Van recordsneeuwval naar grote föhnschade

Roel op 22 januari 2021· 6 reacties

Harde föhnwind op de Pizol, Zwitserland

Na plaatselijk recordhoeveelheden sneeuw heeft de föhn zijn naam als “Schneefresser” de afgelopen dagen waargemaakt. Binnen twee dagen tijd verdween er in Zwitserland en het westen van Oostenrijk 20 tot 50 centimeter sneeuw, maar lang duurt dit niet. Er komt een nieuwe lading aan, eerst voor Italië. Daarna ook elders.

Recordhoeveelheden in drie dagen

In een week tijd zien we twee totaal verschillende werelden. Vorige week viel er plaatselijk meer dan anderhalve meter sneeuw in het oosten van Zwitserland en in Vorarlberg. Plaatselijk met zelfs recordhoeveelheden in drie dagen tijd:

  • Chur (560m): 83 cm (in 134 jaar meetgeschiedenis was op dit station nooit eerder zoveel sneeuw gevallen)
  • Obersaxen (1420m): 125 cm (idem in 70 jaar)
  • Malbun (Liechtenstein, 1610m): 110 cm (idem in 50 jaar)

Sneeuwhoeveelheden die volgens de SLF op deze plekken statistisch eens in de 90 tot (meer dan) 100 jaar vallen.

Veel weggesmolten

Hoe bizar is het dan om te zien dat in het laatstgenoemde skidorp Malbun binnen één dag 50 centimeter is verdwenen. Het heeft te maken met de föhn die sinds woensdag waait.

Dit beeldvergelijk komt uit het Oostenrijkse Mittelberg (Kleinwalsertal). Hier lag drie dagen geleden zo’n 170 cm. Ook hier is meer dan een halve meter verdwenen. Deels door smelten vanwege de hoge temperaturen, het is de laatste dagen +5 tot +10 graden geweest, maar ook door sublimatie (overgang van sneeuw naar waterdamp), geholpen door de harde, droge föhnwind. Het sneeuwhoogte meetpunt van de Oostenrijkse weerdienst in Mittelberg geeft nu nog 104 cm aan.

afterbefore
Kleinwalsertal 19 vs. 21 januari (foto: Hans ter Braak/HausWalserberge)

In deze timelapse van MeteoSchweiz zie je hoe heftig het eraan toe ging gisteren. Meiringen had een windstoot van 116 km/uur, Altdorf zelfs 133 km/uur.

Niet overal is het trouwens zo zacht geworden. In Zell am See (763m) is de temperatuur sinds 29 december nog nauwelijks boven het vriespunt uitgekomen (slechts op vier dagen lukte dat eventjes). In dit dal brak de föhn niet door en kon de koude lucht zich handhaven.

Nieuwe sneeuw onderweg

De sneeuwschade wordt de komende week deels gerepareerd. In de Franse Alpen lag de sneeuwgrens vanochtend nog op 1800 meter maar het wordt kouder en er komt sneeuw aan. Het meeste is deze keer voor Italië en het zuiden van Oostenrijk. In de Dolomieten valt tot en met morgen 30-50 centimeter, in het zuiden van Karinthië en Osttirol zelfs meer dan 1 meter. Precies die gebieden die begin december al zoveel sneeuw kregen.

Volgende week blijft het wisselvallig met regelmatig nog sneeuw, maar gaandeweg wordt het een stuk zachter. Of dit regen gaat geven of eindelijk wat rust brengt is nog niet te zeggen.

Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Harry122 januari 2021 · 10:32

Hallo Roel,
Een prachtig artikel in de Limburger over jou en jouw werkzaamheden voor wintersport.nl alsmede jouw adoratie voor het skiën. Jammer dat we dit jaar waarschijnlijk niet kunnen of mogen gaan skiën . Ik lees evengoed jouw berichten en geniet van de foto’s die erbij geplaatst worden. Ga zo door zodat we nog lang kunnen genieten. Geldt uiteraard voor de andere fanaten van Wintersport.nl.

Joy8522 januari 2021 · 10:35

Meestal zijn dit de beste winters! Korte krachtige warmte opstoot gevolgd door een verse lading…

Asterino22 januari 2021 · 11:30

Beetje wrang om te lezen… al die sneeuw… maar vind het wel fantastisch al die gedetailleerde info Roel! Petje af.

Mario_Arlberg22 januari 2021 · 12:09

Inderdaad; keep up the good work! En ohja wat smachten we allemaal naar een ski-trip.

Mario
Pieter23097625 januari 2021 · 22:24


Beetje sneeuw de volgende dagen , hopelijk zakt de sneeuw grens niet te veel

Pieter23097627 januari 2021 · 12:41

West circulatie komt goed op gang , west Alpen in de vuurlinie

Plaats een reactie

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.