Over een inversie hebben we het als het op de berg warmer is dan in het dal, oftewel als de lucht een omgekeerd temperatuurverloop heeft. Je herkent een inversie vaak aan mist of laaghangende bewolking in het dal, en stralende zonneschijn op de berg.

Vochtige lucht kan niet weg

Normaal gesproken wordt het kouder naarmate je hoger gaat, maar als er een inversie hangt is het andersom. Een inversie komt vaak voor bij een krachtig hogedrukgebied. In zo’n gebied heb je te maken met dalende lucht. Koude vochtige lucht die zich 's nachts in het dal ophoopt kan dus niet ontsnappen. Doordat de lucht boven de inversie daalt warmt deze juist op. Het temperatuursverschil tussen dal en berg wordt daarmee steeds groter, terwijl zich aan de onderkant van de inversie steeds meer vocht en bewolking ophoopt.

Inversieweer in het skigebied Hochkönig, Oostenrijk
Inversieweer in het skigebied Hochkönig, Oostenrijk

Kil in het dal, zon op de berg

Ook roetdeeltjes van auto’s en industrie kunnen onder een inversie niet ontsnappen waardoor de lucht in het dal steeds meer vervuild raakt. Soms vriest het in het dal overdag 5 graden bij een kil en grijs weertype, terwijl mensen op 2000 meter zonder jas in de zon zitten. Een inversie verdwijnt weer als het gaat waaien. Hierdoor worden de twee luchtlagen weer gemengd en verdwijnt de bewolking en viezigheid langzaam uit het dal.

Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.