Verslag Hochkönig Region

Roel op 28 januari 2011· 5 reacties


Vorige week begon ik mijn reis in Dienten am Hochkönig. Ik berichtte toen live over de condities, nu een uitgebreider verslag van dit uitgestrekte en sneeuwzekere skigebied met foto’s.

Sneeuw genoeg
Dit is geen reclamepraatje maar in Dienten lag verreweg de meeste sneeuw van de plaatsen waar ik na de Oostenrijkse grens doorheen was gereden. Verrassend want ik zat midden in een lenteachtige periode dat je de sneeuw op de webcams dagelijks zag afnemen. Deze regio had daar minder last van, ondanks de beperkte hoogte van de dorpen (800-1100m).

De hotelier zei het treffend: “Mensen bellen ons hoe hoog Dienten ligt, als wij zeggen dat het op 1071m ligt vinden sommigen dat te laag terwijl hier gewoon bijna altijd sneeuw ligt, je krijgt het niet uitgelegd”. Nu schermt iedere plaats met sneeuwzekerheid maar hier zit echt een kern van waarheid in. Dat laten ook statistieken zien.


Tochten maken
Het skigebied Hochkönig is genoemd naar het gelijknamig bergmassief (2941m) dat je vanuit elke uithoek in het langgerekte skigebied ziet. Met Dienten als uitvalsbasis zat ik centraal in het skigebied dat van Maria Alm, via Hinterthal en Dienten helemaal naar Mühlbach loopt. Hemelsbreed leg je van west naar oost zo’n 20km af waarvan het grootste deel een aaneenschakeling van skibergen is. Anders dan skigebieden die met pistes náást elkaar aan veel pistekilometers komen maak je hier geen loze kilometers. Je komt ergens.

Alleen een paar liften bij Maria Alm en het skigebiedje Hochkeil bij Mühlbach zijn niet verbonden met het hoofdskigebied. Op zich vond ik dat niet erg. Vooral Hochkeil is een pareltje waar je graag 10 minuten voor in de bus stapt. Daarover zometeen meer.

Richting Hinterthal-Maria Alm
Als je vanuit Dienten naar Maria Alm wilt ga je eerst met de stoeltjeslift de Gabühel op. Boven aangekomen sta je voor de eerste keuze, eerst die zonnige afdaling terug naar Dienten (foto) of meteen door.


Richting Hinterthal en Maria Alm heb je veel mogelijkheden. De dalafdaling naar Hinterthal is een pittige rood-zwarte afdaling maar je kunt ook via een eenvoudigere rode piste naar de Aberg, de huisberg van Maria Alm.

Wat me meteen opviel is het aandeel families en beginnende skiërs dat hier flink groter is dan elders in het gebied. De Aberg leent zich er dan ook voor. Vooral de blauwe Familienabfahrt vanaf de top van de Aberg naar het dal is een afdaling die iedereen kan maken en met 6,6km ook behoorlijk lang is.

Het bovenste stuk van de Familienabfahrt (piste 10, blauw) op de Aberg. Rechts op de achtergrond de Hochkönig.

Modernisering in Dienten
Door de goed ontsloten bergen ben je vanaf de Aberg ook weer zo terug in Dienten waar trouwens wel wat meer gedateerde liften zijn. Je skiet hier met je latten de dorpsstraat over om vervolgens in de lange Bürglalm-sleeplift te stappen.

Voor het laatste jaar overigens want volgend jaar wordt de sleeplift vervangen door een snelle 6-persoons stoeltjeslift en komt er een skicentrum met skibrug die de pistes aan weerszijden van de dorpsstraat verbindt. Hopelijk doet het geen afbreuk aan het traditionele knusse karakter dat Dienten nu heeft. Een modern architectonisch bouwwerk zou niet in het straatbeeld passen.

Klunen over de weg behoort volgend jaar tot het verleden.

Richting Mühlbach
Boven aangekomen met de sleeplift kom je op de Wastlhöhe (1730m) waar de volgende skischaukel begint. Via drie skibergen en snelle liften maak je behoorlijk wat kilometers tot je in Mühlbach zit. Dit vond ik het mooiste deel van het skigebied. De pistes zijn een stuk rustiger en lopen hoofdzakelijk tussen de bomen. Het uitzicht is prachtig want je zit hier nog dichter op de rotswanden van de Hochkönig. Aan de andere kant kijk je tegen de Dachstein, Grossglockner en Kitzsteinhorn.

Hochkeil
Tot slot het wat afgelegen gebiedje Hochkeil, hooggelegen tegen de Hochkönig (2941m) aan, dat je per bus of auto vanuit Mühlbach kunt bereiken. Beginners hebben vanuit het Arthurhaus een handvol sleepliften tot hun beschikking met als hoogste punt de Hochkeil op 1783m. Heerlijk rustig voor gezinnen met kinderen om de beginselen van het skiën onder de knie te krijgen, of voor skiërs die even willen afschakelen en genieten van de rust die er heerst.

Rustige pistes in het gebiedje Hochkeil.

Je kunt van hieruit ook de 8km lange Knappensteig (skiroute) nemen helemaal naar Bischofshofen, bekend van de Vierschanzentournee. Niet zeker was of ik tot in het stadje kon skiën, de liftbediende kon niet vertellen of er sneeuw lag. Eenmaal op pad is er geen weg meer terug maar ik hou wel van verrassingen en ik ben het avontuur aangegaan.

Skiroute Knappensteig met zicht richting Bischofshofen

Inderdaad waren de sneeuwcondities richting Bischofshofen door het warme weer slecht maar ik ben na een uur heelhuids in het stadje aangekomen en een ervaring rijker. Wel keken mensen me vragend aan toen ik met skischoenen en ski’s op de nek door het winkelcentrum liep op zoek naar een busstation ;-).

Résumé
Een leuk gebied! Aan afwisseling heb je hier niet te klagen. Goede faciliteiten voor gezinnen in Maria Alm, brede rustigere pistes in Mühlbach/Dienten en het idee dat je echt ergens naartoe kunt skiën zijn pluspunten. Een minpunt voor sommigen is dat Hochkeil niet verbonden is met het hoofdgebied en dat je een paar oude liften aantreft. De modernisering is echter in volle gang.

Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.
ThijsBalm28 januari 2011 · 14:35

Leuk stuk! Over een ontzettend leuk gebied. Ik heb er 2 jaar terug een weekje lesgegeven, en voor leraren is het werkelijk een oase.

Nick28 januari 2011 · 16:03

de hockonig is nog een rustig gebied vergeleken met de overige gebieden in ski amade. Wanneer het druk is op de pistes van Flachau, Zauchensee, Wagrain, Großarl en het Gasteinertal, is hochkonig een perfecte uitvalsbasis. Mooie pistes met een schilderachtig landschap. Het knusse en de gezelligheid zijn behouden gebleden terwijl de liften een facelift ondergaan. Ben blij als dadelijk de 2 lange sleepliften in Dienten vervangen zijn door een fatsoenlijke stoeltjeslift!

Nick29 januari 2011 · 12:03

Helemaal mee eens. Ik ken alleen Maria Alm maar weet iemand waar je voor offpiste nog goed terecht kunt in dit gebied?

Nick29 januari 2011 · 14:59

We zijn vandaag net terug gekomen uit maria alm. Heb alle pistes gedaan daar.
Een fantastisch ski gebied. Het was ons 2e jaar hier.

Groeten Richard

Nick1 februari 2011 · 08:31

Prachtig stukje literatuur van Roel! Bedankt.
Wij waren reeds van plan voor de 1ste keer naar dit gebied te gaan, maar nu zijn we vastbesloten dit ook te doen.
Kan iemand ons raad geven : wat is het gezelligste dorp en van waaruit kan je best het hele skigebied verkennen ?
Alvast bedankt!

Plaats een reactie

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.