Skipasprijzen doorgerekend

Rogier op 05 november 2010· 23 reacties

null

Skipasprijzen zijn bijna altijd een punt van discussie voor wintersporters. Een weekpas is vaak een behoorlijk deel van het vakantie budget. Skipassen zijn zelden echt goedkoop, maar veel duidelijkheid is er niet over de precieze prijzen. Weinig mensen checken de prijzen van skigebieden voordat ze richting de sneeuw afreizen. Bij het maken van de onze skipasprijzen-vergelijker vielen er een aantal dingen op die wij daarna hebben doorgerekend, met opvallende resultaten

Skipas duur?
Of een skipas duur is voor wat je er voor krijgt is de vraag. Temeer omdat veel (vooral de kleine en middelgrote) skigebieden verlies draaien. Investeringen moeten afbetaald worden, vaak kunnen skigebieden met de opbrengst van hun skipasprijzen net het personeel en de investeringen betalen. Dat skigebieden toch blijven bestaan heeft vooral te maken met het feit dat de dorpen eromheen als geheel wel winst draaien (winkels restaurants e.d.), dat is ook de reden dat de gebieden soms hulp krijgen van gemeentes, landen en Europa.

Minder stijging dan inflatie
De skipasprijzen zijn gemiddeld 1 procent duurder geworden dit seizoen, toch minder dan de ongeveer 1.74 % aan algemene inflatie in de Europese landen. Dit is een leuk gegeven. Wat ons echter opviel tijdens het invoeren van de skipasprijzen is dat een heel aantal bekende aannames niet lijken te kloppen.

Hoeveel waar voor je geld?
Wij wilden weten hoeveel ‘waar’ je precies voor je geld krijgt. Daarom hebben wij de skipasprijs afgezet tegen de hoeveelheid kilometer piste. Niet zo zeer om twee decimalen achter de komma te kunnen kijken, maar vooral om een algemeen beeld van skipasprijzen per land te kunnen krijgen.

Zes dagen
Wij hebben ons gebaseerd op een skipas-prijs van zes dagen en deze gedeeld door het aantal kilometers piste. Het spreekt voor zich dat de kleinere gebieden er hier wat onvoordeliger uitkomen dan de allergrootste. De prijs kan eenvoudigweg niet meegroeien met het aantal kilometers aan pistes, anders zou een reusachtig gebied als Portes des Soleil onbetaalbaar worden. Kleine gebieden daarentegen kunnen ook niet extreem veel goedkoper worden want hun ‘overhead’ kosten zijn relatief veel hoger. De onderstaande cijfers moet je dus ook niet te letterlijk nemen.

null

Opvalt
Wat vooral opvalt is dat het als goedkoop bekend staande Tsjechië eigenlijk best prijzig is, qua skipasprijs dan :-). De veelal kleine Tsjechische skigebieden rekenen in verhouding forse prijzen. Ook Bulgarije en Slovenië komen er ‘slecht’ vanaf. Wat wel in oogschouw genomen moet worden is dat de skigebieden veelal klein zijn in deze landen dus relatief iets duurder. Oostenrijk heeft hetzelfde probleem, de vele kleine gebieden trekken de prijs per kilometer aardig omhoog.

Toch…
Toch is het opvallend dat veel kleine gebieden in Oostenrijk duurder zijn dan de kleine gebiedjes in bijvoorbeeld Frankrijk of Duitsland. Als voorbeeld neem ik Pelvoux in de Franse Alpen, met 20 kilometer aan pistes kost een skipas van zes dagen daar 79 Euro. Een even groot gebied in Oostenrijk (Obertilliach) kost met 129 Euro toch stukken meer.

Meevaller
De meevaller was vooral Zwitserland, dit land wat als extreem duur bekend staat is ongeveer een Euro per piste kilometer goedkoper dan Oostenrijk. Van de grote wintersportlanden kwamen Duitsland en Frankrijk het goedkoopste uit de bus.

Kwaliteit
In deze vergelijking hebben we alleen gekeken naar de kale skipasprijs (verkregen via de VVVs) ten opzichte de door de skigebieden doorgegeven aantal kilometers aan pistes. De snelheid van de liften of de kwaliteit van de pistes is natuurlijk niet meegenomen in deze vergelijking. Ook zijn de kosten van het verblijf en van het eten op en rond de piste niet meegenomen. Dan zouden de cijfers wel eens heel anders kunnen uitvallen. Eten langs de pistes is in Oostenrijk veelal goedkoper dan in Frankrijk.

Blindstaren
Ook moet je jezelf niet blindstaren op deze kilometer prijzen in de grote skigebieden, want hoeveel kilometer piste heb je nodig in een vakantie? Een extreem groot gebied als Les Trois Vallées kost per zes dagen nog altijd € 235 euro wat overeenkomt met 39 cent per kilometer, terwijl Espace Diamond met 151 kilometer relatief duurder is met 1,15 Euro per kilometer. Maar is het mogelijk om die 606 kilometer in zes dagen te skiën? En aan het eind van de vakantie is de Les Trois Vallées toch 60,6 euro per persoon duurder…

Disclaimer
De prijzen en de kilometers die wij gebruikt hebben zijn door de skigebieden verstrekt. In een sporadisch geval was de prijs voor seizoen 2010-2011 nog niet beschikbaar en daar hebben we de prijs van vorig seizoen gehandhaafd.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Deze benadering is inderdaad wel grappig. Echter zal er vanuit deze optiek (bijna) nooit worden beredeneerd. Je riep er zijdelings al iets over, maar wat vaak wordt vergeten is dat niet de skipassen bepalend zijn voor de totale kosten van je vakantie. Voorbeeld van mijn eigen situatie: Weekje voorjaarsvakantie 2010, skipassen 3 pers. (2 volw, 1 kind) - € 525,-. Totale vakantie € 2150,-. (geen enkele avond buiten de deur gegeten, en relatief weinig bier)

When life gets too complicated.... SKI

Super dat je dit hebt uitgezocht zeg!

@ Alex, juist omdat er zo nooit wordt geredeneerd is het goed om deze prijzen eens onder de loep te nemen. En die ruime 500 euro is toch 1/4 van de kosten! Dus een behoorlijk deel! Die nog toeneemt als je met meer mensen (grotere familie) op stap gaat…

Click. Click. Peace

@Rogier het blijft inderdaad een berg geld, maar ik heb het er voor over :-)

When life gets too complicated.... SKI

Inderdaad interessant om naar te kijken. echter worden in frankrijk de skipasprijzen vaak in combinatie met het appartement verkocht. Wat dus kan betekenen dat je voor 250e skipas, appartement en busvervoer hebt (bijv. Bij husk of een dergelijke budgetaanbieder). Een losse skipas wordt dan ook bijna nooit gekocht volgens mij in bestemmingen als les sybelles, pra loup of serre chevalier…

Leuk om zo’n overzicht te zien!

tja weer een kansloos stukje…

Er zit totaal geen relevantie in deze gegevens. Als ze een enigszins nuttig onderzoek willlen doen dan zouden ze gebieden van min of meer gelijke grootte moeten vergelijken. Bijvoorbeeld alle gebieden

volgens mij is het te kortzichtig om prijs/kilometer piste te berekenen. Er zou een 3e waarde moeten worden toegevoegd: aantal bezoekers per seizoen.(iemand die een weekje skiet, reken je dus als 6 bezoekers)
Deel het aantal kilometers piste door het aantal bezoekers, en je hebt een aantal (centi-) meters per persoon. Dit zet je dan af tegen de prijs, en je hebt een vergelijkbare waarde…

fijne site hè, dat wintersport.nl?

@ Ferdinand, ik begrijp jouw extra waarde niet? Dat maakt toch niets uit voor jouw of mijn portemonnee? (De omzet cijfers van skigebieden zijn eventueel ook elders te vinden)

Click. Click. Peace

Het geeft een beeld van hoe rechtvaardig de prijs is van je skiticket.
Een skigebied die het hele jaar door stervensdruk is maar wel 250 euro voor een weekticket vraagt (en bijv. ‘maar’ 150km piste heeft) wekt toch de indruk dat van die 250 euro misschien wel 50 teveel betaald is.
Zet dit eens af tegen een rustig gebiedje met 100km piste, en een ticketprijs van 180 euro… m.i. z’n geld dubbel en dwars waard.

fijne site hè, dat wintersport.nl?

@Ferdinand
Tja…maar dan heb je nog steeds geen objectieve vergelijking.
Je zou verschillende vergelijkingen kunnen bedenken (#rode pistes, #blauwes, #zwarte pistes…off-piste mogelijkheden # eetgelegenheden op de pistes, etc. etc. etc.) en dan nog zal het niet een geheel objectief beeld geven.
Ik vind het vergelijk wel leuk en inderdaad opvallend om te zien dat Zwitserland boven Oostenrijk staat.

@Dave: over kansloos gesproken…

Ook zou de informatie qua aantal pistes nauwkeuriger moeten zijn. Want voor Chamonix geven jullie 250 Euro aan qua prijs voor 160 km pistes, maar met deze 250 euro kan je ook in Courmayeur in Italië et in Verbier Zwitserland skieën en dan heb je meer dan 400 km. Gaat me gemiddelde prijs per km van 1.56 naar 0.62 E. Ik zal niet zeggen dat Chamonix goedkoop is maar je moet misschien geen appels met peren vergelijken.

@ Astrid, dat klopt maar slechts een dag. In veel gebieden mag dit (In Puy Saint Vincent heb je vijf dagen dat in andere zeer grote gebieden mag skiën bijvoorbeeld) omdat veel gebieden dit soort systemen hebben hebben we dit buiten beschouwing gelaten. Dat klopt het toch nog steeds aardig.

Click. Click. Peace

Rogier, voor informatie met 6 dagen of meer mag je zo vaak als je wilt in Verbier skiën, ik kan me niet herinneren hoe het vorig jaar was, maar dit jaar in ieder geval wel.

@ Astrid, OK . Maar dat haalt nog steeds niet weg dat dit in veel gebieden zo is, en Verbier/Cham is toch best een stukje rijden ;-) Dus of heel veel mensen dit doen is de vraag!

Click. Click. Peace

Ik zie wel waar Ferdinand naartoe wil …

mij zou het ook meer lijken om een vergelijking te maken tussen het totale aantal beschikbare skikilometers (op seizoenbasis, dus pistenkm x geopende dagen) en het aantal effectieve dagbezoekers (op seizoensbasis). Daar een verhouding mee met de skipaspreizen en je krijgt een mooie proxy voor de prijs vs drukte verhouding. Voor mij zegt dat iets meer aangezien ik veel belang hecht aan hoe rustig/druk een skigebied is. Dat kan dan natuurlijk nog makkelijk (in theorie) worden verfijnd naar hoogseizoen vs laagseizoen, etc, etc.

MAAR: zoals met alle datacollectie kan’k je daar al zeggen dat beschikbare data gewoon moeilijk (betrouwbaar) te vinden is ;-)

Grappig, maar niet heel waardevol. De totale pistelengte wordt helaas als enige argument gebruikt, terwijl totale liftcapaciteit en drukte minstens net zo belangrijk zijn. Liftcapaciteit is te meten in personen per uur en af te zetten tegen pistelengte en prijzen.
Drukte zou je kunnen meten door de liftcapaciteit af te zetten tegen het aantal hotelbedden in het gebied.

Het zijn nog steeds te weinig argumenten voor een goede vergelijking. Bijv. hoe belangrijk is het om snelle liften te hebben als iedereen als lemmings over hetzelfde smalle bospaadje naar beneden moet. M.a.w. kilometers piste zegt niks over de breedte en dus de drukte op de piste.

Maargoed, pistelengte, liftcapaciteit en hotelbedden geven een aardig beeld.
Ik ga namelijk geen €235 betalen voor ruim 600 kilometer piste als ik bij iedere lift sta te wachten. Dan red ik die 600 kilometer nooit in een week en heeft dat dus geen waarde meer.

En in Oostenrijk wordt je helemaal gefopt, want de meeste gebieden zijn niks meer dan een samenwerking tussen dorpen, maar echt lekker verbonden zijn ze niet (ja, met een skibus).

Ik ben dus ook niet geinteresseerd in de 6-dagen pas en wil dus ook weten welke passen er nog meer zijn. Dagpassen, halvedag-passen, beperkt-gebied-passen etc.
Je kiest een gebied en een skipas uit voor jouw situatie.
Een trois vallees pas voor een beginner is een beetje zonde. Een fanatiekeling haalt dat geld er zo uit. Een familie met kleine kinderen zal tevreden zijn in een gebied met 6 liftjes en betaalt een stuk minder.
Natuurlijk zal er wat variatie in de prijs zitten, maar die kan nooit het verschil op je totale vakantiebudget maken.

Dit artikel bevat volgens mij onjuiste informatie. Het skiën is in Tsjechië de laatste jaren weliswaar duurder geworden, maar het prijsverschil wat in dit artikel wordt genoemd is m.i. onterecht. De feiten: Een skipas in het populaire Pec pod Snezkou kost voor een week CZK 2200 (= €94) Een dagpas kost CZK 500 (=€21,27). De skipistes hebben een lengte van 36,8 km. Dus per km/week is dat €2,50. Je kunt je afvragen waarom onze accommodaties in de schoolvakanties alweer bijna vol zitten met Nederlandse wintersporters…

Wat een verschrikkelijk slecht artikel… van "de melk horen klotsen maar de tepel niet kunnen vinden"-niveau. Enorm veel fundamentele onjuistheden, waardoor de verschafte informatie vrijwel nutteloos is.

@Jellie Ik ben zelf ook 1x in Tsjechië geweest (2008) en ik moet eerlijk zeggen dat ik de prijzen van de skipassen aan de dure kant vond. Het feit dat de gebieden daar heel klein zijn deed ons iedere dag naar een ander gebied verkassen. Een skipas voor een dag kwam in veel gevallen rond de €27,-. Het feit dat veel mensen die kant op gaan heeft volgens mij meer te maken met de lage kosten van het verblijf in het algemeen. Wij waren met een groep van 12 man en betaalden in een restaurant in ons dorp (3 gangen, veel bier :-)) omgerekend €84,-. Voor gezinnen is Tsjechië perfect omdat je toch de kosten in de hand kunt houden. Ik hoop dat ze na 2012 (invoering €) deze lijn kunnen volhouden.

When life gets too complicated.... SKI

Wat een onzin.
De prijzen zijn juist 2,9% gestegen, terwijl de inflatie 1,9 bedroeg.
Prijs per km? Werd zo’n onderzoek niet altijd uigevoerd door - het inmiddels verkochte - Alpenreus?

Klopt inderaad geen snars van. Onderzoek van de Franse slag. Vandaag verschenen de bevindingen van een professioneel uitgevoerd onderzoek waaruit volgt dat de prijzen van de 6-daagse skipas gemiddeld 2,9% zijn gestegen tegen een inflatie van 1,9%.
Wel te rusten allemaal…

Hierbij een reaktie van mij over de door jullie geplaatste tarieven omtrent Tsjechie.
Als insider kan men begrijpen dat men een artikel als dit in een Belgiese krant publiceerd en niet in een Nederlandse.
Anders krijgt men natuurlijk te veel commentaar.
Kom zelf reeds meer dan 35 jaren in diverse Tsjechische skigebieden en hoofdzakelijk in Spindleruv/Mlyn en kan uit ervaring mededelen dat het er nog altijd goedkoper is als in menig ander land. Spindleruv/Mlyn is dan ook nog een van de meest dure gebieden van het land. Ga er maar eens een seizoens-kaart kopen en vergelijk dan maar eens de prijzen met andere landen, hoe lang een piste is doet er voor velen niet toe, het is vooral het plezier wat men er kan beleven en hoe o.a. de accommodatie is en de voorzieningen ter plaatse.Hoe is de overnachtings-mogelijkheid en wat zijn de verdere kosten. Ik kan U voorbeelden geven van o.a ge-organiseerde Bus-reizen van Praag naar Spinleruv/Mlyn, dagreizen, inclusief dagpas en bus aan de piste voor minder dan 27€.
Zo kan ik nog lang doorgaan, maar het bericht is voor mij een DOODDOENER van het Tsjechiesche Ski-gebied.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie