Op verkenning in Malbun

Roel op 26 oktober 2020· 14 reacties

Malbun
Door het dorp Malbun lopen allemaal skipaadjes

Een sneeuwzeker familiegebied, ski-in, ski-out, en op slechts 850 kilometer van Utrecht. Het kan bijna niet anders dan dat je hier hordes Nederlanders aantreft, maar niets is minder waar. Veel mensen zullen zelfs niet eerder van Malbun gehoord hebben. Het zal ermee te maken hebben dat het verstopt ligt in het dwergstaatje Liechtenstein, dat Alpenlandje tussen Zwitserland en Oostenrijk in. We gaan op verkenning in het vorstendom.

Het skigebied van Malbun ligt in een doodlopend dal van Liechtenstein, een ministaat die veel gelijkenissen met Zwitserland vertoont. Het land gebruikt als munteenheid de Zwitserse frank, heeft een sterke financiële sector, kent lage belastingen en is welvarend. Ook is het geen lid van de Europese Unie, hoewel het wel weer een Schengenland is. Een bijzonder Alpenland dus, dat maar weinig bekendheid geniet onder wintersporters. Want al liggen er genoeg bergen, Malbun is het enige skigebied van het land!

Route naar Rijndal

Een groot deel van de rit naar Malbun loopt over, voor veel mensen, bekend terrein. Je passeert Stuttgart, Ulm en Bregenz en vanaf daar sta je binnen een uur in het skigebied. Er is echter een alternatieve route, via Singen en Zwitserland, die verraadt dat we niet ‘gewoon’ Oostenrijk binnenrijden. Het is ondertussen flink gaan sneeuwen. Vanaf de snelweg rijden we Liechtenstein in, waarna het over een steile weg omhooggaat naar het dorpje Triesenberg. De winterbanden houden het nog prima vol want de weg wordt goed schoongehouden. Dit dorp trakteert je op een schitterend uitzicht over het uitgestrekte Rijndal, maar van een skigebied is nog geen spoor te bekennen. Dat verandert pas als je het tunneltje door de berg neemt. Daar bevindt zich een bijna verlaten vallei met aan het einde van de (enige) weg een echt skidorp. Ons verblijf, het JUFA Hotel Malbun Alpin Resort, ligt gelukkig precies aan het begin, dus rijden we zonder kettinggezeur de volgesneeuwde parkeerplaats op.

Triesenberg Liechtenstein
Het dorp Triesenberg, op de achtergrond het Rijndal

Ski-in, ski-out

We zitten inmiddels op ruim 1.600 meter. Behoorlijk sneeuwzeker dus en dat wordt benut, want overal staan vakantiehuisjes. Ze wijken in bouwstijl iets af van wat je in Oostenrijk ziet, maar de huisjes zijn absoluut sfeervol, met veel hout. Het plaatje eromheen klopt ook: de straten waaraan ze liggen zijn ‘s winters omgevormd tot skipaden. Je skiet en boardt dus tot aan de voordeur en je bent ook weer zo vertrokken: helemaal ski-in, ski-out. Alleen in de hoofdstraat rijden auto’s. Maar omdat het dal doodloopt, en er aan het begin van het dorp een grote parkeerplaats ligt, zijn dat er maar weinig. Het is duidelijk dat Malbun volledig in dienst staat van de wintersport.

Waarom vind je hier dan zo weinig Nederlanders? Waarschijnlijk ligt het aan de onbekendheid van Liechtenstein als wintersportland en natuurlijk het prijsniveau. Goedkoop is Liechtenstein niet met zijn Zwitserse franken, maar een logische reden om in Malbun op wintersport te gaan is de exclusiviteit voor families. Het skigebied telt 23 pistekilometers en 5 skiliften, waarvan 3 stoeltjesliften. Dat is niet veel, maar perfect voor deze doelgroep. Druk is het er zelden, want de meeste wintersporters gaan naar de grotere Zwitserse gebieden óf naar Oostenrijk. De mensen die wel de moeite nemen de berg op te rijden om in Malbun te verblijven, hebben het skigebied grotendeels voor zich alleen.

Malbun ski Liechtenstein
Enkele uitdagende pistes onder de Hochegg

Sightseeing door Malbun

De Hochegg- en Täli-stoeltjesliften, die pal naast ons verblijf liggen, vormen de belangrijkste entrees tot het skigebied. Onder de Hochegg (1.884m) liggen de meest uitdagende pistes, in totaal 3 kilometer zwart die je in een aantal variaties kunt doen. Speelse pistes langs bospassages en onder verschillende hellingshoeken zijn typisch voor dit deelgebied. Dit wat speelse terrein zie je ook terug in de rest van het gebied. Brede, geplaveide ‘Autobahnen’ zijn een uitzondering. De pistes in de naastgelegen Vaduzer Täli zijn eenvoudiger dan die onder de Hochegg. Vanuit een soort kom slingeren enkele blauwe pistes terug naar het dorp waar ze uitmonden in een van de vele skipaadjes.

Je kunt een heuse sightseeing-tocht maken langs de vele chalets, de een nog knusser dan de ander! En de aanhoudende sneeuwbuien maken het eigenlijk alleen maar pittoresker. Kennelijk zijn deze huisjes in trek want ze liggen al lang niet meer alleen bij de dorpskern. Steeds hoger spreiden ze zich uit tegen de hellingen van het dal. Omdat er aan twee kanten van het dal liften staan kun je ze altijd bereiken, en uiteindelijk beland je altijd weer in het dorp. Beginners kunnen verder terecht bij de dubbele Schneeflucht-sleeplift en voor jonge kinderen is er het Malbi-Park midden in Malbun. De skicarrousel en een lopende band van 40 meter zijn gratis te gebruiken.

Chalet Malbun
In Malbun staan overal van dit soort chaletjes

Overal ski-in ski-out
Overal ski-in ski-out

Bergdennen op een panoramaberg

Het hoogste punt van het skigebied bevindt zich op de Sareis, op 2.000 meter. De voorkant van de berg is bedekt door een wat vreemdsoortig struikgewas op een grindhelling waar niet doorheen te skiën valt. Het zijn bergdennen (Pinus mugo) die maken dat we via een skiweg om deze grindhelling heen skiën. Na een paar honderd meter wachten echter een paar uitdagende, parallel gelegen, rode pistes. Het bergrestaurant Sareis, naast het bergstation, is trouwens een bezoekje waard. Vanaf hier heb je een heerlijk panorama over het hele skigebied. Pas nu heb je een idee hoe overzichtelijk dit gebied is. Er zijn verschillende flanken en exposities, maar alles ligt in een bergkom waardoor elkaar kwijtraken bijna onmogelijk is. Het bergrestaurant zelf ademt authenticiteit en historie, met hertengeweien en oude foto’s aan de muur. Bij het restaurant starten diverse winterwandel- en toerskiroutes, onder andere naar enkele Oostenrijkse hutten en bergen. Het bekende Brandnertal ligt hemelsbreed bijvoorbeeld maar 5 kilometer verderop.

Bergrestaurant Sareis
Bergrestaurant Sareis

Bergrestaurant Sareis

Valünatal

Met deze routeaanduidingen wordt meteen een andere doelgroep van Malbun geïntroduceerd; liefhebbers van alternatieve winteractiviteiten zijn hier eveneens op hun plek. Zo beginnen bij het gehuchtje Steg, net voorbij het autotunneltje, meerdere winterwandelwegen en langlaufroutes door het afgelegen Valünatal. Steg is per skibus verbonden met Malbun en dus ideaal voor een dagactiviteit. IJsklimmers kunnen in Malbun zelf terecht. Bij de Täli-stoeltjeslift staat een ijstoren van de Liechtensteinse Alpenvereniging. Naast ijsklimmen kun je er drytoolen, een vorm van ijsklimmen zonder ijs, maar met ijsbijlen.

Wintersport in Malbun is een bewuste keuze. Kilometervreters zitten hier verkeerd. Maar voor gezinnen met kinderen die drukke skigebieden willen mijden, en daar een beetje geld voor over hebben, is Malbun leuk. En dan is er ook nog het stadje Vaduz onderaan de berg. Waar nog meer kun je een wintersportvakantie zo makkelijk combineren met een bezoek aan een hoofdstad? In het Vorstendom Liechtenstein is het mogelijk!

Klik hier voor webcams, sneeuwhoogte en boekingsinfo in Malbun

null

Noot van de redactie

Het merendeel van de artikelen op Wintersport.nl is volledig onafhankelijk geschreven. Dat geldt ook voor dit artikel. Er is geen enkele vorm van bemoeienis geweest, wél is de liftpas of de overnachting van de redacteur gesponsord door het skigebied. » Lees meer

Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Leuk Roel, ik zag net op Google Maps dat Liechtenstein eigenlijk 2 aparte stukjes land zijn, dat was echt verrassend. Het stuk tussen Steg en Malbun is weer Oostenrijk.

@RoteHersentote, waar had je dat gezien? Volgens mij is het gewoon een landje.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Paar keer in de zomer geweest. Een leverancier van mij is gevestigd in Schaan.
Die Jufa keten ook eens geprobeerd bij Bregenz, maar vindt het een beetje hostel (Jeugdherberg)idee. Weet niet of deze locatie ook zo is.

*bericht bewerkt door CJAHulskamp op 26 okt 2020 11:47

May the ski force be with you !!

Ook opletten voor de vele flitspalen in Liechtenstein. O.a. de doorgaande weg van Malbun en de weg omhoog naar Triesenberg. Overal is het max. 50 km/h. En de boetes zijn niet mals daar.

Hup Willem II

@RoteHersentote, waar had je dat gezien? Volgens mij is het gewoon een landje.

Roel op 26 okt 2020 11:32

Ja, klopt, zag wat rare grenzen, maar het zou inderdaad 1 stuk land moeten zijn…

WEER lekker bezig Roel. Ik ben blij dat jullie uit je zomerslaap ontwaken. Ik voel het sneeuw-virus in mij ontwaken.

Mit Freundliche Grüße, Lex

In het aangrenzende Oostenrijkse Vorarlberg heb je veel meer van dit soort leuke kleine en grotere skigebieden.
Waar een hoofdgerecht geen 45 euro hoeft te kosten, zoals tamelijk gebruikelijk in heel CHwitzerland én Liechtenstein.
Zelfs in het nabije Lech krijg je nog een schnitzel voor onder de 25 euro.
In CHwitzerland zijn de verhoudingen zoek, en dat kun je vaak al merken aan de verouderde hotels en liften. Ze kunnen de concurrentie niet aan. Logisch. CHwitzerland houdt meer van z’n banken…

*bericht bewerkt door Wunderkammer op 26 okt 2020 19:01

Misschien is 45 euro wel een eerlijke prijs als je alle kosten rekent, dus ook de kosten van vervuiling e.d. Ik zeg niet dat het zo is, maar heb zo mijn vraagtekens bij het goedkope vlees elders in de wereld.

Maar als je Liechtenstein niks vindt, dan ga je er toch gewoon niet heen.

In het aangrenzende Oostenrijkse Vorarlberg heb je veel meer van dit soort leuke kleine en grotere skigebieden.
Waar een hoofdgerecht geen 45 euro hoeft te kosten, zoals tamelijk gebruikelijk in heel CHwitzerland én Liechtenstein.
Zelfs in het nabije Lech krijg je nog een schnitzel voor onder de 25 euro.
In CHwitzerland zijn de verhoudingen zoek, en dat kun je vaak al merken aan de verouderde hotels en liften. Ze kunnen de concurrentie niet aan. Logisch. CHwitzerland houdt meer van z’n banken…

Wunderkammer op 26 okt 2020 18:55

Ski in ski out en op 1600? Dan hoor ik graag welke dat zijn.

@DrPhil
Lech, Zug, Zürs, Stuben, Warth, Damüls, Faschina, Gargellen.
St.Christoph (grensgevalletje)

*bericht bewerkt door Wunderkammer op 26 okt 2020 23:09

1600m startpunt, welteverstaan.
Lech cs is totaal onvergelijkbaar. Zelfs in het ultralaagseizoen is het nog stervensdruk. Warth is sowieso geen ski in ski uit.
Gargellen begint op 800m of zo.
Faschina is een keer kuchen en je hebt het hele skigebied gehad.
Damuls idd een goed alternatief. Maar over duur gesproken. Boek daar maar eens een hotel, laat staan aan de piste.

@DrPhil
Gargellen =1450 m
Warth is sinds recente gondelbaan wel ski-in/out
Lech is niet stervensdruk. Totaal niet. ‘s Morgens zonder wachten in de Schlegelkopf. Wij zitten er altijd eerste week maart. En ook de stroom vanuit St.Anton door Zürs is tot rust gekomen, nieuwigheid is eraf.
Faschina is een keer kuchen? En Malbun dan?

*bericht bewerkt door Wunderkammer op 26 okt 2020 23:32

Misschien is 45 euro wel een eerlijke prijs als je alle kosten rekent, dus ook de kosten van vervuiling e.d. Ik zeg niet dat het zo is, maar heb zo mijn vraagtekens bij het goedkope vlees elders in de wereld.

Maar als je Liechtenstein niks vindt, dan ga je er toch gewoon niet heen.

Martin7182 op 26 okt 2020 22:18

Dan ga jij er vanuit dat ze daar in principe dezelfde prijzen rekenen, maar op dit hoge bedrag komen omdat ze meer kwaliteit bieden. Zou kunnen dat het zo is, maar ik denk dat je daar hetzelfde stuk vlees krijgt als elders, alleen kost het een paar tientjes meer.

Peter Pos

Dan ga jij er vanuit dat ze daar in principe dezelfde prijzen rekenen, maar op dit hoge bedrag komen omdat ze meer kwaliteit bieden. Zou kunnen dat het zo is, maar ik denk dat je daar hetzelfde stuk vlees krijgt als elders, alleen kost het een paar tientjes meer.

peterpos op 27 okt 2020 19:56

Daar heb je denk ik gelijk in, het schijnt dat vooral retailers aan de hoge prijs verdienen. Toch helpt het wel als vlees duur is, je gaat het heel bewust en met mate eten is mijn ervaring.

*bericht bewerkt door Martin7182 op 27 okt 2020 22:39

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie