Geschikte accommodatie voor je skireis

Kristof op 16 januari 2012· 31 reacties

null
Skidorpen vlak aan de piste: charme en luxe, maar ook vaak drukte

Als je van jongs af aan door je ouders verwend wordt om vlakbij de skiliften en pistes te logeren, wil je haast nooit anders meer. Althans, dat was mijn mening tot ruim een week geleden. Want toegegeven, als je nooit iets anders probeert, kan je er ook niet over oordelen.

Vlak aan de piste: gemakkelijk en veilig
Het gemak van vlakbij de piste te logeren kent iedereen wel. 's Ochtens klik je meteen de skis aan, of moet je hooguit enkele meters lopen tot aan de liften. Geen gezeul met de wagen of met de skibus, maar gewoon comfort van het hoogste niveau. Ook aan het einde van je skidag, ski je haast tot in de skikelder en ben je dadelijk gerust. Een lager risico op diefstal voor wanneer je aan je eerste biertje zit in de lokale kroeg en geen zorgen meer van ‘hoe geraak ik thuis’ bij zware sneeuwval. Skibussen reden voorbij, op weg naar naburige dorpen. Wij hadden er geen last van en kozen bewust voor gemak en luxe. We betaalden daar natuurlijk wel een prijs voor.

null
Een typisch Franse chalet van het principe ski-in, ski-out in Les Menuires .

Logeren buiten een skidorp
Dit jaar ontdekte ik echter eindelijk ook de andere mogelijkheden. Tijdens een skireis naar Stubai namen we 's morgens met de organisatie een bus richting gletsjer, een half uur rijden was het. Oorspronkelijk keken we daar wel wat tegen op, maar langs de andere kant was het ook een ideaal moment om je uitrusting nog klaar te maken voor een dagje op de latten. En dat bleek ook achteraf: in het begin van de week stoorde ik me aan de rit, maar aan het einde van de week zat ik er echt niet meer mee in.

Vorige week logeerde ik voor een tweede maal in mijn skileven niet in een echt skidorp en namen we de wagen om tot aan het skistation te geraken. Ook hier had ik in het begin het gevoel van ‘wat jammer dat we niet aan de pistes zitten’. Toch viel dit alweer reuze mee, de rust en de ruimte die je er voor in de plaats krijgt, is vaak echt wel de afstand waard. De kilometers die we 's ochtends deden richting skigebied deden de voorpret alleen maar aanwakkeren, heerlijk gewoon!

null
Een chalet buiten een skigebied: charme, luxe en rust

Draait het niet allemaal om luxe?
In de zoektocht naar accommodatie voor een shortski in maart, viel het me op hoe moeilijk het was om betaalbare locaties te vinden vlak aan de piste. Toegegeven, de keuze voor Ski Arlberg was misschien niet de makkelijkste, maar het was onmogelijk een plekje te vinden voor 3 nachten temidden van het skigebied. Blijkbaar is dit voor eigenaars meer en meer een troef geworden en bepaalt dit grotendeels de prijs van de overnachting. Ook het blokkeren van accommodatie van zaterdag tot zaterdag (erg typisch in Oostenrijk) maakt het organiseren van een shortski behoorlijk lastig. We kozen uiteindelijk voor een logement in Wald am Arlberg dat charme, rust en betaalbaarheid combineert en een zondag-zondag regime hanteert.

Het kan dus ook anders
Wij hebben althans ondervonden dat het ook anders kan, en dat logeren in een naburig dorp best zijn charme kan hebben. Geen overdreven drukte, idyllische taferelen bij de minste sneeuwval en vooral… rust. Want ook dat maakt voor sommigen deel van een veelal druk bezette wintersportvakantie. De zoektocht naar geschikte accommodatie pakken we vanaf nu dan ook helemaal anders aan: de nabijheid van een skipiste of lift is plots een stuk minder belangrijk geworden…

In hoeverre is de nabijheid van piste en lift voor jou belangrijk in de zoektocht naar accommodatie? Schrikt een naburig dorp je af of maal je er zo niet om?

Kristof

Plaats een reactie

Meestal is het prijsverschil tussen aan de piste en niet aan de piste buiten proportie wat je ervoor krijgt. Ik zit er niets mee in dat ik wat moet rijden. Als je een dorpje kiest dat tussen een aantal skigebieden ligt dan heb je ook nog eens het voordeel dat je keuze hebt.

Lol Kristof: die eerste foto is mijn tweede thuis :D
Da’s chalet Adonis in les Menuires, daaronder heb je de appartementen van Les Valmonts, daar ben ik al meer dan 10x geweest :)
Ooit gelogeerd daar?

het prijsverschil is vaak enorm.
wij konden ook aan de piste in vergelijkbaar hotel als nu,
was alleen 200 euro duurder, naja das ook een skipas,
dus wij pakken de pendelbus wel :p

als het kan is het leuk.
Scheelt het veel geld doen we het niet.

Heb heel wat jaren naar accomodaties gezocht waarbij we niet met de auto naar de piste moesten.
Soms was het wel nodig om een skibus te pakken, met nog 80 andere er in gepropt door het dorp naar de liften.
Nu hebben we onze eigen stek, en ja die ligt even buiten het dorp. We storen ons hier helemaal niet aan, 5 auto min rijden van de liften, peanuts je bent er zo.
In het huis veel ruimte, grote tuin, lekker voor een lagerfeuer en de winter BBq waar niemand last van heeft.

Wij zoeken eigenlijk altijd iets aan de piste, vorig jaar in kirchberg geweest en vind het toch wel vervelend om eerst een bus te moeten pakken om ergens te komen…
Qua prijs zijn de verschillen volgens mij niet echt groot, gewoon goed zoeken ;)

Is het al bijna januari?

@Niels, klopt ivm die foto, daar heb ik een paar jaar geleden verbleven (Adonis). Op zich een supergoeie ligging daar, alleen jammer van de lange wachtrijen 's morgens aan die eitjes lift.

Voorts merk ik zoals de anderen ook wel dat het prijsverschil vaak behoorlijk is.

Blogger, skiër, Belg & Tirol-fan!

Juist terug uit Kirchberg. Voor het eerst niet direct aan de piste. Volgend jaar weer wel. Niks heerlijker dan op je latten stappen, wegskien en weer terugskien naar je hotel. Terugskien was ons dit jaar ook beloofd, maar helaas, niet mogelijk.

Tjah, kies toch liever het gemak van de piste op loopafstand… Niets tegen een bus maar als het niet hoeft liever niet… :)

Ik vin het totaal niet belangrijk…
Af en toe een heerlijk avontuur
om ergens te komen met de auto…
Dit wordt de eerste keer dit jaar,
dat ik echt dichtbij de eerste lift zit…
We gaan 10 feb naar het gebied Les Sybelles,
plaatsje Saint Jean D’Arves, appartement Chalets…
Nu al zin in, lekker weekje boarde…

Chalets de Marmottes… Haha

Als ik een skivakantie ga boeken wil ik ook een skivakantie en niet dagelijks een uur of wat in een bus zitten.
Op het moment dat jij wil naar de piste en je niet te laten verplichten door de busregeling.

Wij skiën altijd in Gerlos, maar slapen in Gmünd. Het is met de gratis bus die tijdens spitsuren elke 15 minuten gaat maar 2 kilometer rijden. De bus komt uit Zell, maar (bijna) niemand uit Zell gaat met het Gerlos dalstation (logisch!); Wij hebben dus altijd plek om te zitten en dat is behoorlijk fijn, want de bus is bij het eindstation altijd propvol.

Zover ik me mijn skireizen nog herinner altijd in Valmeinier aan de piste gezeten (1800). Je kon er inderdaad gewoon in- en uitskiën (vanuit de kelder van het appartement). Deze waren wel aan de kleine kant, maar goede vrienden van ons zaten in de zelfde blok en hadden superveel plaats (ze hadden maar liefst 3 verdiepen voor henzelf!).

Vorig jaar naar Alpbachtal geweest & daar zaten we in ALpbach zelf, niet bij de piste dus. Maar het was wel gezellig en rustig in het dorp & wij waren daar voor een shortski, de enige mensen (of zo leek het toch) in het hotel! (45 euro per nacht dacht ik? & nog 5-10 euro extra voor avondmaal)

Go with the snow!

Wat verder van de piste een rustig gelegen huis. Dat vind ik heerlijk! Of een stukje met de auto of met de bus is mij prima, waarom? Omdat ik dan flexibel ben. Zelf kiezen waar in het gebied ik opstap i.p.v allemaal dezelfde lift… En dat stukje wandelen vanaf de auto en of de bus is net een lekker warming up!

Seriously snow addicted family!

Ik ga normaal ook naar Frankrijk en dan is het ook bed uit en ski’s aan en gaan maar dit jaar doe ik het ook anders. Ik ga namelijk met een paar vrienden op wintersport in Duitsland " Feldberg" echter hebben we gekozen voor een bungalow vlakbij de pistes, zo’n 10-15 minuten rijden. Ik ga dit nu ook voor het eerst meemaken. Ben benieuwd ik denk namelijk dat ik de volgende keer weer ga kiezen voor het gemak.

Doe beide wel, maar zo dicht mogelijk bij heeft de voorkeur.
Je bent niet afhankelijk van de laatste skibus, kunt lekker biertje doen en maakt meer ski uren, wat is dan dat beetje geldverschil?

Dit jaar zitten we zeer luxe voor een spotprijs(vinden wij)
We zitten in een splinternieuw appartement(sinds dec 2011 geopend) en direct tegen het nieuwe dalstation aangebouwd in het skigebied Neukirchen-Bramberg. Voor de grote afstanden en voor leuke tochten moeten we even met de bus of auto naar Gerlos/Konigsleiten.
Tja dichterbij en luxer kan het volgens mij niet.
Voor de gene die nu heel nieuwsgierig zijn:

http://www.immobilienmarkt-at.com/immobilie.cgi?wohnung59111…

Ik heb het liefst ski-in, ski-out maar dit jaar (11-02) naar Kaprun, heeft alles te maken met de wensen van de medereizigers (Oostenrijk i.p.v. Frankrijk). 2013 staat voor het eerst Italië op het programma en volgens mij is ski-in, ski-out daar ook niet alledaags??

I love wintertime

Ben een keer in Chamonix geweest, waar we voor alle skigebieden de auto moesten nemen (bus was te ver lopen). Dat was een gedoe, ook nog eens op de parkeerplaats een heel eind naar de liften toe. Dat "ongemak" heeft mijn ervaring met Chamonix absoluut nadelig beinvloed. Verwend geraakt in de andere Franse skidorpen? Absoluut…

2024 Met kleinkinderen, weer gebonden aan het hoogseizoen €€€

Voor mij liever niet vlakbij een skipiste waar het vaak sowieso al veel te druk is dus liever een rustige locatie. Dat we dan dagelijks een klein stukje moeten autorijden tot aan de skipistes neem ik er met veel plezier bij.

ski heil | Um zu wissen wohin man will, muss man wissen woher man kommt.

Oja, kan misschien wel duurder uitkomen, (van ons viel dat wel nog mee in Valmeinier dacht ik), maar je kunt wel ‘thuis’ eten, wat ook veel kan besparen he !

Go with the snow!

ik ben niet anders gewend, logeren in een no-skidorp in een gastehaus ofzo voor 17 euro per nacht incl ontbijt en goede zorg van de eigenaresse.
In het begin deden we elke dag een ander skigebied aan, gewoon een dagpas kopen. Ben je wel meer geld kwijt, maar dat heft het goedkope pension weer op.
En die autorit elke dag, heerlijk!
Soms over bergpassen (lekker scheuren) en soms de snelweg om meteen in Arlberg te komen.
De laatste jaren via een reisorganisatie een pension geboekt, welliswaar buiten het gebied , maar wel incl. skipas. Het beperkt wel je keuze kwa gebieden, maar ach, het Zillertal is groot zat ;)
Wat we dit jaar doen is nog onbekend, we hunkeren eigenlijk weer naar wat we in het begin ook deden. Denk aan een weekje Landeck of Zams of Imst…

fijne site hè, dat wintersport.nl?

Zet mij maar in een Hotel, pension of Chalet vlak aan de piste kan ik echt wel van genieten zeker omdat je dan ook niet teveel moet meesleuren want ben je iets vergeten snel terug en de rest van de groep kom ik dan wel ergens terug tegen.

RoCo

Ik heb met beide ervaring en tot dusver gaat mijn voorkeur toch uit naar het zo dicht mogelijk bij de piste zitten. Misschien ben ik inderdaad wat verwend, maar het is gewoon zo relaxed om uit je appartement zo in de lift te stappen en meteen het gebied tot je beschikking te hebben. Daar kan geen auto- of busrit tegenop :-) Nog 4 nachtjes slapen en dan richting les Coches!

bart

Voor een shortski samen met het vrouwtje en met de eigen wagen hoef ik niet op de piste te zitten. Een beetje rijden is dan geen probleem.
Als we de kinderen meenemen en we met de bus gaan, wil ik wel op de piste zitten; veel makkelijker voor de kids.

Ik heb ervaring met beiden maar vind het niet fijn om eerst je auto in te moeten stappen (krabben/koude motor) of te wachten op een skibus en daar vervolgens van afhankelijk te zijn. In Hinterglemm hoeft dat gelukkig niet, praktisch alle accomodaties liggen op loopafstand van de liften, ideaal !

Inderdaad ik heb ook ervaring met beiden, maar gelegen aan de skipiste is toch onontbeerlijk. Vorig jaar nog Sölden gedaan maar gelegen te LangenFeld. Het feit dat je toch steeds moet letten op aankomst en vertrek tijden van de skibus alleen al is een domper (zelf al is dat om de 20 minuten)… Natuurlijk zijn er ook skibussen binnen het dorp zelf (zoals bv Kirchberg), twee minuutjes de bus op en hop je bent er… en je kan ook nog van alles volop meegenieten, geen probleem als je eens de bus mist, voor die km te voet dan :-) Maar bv, naar een ander dorp waar dan ook de après ski is, ook verder s’avonds nagenieten zit er niet meer in of je moet je wagen terugnemen en drinken kan je dan ook sowieso niet meer… niet dat dat een must is maar toch!

Kristof, je hebt dan ook wel een heel lekker plekje gevonden in het Waldhaus in Wald am Arlberg. Ben er nu inmiddels vaste gast…

Dit is de ideale plek om Ski Arlberg te bezoeken. Een schitterende locatie en 's morgens kun je (afhankelijk van de omstandigheden) kiezen om naar Zürs/Lech of St. Christoff/St. Anton te gaan. Die paar minuten in de auto is het meer dan waard !

En zondag, voor de terugreis, nog even een ochtend op de Sonnenkopf. Gelukkig is er nooit druk verkeer op zondag, dus makkelijk weer om 22:00 uur 's avonds thuis :-)

Jaren gingen we naar een camping wat verder van de lift. Dan altijd met de auto met ski’s in de koffer naar de lift 's morgens. Wat een gedoe. Alleen al een plekje vinden voor je auto is een crime.
Nu doen we het anders. We zoeken een camping wat dichter bij de lift zodat we met de bus kunnen en zetten de uitrusting in het skidepot.
De kids zitten niet meer op les dus dan kun je drukke bustijden/lifttijden ook makkelijker ontwijken.
Voor ons is dit op het moment ideaal.

Met kinderen erbij, vooral als niet alle kinderen al groot genoeg zijn om te skieën, is het ideaal om aan de piste te zitten. Je kunt dan makkelijk wisselen wie skiet en wie oppast, en je kunt ook makkelijker met elkaar wat drinken of eten overdag dan wanneer je met de auto heen en weer moet. We hebben ook weleens gehad dat de skischoenen van mijn man de halve ochtend in de dakkoffer hadden gezeten bij min 15 (auto stond in de schaduw, mijn man en onze jongste waren lekker boven in de zon bij het restaurant aan de piste). Niet normaal, niet aan te krijgen en de rest van de dag had hij uiteraard ijskoude voeten. Dat zijn van die extra kleine onhandige dingetjes als je met je gezin niet met het appartement aan de piste zit…Als we alleen met volwassenen gaan maakt het ons niet zoveel uit, en kun je toch snel goedkoper als je wat verder van de piste zit. Vooral als je met een grotere groep gaat.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie