Wintersportkleding: waarvan gemaakt? (deel 2)

Rogier op 12 november 2010· 5 reacties

null

In de serie blogs ‘Waar wordt wintersportkleding van gemaakt’ vandaag Deel 2: de mid layer.

De mid layer is de laag die over de base layer (onderkleding) gaat en is bedoeld als isolatie laag, oftewel: het moet je warm houden. Deze laag draagt iets losser als de over het algemeen strakke base layer. De reden hiervan is dat de ruimte (lucht) tussen base en mid layer bedoeld is om warmte op te slaan en vast te houden. Aan de andere kant moet er nog enig contact zijn met de base layer om goed te kunnen functioneren (vocht afvoeren).

null

Materiaal
Voor de mid layer worden over het algemeen dezelfde materialen gebruikt als voor de base layer. Deze heb ik uitgebreid besproken in Deel 1 van deze serie. Er is echter 1 soort materiaal wat er met kop en schouders boven uit steekt als het gaat om bekendheid en populariteit: fleece

Vertaald betekent fleece vacht. Die benaming is toepasselijk aangezien het lekker zacht aanvoelt. Verder is het prima isolerend materiaal net zoals wol. Fleece is echter geen natuurlijk product zoals wol maar bestaat voor 100% uit kunststof vezels. De stof werd in 1979 uitgevonden en op de markt gebracht door Malden Mills. Fleece bestaat uit een geweven basislaag met aan beide zijden een bedekking van polyestervezels. De wijze waarop de stof is geweven zorgt er voor dat het prima isolerende eigenschappen heeft. De meest bekende fabrikanten van fleecematerialen zijn Polartec en Pontetorto. Verscheidene outdoormerken maken gebruik van deze stoffen voor hun producten.

null

Eigenschappen
Fleece heeft veel eigenschappen die wol en katoen ook hebben, maar is in een aantal opzichten beter. Fleece houd je heerlijk warm net zoals wol dat doet. Het is sterk materiaal en toch licht. Bovendien neemt fleece nauwelijks vocht op (ongeveer 1% van het eigen gewicht als je het helemaal onder water hebt gehouden). Zelfs als het helemaal is natgeregend behoudt het zijn isolerende eigenschap. Het is een prima ademende en sneldrogende stof, waardoor het uitermate geschikt is voor buitensporten. Aan het milieu wordt ook gedacht aangezien de fabrikanten voor een gedeelte gerecyclede PET flessen gebruiken om fleecestof te maken.

Dik of dun?
De mid layer is zoals gezegd bedoeld om je warm te houden, maar wat te doen als het erg koud is of andersom als het erg warm is? Fleece truien en jacks zijn te verkrijgen in verschillende diktes. Heb je het warm, dan doe je een dunne aan. Heb je het koud dan… Nou ja, spreekt voor zich! Aangezien er geen universele standaard is voor de aanduiding van diktes van fleece heeft Polartec zijn eigen methodiek bedacht. Andere fabrikanten / merken volgden daarna snel met een soortgelijke aanduiding. Wat je vaak ziet is een onderscheid in dikte uitgedrukt in een getal: 100, 200 en 300. De getallen staan voor het gewicht per vierkante meter fleecestof. De 100 kan als isolerende onderlaag dienen en bij intensieve sporten als enige lichtgewicht laag. De 200 is eigenlijk de standaard voor truien en vesten en bied nodige warmte en bewegingsvrijheid. De 300 voelt zwaarder aan, maar biedt de meeste warmte wanneer het heel koud is. Bij duurdere fleece jacks kan door speciale weeftechnieken de trui warmer zijn bij een lichter gewicht dan bij een standaard fleece jack.

Goedkoop is duurkoop?
Ook bij fleece is er onderscheid in goedkope en dure kledingstukken. Goedkope fleece verslijt sneller, waardoor het isolatievermogen afneemt. Ook begint het goedkope materiaal na een aantal malen te zijn gewassen op te wollen. Dit wordt ‘pilling’ genoemd. Duurdere fleece krijgt een speciale behandeling om dit te voorkomen. Ook de pasvorm is een ander minpunt van goedkope fleece. Wijde mouwen en een lage boord gaan ten koste van het isolerende vermogen. De duurdere fleece kledingstukken hebben een veel meer getailleerde pasvorm die de warmte beter vasthoud.

Wat voor type kledingstukken dragen jullie als middenlaaf tijdens het (winter)sporten? Hebben jullie nog andere gedachtes hierover?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Bij zonnig weer niet te koud tot -5°: capilene base layer met+ microfleece midlayer+ windstopper of hardshell

Bij koud weer-5° tot -25°: capilene base layer+ polartec powerstretch + soft- en/of hardshell

Met deze combinaties heb ik het altijd comfortabel warm en zweet ik me niet te pletter.

Mijn onderlaag bestaat uit een goed aansluitend zweethemd. Als middenlaag draag ik meestal een katoenen pully. Fleece vind ik al snel te warm. Al is het wel bijzonder fijn materiaal om te dragen na het skieen vind ik.

Middenlaaf?! Nee, die draag ik niet…

Over mijn thermokleding (bovenlichaam altijd aan, benen alleen bij kou) draag ik een t-shirtje en bij koude een longsleeve. Dat is me bijna nog nooit te koud geweest. Uiteraard zit daar altijd een hardshell overeen. Misschien maar eens een softshell proberen …

@Teon Een goede Softshell is heerlijk als het niet al te koud en ook nog eens droog is. Ik heb er zelf 2. Een Arcteryx Gamma SV voor als het niet al te koud is en een Jack Wolfskin Snowshelter voor als het koud is. Daar zit ook nog een sneeuwvanger in.

When life gets too complicated.... SKI
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie