Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Start2Ski voor volwassenen

ChristopheJ op 17 november 2020· 4 reacties

borstelpistewilrijk
Borstelpiste Aspen. Bron: FB Aspen

Zoals je kon lezen in mijn kennismakingsblog leerde ik pas skiën na mijn 18e. Ik had totaal niks met sneeuw en, op voetballen na, ook geen ervaring met andere sporten. Als ik de klok 20 jaar kon terugdraaien, pakte ik het zeker anders aan … maar dat is achteraf altijd makkelijk gezegd. Wat heb ik ervaren en onthouden van mijn Start2Ski voor volwassenen? Een persoonlijke impressie, de realiteit zal voor iedereen anders zijn.

Ik leer het je wel !

Eén woord voor: fail ! Nonkel Gust, de oudste (of de meest ervaren) skiër van het gezelschap ging het mij wel leren op de familieberg Golm. Allemaal niet zo moeilijk: stok zetten, even errond draaien en de andere richting uit. Niet alleen was mijn ‘goesting’ na één dag over, je leert ook totaal foute gewoontes aan. Uiteraard heel goed bedoeld maar dus niet de juiste aanpak. Het afleren van foute gewoontes is héél moeilijk. Zelfs vele jaren later werd ik in de privéles nog gewezen op dingen die ik fout deed, maar totaal niet over nadacht.

Bovendien heb ik in mijn eerste skiweek niet alleen mezelf in gevaar gebracht, ook de (terecht) vloekende andere skiërs in het gebied die me nog net konden uitwijken toen ik naar beneden schoof na alweer het lossen van zo’n ankerlift (of was het een pannenkoek?). Of mijn wandeling schuin over de rode piste toen ik mijn gezelschap (dat dus wél geslaagd was in het nemen van die sleeplift) kwijt was. Toch is die vakantie gelukkig de sneeuwvonk overgeslagen, al lag dat niet aan het skiplezier.

Naar Aspen dan maar

Nee, niet Aspen Snowmass maar de (ondertussen afgebroken) borstelpiste in Wilrijk, Antwerpen. Ik vond het enorm fijn in de Alpen dus ik moest toch mijn niveau omhoog krijgen. Ik nam enkele privélessen en hoorde voor het eerst ook de theorie achter de bewegingen. Ik ben altijd vrij sterk in theorie en de borstelpiste heeft mij heel veel bijgebracht maar … ik vond er niks aan. Geen sfeer, geen gezelligheid, je staat buiten op een oude metalen constructie temidden van een industriegebied.

In 2017 werd de borstelpiste vervangen door een indoor piste met échte sneeuw. Afgelopen jaren ben ik er regelmatig naartoe geweest (geen lessen genomen) en hier heb ik persoonlijk wél het wintergevoel en de beleving. Hier, als totale beginner, de eerste lessen nemen lijkt mij ideaal. In juni 2019 vierden we tijdens een hittegolf hier de verjaardag van de dochter. De afkoeling was héél welkom en de piste zo goed als leeg. Lijkt me dus ook een topperiode om je skilessen te starten in plaats van het traditionele najaar.


Early bird

Strenge rolbaan en early bird

Toen de dochter ook begon te skiën gingen we op zoek naar een alternatief voor de borstelpiste. Die vonden we vlak over de grens op de rolbaan. Daar kwamen de fouten in mijn techniek ongenadig hard naar boven. Ooit al eens een strenge leraar gehad? Wel, de rolbaan is nog veel strenger. Elk foutje wordt vertaald in een ‘slippertje’ en/of val. Maar het moet gezegd zijn, we hadden een prima leraar! Vader en dochter wisselden elkaar af en je kan optimaal je tijd benutten door het feit dat je niet moet klimmen of liftjes nemen. De rolbaan is oneindig.

Tot slot heb ik de afgelopen jaren enkele ‘early bird’ privélessen genomen in Oostenrijk zélf. Even doorbijten want als je gezelschap nog een lekkere tas koffie uitschenkt vertrek je naar de lift. De beloning is super: 08u15 boven op net geprepareerde pistes een uur lekker doorskiën met de leraar. Ook hier kwamen nog verschillende technische tekortkomingen naar boven die ik er moeilijk uitkrijg. Maar de progressie was toch hier ook weer merkbaar. Sinds een tweetal jaren ski ik, dankzij de lessen ter plaatse, ook zwarte pistes. Toch gaat de familieskiër in mij deze pistes niet actief opzoeken. Enig probleem voor mezelf … de dochter begint er wél actief naar te vragen. Samengevat: neem de lessen voor je op vakantie gaat, probeer verschillende opties uit en ook ter plaatse lessen nemen is top. Maar laat de lessen van Nonkel Gust maar aan je voorbij gaan en … wacht niet tot je achttiende.

ChristopheJ
schrijft voor wintersport.be. Familiaal skiër, levensgenieter en Alpenfan.
Gillesski17 november 2020 · 14:14

Als ik je verhaal zo lees, ben ik blij dat ik een Privéleerkracht had vanaf mijn 3 jaar :) Mijn papa is namelijk lang skileraar geweest bij de ESF, en heeft zelf heel zijn leven bijna geskied, toen nog op de skiberg van de Blaarmeersen te Gent met als leerkracht ex-olympisch skiër Robert Blanchaer. Toen ik kleiner was ging mijn papa toch graag zelf skiën zonder mij omdat ik zijn niveau nog niet had. Dan kreeg ik in de voormiddag skiles van ESF en in de namiddag ging ik met de papa mee. Toen ik wat ouder was ook nederlandstalige lessen van oa Kriski en Snowplus, maar vanaf mijn 12de kon ik eigenlijk perfect mee met de papa :) Zwarte pistes vind ik persoonlijk geweldig, ook buiten piste kan ik echt genieten.

FULL SEND
ChristopheJauteur17 november 2020 · 18:43

@Gillesski. …wauw! Dat is een veel beter scenario 😊. Ik hoop ook te kunnen gaan genieten van zwart, volhouden maar 😊

*bericht bewerkt door ChristopheJ op 17 nov 2020 18:43

Blogt voor wintersport.be - familiaal skiër, levensgenieter en Alpenfan.
Vivace19 november 2020 · 14:47

@ChristopheJ mooi geschreven en zeer correct advies: lessen worden nog steeds te vaak onderschat

@Gillesski met een ESF instructeur in de familie zal het wel lukken.
Aan de andere kant, even meegaan terwijl “papa” zich uitleeft zal in het begin wel niet evident zijn geweest (hoewel, hij zal wel heel lang met de handrem op geskied hebben in familieverband).

Glide on!
Gillesski19 november 2020 · 14:53

@ChristopheJ mooi geschreven en zeer correct advies: lessen worden nog steeds te vaak onderschat

@Gillesski met een ESF instructeur in de familie zal het wel lukken.
Aan de andere kant, even meegaan terwijl “papa” zich uitleeft zal in het begin wel niet evident zijn geweest (hoewel, hij zal wel heel lang met de handrem op geskied hebben in familieverband).

Vivace op 19 nov 2020 14:47

Ja daarom dat hij lang in de voormiddag zich liet gaan terwijl ik op les was om dan in de namiddag met de handrem op aan mijn techniek kon werken :)

FULL SEND

Plaats een reactie