Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Kou en sneeuwval breiden zich uit over Europa

Roel op 29 december 2020· 9 reacties

Chatel (Franse Alpen)
In de Alpen is (en blijft) het winter, maar voor het eerst in jaren worden de weerkaarten ook voor Nederland en België nu interessant. Koude lucht stroomt steeds verder Europa binnen waardoor er ook bij ons op zijn minst een periode met lichtwinters (kwakkel)weer aanbreekt en misschien zit er wel meer in het vat.

Winters

Hieronder zie je het verwachte sneeuwdek over een week volgens het Europese model ECMWF. In bijna heel Frankrijk en Duitsland ligt dan volgens de berekeningen sneeuw. Een unicum in de recente geschiedenis. Zelfs in België en de zuidoostelijke helft van Nederland is 2 tot 5 centimeter mogelijk. Nu is dit een berekening en is het allemaal kantjeboord, want de temperatuur overdag schommelt nog altijd rond of iets boven het vriespunt, waardoor we het van nachtelijke of wat intensere sneeuwbuien moeten hebben om het echt wit te laten worden. Niettemin toont dit wel degelijk de potentie aan voor de komende 7 tot 10 dagen. Het model staat niet helemaal alleen.

 • Sneeuw
 • 1cm
 • 5cm
 • 10cm
 • 15cm
 • 20cm
 • 30cm
 • 40cm
 • 50cm
 • 75cm
 • 100+
 • Regen
 • 1mm
 • 5mm
 • 10mm
 • 20mm
 • 30mm
 • 60mm
 • 120+

De weerkaarten zien er de komende tijd allesbehalve normaal uit. Op de Atlantische Oceaan wemelt het normaal van de depressies/lagedrukgebieden. De komende tijd ligt daar juist een hogedrukgebied. Mensen die de eerste Weerclinic hebben gevolgd (terugkijken kan nog als je lid bent/wordt van Club Wintersporters) weten dat de lucht met de wijzers van de klok om zo’n hogedrukgebied heendraait. Dat betekent dat we boven Europa lucht uit het hoge noorden krijgen. Het is dat die lucht over de relatief warme Noordzee moet, waardoor het in eerste instantie niet heel koud wordt met temperaturen rond het vriespunt. Draait de wind iets bij naar het noordoosten, waar enkele berekeningen volgende week op wijzen, dan wordt het meteen kouder.

Alpen: sneeuw tot aan het Gardameer

Voor de Alpen doet dat er niet toe. Door de hoogte is het daar kouder en de Noordzee zorgt er juist voor dat de lucht vochtig genoeg is voor sneeuw. Die blijft de komende dagen ook vallen. Storingen zorgen van tijd tot tijd voor een opleving van de sneeuwval. Vandaag en donderdag gebeurt dat vooral in de Franse Alpen. Vrijdag en zaterdag vooral in de Zuid-Alpen. En omdat het zo koud is valt bijna alles als sneeuw, tot in de laagste dalen. Gisteren gebeurde dat ook aan het Italiaanse Gardameer waar meer dan 40 centimeter is gevallen! Sytske Maaijen woont aan het Gardameer en zij skiede vanuit haar huis de weg af naar beneden. In de 20 jaar dat zij hier woont heeft ze dat nog niet kunnen doen.

Obertilliach (Osttirol)
Ook in de Dolomieten en het zuiden van Oostenrijk viel gisteren 20 tot 50 centimeter. Door de koude lucht was deze van een duidelijk drogere soort dan begin december. In plaats van afbrekende takken ligt er nu vederlichte poedersneeuw. In Obertilliach (Osttirol (foto)) bedraagt de sneeuwhoogte inmiddels 153 centimeter.

Er is één regio die het minst van deze winterse luchtdrukverdeling profiteert, dat zijn de Noord-Alpen. Grote delen van Oostenrijk en het noorden van Zwitserland zijn weliswaar koud maar sneeuwen doet het er veel minder. Maar goed, zo erg is dat niet omdat er A) al wel sneeuw ligt, en B) we er niet naartoe kunnen.

Volop winter in Sankt Johann im Pongau (O)

Vanavond pubquiz

Om toch een beetje in de wintersportstemming te blijven is het leuk om vanavond mee te doen met de Wintersport Pubquiz met Arjen en Edo. Echt leuk en deelnemen is gratis, vorige week hebben we hem met de collega’s gedaan. En laten we daarna duimen dat dat sneeuwdek er in Nederland gaat komen…

Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

RFKANGOO29 december 2020 · 09:43

Nou dan misschien de komende dagen toch maar de winterbanden eronder. 😊

Übung macht den meister!!!
ello29 december 2020 · 12:49

Nou dan misschien de komende dagen toch maar de winterbanden eronder. 😊

RFKANGOO op 29 dec 2020 09:43

Die zijn er bij ons niet afgehaald, is er, mede vanwege corona, niet van gekomen!

Asterino29 december 2020 · 13:27

In Feltre ligt er quasi 1m nu (is van 2006 geleden dat er zoveel viel), en dit is relatief laaggelegen (300m). Om de oprit proper te maken heb je nu de frees nodig.

Wel erg eigenlijk, zoveel sneeuw en er niets mee kunnen doen ;-)

handigneefje29 december 2020 · 13:43

Dank je @Roel voor al het werk dat je hier in steekt. En ook nog eens super informatief en voor mij als leek in ieder geval van hoog niveau!

Eijsski29 december 2020 · 14:50

Mooi Roel en inderdaad B…we kunnen er niet naartoe! Gaan zeker meekijken met de quiz vanavond.

Mike12329 december 2020 · 18:18

Nou dan misschien de komende dagen toch maar de winterbanden eronder. 😊

RFKANGOO op 29 dec 2020 09:43

Idem hier. Al voelt het bijna zinloos om te doen.

*bericht bewerkt door Mike123 op 29 dec 2020 18:18

ThomasG30 december 2020 · 13:03

Is dat nou een echte retour d’est die vandaag in het wintersport.nl weermodel verschijnt?

Pieter23097631 december 2020 · 14:23
Roelauteur1 januari 2021 · 14:08

Is dat nou een echte retour d’est die vandaag in het wintersport.nl weermodel verschijnt?

ThomasG op 30 dec 2020 13:03

@ThomasG Deels wel, maar ook deels een klassieke südstau waar de retour d’est-gebieden (Via Lattea e.d.) van meeprofiteren. Op de 6-daagse sneeuwkaart (https://www.wintersport.nl/weersneeuw/sneeuwverwachting) van vandaag zie je mooi dat bijna de hele zuidkant flinke sneeuwval krijgt:

*bericht bewerkt door moderator (Roel) op 01 jan 2021 14:08

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Plaats een reactie