Lichamelijke voorbereiding op wintersport

Kristof op 15 september 2011· 25 reacties

null

Je kent het fenomeen allicht wel, stijfheid na die eerste dag op de latten of oververmoeidheid van die laatste afdaling. We staan er vaak niet bij stil en spoelen het gauw door in de bar van het hotel of in de plaatselijke après-ski tent. Te weinig training vooraf? Heel wat wintersporters die het echt voor de sport doen, zijn graag lichamelijk voorbereid wanneer ze op skivakantie gaan. Je betaalt immers toch geen honderden euro’s om vervolgens zonder enige conditie in een reusachtig skigebied te verblijven?

Indoorbanen
Dankzij heel wat indoorbanen kunnen Nederlanders en Belgen zich ook tijdens de herfstvakantie al vermaken in de (kunst)sneeuw. Niet alleen dient dit als heerlijk vermaak, voor velen is het de ideale gelegenheid om de spieren na een warme zomer wat los te werken. Indoorbanen merken enorme pieken in hun bezoekersaantallen, voornamelijk tijdens het weekend voor een vakantieperiode. Houd er ook rekening mee dat in september heel wat lessen starten in de indoorbanen, waardoor sommige delen soms afgesloten zijn voor het publiek. Ook zie je er soms trainingssessies van internationale skiteams. Zo was de skibaan van SnowWorld Landgraaf tot 15 september gehalveerd omdat internationale teams uit Zwitserland, Italië en Duitsland er aan het trainen waren. Overigens behoorlijk indrukwekkend om zien…

null

Pre-ski oefeningen
Naast de praktijk van het skiën zelf, kan je je ook lichamelijk voorbereiden zonder daarvoor op de latten te staan. Zo voorkom je vaak blessures en voel je je beter in je vel op de piste. Fitnesscentra bieden vaak specifieke ski-oefeningen aan, maar met wat algemene cardio-oefeningen (een toertje lopen, fietsen, zwemmen) kom je al een heel eind. Combineer dit met wat stretching, evenwichtsoefeningetjes en je merkt het verschil op de piste gegarandeerd. Op het internet vind je tal van fysieke oefeningen die je kan doen om je vakantie goed voor te bereiden. Ben jij iemand die specifiek fitness volgt om de wintersport voor te bereiden?

Eigen prioriteiten
Veel van de wintersporters kijken echter weinig om naar lichamelijke of praktische voorbereiding en gaan puur voor de gezelligheid. Ga jij je specifiek voorbereiden op die eerste wintersportvakantie, en doe je dat dan gewoon snel even op een indoorbaan of maak je er echt werk van aan de hand van lichamelijke oefeningen? Of doe jij het de eerste dag gewoon wat rustig aan op vakantie?

Kristof

Plaats een reactie

Al sinds jaar en dag biedt de Nederlandse Ski Vereniging in de meeste regio’s conditietraining voor de wintersport aan. Niet alleen zinvol, ook gezellig. Van oktober tot en met maart worden trainingen gegeven door speciaal opgeleide trainers, zowel binnen als buiten. Ik volg een buitentraining, opbouwen van de conditie via loopoefeningen in het bos en verder spierversterkende ski-imitatieoefeningen. Dat betekent veel minder noodgedwongen pauzes halverwege de piste en veel minder spierpijn.

Heel het jaar door wekelijks een keer naar een indoorbaan. Net voor de vakantie wat vaker of een weekendje winterberg om even lekker in te komen.

If there is no park, open your eyes - the mountain is a natural one.

Ik sport het hele jaar door behoorlijk veel dus hoef me niet specifiek voor te bereiden. Buiten wat stijve spieren na de eerste dag valt het me eigenlijk altijd wel mee.
Uiteraard wel vermoeid aan het eind van de week…

Jup, ik hardloop en fiets het hele jaar door en specifiek voor het skiien skeeler ik hierbij ook nog. Verder de standaard oefeningetjes. Zo lang mogelijk op een iets doorgebogen been staan en met de rug tegen de muur een zithouding aannemen.

Pannenkoek; een castrerende discus die door een agrarische autochtoon tussen je benen geramd wordt

De weken/maanden van tevoren heb ik een eigen schemaatje die ik dagelijks afwerk. Duurt zo’n 10 minuten en train voornamelijk op (voorkoming van) verzuring. Want niets is lastiger dan spontane verzuring tijdens een heerlijke afdaling in volle vaart. Het leuke is dat het me tijdens het mountainbiken enorm veel kracht geeft, wat weer handig is tijdens wedstrijden en toertochten.
Om de puntjes op de i te zetten wordt er vaak een maand voordat de wintersport begint, een avondje indoor-geskied, zodat je de volgende dag kunt voelen welke spieren nog wat extra training behoeven…

fijne site hè, dat wintersport.nl?

Lekker het hele jaar door volleyballen, doet al veel goeds. De aanpassing in de bergen is vooral mentaal: accepteren dat je de eerste dagen in de (na)middag langzamer moet.

Ik sport het hele jaar door 2x per week. maar om alvast een beetje in de stemming te komen gaan we vaak in de wintermaanden een keer naar een indoor piste.

Member of global cooling initiative

het moet niet speciaal indoor zijn
in deurne op de borstels kan het ook en nog leuk er bij
goed voor de techniek
moet je maar eens proberen

idd, in Deurne traint de dochter 9 maanden lang tot 3 dagen per week en wijzelf gaan naar de fitness, tegen de winter vragen we een meer gerichte training voor het skiën.

Ik ben op zoek naar een skihal met sneeuw in het noorden van het land. Volgens mij is Bottrop of Spaarnwoude het dichts bij. Of heeft iemand voor mij een tip? doe Vorig jaar hebben mijn vriendin en ik veel op de borstelbaan gestaan. Werkte voor mijn vriendin goed voor de techniek, maar ik vind het verschil met sneeuw te groot. Bovendien vond ik het niet zo leuk om op zo’n lopende band te staan.

"Op het internet vind je tal van fysieke oefeningen die je kan doen om je vakantie goed voor te bereiden"

Heeft iemand een link en/of naam van een website waar goede oefeningen staan specifiek voor snowboarden? Aangezien ik denk dat je met snowboarden veel andere spieren belast dan skiën, of heb ik dit mis?

Hey Anonymous, dat kan zeker - deze wel voor ski:
http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id…
http://www.abc-van-skien.nl/overige-informatie/ski-training…

Deze oefeningen zijn gericht op snowboarders maar wel in het Engels: http://www.getboard.com/fitness_articles.htm

Blogger, skiër, Belg & Tirol-fan!

Maandag en woensdag krachtraining
donderdag kickboxen
zaterdag karate
dinsdag en vrijdag 10km joggen
zondag kater hebben (iets minder sportief dat wel)

En krachttraining in de vorm 1x upperbody: bench press, shoulder press, chin up en barbell row, afmaken met bench dips,
1x lowerbody: squats, power cleans, good mornings en deadlifts en buikspieren (obliques en rectus)

geen zinloze oefeningen zoals bicep curls

@Ano-niem bedankt voor deze uitgebreide kijk in de mogelijkheden van een sportschool ;-)

Indoorskibanen zijn de lopendebandskibanen en niet de overdekte skibanen. De indoorskibanen waren er nl. eerder als de overdekte sneeuwbanen. Qua voorbereiding voor techniek en conditie zijn de indoorskibanen het beste uit de test van de consumentenbond gekomen. De sneeuwbanen zijn goed om de sfeer te proeven of te ervaren.

@martijn tja, volgens mij zijn dergelijke oefeningen wel degelijk relevant voor iederen die op wat voor niveau dan ook een sport wil beoefenen. Het is, tenzij je bodybuilder bent, bicep curls of calve raises te doen. Als ondersteuning voor andere sporten wil je gewoon grote compounds pakken, veel spieren die samenwerken. Als je voor het gezicht gaat kun je uiteraard wel bicep curlen of tricep extensions gaan doen.

Ik probeer toch wel fit weg te gaan,en doe daarom toch wel wat oefeningen thuis (vooral benen) en ben verder toch wel veel te vinden op een indoorbaan.
Ook sport ik gewoon het hele jaar door om een beetje in conditie te blijven.Ik doe vooral veel hardlopen,fietsen en ga ook veel zwemmen met de kinderen!!!

Silvretta Montafon Liefhebber

Ik voel me altijd wat stijf op dag 3 of 4. Maar loop het hele jaar door hard en zo ri de herfst ga ik een paar keer indoor. En dit jaar als extra een keer Winterberg om "warm"te draaien.

Seriously snow addicted family!

Voorbereiding voor op wintersport? Voor mij niet meer, danku. Een paar jaar geleden gaan voorbereiden in SnowWorld en geramd geweest door een onvoorzichtige skiër. Resultaat: polsbeen gebarsten waardoor ik mijn vakantie, die enkele weken verwijderd was, al met een gips mocht beginnen…

gans het jaar door sport ik vrij intensief: 3,5u cardio per week, 1-2u tennis per week en 3 keer per week een uurtje matige krachttraining. Vanaf oktober een uur per week trainen op de borstels in Wilrijk en dan zijn we zeker klaar voor de sneeuw

Ik pak ook altijd grote compounds. In de apres ski :-)

Vorig jaar voor het eerst naar de ski-fit training van de NSV geweest. Dit is me zeer goed bevallen. Leuk om te doen en niet alleen voor mensen van boven de 50. Tijdens de wintersportweken merkte ik wel degelijk verschil. Volgende week beginnen we we weer met 6 maanden indoor en outdoor training.

Naast af en toe een uurtje op een indoor baan begint vanaf oktober de voorbereiding in de sportschool. De standaard cardio oefeningen met daarnaast beenspier oefeningen. Vooral de bovenbeen spieren. Ben daar enkele jaren geleden mee begonnen en sindsdien kom ik de week spierpijnloos door.

Het ganse jaar door in de fitness programmatje volgen ter voorbereiding vd wintersport. Vanaf nu proberen we zo’n 2 à 3 keer per week te gaan en natuurlijk af en toe naar de indoorpistes. Kleine tip: 1x voorste kruisband eens kwijt geweest is hersteld maar train nu veel op de quadriceps want die vangen vele schokken op van de knie. Greetz RC

RoCo
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie