Wintersportkleding: waarvan gemaakt?

Rogier op 05 november 2010· 23 reacties

null

In mijn vorige blog heb ik het 3-lagen systeem uitgelegd en geroepen dat ik op een later moment terug zou komen op de verschillende materialen die gebruikt worden voor kleding. In dit blog iets meer over de materialen die voor de 1e laag worden gebruikt.

Als je een beetje rond kijkt in de wereld van functionele kledij dan kun je nog wel eens verdwaald raken in alle terminologie die wordt gebezigd. Fabrikanten gebruiken in veel gevallen (merk) benamingen voor materialen die elkaar in qua functionaliteit niet zoveel ontlopen. Daarom dit overzicht.

Welke functie had de eerste laag ook alweer? De hoofdtaak van de eerste laag is het opnemen van vocht. Daarnaast moet het ook nog iets onwaarschijnlijks doen en dat is: verkoeling brengen als je zweet en warm houden wanneer het koud is. Er zijn dan ook verschillende soorten kledingstukken die als eerste laag dienst kunnen doen.

Katoen
Een veel gebruikt materiaal voor kleding is de natuurlijke stof katoen. Deze is echter niet geschikt voor sporters omdat het makkelijk vocht opneemt en langzaam droogt. Dit zorgt ervoor dat het nat, klam en koud aanvoelt tijdens het sporten. Dus staan we verder niet stil bij deze stof.

null

Kunstof
De meeste sportkleding wordt vandaag de dag gemaakt van kunststof vezels zoals: Polyamide, Polypropyleen, en de meest gebruikte Polyester. Polyester is makkelijk te verven, UV- en kleurecht, snel drogend en goed recyclebaar. Het is echter minder slijtvast dan bijvoorbeeld Polyamide. Daartegenover staat dat Polyamide weer minder UV-bestendig is. Polypropyleen wordt in mindere mate gebruikt omdat het bijna geen vocht opneemt, snel gaat ‘ruiken’ en niet UV-bestendig is. Wat je ook vaak tegenkomt is Elastan, ook wel bekend onder de merknamen Lycra of Spandex. Deze stof is extreem rekbaar en blijft zijn vorm behouden. Vaak wordt Elastan in combinatie met andere materialen gebruikt, dit om de pasvorm te behouden.

null

Merinos-wol
Veel mensen vinden wol een prettige stof omdat het goed isoleert en veel minder snel gaat stinken dan kunstof. Merinosschapen leveren de fijnste wol: het is zeer zacht, warm, flexibel en kriebelt absoluut niet. De reden dat merionowool niet kriebelt is omdat de ‘haren’ van het schaap veel langer zijn, daardoor steken er veel minder haarpuntjes uit een gesponnen draad: minder ‘prikkers’ dus.
Wat je tegenwoordig steeds vaker ziet is sportkleding waarbij de stof een combinatie is van merinoswol en een kunststofvezel.

Geurtjes!
Een veel gehoorde klacht is dat kunststof gaat stinken als je gaat transpireren. Veel fabrikanten voegen daarom middelen toe die antibacterieel, antimicrobieel en/of bacteriestatisch werken (en dus de mix met (Merinos) wol). De eerste twee doden bacteriën. De tweede gaat bacteriegroei tegen. Deze middelen hebben echter alleen een langdurige werking als ze ‘in’ de vezels zijn verwerkt, en niet als coating zijn ‘opgespoten’. Wat tegenwoordig ook steeds vaker wordt toegepast is de verwerking van zilver in een kledingstuk. Dit kan ofwel ‘in’ de vezel zijn verwerkt of als losse garen in de stof verwerkt zijn. Zilver heeft een zuiverende werking en vertraagt het stinken van de kleding.

Letten jullie op de materialen van kleding als je deze gaat kopen? Ik geef de voorkeur aan kunststof materialen omdat ik snel en veel transpireer. Hebben jullie voorkeur voor een bepaalde stof? Ik ben benieuwd naar jullie gedachten.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Waar moet je op letten met de onderkleding? Je ziet tegenwoordig zoveel goedkope aanbiedingen? Zijn deze gelijkwaardig of zit er echt verschil tussen de goedkope merklozen (aldi, lidl, makro enz.) en de duurdere merken?

@ Gazza, er zit (helaas) een groot verschil tussen de goedkope onderkleding en de duurdere varianten. De goedkope verliest snel zijn vorm, heeft vaak een slechte (geen) anti bacteriële behandeling gehad en is vaak relatief slecht gesneden. Met de betere onderkleding kun je werkelijk jaren doen (dat geld ook voor mij die het dagelijks draagt). Ook ‘pilt’ goedkope onderkleding een stuk sneller en wordt het sneller ruw. Maar het is altijd beter dan standaard katoen…

Click. Click. Peace

@Gazza Rogier heeft een punt, maar ik heb ook een aantal stuks onderkleding van zowel de Aldi als de Lidl. Het zijn dan wel de iets duurdere (wat is duur?) varianten. Bij de Lidl heb ik vorige week een thermoshirt gekocht van € 16,99. Ik heb ook een tweetal lange broeken van de Aldi. Deze zijn gemaakt van de stof Meryl Skinlife. Ik heb deze al drie jaar en de pasvorm is nog steeds perfect en ze stinken ook niet.

When life gets too complicated.... SKI

blijft lastig, zeker voor kids want die groeien er zo snel weer uit, maar vind het wel erg belangrijk voor ze. Voor mijn dochtertje heb ik indertijd een shirt en lange onderbroek0 van Odlo gekocht; zij heeft daar 2 seizoenen intensief mee g…eskied en het blijft na al die keren wassen fantastich mooi en de vorm is nog super, dat gaat straks over op mijn zoontje. Voor mijn zoontje heb ik thermo-ondergoed van de Hema op marktplaats gescoord; maar bij binnenkomst heb ik niet eens de moeite genomen om het te wassen, het was zo ontzettend vormeloos en er zat veel katoen in verwerkt. Dus daar ga ik ook maar een setje Odlo voor kopen, ik val zelf toch altijd weer terug op bepaalde merken. Hebben anderen nog tips voor kids misschien? Ik vind het erg belangrijk dat ze het lekker warm hebben, maar toch niet in dikke pakken kleding hoeven te lopen, vinden we zelf ook niet fijn bewegen toch?

offtopic:

het is kunststof, niet kunstof… ;)

ontopic:

ik heb eigenlijk altijd een katoenen shirtje aan als onderste laag, misschien toch dit jaar eens wat anders proberen dan…

Tja… altijd lastig inderdaad.
Ik transpireer net als Alex dus ook snel en geef dan ook de voorkeur aan kunststof.

Ik moet zeggen dat ik thermoshirts van Craft heb, welke perfect werken…

ook leuk de sokken: Deze heb ik dus wel van merinos of andere (weet zo de naam niet) wol… Voordeel: Je hoeft ze in feite niet te wassen want ze stinken dus echt niet! (alleen je voeten dus wel wassen he…)

Natuurlijk was je de sokken wel, maar bijkomend voordeel is dat je skischoenen ook niet zo dramatisch ruiken als bij andere sokken…

@WATeenGEK Oeps. Bedankt voor de oplettendheid.

When life gets too complicated.... SKI

@Rachel Voor kinderen blijft dit altijd lastig. Ik koop voor mijn zoon altijd thermo-ondergoed bij de Zeeman (ik ben zelf al duur genoeg :-P). Voor € 3,99 (p/stuk) is het ook niet erg als hij daar binnen een jaar uit groeit. Hij vindt het zelf prettig spul, dus waarom zou ik er dan een issue van maken :-). Ik vind het wel belangrijk dat ie een goeie jas heeft en daar geef ik mijn geld dan liever aan uit.

When life gets too complicated.... SKI

Wat is de meerwaarde van het gebruik van onderkleding? Is het alleen voor de kou of tegen het zweten, of beide? Ik heb de laatste 2 jaren meer dan 50% van de dagen temperaturen meegemaakt van lager dan -18. En met een goede jas, trui en t-shirt en een goede broek heb ik het niet koud. Wanneer het warmer is zou je enkele lagen weg kunnen laten voor het bovenlichaam. Ik vind het gebruik van genoemde ‘onderkleding’ dus eigenlijk overdreven.

Onderkleding heeft meerwaarde, ik prefereer kunststof garens, met een lichte pilling aan de binnenzijde zoals craft voordeel is dat je met een heel dunne fleece en vaak alleen een puly onder je jack toe kan. Dun fleece vest zonder mouwen is ook heel handig. Sokken zijn net zo goed belangrijk, gebruik al jaren falke, maar x-socks is ook prima. Kwaliteit betaald zich terug, ik heb er spul van 10j oud bij zitten wat nog steeds goed is nietemin zijn alle schieser katoenen pulys van 90’jaren inmiddels echt wel verteerd en vervangen door kunstof (en daar zitten ook aldi/ah bij).
Tip inkopen in sport outlets (niet op de markt, wel het echte spul) als je in thailand bent scheelt werkelijk goud

@Johan487 Ieder moet voor zich weten hoe hij / zij zich kleedt. Ik roep ook nergens dat het meerwaarde heeft, dat moet iedereen voor zichzelf bepalen. Enne, hoor je wat je zelf zegt als je aangeeft dat je t-shirt, trui en jas draagt?

When life gets too complicated.... SKI

Ik gebruik al jaren thermo-ondergoed. Sinds dit jaar heb ik een setje van Icebreaker. Merinowol dus. Zowel een thermoshirt als een lange thermo-onderbroek. Heerlijk! Wil niet meer zonder. Koel als ik het warm heb/warm is en warm als ik het koud heb/koud is.

Kreeg wel de tip om speciale deo of liever geen deo te gebruiken bij Merinowol. Het blijkt dan met name om de deo’s te gaan die een ‘witte’ waas achterlaten. Schijnt dat een berggoeroe 140 dagen in hetzelfde Merinoshirt heeft gelopen voordat ie echt begon te stinken…

@anoniem

sokken gaan vaak stinken als je ze meerdere dagen achtereen gebruikt en ook na het skiën aanhoudt (is mijn ervaring:-)

Zolang je binnenschoen fris blijft (door elke dag schone sokken te gebruiken) voorkom je dat het gaat stinken (zowel je sokken als binnenschoen).

En inderdaad, ik heb dezelfde ervaring met Merinowol sokken. Geen geurtje te bekennen:-)

@ Pascal… Maar zo’n bergoeroe heeft dan toch vast wel andere ‘maatstaven’ qua geur betreft dan het gemiddelde mens ;-). Maar kleding met Merinowool van welk merk dan ook ruiken inderdaad heel veel minder snel/ zo goed als niet!

Click. Click. Peace

@Alex, ik had het over de ‘genoemde’ onderkleding oftewel de thermo-onderkleding. En ik bepaal ook niet wat anderen moeten doen. Ik VIND het geen meerwaarde hebben. Ik gebruik dus geen thermo-onderkleding.

Dus mijn vraag anders gesteld: Wat is de meerwaarde van thermo-onderkleding?

@Johan487 De blog gaat niet over thermo-onderkleding. Het gaat over materialen die gebruikt worden voor onderkleding. Thermo-onderkleding is bedoeld om je warm te houden zoals de naam doet vermoeden. Onderkleding heeft niet per definitie de taak om je warm te houden.

When life gets too complicated.... SKI

Voor iedereen die ervaring heeft met onderkleding en thermokleding: is jullie ervaring nou dat je het minder heet krijgt met onderkleding dan wanneer je gewoon alleen een skipulli en skibroek aan doet ?? Ik heb het ook altijd heel gauw heel warm, dus (maar misschien is deze “dus” een vergissing ?) trek ik nooit onderkleding aan. (Behalve dan thermo hemdje op de dagen van grote kou; en zelfs dan krijg ik het erg warm) Of is het juist slimmer toch wel altijd wat aan te trekken ? Verder komt het zo raar over dat je juist kunsttof gaat aantrekken; dan ga je toch extra zweten, zou je denken. En dan ben ik ook nog eens allergisch voor wol… Lekker ingewikkelde puzzel; als je 's morgens voor de kledingkast staat LOL !

Blogger, skiër, verslaafd :-)

het is aangenamer zowel voor zweters als voor koukleumen om een merinowollen onderlaag te hebben;synthetisch vind ik persoonlijk niet zo goed werken; the north face heeft 100% merinowol,of een mix versie, en je voelt echt het verschil

@Alex: dankjewel voor de tip, ga morgen meteen eens naar Zeeman, want dat scheelt wel veel euri! En je hebt gelijk wat die jas betreft; vind ik zelf ook heel belangrijk, dus ze heeft dit jaar een 2e hands Peak kado gekregen van mama :-)

Mijn ervaring met thermo onderkleding tov een katoenen t-shirtje is dat de thermo mij koel hield bij inspanning, maar zodra je in sneeuwstorm verkeert in de skilift en de lift stopt, dan ben je blij dat je thermo aan hebt :)
Heb ook gezweet in een t-shirt met dunne fleece laag2 en laag3 mijn skijas aan, maar dit was geen succes. de hele dag nat gebleven, vooral dat natte boordje in je nek is niet fijn. Voor mij sowieso thermo onderkleding (ook lange broek!)

fijne site hè, dat wintersport.nl?

Sinds een jaar of drie ben ik overgestapt op een thermo shirt. Ik wilde eigenlijk geen T-shirt maar een soort combinatie van T-shirt en puli (scheelt weer een laag). Deze heeft icebreaker en is van merinoswol. Eerst dacht ik nog dat gaat kriebelen oid meer niets van dit. Het is echt super. Dun als een T-shirt, en heeft dus een colletje met rits. Hierover draag ik gewoon een overhemd en een skitrui (met windstopper) van Dale (of Norway). Als het nu +20 of -20 is, dit is perfect!! Alleen als het hard sneeuwt draag ik over de trui een dun windjack. Meer ter bescherming van de trui dan voor mijzelf. Ik heb geen thermobroek. Heb het altijd al warm genoeg. Kan me voorstellen dat je als boarder bent wel een thermobroek wilt. Voor mij (ons, mijn vrouw ook) niets meer anders dan Icebreaker marinoswol. Is zeker duurder dan kunstof, maar nu na drie jaar nog steeds perfect! Kunststof en katoen worden wel eens nat van het zweet/vocht en dat is niet prettig, en wordt dan koud…

Also ich vermute das ist eh nur eine Mode

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie