Lekker wintersporten? Neem wel je rotzooi mee!

Rogier op 01 november 2011· 44 reacties

null
Een kort ochtendje vuilnisruimen onder een lift leverde deze zak met peuken op…

Eind vorig jaar schreef ik een blog over het opruimen van de skipistes na een seizoen. Ik maakte een dag foto’s van een opruimactie van de Franse organisatie Moutain riders. De hoeveelheid afval die onder een lift vandaan kwam was meer dan indrukwekkend. Nu met het nieuwe seizoen is het goed om stil te staan bij de rotzooi die wij allemaal op de pistes achterlaten.

30.000 peuken
Onder een gemiddelde stoeltjeslift liggen ongeveer 30.000 peuken. Inderdaad 30.000! Het is logisch, veel wintersporters zullen denken, ach een sigaret in de natuur is niet zo’n probleem, het probleem is echter dat heel erg veel wintersporters dit denken. Onder een gemiddelde stoeltjeslift ligt het dus helemaal vol. Deze sigaretten bevuilen de sneeuw welke dan in het voorjaar vervuild de grond in sijpelt. Hierdoor raakt de grond plus het grondwater verontreinigt. Dus voor iedereen die rookt, neem je sigaret weer mee de berg af, en gooi deze niet in de natuur.

null
Elk jaar organiseren steeds meer skigebieden opruimacties, het zou mooi zijn als deze niet meer nodig waren

Niet alleen peuken
Maar was het maar waar dat er alleen peuken onder een gemiddelde lift liggen. Snoep papiertjes, aluminium folie, verpakkingen van repen, batterijen, flessen en blikjes. In het voorjaar lijkt een skigebied soms wel op een vuilnisbelt. Jammer en triest want de bergen zijn te mooi om te vervuilen en het is zo makkelijk, alles wat je mee omhoog een berg opneemt kun je leeg toch prima mee naar beneden nemen?

Genieten en blijven genieten
Een van de redenen dat wij met z’n allen naar de bergen gaan is de ongerepte en mooie natuur, het zou zonde zijn als deze te vervuild raakt. Neem dus je rotzooi mee, en stel je ziet een papiertje of een batterij in de sneeuw liggen, neem deze dan ook mee de berg af. De lokale bevolking (en de vele boeren waarvan de koeien en schapen 's zomers op de pistes lopen), het lokale wild en planten zullen je dankbaar zijn. Zo kunnen we allemaal genieten en blijven genieten van de bergen.

Wie van jullie pakt inderdaad wel eens andermans afval mee? Wie denkt "ach het zal zo’n vaart niet lopen’? Of nemen jullie al je vuil zelf mee? Hoe nemen jullie je opgerookte sigareten dan mee naar beneden, tips?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Wat dacht je van in elke liftcabine een klein vuilbakje, daar zou al heel veel afval mee opgevangen worden :D

Die laatste lift halen...

Ik neem altijd mijn snoeppapiertjes mee in mijn jaszakken en vanaf ik een vuilbak tegenkom (bvb. in wc van restaurant langs piste) of over de middag in appartement de zakken legen.

Heb eigenlijk nooit iets bij me qua snoep of iets dergelijks, dus kan ook niks vervuilen. (behalve dan de piste afraggen!)

Sigaretten doof ik in de sneeuw maar neem ze wel mee in een ijzeren doosje van Marlboro dat ik eens op een festival gekocht had. Papiertjes en flesjes gaan allemaal weer de rugzak in.

Wat Mattz voor mij zei, alle papiertjes die verdwijnen gewoon weer in m’n jas/broekzakken en bij de lunch of terug in het hotel gooi ik het weg. Kleine moeite.

Hoogstens luchtvervuiling! (Sorry hiervoor)

Nu rook ik niet meer (superblij hier om ) maar toen ik 2 jaar geleden in Avoriaz Frankrijk was waren er speciale asbakdoosjes die je bij de infobalies kon verkrijgen . kleine moeite om dit te gaan vragen en je peuken mee te nemen .

pocket asbak;) maar daar passen maar 3 peuken in

ik zal er aan denken

Ik neem andermans afval niet mee, het is te zeggen "ik heb nog nooit afval op de pistes zien liggen. Misschien dat het vooral in Oostenrijk is ? Pas als er geen sneeuw ligt zie ik onder de stoeltjesliften veel skistokken liggen.

Ik lees hier van vuilbakjes in de lift. Daar ben ik helemaal NIET mee akkoord. Het is normaal verboden om in de liften te roken en zeker in gondels moeten ze dat absoluut verbieden. Stel dat iemand er een nog brandende sigaret induwt en dan ? Dan zullen er toch veel gondels in de vlammen staan.

gewoon in een ander mans zijn kap steken da helpt ook en je hebt een mobiele vuilbak

het zijn de niet “echte” bergliefhebbers die de natuur vervuilen! maar heb gepeupel dat voor het imago van “op wintersport gaan” gaat, die te luxe liften, te dure appartementen en hotels willen, kakkers, 't gooi, mensen die de opvoeding van hun kinderen uitbesteden aan derden, geen verantwoording durven te dragen voor hun acties en hoe kan het ook anders… rokers!!

@anoniem: vuilbak is ook geen asbak!!
Het is vaak wel zoeken naar afvalbakken in het buitenland.
Als ze nou eens beginnen met afvalbakken bij het begin en einde van de lift…

@Pils

Dat is juist maar ze duwen de sigaret uit in de vuilbak en denken dat ze gedoofd is en gooien ze dan toch in de vuilbak(dus in gondel als in stoeltjeslift). Dan zijn er ook nog mensen die eerst de sigaret op de vloer in de cabine gooien en dan met de skibot de sigaret uitdoven. Trouwens staat er normaal (toch zeker op de nieuwe) op de cabines dat je niet mag roken en dergelijkein de gondels of cabines. Bovendien hindert het roken ook voor andere personen waar je mee in de stoeltjeslift zit.

En Stijn durf de liften in de Alpes du sud niet in brand te steken of je vliegt terug naar de Savoie of Oostenrijk.

Ik neem ook altijd al mn rotzooi mee tot de vuilnisbak of tot in het appartement. Irriteer me ongelooflijk aan mensen die zomaar hun zooi en peuken op de berg pleuren.

is het misschien een oplossing om camera’s in alle liftmasten te hangen en bovenaan gelijk 100 euro af te laten tikken door de zondaar?

Vrijdag 3 Feb naar Belle Plagne met Sunweb!!!

Ik snap het niet van de peuken onder de lift… Roken mag niet in geen enkele lift… Dus gewoon dubbel bekeuren zeg ik…

Ik gooi nooit wat weg, ook thuis in het bos of op straat niet,
Ik begrijp ook niet dat er mensen zijn die zeggen sportief te zijn en dan toch nog roken (goed ok hun keus) maar dat ze hun troep zomaar neerpleuren heeft vlgs mij niets met sportiviteit te maken en zeker niet in natuurgebieden.

Ook bij ons gaat alles weer in de jaszak en bij de lunch of terug in het appartement de jaszakken legen, dit leren we onze kinderen ook zo aan en ze weten inmiddels niet beter.Jong geleerd oud gedaan.

Als het weertechnisch mogelijk is en als ik zin in een peukie heb, rook ik wel in een stoeltjeslift. Druk de sigaret uit op de zijkant van m’n skischoen en stop de rest terug in het pakje. Net zoals ik ook alle andere rommel die ik maak meeneem naar een plaats waar het thuishoort. Het blijft echter (jammer genoeg) een illusie om dit de hele mensheid wijs te maken.

Vroeger niet zo maar nu een kleintje heb is het min of meer automatisme… Ik pak alles op en stop het in mijn zak.

Seriously snow addicted family!

gewoon de filter afbreken en je borstzakje doen!!!

Mensen gebruiken nu eenmaal de pauze in de lift om te eten, drinken en roken. Dat is op zich ook wel logisch. Skigebieden kunnen hier ook op inspelen door onder en boven bij elke lift een vuilnisbak te zetten. In vele gebeurt dit al maar nog lang niet overal, in ieder geval staan ze niet overal obvious genoeg.

to ski or not to ski, thats no question

gewoon shag roken, 1 regenbuitje en het is alweer weg, of de filters afbreken en menen van de gewone sigaretten

sporten en roken… jakkiebah!!

gewoon alle rokers aan de nicotinepleisters… :)

fijne site hè, dat wintersport.nl?

Elke indoorskischool in nl verkoopt bakjes van " save the mountains" kleine moeite om deze aan te schaffen.

Ik schrik ervan. Zal het niet meer doen.

Voor peuken is er een fantastische oplossing van barkadera. Kijk maar eens op http://www.barkadera.nl

Misschien is het nu tijd om te stoppen met roken en te genieten van de frisse berglucht!

Kennelijk denken rokers nog steeds dat het maatschappelijk geaanvaard is om de resten van je sigaret maar over neer te gooien. Ik vind het smerig, net als gauwgum etc.

Wat goed! zo’n persoonlijk asbakje van barkadera. Ik ga er vandaag nog een paar bestellen en gebruiken. Mocht ik gestopt zijn als ik ga skiën, dan deel ik ze uit op de piste.

Tijdens mijn anwärter-opleiding in Kaprun had ik een rokende instructeur. Hij scheurde na het roken altijd de filter van zijn peuk af, en stopte die netjes in zijn zak. De rest gooide hij naar beneden, dat kleine beetje vloei en shag vergaat zeer snel en is niet milieubelastend.

Als niet roker vond ik het een vreemde gewaarwording, maar op zich wel een mooie oplossing, als je dan toch rookt.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie