Een gemist winterseizoen in de Ardennen

WouterVdB op 28 februari 2021· 3 reacties

val de wanne
Terras bij de skipiste Val de Wanne
Toen Vlaanderen en Nederland begin februari helemaal wit kleurden, bevond ik me bij de skipiste van Val de Wanne voor een gesprek met eigenaar Henk Bleijenberg. Mijn hoop dat er daar in de Ardennen ook enige sneeuw van betekenis was gevallen, bleek tevergeefs. De symboliek van een seizoen met gemiste kansen kon niet harder in de verf gezet worden. Hoewel het weer die dag even somber was als de skivooruitzichten, stond Henk ons met veel enthousiasme te woord in zijn gezellige chalet.

Liften & faciliteiten gesloten

Net zoals in Frankrijk blijven ook in België de skiliften gesloten. Gegeven de aanzienlijke sneeuwval die er tijdens de kerstvakantie is geweest, maakt dit voor Henk een extra bittere pil om te slikken. Na twee seizoenen die eerder mager waren qua sneeuw, had dit een mooie opsteker kunnen zijn voor het Ardeense skitoerisme. “We waren qua personeel en protocollen klaar om te kunnen openen wanneer de sneeuwval het toeliet”, aldus Henk.

Dat Henk zowel de piste, de liften, de chalet en de materiaalverhuur in eigen beheer heeft én zoveel mogelijk werkt met mensen uit de buurt, maakt dat hij bij sneeuwval relatief snel een opening in gang kan zetten. “De protocollen waren op voorhand overlegd met de Waalse overheid en Adeps (het Sportdepartement van de Franstalige Gemeenschap, n.v.d.r.) Op de piste hou je van nature genoeg afstand en aan de sleeplift is het ook eenvoudig te regelen. Echter, het indoor passen van de schoenen en gebruik van het toilet maakten dat de overheid het alsnog verbood om te openen.”, zo vervolgt hij.

Geen activiteiten mogelijk

Sleeverbod

Toen we begin januari met z’n allen de Ardeense sneeuw opzochten, kwam er vanuit de lokale overheden al snel een parkeer-, slee- en wandelverbod in de Ardennen. In eerste instantie enkel in het gebied rond de Baraque Fraiture. “Toen vroeg de VVV of ze dan mensen richting Val de Wanne mochten sturen. We vreesden hier ook voor een overrompeling, met alle negatieve gevolgen van dien. Daarom is het sleeën op de skipiste helaas ook hier niet toegelaten”, zo verduidelijkt Henk deze jammere beslissing.

Waarom geen opening van de chalet met take-away, iets dat in pakweg Antwerpen bij de horeca wel goed is ingeburgerd? “Dit is een vraag die ik wel meer krijg van mensen, maar ook dit zou leiden tot een te grote drukte”, antwoordt Henk. Op een normale skidag tijdens het weekend ontvangt hij zo’n 700 tot 1000 gasten. Met de social distancing maatregelen zou dit voor zulke aantallen niet te organiseren zijn. Daarnaast is een capaciteitsbeperking in open terrein amper realiseerbaar.

Idyllisch plaatje van de chalet uit betere tijden

Financiële aderlating

Een gemist winterseizoen betekent een behoorlijke aderlating voor Henk. Gemiddeld zijn er per seizoen zo’n 10 tot 15 skidagen mogelijk. “Het zou financieel dus een mooi seizoen geweest kunnen zijn. Maar financiën zijn niet het enige dat telt. Het meeste voldoening haal ik uit het kunnen aanbieden van een fijne dag aan mijn gasten en de leuke tijd die ze hier beleven. De mentale impact van een langdurige, verplichte sluiting van je bedrijf is als ondernemer niet te onderschatten”, zegt Henk. De steun die er vanuit de overheid komt, zijn de standaard compensaties voor elke onderneming die verplicht moet sluiten. Er zijn geen bijzondere toevoegingen voor de toeristische sector. “Gelukkig heb ik wel een uitstekende zomer kunnen draaien”, zo besluit hij.

WouterVdB
schrijft voor wintersport.be. Droomt het ganse jaar over poeder, carven en après-ski.
Leon10028 februari 2021 · 08:12

👍 voor Henk, en dat het allemaal maar goed komt.

AFB7928 februari 2021 · 11:28

Inderdaad niets aan toe te voegen, goed stukje.

77steve28 februari 2021 · 12:18

Paar jaar terug bij sneeuw ook een middagje in Val de Wanne wezen skiën. Echt respect voor wat daar is neer gezet, allemaal zeer professioneel. Prima restaurant ook. Kwam allemaal een stuk beter georganiseerd en onderhouden over dan die Brakke Frituur. Enige jammere is dat er een iets pittigere afdaling mist, daar heeft Ovifat dan weer een streepje voor.

Plaats een reactie

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.