Seizoens weersverwachting: bloemen, uien en indianenverhalen

Rogier op 15 september 2010· 10 reacties

null

Elke herfst is het hetzelfde verhaal in mijn dorp in de Franse Alpen. Iedereen heeft het er over: “Hoeveel sneeuw gaat er vallen de komende winter?”. De één hoopt op zoveel mogelijk sneeuw terwijl andere locals liever een sneeuwloze winter tegemoet zien. Alle mogelijke aanwijzingen worden gebruikt om de komende winter te duiden.

Gentianen
De meest beroemde indicator voor sneeuwval in een komend seizoen is de Gele Gentiaan. Deze plant die zou met de hoeveelheid sneeuw meegroeien. De zaadjes van deze Gentiaan worden namelijk op het sneeuwdek vervoerd: een lage Gentiaan betekent de winter erop weinig sneeuw. Ik moet zeggen tot nu toe klopt de Gentiaan elk jaar behoorlijk, de 8 jaar dat ik hier woon in ieder geval. Maar dit jaar is er een probleem, er zijn bijna geen Gentianen, en de maat van deze planten wisselt enorm. Dus wat valt daar uit op te maken?

Uienschillen
Anderen voorspellers houden vast aan uienschillen: Hoe dikker de schil, hoe langer en kouder de winter. Deze voorspelling is natuurlijk interessant, maar een hele koude winter is voor wintersporters misschien niet de meest ideale winter. Koud staat niet per definitie gelijk aan veel sneeuw… In ieder geval kunnen de sneeuwkanonnen dan wel hard draaien.
Dit jaar zijn de uienschillen lekker dik, dus volgens de uienschil weerwaarzeggers wordt het een koude winter!

null

Noten en bessen
Maar de natuur geeft nog veel meer aanwijzingen: hoe meer bessen, noten en frambozen hoe meer winter er zal zijn. Althans volgens een lokale herder. En als dat zo is mogen wij onze borst nat maken voor komende winter hier in de Franse Zuid-Alpen. Ik heb nog nooit zoveel bosbessen, wilde frambozen en walnoten gezien.

Varkens en wild
Ook schijnt het dat men vroeger de winter voorspelde aan de hand van de ingewanden van varkens. Elk najaar werd de veestapel geslacht voor de winter, de boeren deden tijdens deze slacht de weersvoorspellingen van een heel seizoen. Het hoe en wat van deze voorspelling is verloren gegaan. Niemand kon mij hier het precieze vertellen van deze voorspellingen. Buiten dat, ik heb ook geen varken om te slachten…

Indianen-verhalen
Hiernaast hebben we ook de ‘oude-mensen’ die ‘uit het hoofd’ winters voorspellen. En het is altijd mogelijk dat een oude ‘local’ het goed heeft, maar als ik meerdere oude mensen naar ‘komende’ winter vraag krijg ik evenveel antwoorden. Deze voorspellingen doen me altijd denken aan een indianen grap waarbij een houthakkende cowboy aan elke indiaan vraagt hoe koud de winter gaat worden, elke indiaan geeft een steeds koudere voorspelling. Als de cowboy aan het eind van de grap vraagt hoe de indianen dat weten zeggen die: “Simpel, wij kijken hoeveel de blanke man aan hout kapt…”

Tot zo ver deze weersverwachtingen, ik vertrouw toch stukken meer op Roel zijn weerpraat dan op deze wijsheden.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Ik denk dat ik ook meer op Roel zijn weerpraat vertrouw…rond 5 maart hoop ik iniedergeval op een dik pak sneeuw

Leuke onconventionele manier van weersvoorspelling… Maar net als Jeroen vertrouw ik Roel’s voorspellingen wat meer.

''Powder to the people''

Een erg vermakelijk artikel over eenzelfde onderwerp was er vorig jaar op het blog van het Großarltal.

http://www.grossarltal.info/blog/2009/10/13/wie-wird-der-nac…

Niet actueel meer, maar wel vermakelijk om te lezen.

In brabant luisteren we naar henk huppelschoten:

  • is het weer weer kloten, dan is het zeker niet voorspeld door henk huppelschoten
  • als in oktober plots de zeespiegel gaat stijgen, dan kunnen ze in november allemaal een dikke krijgen
  • komt maart met mooi zuidweer, dan gaan de buitenwippers al vroeg tekeer
  • als uw hond bij lente-aanvang al tegen uw been staat te rijden, dan kan ik u hoogstwaarschijnlijk met een mooie zomer verblijden
  • regent het in april reeds als een gieter, het kan mij schelen een sodemieter.

Voor alle wijsheden:

Vrijdag 3 Feb naar Belle Plagne met Sunweb!!!

ik kan hier blijkbaar geen urls plakken… voor de geinteresseerden: zoek bij youtube op ‘het weer van henkie’ en kies de film van 4.48 minuut

Vrijdag 3 Feb naar Belle Plagne met Sunweb!!!

en laten we dan meteen maar zeggen want de 11-stedentoch gaat ook niet door(is ook een wintersport)!
waarom gaat die niet door, Door el Nina (nee niet brink)maar door warmwater dat zich in de oceaan verzameld. Deze voorkomt dat er in noord europa hoge luchtgebieden zullen ontwikkelen, gedurende de hele winter!.
Hoge druk is mooi weer, is geen sneeuw, is geen regen is wel kou!
Reken maar uit.
schaatsen blijven in het vet, m’n board wordt weer geslepen!

@Frank je kunt gewoon url’s in je blog plaatsen, maar geen html of ubb. Dit doen we om automatische spam te voorkomen.

Mijn vader kon in de winter het weer ( de vorst) voorspellen aan de klink van de deur. Geloof me, het klopte.

In Duitsland hebben ze wel een inktvis die de voetbaluitslagen kan voorspellen. Wat zou deze lekkernij over de sneeuwvoorspellingen te zeggen hebben?

Www wintersporters… Amazing :)

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie