hem op tijd besteld.

Bekijk zeker mijn website eens voor meer info.

Wintervakantie in Slowakije? Bekijk www.SkiJasna.be

1x stond Jahorina op de planning, maar door omstandigheden niet kunnen doorgaan. Mijn vrouw is Bosnische, en haar familie woont op 2 uurtjes rijden, vandaar. :) Dit jaar zal het er weer niet inzitten door de gekende reden :), maar als ik er geraak, een van de komende jaren, zal ik een verslagje uitbrengen. Sommige hotels daar zijn pareltjes en voor de portemonnee dik oke! :)

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie