Dit is hét jaar om te starten met toerskiën

Rogier op 28 oktober 2020· 43 reacties

Toerskien
Genieten van de natuur op toerski's

Het is een spannend jaar, en dat is een understatement. Het ene skigebied na het andere komt met coronamaatregelen om de winter goed door te komen. De rode draad is afstand van elkaar houden. En dat schijnt bij een heel aantal liften nu al moeilijk te zijn. Maar… als er één wintersport is waarbij je goed afstand kan houden is het wel toerskiën. Misschien is dit seizoen wel hét seizoen om het toerskiën uit te proberen. Wil je weten of toerskiën wat voor jou is, lees dan verder.

Toerskiën de ideale wintersport in tijden van corona

Als er een wintersport is die perfect past in alle coronamaatregelen dan is het toerskiën wel. Want bij toerskiën hou je automatisch meer dan genoeg afstand van elkaar. Ook zul je niet worden verleid om halverwege de dag toch een veel te druk restaurant in te lopen. Ook zul je, tenminste als ik voor mezelf spreek, tijdens het toerskiën eerder verlangen naar gezond en voedzaam eten en drinken dan naar een vette hap of een paar biertjes teveel. Daarnaast is toerskiën een echte conditiesport en daarmee ook erg goed voor je gezondheid. Sowieso gezonder dan een standaard (après-)skivakantie. Allemaal niet onbelangrijk in deze coronacrisis.

Wat is toerskiën?

Toerskiën is het zelf omhoog lopen met speciale toerski’s. Onder deze ski’s plak je zogenaamde skivellen, die wel omhoog kunnen glijden maar naar beneden ‘blijven ze kleven’ in de sneeuw. Je gebruikt een binding waarvan de neus van je skischoen kan scharnieren en de hiel los zit. Zo kun je efficiënt omhoog lopen. Eenmaal boven trek je de toerskivellen van je ski’s en klik je de hiel van je schoenen vast en kun je normaal naar beneden skiën. Je hebt dus geen liften en geen skigebieden nodig. Alleen de benenwagen en je toerskimateriaal. Lees hier waarom toerskiën steeds populairder wordt.

Toerskiën
Zelf omhoog lopen door maagdelijke hellingen

Toerskiën, voor wie?

Lijkt het je wat? Let wel op, want toerskiën is niet voor iedereen. Er zijn een aantal punten waar je aan moet denken voordat je de skivellen onder je ski’s plakt en omhoog gaat lopen.

Je moet een beetje sportief zijn

Het omhoog lopen is zwaar. Toerskiën is bij uitstek geschikt voor iedereen die gek is op conditiesporten. Je moet niet bang zijn om meerdere uren omhoog te lopen. Dat hoeft zeker niet snel, maar je moet wel een goed uithoudingsvermogen hebben. Als je niet zo sportief bent ingesteld is de kans groot dat je toerskiën niets vindt.

De klim telt evenveel als de afdaling

Ik ben de eerste die toegeeft dat ik omhoog loop voor de afdaling. Maar de klim duurt altijd veel langer dan klim. Mijn meest negatieve klim-versus-afdaling-ratio is 3,5 uur klimmen door diepe sneeuw versus 3:20 minuten afdalen. Dit is wat extreem maar je begrijpt het idee. Het is belangrijk dat je van de klim, de inspanning en van de rust en natuur kan genieten. Als zoveel moeite doen voor een afdaling je niets lijkt… dan is toerskiën niets voor jou. Ik kan het niet mooier maken dan het is.

Toerskiën afdaling Martijn Schell
Je kunt hellingen skiën die anders onbereikbaar zijn

Je moet een redelijk skiniveau te hebben

Je toerskiet (meestal) niet op geprepareerde pistes. Om echt te kunnen genieten van het toerskiën is het fijn als je een redelijk skiniveau hebt. Zo voorkom je dat je een emmental-spoor trekt in de sneeuw (een spoor vol met valgaten) . Zoals de Fransen zeggen ski-toute-neige, het is dus belangrijk dat je je in alle sneeuwsoorten thuisvoelt. Dat zeggende is het toerskiën op voorjaarssneeuw, firn, veel eenvoudiger dan sneeuw hartje winter. De lente is dus een goed moment om kennis te maken met toerskiën.

Off-piste kennis en ervaring

Toerskiën speelt zich natuurlijk af in off-piste terrein. Ik zou zelfs bijna willen zeggen dat het de overtreffende trap is van 'lift-assisted off-piste wintersporten. Dus als je dit zelfstandig wilt doen heb je een enorme dosis aan wintersport-, off-piste en zelfs bergsport ervaring nodig. Eigenlijk is het aan te raden om altijd met een berggids te beginnen als je wilt starten met toerskiën.

Poederskien toerskien
Je kunt op zoek naar de allerbeste sneeuw!

Hoe te beginnen met toerskiën

Oke, na al dit bovenstaande wil je nog steeds graag gaan toerskiën? Goede keuze. Maar hoe begin je dan: het is aan te raden, als je wilt beginnen met toerskiën, om met een gediplomeerde berggids op stap te gaan. Natuurlijk voor de veiligheid, maar met een paar tips kan een berggids je ook enorm helpen om prettiger, comfortabeler en effectiever omhoog te lopen. Ook hebben berggidsen een neus voor de sneeuw, zo weet je dat je in de best mogelijke sneeuw kan afdalen. Dus volg een cursus, boek een berggids en maak je eerste stappen door de maagdelijke sneeuw!

Toerskiën bij skigebieden

Steeds meer skigebieden bieden toerski-parcoursen aan. Hier kun je (meestal) lawineveilig in een mooie natuurlijke omgeving omhoog lopen en over de geprepareerde pistes naar beneden skiën. Met de opkomst van het toeren hebben meer en meer gebieden dit soort parcoursen. Dit is een prima manier om veilig de beginselen van het toeren onder de knie te krijgen en het is een goede test om te kijken of het omhoog lopen wat voor je is! Meer over het toerskiën op en in skigebieden lees je hier. Maar heel eerlijk gezegd is dit jaar misschien juist een geweldig idee om naar een klein dorpje zonder (of met een heel klein) skigebied te gaan, waarvandaan je op je ski’s de bergen in kunt trekken. Want dat is pas corona-proof!

Toerskiën
Genieten van de onverweldigende natuur

De natuur in!

Het allermooiste is echt de natuur in te gaan. Want dat is het mooie aan toerskiën, met toerski’s onder je voeten zijn opeens alle besneeuwde bergen bereikbaar. Je zit niet meer vast aan skigebieden. Elke heuvel, elke berg en elke helling is opeens te skiën. Mooie afdalingen door enorme bossen, oneindige glooiende hellingen, steile wanden. Noem het maar op. En dat is echt genieten. De stilte, de glinsterende sneeuw en als je na de lange klim boven bent gekomen wacht je beloning: een ongerepte afdaling.

Persoonlijk vind ik toerskiën de mooiste wintersport die er is. Maar ik begrijp dat veel wintersporters uit Nederland of België in hun kostbare weekje wintersport meer willen skiën. Echter deze winter is alles anders. En is het dus misschien wel de perfecte winter om eens op een andere manier van de sneeuw te genieten.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Daar denkt de Oostenrijkse overheid toch anders over, 2 weken terug stond ophttp://www.tt.com dat ze het tourskien juist aan banden willen gaan leggen met meer regels.
En het was dit keer niet vanwege een groene partij die natuurschade voorziet.

Ribbels, ribbels en nog eens ribbels....

Het klopt dat nu gezien alle coronaregels het beste moment is om te starten met toerskiën. Anderzijds herinner ik mij een oproep om dat in de vorige Coronagolf juist niet te doen om in geval van ongelukken niet nog meer druk op de ziekenhuizen te leggen. Ook zul je denk ik goed naar je verzekering moeten kijken.

Je beschrijft het treffend @rogier, het voelt alsof het ten koste gaat van een dag(deel) pisteskiën. Maar het lijkt me best mooi. Afgelopen zomer was ik met een berggids op de Dachstein gletscher en die bleef maar praten over de tour die je daar maakt, met een hele mooie afdaling naar Hallstatt.

Ik heb geen ervaring met offpiste skiën, maar heb een goede conditie en ben behoorlijk sportief, dus ik zou dit zeker wel eens willen proberen. Een andere optie (voor mij) zou ook gewoon over de piste terugskiën zijn, maar dan wel op een mooie manier naar boven lopen (niet langs de piste).

Misschien komt het er deze winter eens van!

Wannabe Dolomietenkenner... || Carv gebruiker

“Maar de klim duurt altijd veel langer dan klim” :D

Los daarvan; offpiste snowboarden (of splitboarden) geeft mij ook veel meer voldoening/kick dan op de piste! Hopelijk deze winter nog de kans om een paar dagen op pad te gaan met een gids!

A bad day of snowboarding still beats a good day in the office

Een emmental-spoor🤣🤣☃️☃️☃️
Die heb ik er al een aantal gemaakt💪🥶

LA NORMA😍☃️

Waarom promoten skigebieden het touren? Ik veronderstel dat het minder opbrengt voor hen.

https://www.gelderlander.nl/dossier-coronavirus/omt-negatief…

Tja als echte freerider doe ik al niet anders dan touren en off piste skien maar het moet wel nog mogelijk worden om uberhaupt af te reizen naar de wintersport gebieden: zie bovenstaande link. Snik…

Waarom promoten skigebieden het touren? Ik veronderstel dat het minder opbrengt voor hen.

Kasper op 28 okt 2020 09:36

Als je inkomsten direct ziet als liftpassen, dan levert het minder op. Maar die tourskiërs moeten ook slapen en eten, en touren ook weleens vanaf de hoogste lift…

It's all about the turns duuuuuude!

Lijkt me best mooi maar beginnen met een risicovolle sport in een code oranje omgeving lijkt me op zijn minst verzekeringstechnisch niet zo heel handig, nog afgezien van wat je van het moeten reizen in deze tijd vindt.

Als je inkomsten direct ziet als liftpassen, dan levert het minder op. Maar die tourskiërs moeten ook slapen en eten, en touren ook weleens vanaf de hoogste lift…

Arjen5 op 28 okt 2020 12:22

Inkomsten van skigebieden komen hoofdzakelijk uit skipassen toch? Als skigebied zou ik winst proberen te maximaliseren door zoveel mogelijk skipassen te verkopen.

*bericht bewerkt door Kasper op 28 okt 2020 12:34

*bericht bewerkt door Kasper op 28 okt 2020 12:34

Of met het split board! ;-)

Waarom promoten skigebieden het touren? Ik veronderstel dat het minder opbrengt voor hen.

Kasper op 28 okt 2020 09:36

Als je inkomsten direct ziet als liftpassen, dan levert het minder op. Maar die tourskiërs moeten ook slapen en eten, en touren ook weleens vanaf de hoogste lift…

Arjen5 op 28 okt 2020 06:22

En omdat, de kosten/opbrengsten verhouding voor liften slecht is (vaak zelfs negatief). Skigebieden verdienen geld aan de horeca en lessen, gidsen, verhuur e.d.

Waarom promoten skigebieden het touren? Ik veronderstel dat het minder opbrengt voor hen.

Kasper op 28 okt 2020 09:36

Als je inkomsten direct ziet als liftpassen, dan levert het minder op. Maar die tourskiërs moeten ook slapen en eten, en touren ook weleens vanaf de hoogste lift…

Arjen5 op 28 okt 2020 12:22

En vergeet niet dat er een aantal voormalige (lsap) skigebieden zijn die hier specifiek mee promoten (Thumersbach bij Zell am See, Aurach bij Kitzbühel, Eckbauer bij Garmisch-Partenkirchen). Zo trek je toch nog klandizie in zo’n regio en het houdt het aanbod divers. Geeft ook de tourskiërs de rust die ze zoeken.

Ik wil even reageren op een paar aannames die in in de reacties worden gedaan:

  • Ik wil niemand aanzetten om te gaan toerskiën mocht dit niet toegestaan zijn
  • Ook is het niet met het idee geschreven van dat je maar moet gaan toerskiën als de skigebieden dicht zijn

Wat ik bedoel met dit blog is dat toerskiën wel eens een heel goed alternatief van skigebieden kan zijn, zeker deze winter. Verder denk ik niet dat toerskiên, zeker niet met gids, een echte risicosport is. Niet meer dan gewoon skiën in een skigebied.

Click. Click. Peace

“Verder denk ik niet dat toerskiên, zeker niet met gids, een echte risicosport is. Niet meer dan gewoon skiën in een skigebied.”

dat is het voor de verzekering wel, toerskien is offpiste en dat is bij de meeste normale reisverzekeringen enkel gedekt onder erkende begeleiding.

@Rogier, wat een goed geschreven verhaal!

Voor diegenen die afvragen of ze het leuk zouden vinden. Gewoon proberen. Eerst een dagje materiaal huren en piste toeren, zodat je rustig kunt oefenen met de bindingen en vellen, en dan de volgende dag met een gids de natuur in.
En, ik denk altijd dat de ‘aard’ van de mens hetzelfde is, of je nu op skis of schoenen of een fiets staat.
Dus, zoals Rogier zegt, als je mtb leuk vind, en bergwandelen, of hardlopen, of klimmen, dan vind je toerskien waarschijnlijk ook leuk,

Je zou inderdaad hopen dat ski gebieden meer uphill routes openmaken deze winter, om de druk op de liften te verminderen.
@Roy83, helaas zal dat in de meeste gebieden wel voornamelijk op de piste zijn. Ik vermoed dat het moeilijk is om in korte tijd, een kompleet nieuwe “trail” aan te leggen. Denk aan lawine-veiligheid, vergunningen/toestemming van de grond eigenaar en voorbereiding van de ondergrond.
Ik denk dat op de lange termijn er zeker toekomst zit in speciaal gebouwde “uphill trails” waar na je over de piste weer afdaalt, dus lawine zeker blijft. Met tijd en geld, zou je echt mooie trails aan kunnen leggen, waardoor het omhoog lopen ook echt leuk wordt.
20 jaar geleden dacht ook niemand dat er uitgestrektere mtb trails zouden worden gebouwd door professionele trail bouwers.
Als je ziet hoe populair het “piste-fitness-toeren” nu al is, dan denk ik dat daar best markt voor is.

*bericht bewerkt door Slim op 29 okt 2020 15:55

@Rogier, wat een goed geschreven verhaal!

Voor diegenen die afvragen of ze het leuk zouden vinden. Gewoon proberen. Eerst een dagje materiaal huren en piste toeren, zodat je rustig kunt oefenen met de bindingen en vellen, en dan de volgende dag met een gids de natuur in.
En, ik denk altijd dat de ‘aard’ van de mens hetzelfde is, of je nu op skis of schoenen of een fiets staat.
Dus, zoals Rogier zegt, als je mtb leuk vind, en bergwandelen, of hardlopen, of klimmen, dan vind je toerskien waarschijnlijk ook leuk,

Je zou inderdaad hopen dat ski gebieden meer uphill routes openmaken deze winter, om de druk op de liften te verminderen.
@Roy83, helaas zal dat in de meeste gebieden wel voornamelijk op de piste zijn. Ik vermoed dat het moeilijk is om in korte tijd, een kompleet nieuwe “trail” aan te leggen. Denk aan lawine-veiligheid, vergunningen/toestemming van de grond eigenaar en voorbereiding van de ondergrond.
Ik denk dat op de lange termijn er zeker toekomst zit in speciaal gebouwde “uphill trails” waar na je over de piste weer afdaalt, dus lawine zeker blijft. Met tijd en geld, zou je echt mooie trails aan kunnen leggen, waardoor het omhoog lopen ook echt leuk wordt.
20 jaar geleden dacht ook niemand dat er uitgestrektere mtb trails zouden worden gebouwd door professionele trail bouwers.
Als je ziet hoe populair het “piste-fitness-toeren” nu al is, dan denk ik dat daar best markt voor is.

Slim op 29 okt 2020 15:54

Yep, dat zouden mooie ontwikkelingen zijn.

Ieder jaar kijk ik best verlekkerd naar de tourskiërs als ik die, in dit geval in gecontroleerd gebied, omhoog zie sjouwen vanuit de stoeltjeslift. Ik houd van sporten en mezelf op de proef stellen, dus qua instelling en conditie moet het denk ik wel goed zitten. Wat me er van weerhoud is de toch wel aanwezige kilometervreterdrang die ik heb als ik maar een weekje of weekend in de sneeuw sta (en dat twee keer per winter). Daarbij opgeteld nog het materiaal en de voor de échte poederafdaling benodigde tourgids is het ook nog een vrij kostbaar uitstapje. Als ik geen laaglandiër maar alpeninwoner was, dan zou het hoe dan ook mijn sport zijn geweest.

poedermeneer

“Verder denk ik niet dat toerskiên, zeker niet met gids, een echte risicosport is. Niet meer dan gewoon skiën in een skigebied.”

dat is het voor de verzekering wel, toerskien is offpiste en dat is bij de meeste normale reisverzekeringen enkel gedekt onder erkende begeleiding.

Userd op 29 okt 2020 13:33

Daarom is een verzekering bij de Nederlandse Ski Vereniging of de NKBV aan te raden, die sluiten het wel in.

*bericht bewerkt door Hans- op 29 okt 2020 17:50

“Verder denk ik niet dat toerskiên, zeker niet met gids, een echte risicosport is. Niet meer dan gewoon skiën in een skigebied.”

dat is het voor de verzekering wel, toerskien is offpiste en dat is bij de meeste normale reisverzekeringen enkel gedekt onder erkende begeleiding.

Userd op 29 okt 2020 13:33

Net als dat veel reisverzekeringen ook gewoon skiên niet zomaar dekken. :-)

Click. Click. Peace

Ik zou het tourskiën ook heel graag eens willen proberen, maar off piste is (nog) te hoog gegrepen voor mij. Mag je eigenlijk zomaar elke piste langs de zijkant omhoog touren en daarna diezelfde piste afdalen?

Ik zou het tourskiën ook heel graag eens willen proberen, maar off piste is (nog) te hoog gegrepen voor mij. Mag je eigenlijk zomaar elke piste langs de zijkant omhoog touren en daarna diezelfde piste afdalen?

reinier op 30 okt 2020 13:03

Steeds meer gebieden verbieden dit omdat dit logischerwijze best gevaarlijk kan zijn.

Click. Click. Peace

Steeds meer gebieden verbieden dit omdat dit logischerwijze best gevaarlijk kan zijn.

Rogier op 30 okt 2020 13:25

Ah, dat klinkt inderdaad wel logisch, al leek het mij ook wel een laagdrempelige manier om het eens te proberen. Zag het afgelopen jaar bij Ifen (KWT) en dat zette mij aan het denken.

Wat zijn de beste gebieden om (onder begeleiding) te beginnen met touren (en dan indien mogelijk via de piste af te dalen)?

Steeds meer gebieden verbieden DIT omdat dit logischerwijze best gevaarlijk kan zijn.

Rogier op 30 okt 2020 13:25

Ah, dat klinkt inderdaad wel logisch, al leek het mij ook wel een laagdrempelige manier om het eens te proberen. Zag het afgelopen jaar bij Ifen (KWT) en dat zette mij aan het denken.

Wat zijn de beste gebieden om (onder begeleiding) te beginnen met touren (en dan indien mogelijk via de piste af te dalen)?

reinier op 30 okt 2020 07:52

Ik zou zeggen, als je toch van plan bent via de piste af te dalen, zou ik het geld en de moeite besparen van een gids.
@Rogier zei ‘steed meer gebieden verbieden dit’. Maar dat is niet “alle gebieden”. Er zijn ook steeds meer gebieden die het WEL toestaan. Ook reageerde hij op jou vraag of je “ELKE piste omhoog mocht lopen”. Maar in sommige gebieden mag het alleen op aangewezen routes, en soms moet je een ‘uphill pass’ hebben, die vaak (bijna) niets kost, maar het gaat het gebied er dan om dat ze weten dat jij de regels gelezen hebt.

Zoek het op voor de gebieden waarin jij geïnteresseerd bent, dan weet je wat er Mag in het gebied waar je heen gaat:

Hier bijvoorbeeld een kleine internet zoek aktie:
https://www.ok-bergbahnen.com/aktiv-sport/skifahren/tourenge…

*bericht bewerkt door Slim op 30 okt 2020 14:14

at me er van weerhoud is de toch wel aanwezige kilometervreterdrang die ik..heb. § Luc6 op 29 okt 2020 10:37

Als ik een week (vaak dus 8 of 9 dagen) ga skien in de bergen, dan vind ik het vaak wel fijn voor de benen(knieën) een dagje niet met de lift te “rammen”.
Misschien doe jij heel gerichte, zware, training voor alpiene skien, maar als je (zoals ik) dat niet doet, dan zijn de andere spieren, die je bij het omhoog vellen gebruikt, wel een prettige afwisseling.

Blijft het kostenplaatje natuurlijk, en het feit dat het met (kleinere) kinderen lastig is.

Steeds meer gebieden verbieden dit omdat dit logischerwijze best gevaarlijk kan zijn.

Rogier op 30 okt 2020 13:25

Ah, dat klinkt inderdaad wel logisch, al leek het mij ook wel een laagdrempelige manier om het eens te proberen. Zag het afgelopen jaar bij Ifen (KWT) en dat zette mij aan het denken.

Wat zijn de beste gebieden om (onder begeleiding) te beginnen met touren (en dan indien mogelijk via de piste af te dalen)?

reinier op 30 okt 2020 13:52

Wat ik bedoel, er zijn steeds meer gebieden die speciale toerroutes hebben, maar op geopende (of gesloten (veel ongelukken) pistes omhoog lopen is op steeds meer plaatsen verboden. Lees hier ook dit artikel overhttps://www.wintersport.nl/weblog/bericht/420748/omhooglopen…

Click. Click. Peace

^ precies @Rogier, dat dacht ik ook dat je dat bedoelde. Daarom had ik het woord “elk” in hoofdletters geschreven

Check! Het gaat volledig afhangen van de omstandigheden (corona en sneeuw-wise) of en waar we naartoe gaan komend voorjaar, maar ga zeker rekening houden met de mogelijkheden ter plekke om kennis te maken met het toeren. Heb in KWT in elk geval vast dit gevonden:https://www.adrenaline-hunter.com/en-GB/activity/austria/kle…

Heel interessant artikel Rogier, well done!

Iemand ervaring met tourski in Noorwegen (voor beginners)?
Hoe goed moet je ski-niveau zijn om je aan een beginner tourski te wagen? Mijn echtgenote is niet erg vlot op de ski’s. Is een beginners-tour haalbaar voor minder goeie skiërs?

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie