UPDATE: het sneeuwt in ...zon, zee, palmbomen en ... wintersport: welkom in Skyprus!

ChristopheJ op 26 november 2020· 12 reacties

skicypruspistebullyzwart
Aan de vuilbak te zien, verwacht men toch een meter sneeuw
Toegegeven, de woordspeling is een beetje flauw. Maar het is wel waarheid, er wordt geskied op Cyprus. We hebben de gewoonte om op zomervakantie een leuke combinatie te maken van ontspanning (lees: zon - zee - strand) en ontdekking. In 2018 waren we op het eiland Cyprus op dagtrip en per toeval ontdekten we een heus skigebied(je): de berg Olympus in het Troödosgebergte.

Verschil tussen kust en berg

Het Troödosgebergte dekt een groot deel van het midden en het westen van het eiland. Na een bochtige autorit, een wandeling naar de prachtige Caledoniawaterval en het bezoek aan het Kykkos klooster was onze laatste stop voorzien op het hoogste punt van het eiland: de berg Olympus met 1951 hoogtemeters. We waren hier in juli en het viel onmiddelijk op dat er een aanzienlijk temperatuurverschil met de kust was. Blijkbaar gemiddeld zo’n 10 graden. Ook de vegetatie was in enorm contrast en tijdens onze wandeling naar de waterval waanden we ons eerder in de Ardennen in het voorjaar dan in Cyprus (wat mij met de tong op de grond deed vloeken en verlangen naar het zwembad in ons hotel, maar na de wandeling was ik blij dat we het gedaan hadden). Hier enkele zomerfoto’s van onze wandeling op de pistes van Cyprus:

Het skigebied

We waren niet bewust op zoek naar het skigebied dus het was een leuke verrassing toen we de wegwijzers naar het χιονοδρομικό κέντρο (ski centre) zagen staan. Hoogzomer dus geen sneeuw te bespeuren, maar een wandeling over de pistes gaf alvast een leuke impressie. Er kan meestal geskied worden van begin januari tot het einde van maart. Het skigebied ligt op een uurtje rijden van de hoofdstad Limassol. Tevens wordt er elk jaar een officiële FIS skiwedstrijd gehouden. Er zijn 4 liften in het gebied: 3 sleepliften en 1 zetellift. De zetellift van 380 meter brengt je naar het hoogste punt en tevens het startpunt van de Zeus-slalompiste die officieel erkend is door de FIS. En om de beleving totaal te maken, kan je de voorpret alvast beleven via de webcam. Om een winters beeld te krijgen zocht ik op internet nog wat winterbeelden op:


Pistekaart van Troodos Ski Resort

Cyprus Ski Club

De Cyprus Ski Club werd opgericht in 1947 door een groep skiliefhebbers uit Cyprus en Groot-Brittanië. Cyprus was op dat moment een deel van het Verenigd Koninkrijk. Tot dan werd het Troödos gebergte enkel in de zomer gebruikt door de rijken en de overheden om afkoeling te vinden. De eerste (draagbare) liftjes dateren van eind jaren '50. Ze vervoerden telkens 1 persoon tegelijkertijd.

De eerste internationale wedstrijd vond plaats in 1969 met deelnemers uit 9 landen. In 1978 deed Cyprus voor het eerst mee bij de Alpine wereldkampioenschappen in Garmisch-Partenkirchen met 2 atleten en 1 begeleider. Twee jaar later was het land ook op de Winterspelen in Lake Placid present. De decennia die volgden werd het skigebied volledig uitgebouwd tot wat het vandaag is. De sneeuwmaker in 2003 en de ingebruikname van de (enige) zetellift in 2008 zijn de voorlopige hoogtepunten. We zullen waarschijnlijk nooit gaan skiën in Cyprus, maar het is toch mooi te zien hoe zelfs op een zonnig eiland de skimicrobe genadeloos kan toeslaan. Om af te sluiten een beeld van de lokale verzamelplaats van de skischool in zomer én winter:

afterbefore
Eigen foto in de zomer VS winters beeld (bron: FB Radio Proto Cyprus)

De eerste dump

Update 21/01/2021: op de facebook van Ski Club Limassol werden vandaag wat sneeuwfoto’s gedeeld. Ik hield de webcam al een tijdje in de gaten maar tot vorige week nog niets. Nu blijkt het toch goed gesneeuwd te hebben met maximumtemperaturen overdag rond het vriespunt. 's Nachts zelfs vorst tot -9 graden. Ik volg de komende dagen nog even of de pistes openen.


Gerelateerde weblogs

ChristopheJ
schrijft voor wintersport.be. Familiaal skiër, levensgenieter en Alpenfan.

Plaats een reactie

Matthias12326 november 2020 · 08:38

Doet me een beetje denken aan Corsica. Ook daar liepen we opeens door een skigebied. Aan de kust het heerlijke mediterraanse klimaat en in de bergen dus flink koeler.

Born to Ride
Hendrik526 november 2020 · 09:03

Schitterend verhaal, dit wist ik helemaal niet. Die winterfoto’s zijn echt redelijk indrukwekkend vind ik persoonlijk, er ligt (zeker op die laatste) een bak sneeuw!

Het is o zo hard genieten.
Rogieradmin26 november 2020 · 10:04

Doet me een beetje denken aan Corsica. Ook daar liepen we opeens door een skigebied. Aan de kust het heerlijke mediterraanse klimaat en in de bergen dus flink koeler.

Matthias123 op 26 nov 2020 08:38

Ik wil daar wel eens heel graag gaan skiën, het kan daar in die bergen echt spoken… :-)

Click. Click. Peace
bram8226 november 2020 · 10:22

Ik ben daar ook wel eens geweest in de zomer. Ik keek inderdaad wel even gek op toen er een huisje stond met een bordje ski-club :-)

Patrick197326 november 2020 · 11:08

Is er iets geweten van de hoeveelheden sneeuw ? De aanwezigheid van vochtige lucht zou geen probleem mogen zijn …

DrPhil26 november 2020 · 11:24

Is er iets geweten van de hoeveelheden sneeuw ? De aanwezigheid van vochtige lucht zou geen probleem mogen zijn …

Patrick1973 op 26 nov 2020 11:08

Ik ben eigenlijk meer geïnteresseerd in de temperatuur in de winter. De invloed van de Middellandse Zee lijkt me enorm. Zelfs in Frankrijk merk je direct de invloed van de Atlantische Oceaan op de temperatuur. En dat ligt heel wat verder van elkaar.

nils326 november 2020 · 17:30

lache! Met onze huur Terios zijn we een stukje de piste onder de stoeltjeslift opgereden. Het deed een beetje denken aan een Amerikaans skigebied qua landschap. Ze hebben een webcam. Vaak maar een week of 4 aardige sneeuw de laatste jaren.

ChristopheJauteur26 november 2020 · 21:01

Had tijdens de opmaak van de blog contact met de skischool. Ik probeer eens te achterhalen hoe de winter daar verloopt qua weer.

Blogt voor wintersport.be - familiaal skiër, levensgenieter en Alpenfan.
Rogieradmin26 november 2020 · 21:45

Ik wil trouwens meer van dit soort pistekaartjes! :-)

En @ChristopheJ de bergen eromheen zijn die een beetje toerskibaar :-)

Click. Click. Peace
ChristopheJauteur26 november 2020 · 21:59

@Rogier , zalig kaartje hé. Het plan hing ook ter plaatse uit


Maar deze versie is charmanter

1951 was een mooie hoogte. Redelijk kale bergen eromheen maar zeker het proberen waard lijkt me.

Blogt voor wintersport.be - familiaal skiër, levensgenieter en Alpenfan.
ChristopheJauteur27 november 2020 · 09:33

@patrick1973 en @DrPhil,

De skileraar weet te zeggen dat er elk jaar gemiddeld 75cm sneeuw op de pistes ligt. De wintertemperaturen schommelen tussen -5 en +5. Hij merkt wel op dat door de opwarming van de aarde de ‘zekerheid’ afgelopen jaren minder was.

Groetjes

Blogt voor wintersport.be - familiaal skiër, levensgenieter en Alpenfan.
ChristopheJauteur21 januari 2021 · 22:21

eindelijk sneeuw in Cyprus 😁 … update met foto’s.

Blogt voor wintersport.be - familiaal skiër, levensgenieter en Alpenfan.

Plaats een reactie

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.