Hoe steil is steil?

Rogier op 12 september 2012· 16 reacties

null
Hoe steil is dit? 53° of 132 procent?

Elk jaar zijn er discussies over de steilte van skipistes en sleepliftenpistes. Skigebieden gebruiken graag percentages, net als wielrenners en wegenbouwers. Off-piste wintersporters spreken daarentegen bijna altijd in graden. Verwarrend en onhandig. Hier de uitleg tussen graden en procenten.

Procenten
Procenten worden veel gebruikt om de steilte van wegen (en skipistes) aan te geven. Deze procenten worden, om het hele verhaal ingewikkeld te maken ‘de hellingsgraad’ genoemd wat dus niet gelijk is aan graden. Om aan de procenten van de hellingsgraad te komen, deel je het hoogteverschil door de horizontale afstand. Dus bij 10 % stijgt een helling 10 meter bij 100 meter, en daaruit blijkt dus ook dat bij 100 % geen 90° is wat veel mensen denken maar 45° want dat is namelijk 100 meter stijgen voor 100 meter afgelegde afstand en 100/100=1=100%. Hellingen kunnen dus veel meer dan 100% zijn. (Hiermee blijkt dus ook dat loodrecht, 90°, niet in procenten is uit te drukken, door 0 delen kan namelijk niet). Voor extreem goede wintersporters is het dus ook mogelijk om steiler te skiën of boarden dan die honderd procent.

Een hellingshoek in graden
Het aantal graden is de hellingshoek. Je zou het in principe met een grote geodriehoek na kunnen meten. Natuurlijk zijn deze hellingenhoeken ook met allerlei formules te berekenen. Bij het aantal graden is 90° loodrecht. Zie onderstaande tabel waar het verschil tussen graden en procenten duidelijk wordt aangegeven. In off-piste terrein spreken we altijd in graden en nooit in procenten. Zo wordt ook bij lawinekunde (en in lawinebulletins) over graden gesproken en niet over procenten.

Afbeelding: wikipedia
Afbeelding: wikipedia

Wat kan geskiet of geboard worden?
Skipistes zijn zelden steiler dan 30-35°, rond de 57 tot 70 % dus. Dit is heel steil en op een harde ondergrond zul je bij een val op zo’n piste niet snel tot stilstand komen. Daarom zijn skipistes nooit lang zo steil. Off-piste kent natuurlijk geen fysieke grens op de steilte, skitechnieken natuurlijk wel. Lange hellingen van 55° (154%) is de ‘max’ wat er in Europa geskied wordt. Een indrukwekkend cijfer. Door een andere consistentie van de sneeuw wordt er in de Andes iets steiler geskied. Hogere ‘graden’ komen vaak voort uit opschepperij of sponsorbelangen.

Sneeuwkwaliteit
Iets wat belangrijk is bij mogelijk te skiën steiltes is de sneeuwkwaliteit. Met 10 cm poeder is een flinke zwarte piste makkelijk en weinig indrukwekkend voor velen. Als de piste betonhard is wordt dit een heel ander verhaal. Sneeuwcondities maken of een helling al dan niet skibaar is.

null
Een paar honderd meter 45° voelt heel anders aan dan enkele meters

Snel heel steil
Als je naar bovenstaande tabel kijkt, is het nauwelijks voor te stellen dat 45° al heel steil is om te skiën. Zelfs 35° (70 %) voelt op betonharde sneeuw al heel steil aan. En iedereen weet dat met de auto, en zeker met de fiets, 10 % (dus 5,71°) al heel steil aanvoelt en er ook zo uitziet. Dit komt omdat de hellingen in de bergen vaak behoorlijk lang zijn, waardoor het meteen duidelijk is dat je per afgelegde meter heel veel daalt (wintersport) of stijgt (auto en fiets). 45° is per meter een meter hoogteverschil, en dat is gewoon heel veel. Zeker als het geen meter is maar een paar honderd meter.

Wat is volgens jullie de steilste helling of piste die jullie ooit geskied of geboard hebben?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Dit is inderdaad een vaak gelezen discussie. Altijd lastig dat verschil tussen graden en procenten.
Om de stijlheid van een piste waar je vanaf wilt na te gaan kwam ik enige tijd geleden een handige site tegen. Hier kun je een afbeelding downloaden die je op je skistok kan plakken. Door de skistok te laten bungelen tussen duim en wijsvinger kun je al kijkend nar de zijkant van de psite de helling aflezen. Ik ga het de komende winter zeker eens proberen
http://www.instructables.com/id/Ski-Pole-Inclinometer-1/…

Aftellen maar!

De steilste ‘langere’ helling die ik off-piste heb geskied is 43 graden. Dat was off-piste, de achterkant van de Schwarzkogel in Sölden naar beneden. Dat gaan we deze winter verbeteren :)

Haha grappig, die inclinometer op de stok, er zijn ook kaartjes met een touwtje als zo’n steilheidsmeter. verder zit er in de betere compassen ook een steilheidsmeter. En voor veel smartphones is het ook mogelijk om een ‘inclinometer’ te downloaden:

null

Click. Click. Peace

Hè hè… misschien zijn we die discussies nu ook kwijt. Groeten Sander

Mijn steilste is het Couloir Narreyroux in Puy Saint vincent met een stukje 40°. Maar mooie sneeuw, dus erg leuk.

Jaren eerder een afgesloten verijsde zwarte piste gedaan inhet Gasteinertal… Dat was veel enger. Geen idee meer welke dat was. Maar om nog thuis te komen zonder lopen/taxi/drama was hij tamelijk essentieel.

Skiënd lijkt een helling ook vaak flink steiler dan die werkelijk is. Een gemiddelde trap in huis (35 graden?) aflopen is voor de meesten onder ons niet een angstaanjagende bezigheid, maar als je bovenaan een gladgerutschte piste met diezelfde helling staat, is het een ander verhaal.

Mijn steilste was iets meer dan 40 graden. Net onder het steilste stuk van Bentsjordtinden gemeten met de skistokken.

http://tinyurl.com/8f6stfk

@Rogier: de telefoon op je foto weerspiegelt een beetje, ik neem aan dat er 51% staat?

@ gast 241, nee er staat ° graden.

Click. Click. Peace

@rogier welke inclinometer gebruik jij?

@ Joost, ik heb er meerdere op mijn iphone staan, maar gebruik vaak die van Mammut. Ook heb ik er een op mijn kompas. Deze gebruik ik als ik nog nooit geskiede lijnen ski, zoals hier:

null

Click. Click. Peace

De streif in kitzbuhel +/- 85%
Harakiri Mayerhofen 78%
De Langerzug in Lech +/- 140%
De Hohe Salve, Brixental +/- 75% deze vond ik persoonlijk de lastigste, mede door het gebrek aan goede sneeuw, geen zicht (want sneeuw+harde wind) en een van angst schreeuwende vriendin een paar meter achter me…

harakiri 78% in Mayrhofen een aantal keer gedaan, in verschillende omstandigheden.
ijzig was 'ie niet leuk, helemaal niet wanneer diverse angstige snowboarders de pistes kaalschraapten.
na een poederdumpje was 'ie gewoon goed te doen, alleen onderaan waar het weer wat vlakker wordt, lag toen een berg sneeuw van de sneeuwkanon die minstens 1,5 meter diep was.
Geen idee of ik andere steilere pistes gedaan heb, meestal staat er geen bordje bij zoals bij de Harakiri

fijne site hè, dat wintersport.nl?

Zelf jaarlijks de Hohe Salve, +/- 75%.
In feite een niet al te moeilijke piste als je hem s’ochtends doet… na 11 uur echter is het al een buckel piste, en heb ik al wat harde val partijen gezien!
Kwestie van snelheid aanpassen en lekker brandende bovenbenen als je beneden bent :)!

Zirbenfall Hochzeiger in Pitztal 80%.
Althans dat stond op het bordje geen idee of dat echt klopt.
Was goed te doen.

Don`t eat yellow snow

Juist :) Hochzeiger - Zirbenfall 80%. Zelfs als het ijzig begint te worden nog altijd een leuke afdaling omdat hij grotendeels wel boven de 65% zweeft.

dub … boven de 55% (ach ja)

Goed dat dit eens ter sprake wordt gebracht, er is veel onduidelijkheid over… Steilste helling die ik geskied heb ligt enigszins bij jou in de buurt Rogier, in Risoul… Ben een paar jaar terug daar eens off-piste de Kilometre Lancee (speedski piste) af gegaan, maar vraag me al jaren af hoe steil het daar nou precies is. Heb ergens op internet gelezen 98%, maar misschien weet jij hier meer van Rogier?

Is het al winter???
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie