Vastzitten in een skilift, meegemaakt?

Rogier op 04 januari 2013· 28 reacties

null
Wie heeft er wel eens lang vastgezeten in een lift?

Een 21 jarige Schotse wintersporter leek het (waarschijnlijk na overvloedige alcohol inname) een goed idee om 's nachts via een liftpaal in een stil hangende lift te klimmen. De beste man klom er om een uur of vier 's nachts in, om er toen hij eenmaal in de lift zat, er niet meer uit te kunnen klimmen. De brandweer moest er aan de pas komen om de man er rond 5 uur uit te vissen. Hij is dus niet vergeten door de liftbediendes de nachtmerrie voor velen in skigebieden.

Lang vastzitten
Toch gebeurt het wel eens dat mensen lang vast blijven zitten in skiliften. Defecten, ongelukjes of extreem slecht weer kunnen redenen zijn om liften (tijdelijk) stil te hangen. Heel soms gebeurt het dat wintersporters met de hulp van pisteurs en touwen uit de liften gehaald meten worden. Ook is soms het weer zo slecht dat liften niet meer kunnen draaien. Zo zaten er afgelopen woensdag 1200 wintersporters vast op de top van het skigebied Panticosa in de Pyreneeën vanwege stormachtige wind (110 km/u). Van drie uur 's middags tot midden in de nacht heeft het geduurd voordat iedereen veilig naar beneden gebracht kon worden. Het stormde zo hard dat de pistes en liften gesloten werden. Meestal is het allemaal niet zo ernstig en hangen we maar even stil in een stoeltje of een cabine. Heel af en toe hangen we wat langer stil, maar uren, dat komt maar zelden voor. Nou ja, zolang we niet in een dronken bui in een lift klimmen ;-)

Meegemaakt
Wie van jullie heeft het wel eens meegemaakt dat jullie lang in een skilift vast hebben gezeten? Weten jullie wat de oorzaak was? Is iemand van jullie wel eens uit een lift getakeld door de pisteurs? Hoe was dat?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Ikzelf niet, maar toen ik de film FROZEN onlangs bekeek, was ik daar ook niet rouwig om ;) Wel al heel vaak moeten vlammen om de laatste lift nog terug te hebben naar het eigen gebied, altijd wel een spannende rush!

Blogger, skiër, Belg & Tirol-fan!

Vorig jaar in Saalbach wel 3 uurtjes in het bovenstation van een lift gezeten omdat het weer gewoon te slecht was om naar beneden te skiën. Gelukkig ging de lift daarna weer open en zijn we gauw aan de gluhwein gegaan.

Een mooie film over dit onderwerp:
http://www.moviemeter.nl/film/62267/info/90

Moet elke keer toch weer even aan die film denken als ik in een stoeltjeslift zit. :-)

Kristof, je bent me net voor :-)

@Kristof: Stel je voor dat je in Sölden vastzit in de lift en dat er ineens 10 wolven beneden aan de lift zitten :D

Twee jaar geleden in Montafon hebben we denk ik zo’n 45 minuten vastgezeten in een stoeltjeslift. Gelukkig was het lekker zonnig (aan het eind van die dag was wel de linkerkant van mijn gezicht verbrand…), zaten we met 4 personen in een comfortabele 6 of 8 persoons stoeltjeslift en hadden we goed uitzicht op de piste, maar toch stond ik liever op de piste.

Geen idee overigens waarom hij het niet deed, ‘gewoon’ een storing denk ik. Na zo’n 30 minuten dachten we dat het opgelost was omdat hij weer begon te bewegen, dat duurde zo’n 5 seconden en toen stonden we weer 15 minuten vast. Daarna is hij in slakkentempo verder gegaan, volgens mij om iedereen eruit te laten en heeft hij het de rest van de dag niet meer gedaan.

Het vervelendste vond ik overigens dat je niet weet hoe lang het gaat duren en of je er inderdaad uitgetakeld moet gaan worden, maar daarnaast gaat het natuurlijk van de pure ski/boardtijd af :(

In Grand Valira Andorra hebben we zeker een uur vastgezeten in een lift boven op de kam van een berg met een ijzig koude harde wind. Dit is beslist geen lolletje!
In de Dolomieten in de lift vanuit het dal van de Marmolada. Op zich valt dat wel mee, maar hierdoor misten we de aansluiting naar Sancta Christina waardoor we met een taxi terug moesten.
Buiten onze schuld om moesten we toch de taxi zelf betalen € 150!! En dat omdat we vastzaten in de lift.

Ik heb gelukkig nog nooit vastgezeten in een skilift, maar ik heb wel jaren geleden op de gletsjer van Kaprun meegemaakt dat we net een piste waren afgedaald en dat alle liften waren stilgezet. Het was zulk slecht weer, koud en stormachtig dat we dus niet verder terug naar boven konden. Die piste stopte daar, dus de enige optie was om de ski’s af te doen en weer een stuk omhoog te klimmen. Toen moesten we om een rand van een berg heen lopen om zo op de piste te komen die eindigt bij het Alpincenter. Dit maak je liever ook niet voor een tweede keer mee.

Ik heb 1X in risoul van half 1 tot 4 uur in een eitjeslift vastgehangen. We zijn toen met helicopters uit de lift getakeld en terug op de piste gezet. Zie hier het filmpje.

Woensdagmiddag 2 jan 2013 gondellift alpenrosenbahn I in Westendorf! Vanaf 12.30 stop and go! Heel fijn, beter gewoon naar Hochfügen!

2011 Op het NK snowboarden LAAX

Pim Stichter samen met the Opposites , Flinke namen en DIO vast in de lift.
Gered met een heli :-)

Als het gebeurt ...........Dan gebeurt het

Het lijkt me wel echt heeeeeeel vet om met een heli uit zo’n lift gehaald te worden, maar volgens mij is het wel echt best wel eng.

ooit in Tigne 1,5h vastgezeten in (open) stoeltjes lift. zware storm met hagel recht in ons gezicht! Koud en afzien! wil je niet te veel meemaken

Hier ook, Gerlos paar jaar geleden. Hoe lang we vast zaten weet ik niet meer (verdrongen ;) ) maar het was zo’n uur ongeveer. Dikke sneeuwstorm, en ik zat precies opende plek waar je het meeste wind vangt. Mijn neef met wie ik op wintersport was kroop me iets te dicht tegen me aan… Af en toe ging de lift een stukje naar voren, en toen eenmaal het uitstapstation in zicht was en wij ons verheugden op het uitstappen, ging de lift weer achteruit! Uiteindelijk bij het opstapstation de lift verlaten… Wel stoer, de pisteurs klimmen met hun skischoenen aan gewoon in de palen van de lift, bij stormkracht 10. Moet er niet aan denken…

fijne site hè, dat wintersport.nl?

ja een keer een half uur toen de stroom was uitgevallen door dat een vliegtuig in een elektriciteit centrale was geflogen

In 1995 of 1996 ruim een uur stilgehangen in Val Thorens, stroomstoring. Wij zaten in 6/8 persoons open stoeltjeslift. Helaas hingen wij wat hoger maar mensen in enkele gunstiger hangende liftjes werden door pisteurs, oa met een soort rolladdertjes, bevrijd. Ook skieden de pisteurs onder alle liftjes door om te vragen of alles ok was. Dit vond ik absluut het vervelendste moment omdat ik me toen realiseerde dat het echt een serieus probleem was. Uiteindelijk begon de lift weer te lopen en werd iedereen bij het uitstappen opgevangen en ‘verplicht’ wat opwarmoefeningen te doen. Ook kregen we tegoedbonnen om iets te gaan drinken.

Wie tot tien kan tellen kan de hele wereld bellen

Vorig jaar in val thorens ergens een kwartier uitgehangen. Met bluebird en geweldige sneeuw. Toen zijn we er maar gewoon uit gesprongen. Was niet zo gek hoog. Eerst boards naar beneden gemikt, toen onderaan de voetsteunen gaan hangen en daar nog eenmeter of drie a vier laten vallen in diep genoege offpiste. Best geinige belevenis. We hadden onze boards nog niet aan of de lift ging weer overigens. Onder luid gelach van de achtergebleven lotgenoten in de lift.

niet vastgezeten in een lift.

maar gewoon een sleeplift waarbij er iets brak in het mechanisme van de aandrijving.
en dus de lift niet omhoog ging maar naar beneden.

was trouwens in altastenberg de kappelenlift.
ik stond op een redelijk vlak en open stuk,
maar de schrik zat er bij vele skiers toch goed in.

erik

Vorig jaar in Alpe D’huez stormde het zohard dat we plots de laatse waren op de piste, iedereen moest naar beneden gaan, maar wij wisten van niets. toen moesten we in de gondel en door de wind sloeg de gondel bijna tegen een paal, we hebben toen een tijdj evastgezeten

Ik heb wel een paar keer in de Jandri Express in Les 2 Alpes nogal lang stil gehangen. Later ben ik deze lift gaan mijden, wat een pokken ding is dat. Probleem is ook dat er geen bankjes in zitten, dus als je lang stil hangt is dat nog vermoeiend ook op je skischoenen.

Als je op youtube zoekt naar Jandri Express Les 2 Alpes storm, dan kom je genoeg flimpjes tegen waar je kunt zien dat de lift best weleens onrustig kan zijn.

Je zal er maar inzitten

In 2009 in La Toussuire 1,5 vastgezeten in een open stoeltjeslift, in een heerlijke sneeuwstorm. Uiteindelijk zijn de pisteurs via een paal naar boven geklommen en hebben ze ons er via touwen uit laten zakken.

1x vastgezeten weet niet meer waar was jong maar na 5 min de lift uitgesprongen en geland in de poedersneeuw :)

Dat heb ik ook meegemaakt. Het duurde zo lang, ik moest zo nodig plassen dat ik in mijn broek plaste. Wat een drama.

ik heb een seizoen in het evacuatie team gezeten. Gelukkig alleen geoefend. De veiligheidsnorm van dat gebied schrijft voor dat je binnen 2,5 uur iedereen uit een stoeltjeslift moest kunnen halen. Bij extreme kou (-25) moesten we mensen groeperen in stoeltjes zodat mogelijke evacuaties op tijd worden verricht voordat men hypothermia krijgt bij uitval, alleen dat leidde altijd tot onbegrip en soms zelfs tot agressie van gasten.

Gelukkig nog nooit. Mijn vrouw is al paniekerig in de lift zelf.
Al wel een paar keer gezien dat de “rugzaktoeristen” met al hun hebben en houden terug naar beneden gaan, al bengelend aan de stoel (en uiteindelijk naar beneden vallend) No fun there!!!

Vaker, de ergste keer was in zwitserland Crans Montana ergen in de jaren negentig.

Op een dag waren we skiën en wezen elkaar op een cabine lift die stil hing. Wat later hing dat ding nog stil, toen zeiden we nog…niet lachen als je daar in zit.

Midden in de week besloten wij diezelfde Cabine lift naar Plain Mort te nemen. Deze cabine lift blinkt uit in weinig palen. Ergens over weg overstrekt deze kabelbaan een adembenemnd mooie vlakte…iets van 500-1000m lager ??? Wij namen ook de cabine lift terug…dit omdat we nietterug wilde skiën ivm ervaring van mede skiers. Op de terugweg bleef de cabine na de eertse paal over een kam precies boven het dal hangen…
laten we zeggen op 1000m boven de grond. We waren met vier man en er waren nog twee bezoekers en een cabinebediende aanwezig.

De cabine wiegde heen en weer en we konden mooi genieten…niet dus. De cabine koelde erg snel af en de bediende belde redelijk paniekerig op en bleef continu aan de lijn. Inmiddels konden we ook waarnemen wat het probleem was… een van beide kabels was duidelijk van de rubber wielen gelopen op de laatst gepasserde paal op de hoge bergkam. SHit niet Cool. Op een bepaald moment begon men de cabine heen weer te bewegen…echter we bleven op de zelfde plek wiegen op 1000m boven een ijsvlakte ,

Het meest vervelende moment brak toen aan. Ik weet niet hoe lang we gehangen hadden maar na een gesprekover de lijn begon de bediende naarstig het dakluik te inspecteren dat bleek te werken. Daarna deed hij iets dat me toch af en toe nog doet rillen, zonder ons te waarschuwen opende hij de in-uitgang ??? WTF Instinctief zochten we de vloer op en gingen richtin kant die nog dicht was…een helse ijzige wind sloeg naar binnen en een van onze mede passagiers begon volledig te flikken van paniek, krijsend in de wind en tegen ijzige koude. Maar de deur bleef open, de vrouw was ontroostbaar door haar eigen man en het was mens onterend en triest de pure angst die deze vrouw ten toon spreide. Waarom de deur open moest en ook even bleef is me niet duidelijk. Achteraf vonden we het belachelijk. De deur ging na verloop weer dicht daar dit de vrouw enigzins bedaarde. Er restte ons niets dan wachten en kansen te tellen bij afstort … 0,0 … we moesten kijken hoe twee mannen na een hele lange perioge de mast in klommen en naar eindeloos heen en weer bewegen van cabine de lift weer aan het lopen kregen… De plek in ogeschouw nemende waar die paal stond heb ik groot respect voor die kerels en hun lef en expertise. Verder wil ik het vergeten en niet weten hoe het in de andere cabine is geweest die vol naar boven ging… wat een hel

Mit oder Ohne Kartfoffeln, loss gehts !

In Val Cenis, 3pers. lift stilgevallen (ongekende reden). Wij waren op 50m van het bergstation. Uiteindelijk besloten om eruit te springen in de poeder want het was niet zo hoog. Achterste binding van snowboard eerst aangedaan om het gewicht te spreiden bij impact, gaan hangen aan de armleuning van de zetellift en droppen. Daarna moesten we nog door de poeder naar boven kruipen. Gelukkig dat er geen haaien op de loer lagen onder het dikke pak poedersneeuw.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie